Juhuu, nå kommer en hel hau med spørsmål fra meg! :D
Jeg har bestemt meg får å "sprekke" to dager i jula, jeg feirer julaftenen to dager (skilte foreldre) og har bestemt meg for at da skal jeg ha litt fri fra lavkarbo. Resten av jula skal jeg leve moderat lavkarbo.
Men, så lurer jeg på hvordan man kan sprekke på best mulig måte?
Bør jeg karbe meg opp? Altså, begynne med mer å mer karber før de dagene? Eller, bør jeg bare holde meg til de 20-30 karbene jeg pleier?
Vill liksom ikke bli "syk" på julaftenen heller :P
Jeg tror kroppen tar overgangen til stivelse bedre fra morgenen av (faster mens man sover). Tror overgangen tilbake til lavkarbo er vanskeligere for kroppen enn fra lavkarbo til stivelse.
Sist gang jeg tok en planlagt pause var jeg forsiktig med fettinntak mot kvelden og startet med rotgrønnsaker på morgenen. Hadde en potet kotelett til lunch og det var middagen den dagen jeg skulle "sprekke" for. Jeg var av i en uke og startet på Atkins Induksjon som jeg fulgte slavisk. Syns det var det hardeste egentlig.
Jeg gikk opp 1kg den ene uka, og ned igjen 1,5kg uka etter på induksjon. I følge Kent så er det jo væskebalansen som er mye av den økningen/nedgangen.
"Beste" måten å "sprekke" på er vel ikke i det hele tatt :p
Set spørs vel hvor mye karber du har tenkt å spise de dagene. Hvis du bare har tenkt å være litt mindre forsiktig og spise surkål og kålrabistappe til middagen og smake på litt dessert så hadde jeg ikke gjort noe på forhånd. Hvis du derimot har tenkt å sappe deg med julekaker, clementiner og snop til det tyter ut ørene så ville jeg definitivt trappet gradvis opp og ned igjen.
Uten at jeg er noen ekspert.
Jeg kommer forøvrig til å gå for det første alternativet. Måtehold uten opptrapping. Men så tillater jeg meg litt mer karber enn deg generelt, uten at jeg stort sett egentlig spiser meg, men jeg kan om jeg vil..
Jeg skal skeie ut endel i julen,er ikke så flink at jeg hopper over det, nesten alt som mat/godtemessig gjør julen spesiell for meg er jo at det er kun i julen jeg spiser det. Fått beskjed om fra ernæringsfysiologen at jeg må begynne med frukt 2 dager før, så skal det gå bra.
Skal spise julemat jeg ja,men skal unngå den maten med mest karbohydrat i da.Det er jo mye av julematen som er lavkarbo å da.Så kan en jo ordne dessert og godsaker som er lavkarb selv.Cavalier sjokoladen er jo god.Det er mye mat å kose seg med,uten at man trenger å øke karbo inntaket så mye i jula.Det fins jo lavkarb brød å lavkarb rømmegrøt,dette skal gå så bra så.:)
Jaja, det er greit nok ;)
Men nå SKAL jeg sprekke i to dager, så lurer på hvordan jeg skal gjøre det på best mulig måte, ikke hvordan jeg ikke skal sprekke ;)
Hvis du har tenkt å sprekke med stil så bør du nok øke litt gradvis frem mot sprekken tror jeg, sånn at du ikke blir dårlig. Lykke til, blir spennende å høre hvordan det vil fungere.
Mitt forslag - begynn å spis litt mer karber en uke før julaften. Du kan feks velge karbo med lav GI (jfr Fedon) for å ikke gi kroppen et sjokk. Litt grov pasta/ris, en lite potet og/eller gulrot sammen med andre grønnsaker, bønner, litt frukt osv. Hvis du ikke spiser brød på lavkarbo trenger du ikke spise deg opp på det - det finnes annen mat du kan karbe opp på i stedet mener jeg :)
Vær oppmerksom på at du kan oppleve å bli uvel underveis - det kan være greit å være forsiktig med mengdene, slik at du samtidig nå blir litt obs på hva du reagerer mest/minst på. Du vil nemlig IKKE! ha to dager med oppblåst mage, mye luftsmerter, kvalme, hodepine og generell uvelhet - da er ikke en sprekk verdt det!
Siden du har bestemt deg for å skeie ut på høykarbo - tenk da mer på mengder enn hva du skal spise de to dagene det gjelder. Tenk også litt på hvor dårlig du kan bli om du stapper i deg en skål med sjokolade... Selve julematen ser ikke jeg på som et kjempeproblem, spiser du ribbe er det vel ertestuingen og om det er mel i sausen som er karbofeller - jeg tåler ikke mel i saus lengre så her blir det saus UTEN mel. Ertestuing ELSKER jeg - men jeg vet nå at erter gir meg mageplager - så jeg tenker "ikke overdriv" så går det nok bra.
Jeg tåler rent sukker bedre enn stivelse, slik at et par sjokoladebiter, eller likør eller sukkerfylte desserter har jeg ikke reagert på de få gangene jeg har smakt i løpet av det siste året. Nå har det ikke blitt store mengdene heller da :) Derimot ved inntak av pasta en gang i krise under lunsj vekke og manglende planlegging fra min side hehe - oioioi det ble et morsomt møte gitt... smertefullt og ubehagelig resten av den dagen.
Tenk at du skal ha en hyggelig julefeiring med famile - du skal kose deg og slappe av. JEG ville plukket de tingene som er viktigst for deg å spise disse dagene - heller enn å pakke i meg alt ukritisk.
Husk du skal tilbake etterpå på lavkarbo - og overdriver du vil det bli en tøff førsteuke ;)
blir vel som når du begynte på lavkarbo ,,kroppen trengte litt tilvenning ,,begynte du rett på lavkarbo ,ble du muligens litt dårlig , vondt i hodet å sånn de første dagene
så da vil jeg tro det samme skjer når du går for fult på med høykarbo,,det skjer med meg ,dårlig den dagen ,,
så mitt tips,, trapp forsiktig opp de sisste dagene,
Veldig enig med Nerhus, plukke ut det du liker best å skeie ut med det.
Jeg skeiet ut en helg med ca 100 gram sjokolade( på 10 min) og ble så dårlig at alle fantasier om sjokolade er borte. Har ikke skeiet ut på oven en måned etter det, og ikke hatt noe sug heller, så dårlig ble jeg.
Så spis det du vil, ta det med ro så kjenner du etter hva kroppen tåler. Små mengder av det som er best, det er ikke alt som er like godt lengere.
Jeg går inn i julen med lavkarbo for øyet. Tar ikke sjangsen på å få julen ødelagt med å være uvel, kvalm oppblåst og ikke passe julekjolen.
Det er fryktelig vanskelig å svare på, jeg hadde en 3 dagers sprekk (påsken)å la på meg 3,6 kilo, men 9 dagers sprekken min(julen) tilsvarte 2 kilo opp-begge ganger gikk det av fort-det hadde jo kommet på så raskt.:)
[quote=streber;983281]Det ER det vet du, det som bruker lang tid på å komme på går gjerne senere av igjen. Hverdagene er det viktigste, å ha de gode vanene da:)
Hmm.. du kan kanskje angripe det litt som den oppkarbingen muskelbyggere driver med på ckd (cyclic ketogenic diet).
I teorien skal du kunne fylle glykogenlagerene uten å lagre fett ved å ha en kort periode der du spiser mye karber og lite fett. Har ikke prøvd selv, så om det virker for oss vanlige dødelige slappfisker vet jeg ikke :cool:
Du kan lese mer om det [url="her"]her[/url] (Eller en kjapp oppsummering fra wikipedia om den artikkelen blir for teknisk)
Huff i dag har jeg skeiet ut,med en big mac på Donalds og kinamat med litt ris.Noen skiver potetgull også,kjenner jeg har dårlig samvittighet ja.Men i morgen er det pån igjen med rett mat.Var på julehandel i dag,og fristelsen ble for stor.Men spist er spist.:)Ble faktisk ikke dårlig heller.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.