Jeg liker diskusjoner og vil derfor at dere engasjerer dere litt... Jeg er på facebook og jeg mottar stadig oppdateringer fra 'Mat er min medisin'. I dag poppet det plutselig opp en beskjed om at: "Unngå soyaprodukter for enhver pris, spesielt i ung alder! Soya inneholder ekstreme mengder østrogen som ødelegger hormonbalansen i kroppen din".
Soya ikke er så sunt som vi tror og kan være direkte helseskadelig! Da er det snakk om industrifremstilt soyaprotein (som faktisk er et avfallsprodukt etter margarinproduksjon) som finnes i nesten all slags mat, og ikke minst genmodifisert soya. Og fordi soya har blitt så populært så har produksjonen tatt seg såpass opp at det er med på å forårsake avskoging i regnskogsområder.
Jeg vil gjerne ha en diskusjon på dette fordi jeg har lyst til å lære mer :D Gutten min drikker ikke vanlig melk, digger soyamelk og nå ble jeg jo veldig i tvil... Hmm, kanskje rismelk/havredrikk er bedre for han?
"Soya er ikke menneskemat", lærte jeg av min mor. :cool: Jeg er sikker på at noen har større/mindre toleranse enn andre, sånn er det jo med det meste - selv tåler jeg en liten skvett soyamelk i ny og ne, men det skal ikke mye til før det forstyrrer menstruasjonssyklusen min...
De fleste som bruker soyamel og soyaprotein, bruker vel ganske lite av det? Selv bruker jeg noe i f.eks en pizzabunn jeg liker. Den spises ikke en gang i måneden en gang... ellers er det i diverse bakverk som det også bare spises litt av en gang i blant.
Jeg har også på følelsen av at de fleste "gamle traverne" her inne, vet at soya er en hormonhermer og ikke bra i store mengder.
Men det er helt greit at det taes opp fra tid til annen. Jeg har ikke lest noe som "friskmelder" soyaprodukter i alle fall...
Det er ganske skremmende å lese artiklene på nexusmagazine.com om soyaprodukter. Jeg leste dem tidligere da de var gratis, men nå har de visst begynt å ta seg betalt.
Det diskuteres rundt soya og dens evne til å herme østrogen og mulige effekter av det... Samtidig er jeg interessert i å vite hva folk kan om næringsstoffenes sammensetning i soyaprodukter og hvordan de kan påvirke oss.
Har jo lest artiklene over og det ser ikke bra ut, men de er skrevet av skeptikere. Hos Relis sier de at de ikke finner seriøs forskning som kan underbygge noen av påstandene fra skeptikerne, men de har allikevel inntatt en føre var-holdning og anbefaler å ikke gi soya til barn under 6 mnd...
Skal sies at Relisartikkelen ble skrevet i 2007, mye kan ha skjedd siden da. Jeg har sendt spm til Relis om de kan finne oppdatert forskning på dette :)
Istedetfor soyamelk, riskmelk, geitemelk, hoppemelk, kumelk...la gutten drikke det han ville drukket om han hadde levd i steinalderen. Det er iallefall ingen som er intolerant mot vann.
I boka kjernesunn familie, anbefaler de å styre unna soya produkter med barn med atferdsforstyrrelser, så her i hus bruker vi ikke soya i det hele tatt.. :D
Bruker rismelk i lapper, vafler etc.. og til risengrynsgrøt.
Siden sønnen min ikke drikker melk, så er jo det en enkel sak å styre unna...
Jeg har lenge vært veldig skeptisk til soya og bruker det overhodet ikke. Det er sikkert noe i ett eller annet halvfabrikata jeg kjøper, men jeg bruler det ikke bevisst i alle fall. Hormonene mine har det helt fint uten hormonprevensjon og soya de. :)
er det viktig med soya i husholdningen kan man kanskje se om det fins økologisk soya å bruke, og holde seg til mindre mengder?
en god del av soyaens synder kommer jo av produksjonsmåten/fremstillingen også, det er mer enn nok gjødsel og insektmidler som er hormonhermere i mye matvarer. på befolkningsbasis har soyaprodukter stor innvirkning fordi soya brukes som tilsetning i svært mange halvfabrikata og ferdigråvarer, derfor har soya svært stor innvirkning.
det er lenge siden vitenskapsfolk har begynt å se mindre størrelse på kjønnsorganene til hannkjønn i sjødyr og pattedyr (inkludert mennesker), og hormonhermere i mat, tekstil- og hygieneprodukter samt industriavfall står bak.
Hmm, dette skulle jeg likt å se noen linker på :) Ikke det jeg har blitt fortalt av leger i hvertfall... Men leger er jo ikke alltid til å stole på :cool:
Leste på Lommelegen at et barn på 7 år har et kalsiumbehov på 700 mg pr. døgn. 100 g jarlsbergost inneholder 730 mg. 100 g ost er vel litt mer enn noen få ostebiter? Jeg hadde ikke hatt noe problem med å fått i meg det, men det er kanskje verre for et barn?
Ok, ante ikke at barn skulle/burde ha såpass mye... Men godt med ost på maten og litt youghurt da? Pluss evt et glass h-melk? Rømmekolle?
Kesam med litt bær oppi?
Kalsium tilskudd. Han er litt ømfintlig i magen og har ikke drukket melk siden han var 2 år, så han har tatt det lenge ;) Rutine på morgenen ved frokost bordet å ta en kalsium tablett.. Kjøper de på apoteket :D
Noe som påviker kalsium opptaket er hvor mye oksalater og proteiner man spiser.
Eks kumelk:
Da vil man få i seg ca 8,5 mg kalsium per 100g melk.
Har man et 40% lavere opptak av kalsiumet fordi man spiser mye protein, salt og oksalater tar kroppen bare opp 3,8g. Bassert på at man tregner 500-1000mg til dagen.
Kylling "krever" kalsium slik som andre protein kilder også gjør.
100g av eks grønnkål, eller andre lav oksalat grønn blader kan tilsvare 200g melk eller 100g cheddar ost i kalsium opptak!
I tillegg får man vitamin K, C og A..
Spinat, amaranth og rabrabar inneholder en del kalsium men fordi dem også innholder oksalater så binder oksalat + calcium seg sammen og opptaket er bare 20%..
jeg har en haug med referanser til studier vist noen vil lese :)
Jeg har en som ikke drikker melk, ikke spiser ost, han spiser gjerne en haug litago banan-yoghurt om han får, men han får selvfølgelig ikke ubegrenset av dem! Av kalktabletter liker de (likte i alle fall) kun en sort som ikke er å få tak i lenger tror jeg... Typisk.
Hmm, dette skulle jeg likt å se noen linker på :) Ikke det jeg har blitt fortalt av leger i hvertfall... Men leger er jo ikke alltid til å stole på :cool:
DEtte er innholdet i osten "så lett" fra synnøve finden. Å få i seg nok kalsium med denne osten er ikke vanskelig siden den ikke er så fet.
Jeg kan ikke formelen men siden den og inneholder protein så er ikke opptaket 980mg!
Samt at vist man har et kosthold med mye salt, oksalat og protein så er også opptaket lavere.
Oj, her var det mange svar siden sist... Og det ser ut som det ikke er så enkelt som å bare gi han et glass H-melk. Prøvde i dag og det vil han ikke ha :( Han spiser litt gulost da, men ikke mye. Biola, yogurt og andre melkeprodukter vil han ikke ha, ikke en gang de supersøte Litagoyogurtene (har prøvd flere ganger, han tar ei lita skje også vil han ikke ha mer).
Men et lyspunkt er at etter vi var til utredning for cøliaki så fikk jeg beskjed av legen at om ikke alt var perfekt innen uke 49 så skulle hun henvise oss til sykehusets ernæringsfysiolog :) Der må det jo være mulig å få svar på dette...
Skjønner ikke at det er noe vits i å bekymre seg over kalsiummangel spesielt. Magnesium er det lettere å komme i mangel av. Og hva med å stole på kroppen hans og hva han gir uttrykk for at han vil ha? Kanhende han vil ha mer ost etc om du kutter ut andre kalsiumkilder. Det er ikke mye soya i soyamelk.Det er tross alt utvannet en god del. Jeg drikker mye av det.
De har kalsium tabletter for barn, smaker som love hearts.. Min sønn har spist de med glede siden han var 2 år han ;) Kjøper de på apoteket, og mener å ha sett de på dagligvarebutikken og ;) :D:)
I Norge er det ett gjeldene paradoks når det kommer til kalsium og benskjørhet. Vi drikker mest melk og får i oss mest kalsium av alle land i verden, men vi har samtidig mest benskjørhet. Hva gjør vi? " Jo vi prøver å få i oss enda mer kalsium, som om det er bevist at det ikke hjelper noenting".
De veldig mange forskere nå er klar over er at sollys er den avgjørende faktoren, Og det er absolutt en veldig fornuftig teori.
Frykten for kreft og bruken av solfaktor er jevnt økende med tilfeller av benskjørhet.
I Norge får vi veldig lite sollys i forhold til andre land.
Får du ikke nok sollys på kroppen vil ikke kroppen ta opp kalsium uansett hvor mye du tilskudd du tar og du blir benskjør.
Det beste du kan gjøre for barna dine og deg selv er å la de springe ute i solen med minst mulig på kroppen, ta de med til syden og la de evt ta litt solarium (5 min i slengen). Frykten for kreft og overdreven bruk av solfaktor forårsaker mye unødvendige lidelser, spesielt for nordmenn som får lite sol i utgangspunktet.
Jeg er fremdeles overbevist om at benskjørheten skyldes at vi spiser for lite fett. D-vitamin (joda, vi får det fra sollyset så vi er inne på det samme) er et fettløselig vitamin som vi trenger for å ta opp kalsium og vi trenger fett for å kunne nyttiggjøre oss d-vitaminet. Spiser vi ikke fett spiller det neppe noen rolle hvor mye d-vitamintilskudd vi kjører i oss. Så enkelt mener jeg det er. Jeg kommer ikke til å bli benskjør med det første. :lol:
Ja, nå er dette bare personlig erfaring, men jeg har aldri hatt så mye menstruasjonskluss som da jeg var veggis, og det følgelig gikk noen soyaprodukter.
Om jeg får i meg soya nå, eksempelvis et glass soyamelk, så verker puppene ... Har hørt om andre som opplever det samme også.
"Det er ikke så lett som å bare gi dem melk, ost eller youghurt, fordi ditten og fordi datten". Er det nødvendig å komplisere ting så veldig egentlig?
Sunne, aktive barn er nettopp sunne og har en fordel fordi de ikke blir beinskjør så lett pga godt skjelett. Har de ett greit kosthold så tipper jeg at kalsiumen også er helt grei. Det er sikkert verre med d-vitaminen.
Hvordan er det da med tran? Hjelper det noe særlig mot D-vitaminmangel?
Tror kanskje jeg begynner å bli litt omvendt... At kroppen hans styrer det han selv trenger :o Da satser jeg på det, så får vi være mest mulig ute og håpe at det er nok. Noen sydenreise blir det ikke med det første. Skal en tur til Namsos til helga, teller det? :p
VITAMIN D I NORGE:
Siden en vanlig norsk kost ikke gir nok vitamin D, med mindre man spiser fet fisk regelmessig, anbefales tilskudd av vitamin D. Det er spesielt viktig i vintermånedene, da vi får lite sollys, og dermed ikke danner vitaminet selv.
En barneskje tran gir oss den vitamin D vi trenger daglig, og tilfører dessuten vitamin A og E, samt essensielle fettsyrer som er med på å styrke immunforsvaret. Hentet fra www.nettdoktor.no/ernaering/vitaminer/artikler/vitamind.php
VITAMIN D OG KALSIUM OPPTAK
Den form av vitamin D som dannes i huden er litt annerledes enn den vi spiser.
Denne forskjellen kan være avgjørende for kalsiumopptaket, ref tidl. innlegg, så jeg vil absolutt anbefale at det tilstrebes å få mest mulig solys på kroppen.
Vil du ha et hjertevennlig kosthold, har du også noe å lære av asiatene. Både kinesisk og japansk kosthold er basert på planter. Grunnstammen i hverdagsmaten er ris og soyaprodukter og forbruket av kjøtt minimalt. Høyt forbruk av fisk er typisk for Japan.
I Japan bor det 127 mill mennesker, og levealderen er blant de høyeste i verden, de ligger som nummer 5. Dette stemmer jo overhodet ikke med hverken det ene eller det andre. Har ikke hørt om store misdannelser pga av soya, ei heller hormonforstyrrelser. Tynne og slanke er de fleste også, og friske. er det noen som har forklaringen? Har det med gener å gjøre? Tåler asiatiske mennesker ris og soya, men det gjør ikke vi?
Så vidt jeg har forstått og lest meg frem til så spiser asiatene kun litt soya som garnityr/saus/av og til som tofu. De spiser lite og ikke hver dag. Men dette er høykvalitets soya som er fermentert, ikke industrielt bearbeidet slik den vi får kjøpt.
Soyaproteinet som finnes i så mange matvarer (bla. leverpostei og mange halvfabrikata) er et avfallsprodukt fra margarinproduksjon, og dermed sterkt bearbeidet. Soyamelken vi får kjøpt er ikke fermentert/gjæret. Den soyaen vi får kjøpt har ofte et misforhold mellom de essensielle fettsyrene (ja de har alle, men ikke riktig balanse) og dermed kan det medføre div uheldige effekter på kroppen vår. Et av dem var for mye homocystein (eller noe sånt, bare arrester meg om jeg tar feil her) som er kjent for å øke risikoen for hjerte/karsykdommer... Hmm, har ikke fått med meg alt her kjenner jeg, men hodet er fullt av snørr og gørr, er hjemme syk i dag. Da funker ikke hjernen som den skal :p
Jeg leste en plass (som jeg selvfølgelig ikke finner igjen nå) at pga av at kumelk er homogenisert og pasteurisert er den på en måte "ødelagt" og derfor vil ikke kroppen vår klare og utnytte næringsstoffene. Det at vi skal drikke melk eller spise ost for å dekke kalsiumbehovet er egentlig en hype fra meieribransjen. Vi har jo en ganske så stor forekomst av laktoseintoleranse i dette melkesupende landet. Forfatteren som skreiv dette anbefalte faktisk at dersom man skulle ha kumelk burde man absolutt få tak i ubehandla melk, altså melk rett fra kua (eller tanken som jeg sier :p), eller la vær og drikke melk
Selv drikker jeg latte med soyamelk av og til så lenge jeg er på strikt lavkarbo, men kommer til å gå over på mandelmelk eller havremelk når jeg er mer på generell lavkarbo. Bruker overhodet ikke soya ellers siden jeg har lest en del om de negative effektene av soya. Dessuten kunne guiden som vi hadde i Japan fortelle oss at asiatere spiser ikke så mye soya som vi tror (bare litt av og til), for "alle" vet jo at soya er, det som hun kalte, "anti-food". Ser at dette begrepet også blir brukt i den ene artikkelen, antinæringsstoffer.
Tror nok jeg ville revurdert å gi barn soya for det blir jo advart over hele linjen mot å gi barn for mye soyaprodukter så jeg ville nå heller prøvd å gi havremelk, rismelk, mandelmelk, quinoa (amaranth)melk o.l dersom du absolutt må ha noe melkeaktig. Kalsium kan man jo få gjennom grønne bladgrønnsaker, fisk, mandler m.m. (se her f.eks)
Det har jeg hørt også - at homogeniseringen ødelegger melka fordi de "knuser" fettcellene i melka på et vis slik at de ikke skal legge seg på toppen, men fordeles seg rundt i melka.
Jeg reagerer på melk med utslett i ansiktet, men en sommer her spiste jeg i 3 dager mer eller mindre bare mat laget på melk rett fra kua (seterferie kan man si), altså både melk, gomme, prim og alskens mysitske gamle oppskrifter og hadde babyhud i ansiktet! Ikke tørr og prikkete nei. Så at det skjer noe lite sunt med melka på meieriet er jeg ikke i tvil om.
Pasteuriseringen skal også ha noe å si for bakteriebalansen i melka slik at vi ikke utnytter den skikkelig. Blir skremt jeg når jeg ser at barn får drikke litervis med melk hver dag for det er jo så sunt. Er mange voksne som også super melk som en kalv, har udefinerte plager også når de kutter på melka blir de bedre. Kumelk er for kalver, enkelt og greit.;)
Har faktisk hørt at i USA har de begynt å selge upasteurisert/uhomogenisert melk i enkelte helsekostbutikker. Jeg kjenner heldigvis bønder slik at jeg kan få melk rett fra tanken, selv om de strengt tatt ikke har lov til det :p
Jeg kan ikke drikke kartongmelk da sitter jeg på ramma med noen helt utrolige magekramper :D, men tankmelk og fløte går fint i moderate mengder. Jeg er akkurat som katten nemlig, Katter skal heller ikke ha melk, men kan få litt fløte og melk rett fra kua.
Interessant, det har jeg ikke hørt før, men det gir jo mening! Må lese mere!!
Har nå kuttet ut soya helt. H-melk vil han ikke ha, men har rismelk stående i kjøleskapet som han drikker av og til. Han er heldigvis glad i vann :)
Også digger han brokkoli, det passer jo fint siden det i følge linken din er en god kalsiumkilde hvor vi tar opp ca 50%... Han spiser også en del ørret og laks, litt frukt, og en del nøtter :D Kanskje han har det greit allikevel?
De konkluderer ikke med så mye annet enn sist gang, men jeg synes allikevel at det de skriver maner til 'føre var' prinsippet!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.