Hei!
Har lest masse i forumet i mange veke før eg endelig tok beslutninga om å bestille boka til Torkil om Ketolyse. har lest gjennom den nokre gongar men er likevel usikker på ting og tang. Håpar eg kan få littebittegrann hjelp her :)
1.Finst det grenser for kor mykje fett en skal ha per dag?
2.Kan man ete når man vil og kva man vil til man er mett så lenge det er innenfor rette mengder karbo?:confused:
Eg begynte idag med Ketolysekuren.
Åt då omelett med bacon og ost.
Første feil blei gjort med ein gong.. eg tenkte smør var fint å steike egg og bacon i, men i oppskrita sto det "litt olje til steiking". såg det etterpå..
er det veldig feil eller går det grei?
Åt frukost i tolvtida, skal snart på seinvakt kl tre og vil ha middag før den tid ellers blir det ikkje middag før kl 22.30 ikveld. Er det for kort tid mellom kvart måltid?:confused:
Når det gjelder karber, så skal du spise mellom 15 og 20 pr dag, mesteparten fra grønnsaker som vokser over jorda. Fordi kroppen trenger alle næringsstoffer, vitaminer, mineraler og enzymer grønnsakene gir, for å fungere og forbrenne optimalt.
Du skal spise når du er sulten, og spise deg mett (ikke overmett)
Blir du veldig fort sulten igjen, kan det indikere på for lite fett i maten.
Når du er på ketosebasert diett, som ketolyse er, skal du holde deg unna raske karber som: sukker, mel, poteter, ris pasta, halv/helfabrikata, spedde produkter osv.
Så nei, dt er ikke det samme hva slags type karber du spiser.
Smør er fint, ja helt flott å bruke. Vet at det står olje i boka, men smør er godt!
Du kan gjerne variere/blande smør og oljer for å få forskjellige fettsyrer.
Planlegging er viktig, ta gjerne med deg middagsrester på jobb, eller en boks salat. Slik at du ikke blir gående sulten og "tryner i godteskåla"
og når eg først er i gong med spørsmålsrunda mi, er det nokon som veit om rødvinspølse er fy-fy? har kjøpt på spar, rød plast utanpå, men før eg rakk å sjekke innholdet var omtrent heile slukt og teksten med innholdt vekke..
Det tør jeg ikke si noe om.. men den er vel temmelig feit, noe som ikke gjør noe i alle fall. Vet at det er litt kh i danskepølse,salami osv,så spørs om kanskje rødvinspølse også har litt, men jeg håper noen andre vet, så du får svar. Ellers får du gå på butikken og sjekke på ei pølse der! :D
endå eit spørsmål i starfasen:
kan man ete for mykje grønnsaker?
syns eg har lest at grønnsakene skal fylle halve tallerken, men f.eks brokkoli innehelde 3 gram karb per 100 gram! eg holdt nesten på å overstige 15 gram karb dagen berre grunna brokkoli! korleis skal eg holde meg innan grensa når dette et tilfelle?
Når det gjelder pølser, så bør en spise det med måtehold. Mange pølser inneholder natriumglutamat, E 620-625, og det kan gjøre at kroppen reagerer med å spy ut insulin. Selv om pølsa inneholdt 0 karber. Ikke dermed sagt at alle reagerer sånn, men noen gjør altså det. Prøv istedet å spis så ren mat som mulig. For eksempel kjøp kotelett istedenfor pølse. Flesk istedenfor bacon.
Og forsøk å tenk at dette er den maten som du naturlig skal spise, det innebærer at du bør få i deg mer vann enn Cola Zero, for eksempel. Om du skal ha en cola, drikk samme mengde vann FØRST, før du gir deg i kast med Cola`n. Alle mulige barer og shakes er ikke ting du finner i naturen, ergo bør de også kjøpes mer sjelden. Når du spiser og gjør en feil, tenk over at du skal spise denne maten resten av ditt liv, så en feil i ny og ne er bare helt ok. Du kommer sikkert til å "feile" i begynnelsen en del, men det er bare fint, for da LÆRER du noe. Det gjør du aldri om du ikke feiler :)
Det er vel ganske enkelt å spise mindre av det. Blås i tallerken modellen, den er etter min mening tøys. Magen er ingen tallerkenmodell - sak. Spis heller 2 hekto brokkoli, da har du 6 gram. Det er langt viktigere at du får i deg fettet, for den værste feilen de aller fleste gjør, er å spise for lite fett. Jeg husker jeg holdt på å dette a stolen da jeg oppdaget at jeg burde ideelt ligge på 75-80 % energi fra fett hver dag. Mitt råd er altså å ta å veie opp grønnsakene. Sjekk karboene, regn ut hvor mange karbo du vil spise i dette måltidet, og så veier du bare opp. Jeg pleier også å spise grønnsakene til sist, for de KAN være skumle nok til å fylle opp magen slik at jeg ikke får i meg den mengden kjøtt og fett som jeg har behov for. På den måten minimerer jeg også insulinutslippet. (senker GI med mye fett først, uten at GI har så mye med det her å gjøre, det er litt flisespikkeri bare).
No er lunsj/frukost inntatt. Nysteikt brød som eg fann oppskrift på her inne. det blei faktisk skikkelig bra! det der med solsikkefrø, linfrø og frø frø frø.
hadde smør, masse ost, røykelaks og rømme på ei skive. er det bra? :) i såfall kan eg berre smile gjennom alle måltid for det var skikkelig godt!
litt bekymra for at sambo ikkje skal få i seg nok fett for han likar ikkje "kalde kvite ting" som kan sjølv seier. altså rømme, creme fraiche, ost, smør, fløte. det går greit i maten men ikkje når han ser at det faktisk er det han et. forslag?
hmm
tankane har kverna og lesing pågår for fullt for å forstå ketolyse og lavkarbo generelt.
har eg forstått det riktig? :
karbsa skal komme hovedsakelig frå grønnsaker -Ketolyse:15 gram for dagen (for kvinner) helst verken meir eller mindre
putt på masse fett, en dæsj rømme på maten, fløte i te-en, ekstra ost, smør, lage maten med fløte ikkje melk..ting uten sukker -lavkarbo generelt: minst mulig av brød, pasta, potet, ris og sukker men ikkje nødvendig å putte ekstra fett i/på maten
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.