Jeg er veldig glad i bringe bær, å tar meg 100g i ny og ne, men, er det "farlig"?
Føler noen her inne har sagt at kroppen reagerer annerledes på bær å slikt? At selv om man holder seg unna karbogrensa, så fyker vekta opp pga noe i bæra (fruktsukker kanskje??)
Om det er sant sliter jeg, altså. :lol: Spiser cirka 200 gram bringebær/jordbær et par ganger i uken med litt pisket krem, for jeg mener at det likevel er en sunnere og bedre måte å kose seg på enn med sukkerfri sjokolade eller høykarbomat (mener ikke mat som pasta, altså, men godteri eller lignende.
Nå for tiden er jo ALT farlig - så du den artikkelen om at kanel er farlig i for store mengder? Som om man har i seg flere hundre gram per dag. :rolleyes:
Nei, bær er noe jeg koser meg med uten dårlig samvittighet!
Ble litt off-topic, men for å svare på spørsmålet ditt så har jeg aldri hørt om noe sånt - vet jo at frukt har fruktsukker i (obviously :p), og det er vel derfor lavkarbo anbefaler bær framfor frukt, men om bær påvirker vekta på den måten (med mindre den er partystopper) vet jeg ikke. Interessant spørsmål, abonnerer på denne! :ja:
Vi er jo ikke akkurat de som følger Statens ernæringsråd uansett - bare uttrykket "smør på flesk" gir dem hjerteinnfarkt! :lol:
Bær er jo digg da - sier det til mamma hver gang vi sitter og spiser bær og krem til dessert. "Hvordan kan dessert være SÅ godt og SÅ sunt??" Hun svarer da med: "Det er jo masse krem da." Hihi, hun skulle bare visst. :D
Så godt å lese denne tråden.
Jeg har fått litt dårlig samvittighet av bærspising og prøvd å minimere det. Men da skal jeg jammen kose meg med bringebær og krem i morgen!
Blant andre positive punkter står det: "Raspberries nutrition can be enjoyed without worrying about its sweetness, no matter how many one eats, it will have a minimal impact on blood sugar levels. Go ahead and enjoy this nature's bounty to promote optimal wellness." Var bare den første websiden jeg åpnet når jeg søkte på Google: finnes sikkert mer troverdige kilder på nettet. :p
Men med tanke på blodsukkerstigning er det vel slik at det anbefales å kombinere mat med høy(ere) GI med mat som har ganske høyt fettinnhold (f.eks frukt og nøtter for de som går Fedon)? Har vel noe med at fettet reduserer blodsukkerstigningen... Om jeg husker riktig, og det er tilfelle, er jo (bringe)bær og krem ypperlig! :ja:
100 gram bringebær har sånn 3-3,5 gram karbohydrater? Tror ikke det gjør noen verdens ting annet enn at noen kanskje opplever det som en vektstopper på lik linje med tomat og nøtter.
Epler ble det sagt her inne inneholdt samme type sukker som farin utenom fruktsukker og kanskje også en type sukker til. Mon tro om bringebær har en annen sammensetning? Skal se om jeg kan finne det ut. her lowcarbs.blogg.no/1268604648_frukt_sunnt.html
Jeg har ikke hørt noe om dette, men jeg vet at det mest sannsynlig uansett ikke er farlig å spise bringebær. Kanskje det kan ha en uheldig virkning på vekten på sikt, men det vil en jo oppdage etterhvert. Uansett, så tenker jeg at det kan være lurt å forsøke å være allsidig og ikke spise det samme hver dag. (Med mindre det er eneste måten å komme seg gjennom en fase på. Det er være bedre å gjøre ting nesten riktig, enn helt feil.)
Eg er ingen ekspert på Fedon ennå, men har forstått det slik at han anbefaler å få i seg litt bær kvar dag!
Nokre karber et me jo, og då er jo bær absolutt verdt å bruke dei på.
Bær har mykje antioksidanter.:)
Det jeg kan tenke meg til er farlig med bringebær er hvis du langer i deg ett helt bringebærland hver dag på bekostning av annen kost. Ellers så vil jeg si at en skål bringebær nok er veldig bra i ny og ne.
Det jeg synes er fint å vite er at grønnsaker og frukt(og bær?) inneholder de samme typer karbohydratene: fruktose, sukrose og glukose. Det er altså ikke noe veldig spesielt med frukt. det er bare flere frukt som har et høyere karbo-innhold enn antall grønnsaker med det.
Syns å huske å ha lest en artikkel engang om at vi kvinner ikke burde spise så mye frukt og bær, mens menn kunne spise så mye dem ville av det.
Men vi kan spise så mye vi vil av grønnsaker da. Det kan menn også.
Hvorfor det var sånn, kommer jeg ikke på. Men husker jeg syns det hørtes logisk ut da jeg leste det. Tror det var noe med fruktsukkeret og kvinnlige hormoner..
Dette har jeg og lurt på. Tar meg ofte i å kose meg om kvelden med litt varme bringeber med fløte. Har følt litt skyldfølelse,men jeg hører på dere, og skal begynne å nyte dem videre.( ,har tross alt kjøpt med meg en 2.5 kg sekk som ligger i frysen med 3,7 karber per hundre :)9
www.hegnar.no/reise_livsstil/article496552.ece
Den artikkelen der beskriver nettop hvorfor frukt ikke bør spises selv om de inneholder like lite karbohydrater som grønnsaker. Grønnsaker fordøyes saktere enn frukt, noe som gjør forskjellen til insulinets mengde. Jeg visste jo det at frukt forvinner fort ut av magen, men jeg måtte altså ha det inn i hodet skriftlig for å skjønne det ordentlig. Frukt er oppbygd av enkle, mens grønsaker er oppbygd av komplekse karbohydrater. Bær, hva med bær? Jeg vet ikke sikkert, men det er nok nærmere frukt enn grønnsaker, tror jeg.
Som sagt, om jeg husker riktig, så går Fedon sin teori ut på at man spiser f.eks nøtter sammen med frukt, for å senke blodsukkerstigningen - og dermed insulinproduksjonen (?) Tror det er sånn, men er ikke Fedonist, og har ikke lest bøkene hans, kun info her inne, så da skal jeg ikke si at jeg vet helt sikkert.
Og jeg tror jeg har sagt allerede at etter MIN mening så er bær uansett er et bedre alternativ enn f.eks. sukkerfri sjokolade, som har kunstig søtning som mange ofte reagerer på (mageknip/oppblåst mage/diarré etc.) - og hvor sunt kan dét egentlig være, når kroppen så tydelig "sier ifra"? Jeg har ihvertfall aldri opplevd å få vondt i magen av bær og litt pisket krem. ;)
Edit: Forøvrig så anbefaler de grovt brød/pasta/ris o.l i den artikkelen, så jeg hadde nok ikke brukt den som referanse... men det er jo bare min mening. :p
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.