< Tilbake til oversikten

Svinekjøtt

#1

Opheliia sa for siden:

Jeg fikk høre av ei venninne i dag at svinekjøtt faktisk ikke er så "sunt" som en del tror. Greit, det er hvitt kjøtt, men grisen svetter igjennom huden, det vil si at gift/avfallsstoffer den skal ha ut av seg går gjennom kjøttet. De(var noen studenter eller noe på ei helse og ernæringslinje/skolegreie) testet grisekjøtt og rødt biffkjøtt. De helte cola over hver kjøttbit..dagen etterpå gikk de tilbake for å se på det. Biffkjøttet hadde ikke noen voldsom forandring, men grisekjøtt hadde masse bakterier og drit på seg.

Hun nevnte også at ei venninne av henne igjen hadde lært at hvitt kjøtt, kylling og svin var det beste kjøttet en kunne spise. Hun ønsket å gå ned siste rest av vekta (var snakk om 4-5 kg), men det viste seg å være litt vanskelig. Når hun kuttet ut svinekjøttet (etter å ha fått den historien jeg skrev overfor) gikk hun plutselig ned resten.

Dette fikk jeg vite mens jeg satt å spiste ribbe. I utgangspunktet er jeg egentlig lite glad i svinekjøtt - det har så grisete smak liksom:o

Jeg skal aldri mer spise dette kjøttet...fikk litt avsmak (enda mer). Men noen som vet om dette er sannhet? Eller har noen forskningsinformasjon om det?

(Uansett, no more pig for me!!)


#2

LineJM sa for siden:

Jeg beklager med det der høres ut som en samling med vandrehistorier med liten relasjon til virkeligheten. Griser svetter ikke i det hele tatt for det første, for det andre så er svetting et system for å kontrollere temperatur ikke for å kvitte seg med avfallstoffer.
Jeg lurer nesten mer på hva som er gjort med biffkjøttet i det eksperimentet enn jeg tror at det er noe galt med svinekjøtt. Evt. så mistenker jeg en litt skjev framstilling av det de fant.


#3

Kula sa for siden:

Her er en annen troverdig kilde som har synspunkter på så mangt.

Sitat Gud (gjennom Tredje Mosebok, kapittel 11):

"Herren talte til Moses og Aron og sa til dem: Si til israelittene: Av alle dyreslag på jorden kan dere spise disse: Alle dyr som har klover, klover som er kløvd helt igjennom, og tygger drøv, dem kan dere spise. Av drøvtyggere og klovdyr er det bare disse dere ikke må spise: kamelen, for den tygger nok drøv, men har ikke klover; den skal dere holde for uren; og fjellgrevlingen, for den tygger drøv, men har ikke klover; den skal dere holde for uren; og haren, for den tygger drøv, men har ikke klover; den skal dere holde for uren; og svinet, for det har klover, klover som er kløvd helt igjennom, men tygger ikke drøv; det skal dere holde for urent. Kjøttet av disse dyrene må dere ikke spise, og deres døde kropper må dere ikke røre. Dem skal dere holde for urene."

På den annen side mener Gud at man kan spise visse typer gresshopper (men selvsagt ikke alle). Struts skal man forøvrig også holde seg unna.


#4

Opheliia sa for siden:

Jeg vet jo at gjennom religion er svin sett på som noe griseri:p

Men skulle likt å visst om det var et snev av sannhet ang den grisen eller ikke...uansett, jeg skal ikke ha mer gris:o


#5

Kula sa for siden:

Jeg tror at den eneste "sannheten" er at svinekjøtt var belemret med trikiner. I dagens Norge er ikke dette lengre et reelt problem.

Ta deg en tur i fjøset, så slutter du å spise storfe også!


#6

LineJM sa for siden:

Det er jo en ærlig sak at man ikke liker det :) og absolutt god nok grunn til ikke å spise svin. Men jeg tror ikke det er mye sannhet i det du gjennga her ihvertfall.


#7

Opheliia sa for siden:

Det er litt godt, egentlig:p

Og til deg som sa jeg skulle ta meg en tur i fjøset, jeg er oppvokst på bondelandet, så jeg har vært i fjøset et par ganger kan man si...og joda, i grisefjøs også;) Jeg har vært med å slakte på gamle-metoden..og hey, jeg spiser da kjøtt enda, selv hvor fælt det kan virke å slakte et dyr for mange! Men jeg har aldri tenkt over det som hun venninna mi sa ang grisekjøtt...og hva gjør man da? Da spør man noen her inne:p


#8

LineJM sa for siden:

For tilsammen så vet vi "alt" her inne :cool:

Det er fryktelig mange rare myter om svinekjøtt der ute, og veldig mange av dem handler om hvor "urent" svin er på en eller annen måte. Tar det meste sånt med en god klype salt jeg hvis jeg ikke er helt sikker på kilden.


#9

Opheliia sa for siden:

Jeg følte meg ikke så kul der jeg satt å spiste ribbe....:rolleyes: Og i utgangspunktet er det mat "som akkuratt går ned" hos meg:eek: (Var snill kjæreste og laga ribbe i går til kjæresten som elsker ribbe..tror jeg skal spre det jeg skrev over ang ribbe til henne. Kanskje det blir mindre ribbe på oss i fremtiden? ondskapsfull Ingen trenger å nevne at det ikke er sant:cool:)


#10

LineJM sa for siden:

skjønner at det kunne dempe appetitten kraftig ja.
En annen plan er vel å ha "noggo attåt" ribba som du liker. ;)


#11

Opheliia sa for siden:

Ja, men det er uansett ikke noe stress. Hvor ofte spiser vi ribbe? Det er sjeldent. Snakk om 1-2 ganger i året for vår del. Vi spiser generellt lite svin, det går i kylling, okse, kjøttdeig o.l Jeg har akseptert ribbemiddag..så lenge jeg får pinnekjøtt på julaften (det er jo egentlig "enda eklere" enn ribbe, hvis en skal se slik på det...)


#12

babydoll sa for siden:

Åh? Hva er ekkelt med pinnekjøtt?:confused:


#13

Opheliia sa for siden:

Bare hvor det kommer ifra...hvilken del av dyret:o

Men jeg elsker pinnekjøtt! Tenker ikke slikt om pinnekjøtt:p;)


#14

aatinka sa for siden:

Pinnekjøtt kommer da fra ribbena til sauen? Er de ekle? :confused:


#15

kamp sa for siden:

Jeg vet om flere som ikke spiser svin pga det med svettingen. Jeg bare rister på hode og sier at riktig stekt nakkekotelett er noe av det beste kjøttet som finnes :P (Dem vet at jeg ikke forstår folk som lar være å spise noe dem egentlig tåler siden jeg har mer mat jeg ikke tåler enn tåler).

Eneste jeg merker med svinekjøtt er at spiser jeg mye av det går det utover leddene mine. Får mer smerter og er stivere på morgenen ++


#16

nellie sa for siden:

Svin er nok ikke noe man trenger å spise hver dag. Spesielt ikke hvis man har diverse betennelser i kroppen.


#17

sta sa for siden:

nå er jeg nysgjerrig, hvorfor ikke?



#19

Opheliia sa for siden:

Innrøm det, det høres jo litt ekkelt ut at vi spiser noe som er på ribbeina til et dyr:p


#20

Opheliia sa for siden:

I didn't know.

(Men er gissen ute av mitt kosthold anyway...fikk totalt avsmak på det i dag:o)

...eller, jeg spiser fortsatt bacon...men det smaker ikke vondt..


#21

TrillTrall sa for siden:

Hm. Greit å være klar over selv om jeg ikke har merket noen forskjell om jeg spiser svin eller ikke, men jeg har aldri tenkt over det heller da. :) Men merker himmelvid forskjell på smertene når jeg spiser høykarbo et par dager ja - da får jeg vondt i armer, bein og hofter så det tyter! Så nå fryder jeg meg over hver dag som går og jeg er myk og smertefri! :lol: Hurra for lavkarbo! :heia:


#22

Hamster59 sa for siden:

For mange år siden kjøpte vi noen koteletter som ble liggende i fryseren med dårlig innpakning litt for lenge. De smakte etter hvert nokså harskt. Det har gått veldig lang tid, og jeg er fortsatt ikke så veldig glad i svinekoteletter. Hadde ribbe til jul for ca 16 år siden. I år skal vi ha det igjen, kanskje sammen med pinnekjøtt, som vi har hatt til jul hvert år siden den gang. (Ikke det samme kjøttet da :D)

Er glad i bacon, men orker ikke å spise det til frokost hver dag.


#23

Opheliia sa for siden:

Jeg personlig føler ikke at bacon kan sammenlignes med ribbe eller svinefilet og slikt. Jeg kjenner iallefall ikke den "grise"-smaken i baconet...og jeg kunne nok ha spist det hver dag, men jeg tipper at etter 2-3 uker så ville jeg ha spist meg lei til de grader:rolleyes: Lov med variasjon:p Heldigvis!


#24

vimsen85 sa for siden:

Jeg tror en av grunnene til at svinekjøtt har blitt sett på som urent er at de ofte spiser mye rart. Litt sånn som geita, bare ikke like ekstremt. Men de som man kjøper på butikken går jo ikke rundt å spiser drit. De spiser vel det de får. Har også hørt at de både svetter og tisser gjennom kjøttet. Men jeg mener jeg har sett at griser tisser som andre dyr :p Jeg er ikke spesielt glad i gris. Men bacon, ribbe og medisterkaker synes jeg er snadder!


#25

stalemate sa for siden:

Kjøtt er kjøtt liksom. Det er dyrekropper, og akkurat hvor på dyrekroppen kjøttet er tatt spiller vel ingen rolle, utenom at vi liksom blit litt mer påminnet at vi spiser dyr når vi spiser smalahove enn når vi spiser kjøttdeig. Men det synes jeg er ganske fint også, vi kan jo ikke drive å trykke i oss masse kjøtt hver dag uten å være bevisst på hva vi faktisk gjør. Grisen er min bror, på en måte. :) Det jeg synes er litt betenkelig er en historie jeg fikk høre av en god venninne. Hun spiser ikke svinekjøtt av flere av de samme grunnene som ble nevnt tidligere. (myte eller ikke kan jo diskuteres ut i evigheten muligens) men uansett. Hun oppdaget at gelatin er framstilt av svin. Stort sett alt av godteriprodukter inneholder gelatin. Hun sendte et brev til Freia der hun spurte hvilke av deres produkter hun trygt kunne spise, og fikk til svar at det var kun monolit-sjokoladen og freia hurtiggele som ikke inneholdt gelatin. (Dette var rundt 2007 tror jeg).
Husker ikke om hun sendte brev til andre produsenter som f.eks. malaco og nidar, men jeg synes i alle fall dette var ganske hårreisende på vegne av alle muslimer og alle andre som ikke spiser svin. Varene burde vært tydeligere merket mener jeg. :eek:


#26

Rin sa for siden:

Det er ikke en allmenn sannhet at svinekjøtt gjør ledd/betennelsessmerter verre, da. For meg har nakkekoteletter og ribbe ingen effekt den ene eller andre veien på alle betennelsene jeg har i kroppen (har kuttet ut over lengre tid for eksperimentets skyld). Regner meg for heldig som tåler det fint, for svin er jo så godt! :cool:


#27

aatinka sa for siden:

Næææiii... Syns lever, nyrer og tunge er eklere :p


#28

Opheliia sa for siden:

Det er sant. Jeg spiser ikke det jeg :p Aldri smakt.. men jeg har vært med å skjært av tunga på en elg (død selvfølgelig)..fordi den skulle brukes til pålegg. Det var bare ekkelt.

Men enda eklere er at jur (fra kua) også blir spist som pålegg... faen altså, kan ikke folk bare spise servelat og skinke:p Det høres så mye mer delikat ut enn jur....:o


#29

Opheliia sa for siden:

Oi! Der sier du noe....


#30

vimsen85 sa for siden:

Mmmmm. Tunge er jo den beste delen av dyret. Har smakt av sau, okse og gris og alle var nydelige. Lever er jo sunt som bare det. Og kylling- og torskelever er veldig godt. Syns ikke egentlig at gris- og okselever er godt da.. Nyre har jeg aldri smakt.

Er du sikker på at servelat er så delikat da? Det er jo et blandingsprodukt, så det inneholder sikkert noe "ekkelt" ;) Sånn som pølser.

Jeg leser faktisk en bok om rent og urent nå. Ganske interessant hvorfor noe blir regnet som delikatesse i en kultur blir regnet som ekkelt i en annen ;)


#31

Opheliia sa for siden:

Ordet servelat høres iallefall ikke ekkelt ut:rolleyes:


#32

knh sa for siden:

namnam :sikle: Elgtunge og elghjerte er noe av det beste som finnes :D


#33

Opheliia sa for siden:

ÆSJ! Jeg går her ifra nå...kan ikke være "vitne" til at noen spiser hjerter...:o:p


#34

stalemate sa for siden:

elghjerte er det beste i verden! <3


#35

knh sa for siden:

mmmm...ja!! Røkt og speka er best:D Prøvde gravet en gang, funka det også, men blei ikke like bra synes jeg.


#36

Opheliia sa for siden:

Nei dæven........


#37

Gracella sa for siden:

Nei, nei, nei! Reinsdyrhjerte er det beste i verden!!! :hungry:

Rudolf ruler :boxing:


#38

Yonah sa for siden:

Men de er da ganske godt merket, det står innholdsfortegnelse på det meste trodde jeg. Lest at det er gelantin i mye av godteriet såvidt jeg vet.
Jeg skjønner jo at ikke alle vet at gelantin er laget av dyreknokler, men er det ikke slik at man undersøker hva man kan spise og ikke spise om det er noe man holder seg borte fra? Regner med at muslimer vet at gelantin er bl.a. laget av gris.


#39

sta sa for siden:

Servelat kommer av det franske ordet "serveille" som betyr hjerne. Så opprinnelig var servelat av kalvehjerne, akkurat som sylte er av grisehjerne.

Noen ganger syns man kanskje det er litt ekkelt når man tenker på hvor ting kommer fra, men disse matsortene som har tilhørt bondekjøkkenet i hundreår har jo eksistert så lenge nettopp fordi det er frisk og god mat som metter og smaker godt. (og skal jeg være heelt ærlig syns jeg det er bedre med ren original servelat enn tilsetningsbonanzaen man får i plastpakker på rema...)


#40

Opheliia sa for siden:

Huff..jeg har ikke godt av å vite hvor "alt stammer ifra":rolleyes: Men jeg lar meg ikke skremme såå fort. Servelat er godt:o Men ikke alle merkene er like gode..noen smaker rart...


#41

Fruitdrops sa for siden:

Bleh, typen skøyt sin første elg i år, så vi fikk både tunge og hjerte. :høh:
Det ble nok gitt bort til familie ja :o


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.