< Tilbake til oversikten

Fett: oljer smør og margarin

#1

kamp sa for siden:

Hvor kan jeg finne en god forklaring på at man bør bruker smør i stede for planteoljer og margarin?


#2

Lillemy71 sa for siden:

Den enkleste forklaringen er at smør er helt naturlig og lite bearbeida, mens margarin er veldig bearbeidet.

Tre grunner til at margariner ikke bør brukes:

  • Margarin er "dobbeltødelagt industrifett". Først ødelegges oljene av temperaturer og kjemikalier i en komplisert prosess (raffinering/varmpressing), så lages margarinen av disse ødelagte oljene i nok en tøff prosess for ømfindtlige flerumettede fettsyrer.
  • Margarin bidrar til å forverre skjevheten mellom omega-6 og omega-3 i vårt vestlige kosthold (som igjen kan være årsak til eller forverre revmatisme, astma, allergier, høyt blodtrykk m.m.)
  • Margarin egner seg ikke for steking. Med sitt høye innhold av flerumettet fett (omega-6), er det ikke egnet for oppvarming. Per definisjon i alle kjemibøker. Tran må stå i kjøleskap for ikke å harskne (omega-3), mens margarin og planteoljer fint kan tåle romtemperaturer og litt til, men ikke steking. Man kan jo spørre seg hvor mye mer man klarer å ødelegge margarinet i stekepanna etter at industrien allerede har ødelagt oljene, men dette er en kontinuerlig prosess. Stoffene som dannes er dimerer, polymerer, frie radikaler og spontant noe transfett. Det finnes forskjellige typer transfett når det er sagt, og det som er i animalske matvarer fra naturens side er mer harmløse.

For mer litteratur, søk på "margariner" på www.matoghelse.no, eller les boka til Udo Erasmus "Fats that heal, fats that kill".

Her er en artikkel som forklarer en del om dette.

Ellers kan du jo se i denne tråden her

Se også på den plansjen du finner her og her er fullversjonen av det samme.

Dersom du er stødig i engelsk kan du google "the margarine hoax" og finne masse nyttig lesning om hvorfor du ikke bør velge margarin. Ellers kan du jo søke på forumet her om margarin (her er et søk), så finner du mange nyttige svar og lenker.

Her finner du litt informasjon om oljer. Du kan godt bruke kaldpressede, kvalitetsoljer til f.eks å tømme over maten (salat,grønnsaker). Jeg bruker det mye men ikke til varmebehandling for det tåler planteoljer svært dårlig, bortsett fra den cocosaen som er beregnet til steiking, men selv ikke den skal opp i alt for høye temperaturer. Det nytter desverre ikke å kjøpe billige oljer, da får man som oftest veldig dårlig kvalitet. Stort sett så er olivenoljen som vi får her i landet langt i fra den beste kvaliteten, selv om vi betaler dyrt for den.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.