< Tilbake til oversikten

Arnsteins lavkarbo grateng

#1

ArnsteinB sa for siden:

Ikke akkurat noe nytt og revolusjonerende med denne oppskriften. Mest ment som et idegrunnlag.
Denne retten kan varieres på mange måter, og tilpasses etter smak. Slik jeg laget den er det kun 20 gram KH i hele retten, hvilket vil si kun 5-7 KH pr middagsporsjon.
Jeg har et sterkt fokus på å få i meg riktig type fett, rikelig med proteiner og vitaminer, og god smak. D.v.s., slik jeg liker maten min. Jeg bor alene og trenger derfor ikke ta hensyn til andre.
Men, det kan jo hende barna liker denne...? Grillet ost, litt "hot" og unorsk krydring pleier å hjelpe i så henseende, i hvert fall likte mine barn slik krydring.

Mye kan som sagt kan endres her. Rosenkål og spinat kanskje, i tillegg til/i stedet for blomkål/brokkoli? Bacon i tillegg til /i stedet for fisken? Bacon er godt til nesten alt :) Eller annet kjøtt.
Jeg bruker hermetisk hvitløk i stedet for fersk. Da påvirker den knapt nok ånde/kroppslukt. Tror det er like sunt. Ingen eksperter jeg har spurt kan si noe sikkert om dette.

På siste bildet skulle det stått; "Bland alt sammen med fisken. Ha i ildfast form..."

Når jeg steker/varmebehandler mat, bruker jeg nå kun smør. Aldri oljer. Til salater og annen kald mat bruker jeg kaldpresset olje (hvilken som helst, så lenge den er fri for transfett/herdet/hydrogenerert fett).
Korriger/imotsi meg gjerne. Jeg er langtfra en ernæringsekspert, og lærer vedlig gjerne noe nytt.

P.s. 7 kg ned på 6 uker. Dette går strålende! Omlegging til lavkarbo diett er det beste som har hent meg på 20 år!


#2

Gracella sa for siden:

Kjempeflott måte å presentere oppskriften på :)
Og det så godt ut!


#3

BlirFjong sa for siden:

Ser kjempegodt ut :) Prøver å få spist litt mer fisk så denne skal jeg definitivt prøve :) Jeg ville nok brukt kremfløte i stedet for matfløte.
Hvor mange hvitløk har du oppi?


#4

Traxior sa for siden:

Spennende, men hvorfor matfløte istedetfor kremfløte? "All" mat blir jo bedre med kremfløte enn matfløte samtidig som du senker antall karbohydrater også.


#5

Kanutten sa for siden:

Matfløten tykner bedre og skiller seg ikke så lett..


#6

ArnsteinB sa for siden:

(Overskrift; skulle vært "...er det NOE jeg ikke har forstått her?")

Takk for hyggelige tilbakemeldinger.

Gracella; Jeg har jo data og foto som hobby (www.bjonefoto.no), så jeg liker å ta bilder og jobbe på PC'n. Hobbyfotograf siden 1971, og datanerd siden 1983...

Kremfløte VS matfløte: Det er ikke første gang jeg blir anbefalt å gå over til kremfløte (i dette forumet), men jeg er sikkert litt opphengt i gammel lærdom på dette området.
Jeg er ikke så opptatt av KH at jeg bryr meg om at det er 2.7 g mindre med KH i kremfløten VS matfløten, i en hel putt på 3 dl....
Jeg sparer jo bare ca 0.3-1 g KH pr dag ved å skifte...

Jeg er utvilsom blitt en lavkarbotilhenger/disippel, men ikke en lavkarbojunkie ennå, og håper at jeg aldri blir det.
Tenk dere hvis jeg skulle sitte sammen med "normale" mennesker å si f.eks. "Du burde ta den istedet. Mye sunnere. Den har 1 KH mindre!"

Så, om jeg får i meg 20 eller 40 KH per dag, bryr jeg meg ikke noe om. Før stappet jeg i meg 3-400 gram pr dag. Nå går jeg ned i snitt 1.2 kg pr uke, og det er jeg strålende fornøyd med.

En liten ting til; Hvis man ikke bruker store mengder fløte, og ikke lager pisket krem ustanselig, så er det veldig greit med den lange holdbarheten som matfløten har, både åpnet og uåpnet. Og lavere pris. Og, som Kanutten sier, den tykner bedre og skiller seg ikke så lett.

Er det andre forhold (av betydning) som taler for kremfløte, som jeg har gått glipp av? :veitikke:


#7

mam sa for siden:

Der lærte jeg noe nytt, at matfløte har lengre holdbarhet, selv åpnet. Takk for det... jeg bruker bare et par ss om dagen. Ikke så dumt å bruke det for meg heller, da.


#8

Kanutten sa for siden:

:love: Jeg var ferdig utdannet dataingeniør i 1988. Men har hatt endel cpm'er før den tid. Sinclaire, vic 20, commadore 64 og 128, før min første ekte pc i 1988! En Copam 8086/8088 med 4.77 hz!! Ingen harddisc; MEN 512Kb RAM! :lol: Og TO 5 3/4" floppystasjoner! Store saker!! Jeg betalte 12000 kr for den med gulsvart skjerm i 1987..:o MYE penger da! Dosen var 2.11....


#9

Gracella sa for siden:

Oooo, og jeg hadde en Vic 20 med kassettspiller!! :rolleyes:
Husker at foreldrene mine måtte være med å spleise på den, sommerjobben rakk ikke både til PC og skolegang. Ja, ja, det var andre tider.
Lærte meg Basic om ikke annet :)

Der kuppet vi en ellers god tråd....

Har heller ikke tenkt på at matfløte har lengere holdbarhet. Hmm


#10

ArnsteinB sa for siden:

Hei Kanutten og Gracella!
Håper vi blir tilgitt... Litt kupping må vel være greit innimellom.

Dette er nok neppe stedet å snakke om dataens barndom, men skitt au, jeg tar sjansen. Ikke mange jeg kjenner som har vært med så lenge.

Brukte et monster av en datamaskin under ingeniørstudiene mellom 76 og 79.
Lærte meg Basic i 83. Min første egen maskin var en "Commodore-variant" som het Memotech 80 (1983). Koplet til TV'n. Lagring på kassett.
Tekstbehandler i ROM, tror jeg..?. Kunne lage kursiv, fet og understreket skrift på min nåleprinter. Jeg var stolt som en hane når jeg viste fram slike skriv på jobben.

I 85 kjøpte jeg en maskin med to 5 3/4" floppy'er, 256 KB RAM. 8086 CPU? PC-dos . Egentlig versjon 1, men den hadde ikke noe nummer. De regnet sikkert med at den ikke kunne forbedres :)

Kjøpte så en "bærbar" (slepbar) i 87. Sanyo, 9" fargeskjerm, 27 kg, 80286+80287 CPU'er,tror jeg. Kr 17.000 + kr 10.000 for en 10 MB hardisk.
Mine datavenner (ca 2 stk..) kunne ikke fatte hva jeg skulle med så mye lagringsplass. Regnearket SuperCalc fikk plass på en 360 KB diskett.

Hilsen en olding på 55....


#11

senorita sa for siden:

jeg har pleid å kjøpe matfløte pga holdbarheten, siden jeg er så sløv med å bruke opp ting.. :P men har nå begge deler i hus.. :D


#12

Gracella sa for siden:

Men vi som har vært her en stund har da opplevd så mye gøy og så mye spennende :D.
Jeg er yngre enn deg, men det er da artig å ha vært med på datamaskinens inntog i hjemmet, mobiltelefon, Internett(!). Da jeg holdt på med ingeniørstudiet, var det noen av studentene som hadde vært på Internett!!! Og seff fikk de virus som de spredde til de fleste andre på skolen (via disketter). He, he :D
Det som var å se da, var bare noen få sider, og jeg husker at jeg tenkte at hva skulle jeg gjøre der?? Det var bare ikke interessant i det hele tatt. Og så eksploderte det i løpet av de neste årene. Helt fantastisk!


#13

Biggie Small sa for siden:

Kremfløte har høyere % av godt fett.

Biggie


#14

ArnsteinB sa for siden:

Ja, den har jo det...
Men, den har også langt mer kolestorol, og det er mange andre forskjeller. Som jeg har sagt tidligere i en annen tråd, dette med fett er så komplisert at jeg neppe kommer til å forstå hele sammenhengen noen gang.


#15

senorita sa for siden:

Ja det er klart, men jeg syns det er synd å kaste mat, og her går kremfløte fort ut på dato :/ derfor har jeg også litt matfløte..


#16

Biggie Small sa for siden:

Kolesterol skal du ikke være redd for. Hvis du spiser mer kolesterol, produserer kroppen mindre. Spis egg til det tyter ut av øra hvis du vil mao.

Finnes flere tunge bøker om myten/bløffen om kolesterol.

Og fett er ikke komplisert untatt om du leser til biologieksamen. Hovedmekanismen er veldig grei å skjønne, små detaljer om membraner, fettsyrer vs. glukose, lever etc. trenger vi ikke tenke mer på enn ett jakt/jegermenneske har tenkt på det i snart 2 millioner år :)

Biggie


#17

BlirFjong sa for siden:

Min bedre halvdel hadde nettopp helsetest på kroppen, der de blant annet sjekket kolesterol nivå. Han har spist ketolyse/lchf i litt over ett år så vi var begge spent på resultatet.
Kolesterolnivået var veldig bra, og han fikk masse skryt for vekten han har gått ned og fikk beskjed om å fortsette så lenge han trives med det :)

Vi har hele tiden spist kremfløte, meierismør, egg, sæterrømme osv.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.