Jeg har litt av en utfordring med min mann. Jeg spiser lavkarbo mens han spiser masse ris, potet, pasta ol ved siden av den maten jeg serverer. Jeg har prøvd å snakke med han om det men han kommer alltid med masse forskjellige teorier om hvorfor han skal spise som han gjør. Han kan veldig mye om kosthold og begge vet at det er bare masse bortforklaringer han kommer med. Problemet mitt er at jeg har skikkelig dårlig samvitighet når jeg f ex serverer biff med sjampinjongstuing og blomkålris med smør på og så sitter han og spiser alt dette med masse ris ved siden av. Jeg vet at det ikke er bra for han, men vet ikke hvordan jeg skal få han til å slutte spise raske kh. Jeg har ikke lyst til å lage to middager per dag og han vill selfølgelig ikke lage sin egen middag når jeg "lager så god og spennede mat". Han er ikke slank heller og det er tydelig at han tåler dårlig mye kh (i hvert fall om man ser på vekten hans). Noen med råd hvordan man kan snu det hele? Vi har barn og det er naturlig med brød, past o l i måltider.
Hmmm.. Samboeren min spiser den ganske fete maten min og veeeldig mye karbohydrater i tillegg..
Synes det er helt okei jeg:) Ser ikke på det som noe problem i det hele tatt. Men han trener MYE og har en veldig aktiv jobb da, så brenner av seg alt..
Du kan vel f.eks begynne å handle inn Lindbergbrød, som er bedre balansert enn annet brød.. Kjøpe byggris isteden for vanlig ris. osvosv.. Finne litt bedre karboalternativer til han og barna enn akkurat de værste raske karbene.
Lag ikke mer blomkålris enn det du spiser, så kan han ikke kjøre i seg det i alle fall. Han trenger jo ikke både ris og blomkålris! Det er vel mulig at han er så avhengig av karbohydrater at han tror han ikke klarer å slutte og derfor kommer med alskens idiotiske bortforklaringer?
Nei, det er det ikke, men da må man ta konsekvensen av det og ikke spise så mye fett heller. Da må man jo telle kalorier for ikke å legge på seg og trådstarters mann er tydeligvis ikke av den helt slanke sorten så...
Jeg tror dessverre ikke du kan snu det. Han er en voksen mann, og jeg tror voksne selv må bestemme seg for å gjøre forandringer. Det å føle seg presset av omgivelsene fører ofte bare til mere motstand.
Men, når det er sagt - så tror jeg det at han synes du lager så mye god og spennende mat er veldig positivt. Da kanskje han selv vil velge å spise mere av den maten etterhvert (kanskje til og med ubevisst?) - og kanskje porsjonene med ris, pasta osv blir mindre?
Kanskje han ser at du får mer overskudd? Kanskje han bare trenger litt tid på å forandre mening?
Om du lager mat fra bunnen av, med gode råvarer - så tror jeg ikke at det er SÅ farlig å blande det. Jeg tror det er sunnere enn et kosthold med mye halvfabrikata, tilsetningsstoffer og lightprodukter.
Tror det er lurere å fokusere på hvilke gevinster du får, enn å prøve og direkte påvirke hvilke valg han gjør ved matbordet. Det å ta et eget valg er også ofte mye mer varig enn å bli "tvunget" til et valg.
Hvis det vanligvis er du som lager maten kan du enten be han koke seg ris/pasta osv selv hvis han føler han må ha i tillegg - eller så kan du jo bare redusere mengdene ris/pasta du lager så det begrenser seg naturlig?
Bare et forslag - menn spiser ofte det de får servert - ihvertfall her i huset ;)
Lage litt mer biff, slik at det er nok av det? Menn vil gjerne ha mer kjøtt enn kvinner. Kanskje han synes det blir litt lite mat, uten ris og pasta.
Barna trenger vel ikke få ris og pasta, heller? Våre får det en sjelden gang, men ikke til daglig. (Det er uansett mye karbohydrater i gulrøtter, frukt osv.)
Hvis du slutter å koke ris og pasta, kan det godt hende du slipper å argumentere mer. Evt ta det gradvis, først ha ris/pasta annenhver dag, og trappe ned. Eller legge inn mer variasjon, som kokte grønne linser eller quinoa istedet (quinoa er forresten en favoritt hos treåringen min). Det er jo fremdeles en del karbohydrater, men med næringsstoffer på kjøpet.
Og, hvis dere absolutt må ha med ris og pasta, så finnes det jo naturris og fullkornspasta.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.