< Tilbake til oversikten

Kopi av e-mail sendt Mat & Helse

#1

Nille sa for siden:

Til: Dag Viljen Poleszynski, Mat & Helse

Takker for flott artikkel om Atkins-filosofien i Mat & Helse nr.2/05.
Som Atkins'er mer eller mindre siden 1982 - og 100 % etter boka de to siste årene, gleder det meg at det endelig kommer en saklig og informativ artikkel om dette kostholdet.

Når det er sagt, har jeg et par ting jeg regagerer på. Dessverre er det faktiske feil i artikkelen. Dette regner jeg med har sin årsak i at den norske utgaven av Dr. Atkins New Diet Revolution er basert på 1992 utgaven av den amerikanske originalen. Det kom en ny utgave i 1999, med ytterligere rettelser i ny revidert utgave desember 2001/januar 2002. Spesielt den siste utgaven hadde med endringer/rettelser og resultater fra nyere forskning og erfaringer fra Atkins klinikken. Her er det store endringer og tilføyelser i forhold til 1992 utgaven og tidligere utgivelser.(atkins.com/Archive/2002/1/2-769953.html).

Ingen av disse endringene har kommet med i de norske utgavene av boka. Det hadde jo vært naturlig at forbedringer av dietten hadde kommet med i en såpass fersk utgave at den norske ? Eller iallefall deres artikkel - spesielt fordi den er skrevet av to personer vi regner som - (og skal være) spesialister på området.
I den norske utgaven, og dermed også deres artikkel, er det heller ikke tatt tilstrekkelig hensyn til, eller gitt noen skikkelig forklaring på, fase 2. Bare legg til 5 karber pr uke.........

Og her er det jeg kommer til feilene i artikkelen (under Fase 1):

Sitat: (Opprinnelig skrevet av Mat & Helse)
.....Maksimalt 20 karbohydrater pr dag (2 tynne brødskiver eller 3 kopper grønnsaker som brokkoli ......

Brød er IKKE en del av Atkins fase 1 (med mindre det er bakt med Atkins egen bakemiks). Fiber rik kan brukes fordi det ikke er laget av mel.

Sitat:
.....kombiner nøtter, frø .....

Nøtter og frø er IKKE en del av Atkins fase 1
Både brød og nøtter tilhører Atkins Fase 2. Vedvarende vekttap. I den norske utgaven har den viktige vedvarende stigen, den som viser hvilken rekkefølge det er tjenelig og tilbakeføre visse matvarer i kostholdet på, ikke tatt med i det hele tatt. I min engelske utgave (2003) står denne på side 171:

Uke

  1. (25 karbohydrater pr dag) Mer salat og grønnsaker fra tillatte matvare lista
  2. (30 karbohydrater pr dag) Friske oster (som cottage cheese etc)
  3. (35 karbohydrater pr dag) Frø og nøtter
  4. (40 karbohydrater pr dag) Bær og visse meloner
  5. (45 karbohydrater pr dag) Vin & andre lavkarbo spiritus
  6. (50 karbohydrater pr dag) Belgfrukter, bønner
  7. (55 karbohydrater pr dag) Frukt (utenom bær og meloner)
  8. (60 karbohydrater pr dag) Stivelsesholdige grønnsaker
  9. (65 karbohydrater pr dag) Korn

Det er riktignok kun en anbefaling, men ved å tilføre matvarene i denne rekkefølgen og bare en gruppe om gangen, vil man finne ut om det er noen matvaregrupper man reagerer på og bør vente med. Mange hopper over trinn. Jeg er ikke noe glad i ost og gikk til nøtter isteden. Noen blir også på et trinn lenger enn en uke.

Få personer klarer å føre tilbake alle disse under fase 2. Mange må faktisk vente til både fase 3 og 4 før de har lagt til alle gruppene. Rekkefølgen er ikke tilfeldig valgt, men satt opp etter karboinnhold og GI belastning. Følger man denne listen er sjansen bedre for å unngå blodsukker svingninger, siden man går så gradvis oppover.

Detaljer for dere kanskje, men viktige sådanne for de som skal gjennomføre noe som for mange er en ganske radikal kostholdsendring.

Jeg er medlem av et par Kanadiske/Amerikanske lavkarbo forum, med medlemmer fra hele verden. De engelskspråklige bruker alle denne listen. Og når det snakkes om "rung 3 on the ladder", så vet alle at det dreier seg om trinnet med bær. Skriver man til Atkins support og ber om hjelp om f.eks. vekttapet har stanset opp når man er i fase 2, får man beskjed om å gå et trinn eller to ned på stigen. Det er altså en viktig del av Atkins kostholdet og en viktig del av veien til en varig kostendring.

For et år siden kom det også et norsk forum for oss med lavkarbo livsstil. www.lavkarbo.no - Her er vi en del etusiaster hjelper og støtter hverandre til et bedre kosthold. Vi gir ikke faglige eller medisinske råd, selv om det er en del fagpersoner blant oss. Men på bakgrunn av siste originalutgave av bøkene og egen erfaring prøver vi å hjelpe nye brukere. Vi prøver også å rette opp feiloppfatninger om lavkarbo kosthold. Vi har vårt eget oppskrift forum med oppskrifter for alle faser av Atkins, samt Lindberg og South Beach.

Det begynte altså med Fedon Lindberg- og Atkins kosthold. Etterhvert har det kommet flere til. Vi fikk nylig vårt medlem nr 1000 og ser på oss selv som det beste (om ikke det eneste) nettstedet for lavkarbo tilhengere i Norge.

Jeg regner med at det vil bli skrevet om Atkins i Mat & Helse flere ganger. Og neste gang hadde det vært flott om dere hadde tatt med de nyeste oppdateringene og ikke baserte opplysningene på utdaterte utgaver av boka.

Med vennlig hilsen

Kopi av innlegg postet: www.lavkarbo.no


#2

Summer sa for siden:

Flott tiltak Nille! :)


#3

friflex sa for siden:

Velskrevet og godt innlegg Nille!

Blir spennende og se om de tar hensyn til mailen din, og tar med rettelser i neste nummer eller ved senere anledninger!


#4

Albertine sa for siden:

Bra Nille!

Venter spent på fortsettelsen...


#5

mofe sa for siden:

Utrolig bra skrevet, Nille! You rock! :klem:

Jeg kjøpte mat&helse på fredag, slik at mine foreldre kunne lese det i helgen. Pappa leste artikkelen etter at vi andre la oss på fredag, og på lørdag morgen sa han "nå tenkte jeg å leve på den 20-karbo-greia som sto i det bladet"

"åja, hva har du spist til nå da?"

"en kjeks" (han viste fra skapet)..

"det er nok 10 gram" gjettet jeg

"ja, også noen aprikoser har jeg spist, og brødskive.. med ost på"

"da er du nok allerede over 20 gram.."

"hæ?"

........

Jeg synes artikkelen var dårlig og misvisende, og det står jo ingenting om at man skal ta vitaminer og mineraler, osv osv..

...

Så dette var bra, Nille! Vurderte å sende en lignende mail selv.. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.