Lisbeth sa for siden:
Oppskrift med bilder finner du her
Gougéres, eller franske osteboller, skal egentlig bli oppblåste og runde. Mine ble flate, men smaken er like god.
Ingredienser:
1/2 dl fløte
1 1/2 dl vann
100 g smør
1/2 ts salt
50 g bakemiks
25 g jyttemjøl, teff
30 g glutenmel
1 ss fiberhusk
5 egg (romtempererte)
3-4 dl revet ost*
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 170 grader, varmluft og kle to stekebrett med bakepapir.
Bland bakemiks, jyttemjøl, glutenmel og fiberhusk i en bolle.
Kok opp fløte, vann, smør og salt i en kjele. Her kan du også ha i annet krydder hvis du ønsker, f.eks pepper, chillipulver eller cayennepepper.
Skru ned til middels varme og tilsett alt melet på en gang. Rør til det samler seg til en ball, og fuktigheten forsvinner.
Ha røren over i en bolle. Avkjøl røra i noen minutter før du tilsetter ett og ett egg. Pisk godt mellom hvert egg så røra samler seg igjen, bruk gjerne en elektrisk mikser.
Rør inn revet ost. Du kan også røre inn stekt bacon, salami eller spekeskinke, og urter, f.eks timian eller basilikum.
Bruk to spiseskjeer til å lage klatter på bakepapiret, ca 16 stk på hvert brett. Ønsker du penere "baller" kan du ha røra i en brødpose, klippe hull i det ene hjørnet og trykke ut klatter.
Stek begge brettene samtidig i ca 25-30 minutter. Bytt om på, og snu brettene ca halveis i steketiden.
Disse kan fryses, og trenger ikke å tines før du varmer dem i ovnen.
*)Egentlig skal det være gruyère i disse ballene, eller eventuelt cheddar. Jeg hadde ingen av delene og brukte jarlsbergost og parmesan.
Det er ca 31 g karbohydrater i hele røra. Jeg fikk 32 stk, dvs at det er i underkant av 1 g karbohydrat pr stk.