Jeg ser at slaget mot skikkelige pepperkaker er tapt, men denne oppskrifta var noe i nærheten. Jeg fikk de tilogmed sprø. Håper ikke det var fordi jeg glemte de i ovnen.
1 egg
20 gr sukrin
50 gr smør
halv ts nellik
1 ts kanel
noen dryss med ingefær
100 gr finmalte mandler
Smelt smøret og bland sammen. Jeg stekte de på 175 grader, men mulig det er litt mye.
Tilogmed konsistensen ble pepperkakedeiglignende. Jeg satte den i kjøleskapet noen minutter, men kan sikkert med fordel stå lenger. Var litt vansklig å bake de ut, men tok litt vann på fingeren, så gikk det bra.
Etter de var stekt så la jeg de på en rist på benken og da ble de sprø.
Jeg elsker pepper, men ikke i pepperkaker, synes det smaker litt såpete da. :p Men smak og behag. Nesten ingen kjøpe-pepperkaker inneholder pepper, men man kan tilsette det selv om man vil.
Se nederst i tråden for endringer i oppskriften :)
Jeg prøvde meg frem med en 1/2 normal-oppskrift og byttet ut litt forskjellig. Deigen ble perfekt konsistens! Resultat kommer i morgen.
100 g meierissmør
1 dl sirup (sukkerfri type - deigsmaken er litt avhengig av kvaliteten/aromaen fra syrupen).
1,25 dl sukrinmelis + stor dæsj pulvernatreen el. lign.
1.5 dl kremfløte
½ ts nellik
1 ts ingefær
½ ts pepper
1 ts kanel
2 ts bakepulver
225 g melblanding (200 gr. til deigen + 25 gr. til dagen etter ved kjevling).
melblanding:
50 gr. glutenmel
40 gr. kokosmel
30 gr. mandelmel
50 gr. jyttemel teff grønn
40 gr. sammalt hvetemel (finmalt type)
10 gr. fiberhusk
1 ts. gelatinpulver
(Orginalen med 20 pepperkakemann ville gitt 15-20 kh. pr. stk..)
Pepperkakeformer. I stekeovnen: 175 ° C, ca. 10 minutter (prøv deg frem).
Bland smør, sirup og sukrinmelis/natreen i en kjele. Varm opp til meliset er helt smeltet.Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noen minutter. Rør i fløten til en jevn væske. Bland krydder, bakepulver (alt tørt) i melblandingen. Sikt 200 gr. av melet i gryta. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen ligge i gryta og tykne noen minutter til den slipper grytesiden og holder seg sammen. Legg plastfolie over toppen av en skål og "dump" deigen oppi. Pakk folien rundt deigen og la ligge i kjøleskap til neste dag. Elt deigen i resten av melblandingen (25 gr.) på bordet og kjevle den ca. 3 mm tykk. Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist. Pynt dem eventuelt med melisglasur etc.
Hvis du ikke har sukkerfri syrup kan du prøve med vanlig sirup (reduser til 1/2 dl.) som gir 40 kh. ekstra men ennå mye mindre enn fullversjonen.
Jeg har de siste 12 årene (etter at jeg fikk barn) lest (og prøvd) et utall pepperkakeoppskrifter og ingen av dem inneholder pepper. :) Så hvorfor de har fått navnet sitt kan man jo lure på...
Takk! Innom helsekosten rett nedi gata tidligere i dag, men... Hadde selvsagt fått med meg den rødbrune pakken med mel! Oppgitt Stod teff på den så da havnet den bare oppi kurven. Men denne kan altså ikke brukes?! Hvordan skiller den seg fra den grønne?
Etter et døgn i kjøleskapet ble deigen litt for hard, dvs. kokosmelet økte nok behovet for væske. Så har økt til 1,5 dl. fløte og spar 25 gr. av melblandingen til du skal kjevle det ut dagen etter.
Dette ble bra! Smakte som ekte saker untatt noen små detaljer som jeg har modifisert oppskrift på her. Men jeg spiste dem opp før jeg fikk tatt bilde :D Skal ta en grand-finale ASAP med bilder trenger bare kokosmel og butikkene er tomme..
100 g meierissmør
1 dl sirup (sukkerfri type - deigsmaken er litt avhengig av kvaliteten/aromaen fra syrupen).
1-1,5 dl. sukkererstatning (f.eks. 1 dl sukrinmelis + stor dæsj splenda og natreen) poenget er å få vekk den kalde smaken til sukrin.
1.5 dl kremfløte
½ ts nellik
1 ts ingefær
½ ts pepper
1 ts kanel
2 ts bakepulver
225 g melblanding (200 gr. til deigen + 25 gr. til dagen etter ved kjevling).
melblanding:
50 gr. glutenmel
40 gr. kokosmel
30 gr. mandelmel
50 gr. jyttemel teff grønn
40 gr. sammalt hvetemel/speltmel (finmalt type)
10 gr. fiberhusk
1 ts. gelatinpulver
10+2+3+30+25+2+1= 75 karb. /20 pepperkaker = 3,5 karb. pr. pepperkakemann
(Orginalen med 20 pepperkakemann ville gitt 15-20 kh. pr. stk..)
Pepperkakeformer. I stekeovnen: 175 ° C, ca. 10-15 minutter (prøv deg frem).
Bland smør, sirup og sukrinmelis/natreen i en kjele. Varm opp til meliset er helt smeltet.Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noen minutter. Rør i fløten til en jevn væske. Bland krydder, bakepulver (alt tørt) i melblandingen. Sikt 200 gr. av melet i gryta. Rør alt sammen til en jevn deig. La deigen ligge i gryta og tykne noen minutter til den slipper grytesiden og holder seg sammen (husk å smake og si "nam!") :p . Legg plastfolie over toppen av en skål og "dump" deigen oppi. Pakk folien rundt deigen og la ligge i kjøleskap til neste dag. La deigen stå på benken noen timer dagen etter for å bli myk nok. Man trenger knapt det ekstra melet til bordet. Kjevle den ca. 3 mm tykk (det blir lett mer enn 20 biter av dem!). Stikk ut forskjellige figurkaker og stek dem gyllenbrune. Avkjøl kakene på rist. Pynt dem eventuelt med melisglasur etc.
Vinråstoffhuset i Fjordgata selger Monin siruper. vinraastoffhuset.no/d4WBTxdbGZW.2.idium
Greitt å vite for de som bor nær Trondheim. Det står ikke om de selger noen sukkerfrie, men ringer flere og spør etter det, så skaffer de det nok. :D
Prøvde nå med bare mandelmel (70gr.) siden jeg ikke hadde kokosmel og det fungerte helt fint. Deig i kjøl til i morgen. Kommer med bakeresultater da.
ps: brukte 1 dl. sukrin + 1 dl. natreenpulver som jeg kvernet til melis. Det ble ok balansert søtt. Vanskelig å ikke gnafse i deigen når den er varm og myk fra gryta :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.