< Tilbake til oversikten

Oljer

#1

ada-emilie sa for siden:

Om det står 100 g smør tilsvarer det 100 gram olje eller er det vann i smør man må ta med i betraktningen?

Fant denne oversikten der det står hvilke oljer som kan brukes til baking (her www.nettby.no/community/thread.php?id=698847&community_id=3402.)

Linfrøolje inneholder mye omega 3 og kan brukes som kosttilskudd. Tilsett en skje i ferdig tilberedt mat som for eksempel grønnsaksstuing.

-Avokadoolje er svært rik på enumettet fett. Smaker lite og egner seg godt til salater, baking og steking ved moderate temperaturer.

SOYA
Soyaolje er alltid raffinert fordi det ikke er mulig å få ut oljen av soyabønnene ved kaldpressing. Oljen er rik på omega 6-fettsyrer, som i utgangspunktet er sunt, men som enkelte forskere mener vi får i oss for mye av i dag. Den inneholder også en del omega 3.
Smak: Ingenting.
Bruk: Steking og baking. Mange foretrekker også soyaolje i dressinger.

MAISOLJE
Maisolje ligner veldig på soyaolje, blant annet er den raffinert og har et høyt innhold av omega 6-fettsyrer.
Smak: Ingenting.
Bruk: Steking og baking, og eventuelt til dressinger.

SOLSIKKEOLJE
Solsikkeolje er som regel varmpresset. Den er rik på E-vitamin.
Smak: Ingenting.
Bruk: Steking og baking, og eventuelt til dressinger.

TISTELOLJE
Dette er en hittil ganske ukjent olje for nordmenn. Den har et høyt innhold av flerumettet fett og av omega 6. Oljen harskner lett og bør oppbevares mørkt og kjølig.
Smak: Kaldpresset har den en sterk, særegen smak.
Bruk: Passer i salater.

VALNØTTOLJE
Denne oljen er svært rik på omega 3.
Den holder seg bare noen uker i kjøleskapet og tåler ikke varme og lys. Kjøp små flasker.
Smak: Har en god nøttesmak.
Bruk: Deilig i desserter med krem, og til salater og grønnsaks- og kyllingretter.

Enumettede oljer

RAPSOLJE
Kaldpresset inneholder rapsolje hele 10 prosent linolensyre, som er en omega 3-fettsyre. Rapsolje inneholder også plantesteroler, et stoff som senker kolesterolnivået i blodet.
Smak: Gir lite smak.
Bruk: Dressinger, men også til steking ved moderate temperaturer (inntil 120 grader).

JORDNØTTOLJE (PEANØTT)
Dette er en olje vi med fordel kan bruke mer av, spesielt i kaldpresset form. Blant annet fordi den inneholder mye antioksidanter, som skal virke forebyggende mot kreft.
Smak: Kaldpresset gir denne en svak peanøttsmak.
Bruk: God til salater, men også til steking på moderate temperaturer og til baking.

OLIVENOLJE
Er svært rik på enumettet fett. Extra virgin olivenolje inneholder også viktige antioksidanter.
Smak: Kaldpresset smaker den av oliven.
Bruk: Extra virgin brukes til dressinger
og steking ved moderat temperatur (hvis smaken passer). Mer raffinerte varianter kan brukes til steking og baking. Generelt kan man si at jo dyrere olivenoljen er, jo finere kvalitet har den. Hvis du vil ha den sunneste typen, må du sjekke at det står extra virgin på etiketten.

SESAMOLJE
Inngår i en del asiatiske retter. Ligner en mellomting mellom olivenolje og soyaolje i innhold. Inneholder dessuten et stoff som heter sesamol som er generelt helsefremmende.
Smak: Har en karakteristisk rund, nøtteaktig smak.
Bruk: Steking, særlig av asiatiskinspirert mat som wokmat og vårruller.


#2

Moogie sa for siden:

her var det mye nyttig info! Akkurat det jeg leita etter. Takk :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.