Denne ostekaka har jeg laget mange ganger i høykarbo-versjon og den er alltid like populær. Siden den i utgangspunktet er ganske karbo-vennlig med mye ost og rømme så tenkte jeg å teste ut en lavkarbo-versjon og den ble faktisk veldig god! Testet ut på søndag på flere som ikke spiser lavkarbo og som er vant til å få den opprinnelige kaka og de var fornøyd alle sammen!
Mandlene males på mandelkvern, blandes med sukrin og smør. Jeg bruker en springform på ca 22 cm diameter og kler bunnen med bakepapir. Trykk mandelblandingen godt ned i formen og sett den kjølig i ca to timer.
Fyll 1
500 gram kremost (2 1/2 pakke Philadelfia eller 4 pakker Tine Kremost) - bruk den fete typen
0,6 dl sukrin
2 store eller 3 små egg
Alt has i kjøkkenmaskin med kniv og mikses godt - ca 3 minutter. Den skal bli mer kremete enn flytende. Om den ikke blir tykk så ikke fortvil, bare hell den på bunnen og ha den i ovnen. 190 grader i 20 minutter. Den skal ha stivnet nå! Litt "dissete". Ta ut og la hvile i ca 15 minutter. Da rekker du å lage neste fyll:
Fyll 2
2 beger rømme
0,6 dl sukrin
Vaniljestang
Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Jeg blandet dem med sukrinen, men jeg vet ikke om det er nødvendig. Putt alt i kjøkkenmaskinen igjen og miks godt. Dette skal også bli kremete. Ha over kaka, glatt pent på toppen og ha inn i ovnen på 250 grader i 10 minutter. Det øverste fyllet er ganske skjelvende når du tar den ut, men ikke flytende.
La kaka stå i romtemperatur i 5-6 timer (eller så lenge du kan) og i kjøleskap 12 timer før pynting/oppdeling. Jeg bruker å la den stå i kjøleskap natten over og pynte den da.
Gelelokk
5 plater gelatin
3 dl ublandet fun light (jeg brukte en Wild Berry)
Noen bær - jeg brukte frosne bringebær og blåbær, omtrent nok til at de dekker kaka. De ga også litt væske, derfor hadde jeg lite saft i forhold til geleplatene.
Bløt gelatinplatene i kaldt vann i 5-7 minutter. Klem ut vannet og varm dem i en liten kjele til de smelter. Ha i saften litt etter litt og bland i bærene til slutt. hell over kaka og sett den kjølig til geleen stivner.
Den er litt vanskelig å få ut av formen, men jeg bruker å skjære rundt kanten med en skarp kniv og fjerne formen, hvelve kaka på en tallerken for å fjerne bakepapiret og bunnen på formen og hvelve den tilbake. Jeg bruker ikke å pynte kaka noe mer, men du kan sikkert piske noe krem med søtningsmiddel og sprøyte rundt kanten for å få den til å se penere ut, men jeg tror ikke det er så veldig godt med krem til denne.
Det kan godt hende at man kan bruke annet søtningsmiddel enn sukrin, men det var det jeg hadde og jeg har ikke testet med andre.
Kaka er ultramektig og man får minst 16 stykker av den. Jeg har regnet ut at den inneholder 40 karber (uten bær). :heia: Det blir 2,5 karber i hvert stykke :heia:
Må testes, minner om den vanlige ostekaken jeg lager. Kan komme med tips om hvordan en kan få kaken over på fat fra formen, ikke bruk bunnen på formen, men sett "rammen" direkte på fatet. Kaken skal jo aldri inn i noe ovn.
Jeg laget denne igjen i helgen med noen endringer. Jeg prøvde Paranøtter denne gangen, men det blir nok ikke flere. De er sikkert MYE fetere enn mandler, for etter en tur i ovnen så RANT det Paranøtt-olje fra bunnen :eek: Jeg måtte sette kakeformen på et fat med tørkepapir... Så da kan jeg IKKE anbefale det!
Jeg hadde lite sukrin igjen også, så jeg forsøkte med litt flytende Natreen i tillegg og det fungerte helt greit. Faktisk så syns jeg at en blanding av to ulike søtstoff gir en bedre smak en de gir hver for seg. Jeg fikk ikke det første fyllet til å bli stivt denne gangen heller, mulig det har noe med at det ikke er sukker med.
Jeg prøvde også å snu kaka og sette den på fat før jeg helte på gelelokket. Satte tilbake "ringen" på formen først da selvfølgelig og helte over geleen. Men det ble ikke så pent - små løse biter av oste- og rømmemassen fordelte seg fint i geleen... Så neste gang tar jeg geleen på før jeg tar kaka ut av formen.
Eneste endringen som var positiv var altså å blande Sukrin og flytende Natreen.
mmmmmm, nomnom... Skal prøve meg på denne til bursdagen min, men lurer nesten på om jeg skal teste på forhånd en gang :p men jeg skal jo lage cupcakes og da, blir den ræva så får jeg bare spise den selv ;)
hehe, ja det kan jeg tenke meg! Når jeg mente rævva, så mente jeg forøvrig ikke smaken, men utseende, jeg er ikke alltid like tålmodig når det kommer til sånt, men skal prøve å være flink ;)
Den blei bra den, men denne kaka var vanskelig å la være. Jeg sparte den til en bursdag og dagen etter var halvparten av formen igjen og jeg spiste vel resten opp i løpet av få dager. Vekta sto ganske stille den uka :)
Jeg har alltid brukt kjøkkenmaskin med kniv fordi det er det som står i originaloppskriften. Det går sikkert an å prøve med andre vispemetoder. Her er det brukt stavmikser, men jeg har ikke prøvd det.
Jikes. "IKKE GJØR DET" er liksom gjengangeren så jeg veit ikke om jeg ville fulgt den bloggen der sin opprkrift/fremgangsmåte igrunn.
Siden det står kremaktig konsistens noen steder brukte jeg sånn fluffer som man lager krem eller pisket eggehvitte med på fyllene så det er nok ikke nødvendig med kniv :)
Hehe, det er to ting jeg gjorde jeg ikke anbefaler, det er å sette bunnen opp ned (så den skulle bli lettere å skjære i), og prøve å sette på glad-pack, for kommer du borti så blir det merke, og det ble det på min :) Bruk av stavmikser var ikke noe problem, og det at jeg brukte gaffel til å røre sammen fyll 2 har sannsynligvis gjort at det ikke ble så brent på toppen som fyll 1, og kaken smakte fantastisk og så kjempefin ut, så jeg er fornøyd med resultatet :)
jeg prøvde for noen måneder siden å lage en slik ostekake som dere har gitt oppskrift på. for jeg elsker ostekake! men klarte ikke spise noe av den, utenom litt på en t-skje. den smakte jo bare rømme! og jeg hater rømmesmaken. andre som skulle smake, likte den heller ikke. hva har jeg gjort galt da?:snurt:
Det går sikkert bra uten å skålde mandlene :) Det smaker vel litt kraftigere bare.
Jeg syns kaken er søt nok, men ikke oversøt og liker en syrlig gele, appelsin eller lime har jeg ikke prøvd, jeg har holdt meg til bær, men alt fra blåbær til rips passer bra. I og med at jeg lager geleen selv med usøtede bær så blir den ikke veldig søt. Jeg klarer ikke helt å forestille meg denne med appelsin eller lime på toppen, mulig fordi jeg er vant til å ha bær på den :)
Jeg har Funlight wildberries også tror jeg så kan jo bruke den. Men kaka har jo "krympa" i formen så jeg håper jeg får på geleen uten at det renner nedover på siden. Får vente til geleen er litt seig.
Det ble ikke det til meg, jeg bruker ublandet saft, men tinte bær avgir jo litt væske og jeg søtet ikke bærene. I originaloppskriften bruker jeg bær, koker dem og har oppi potetmel/maisenna for å tykne.
Det kan jeg jo ikke gjøre på lavkarbo, så da blir det gele i stedet :)
Jeg skoldet bare halvparten av mandlene (orket ikke mer!)...grovhakket mandlene i mangel av mandelkvern (også en utaknemlig jobb..) - brukte bare et beger rømme, og valgte Lerums skogsbærsaft som ikke er søtet med aspartam men sucralose. Har fått det for meg at det er hakket sunnere:p
Fulgte ellers oppskrift til punkt og prikke; kaken så kjempefin ut og smakte vilt godt; Verdens beste ostekake sign meg:hungry:..bra vi er flere til å dele her..
Skjønner ikke hvorfor man ikke kan bruke gelatin i fyllene, så det blir fromasj
som i ei vanlig ostekake. Det må jo gå ann å lage en mandelbunn som oppskriften her og erstatte melis med Feks. splenda og bruke gele av gelatin og fun. eller er det en grunn for at det bør stekes?
Nysgjerrigper:)
Lager foresten kaka nå og tror dette skal bli bra
Jeg syns rømmefyllet var mye bedre enn ostefyllet. Ostefyllet ble litt stivere, og mer kornete på en måte. God kake, men litt spesiell. Favoritten min er fortsatt Nilles appelsinvariant av Fedons ostekake :)
Tror gjerne at man kan blande i gelatin i de forskjellige fyllene - rømmefyllet var jo bare himmelsk, hadde nesten ikke lyst til å bruke det på kaken i det hele tatt :rolleyes:
Kaka var i allefall kjempegod og den beste jeg har smakt av lavkarbokakene!
Tok imidlertid litt mindre mandler så mandelbunnen ble litt tynnere. Og jeg blandet sukrin og splenda for å unngå den kalde ettersmaken til sukrinet...
Hadde førtiårslag med familien på søndag og tok meg tid til å lage denne kaken. Den er fremdeles den beste!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.