I allefall hvis du spiser mer enn det mattilsynet anbefaler.....
Samtidig leser vi dette:
Begge henviser til en halv teskje om dagen, men den første er akk sååååå mye mer negativ til en halve teskjeen enn den andre... Stemmer på Fedons svar jeg! :ja:
Kanskje jeg skal begynne ha en halv ts med kanel i rødvinen min??? Blir jo ala gløgg det hvis jeg varmer den opp... Tjobing!! Gløgg er sunt!!!!! ::lol:
Synes dette kommer opp hvert år når det nærmer seg julegrøten :)
Det er 2 typer kanel, Cassiavarianten har mere kumarin. Det kan være farlig for leveren, ekte kanel - ceylonvarianten - har mye mindre. Det selves vel mest av cassiasorten i Norge. Jeg har hørt om en som fikk god effekt av kanel mot sopp i munnhulen da hun byttet fra cassia til ceylon. Selv glemmer jeg å sjekke hvilken type vi har, men vi bruker ikke så ofte.
Virker ikke som om dette er noen ny forskning akkurat. Dessuten nevnes det at kumarin bare er noe skadelig for mennesker og i største grad påvirker rotter.
Kan vi sette dette i samme bås som den forskningen som fortalte oss at en umenskelig mengde stevia gjorde en rotte steril?
På en måte stemmer overskriften på tråden, med vekt på blitt ;). Kanel er ikke kanel lenger. Nesten all kanel som selges på det norske markedet nå for tida er cassiakanel, uten at det står på pakkene. Kanelstengene også. Men jeg har funnet ekte kanel/ceylonkanel på helsekost. Den smaker litt annerledes enn cassiakanelen, søtere og mindre kraftig på en måte. Hvis dere har smakt kaneltyggis, så er det den smaken :)
Advarselen virker jo litt søkt med tanke på hvor mye annet vi får i oss - som en av de som kommenterer saken på nrk.no skriver, hva med å advare mot all den reseptfrie medisinen vi pøser i oss for eksempel (og som skader leveren ...)? Det virker som at det alltid er naturlige matkilder og naturmedisin det advares mot, mens farmasøytiske produkter og f eks søtningsstoffer som aspartam er liksom trygt.
Men når det er sagt jo si at man skal være forsiktig med å overdrive bruken av alle urter, også med (cassia)kanel. Det er en urt med potente virkestoffer, den har både positive og negative egenskaper som de fleste urter. Jeg pleier å rådføre meg med Rolv Hjelmstads Urtekildens planteleksikon, her er det han skriver om kassiakanel. Han advarer gravide og ammende mot å bruke cassiakanel "mer enn til kulinarisk bruk", og fraråder også bruk til barn. Men det står ikke om han fraråder "kulinarisk bruk" til barn. Kanskje best å dosere forsiktig til barn i alle fall, eller kjøpe ceylonkanel, som er det vi stort sett fikk som barn :)
Sjekka kanel-boksen min nå (fra Black boy, tror jeg), det er visst cassia. Skal skrive meg dette med ceylon-kanel bak øret ved neste innkjøp - bruker maaaasse kanel. :p
Eg kjøper kanelstang frå Hindu. Det er ekte kanel (canehl) frå Sri Lanka. Den er mykje tynnare i barken, mjuk og tyggbar, og lysare i fargen. Smaken er absolutt vidunderleg. Kan ikkje måle seg med vanleg kanelbark frå cassia i det heile tatt. Når kanelstanga er rulla saman, så er det mange tynne blad i lag, så du kan bryte bort littegranne og tygge på. Ikkje langt frå å vere verdas beste godteri, så god er den. Eg har ikkje noko glass med malt kanel frå Hindu å samanlikne med, men det skal eg sanneleg sjekke i morgon på butikken.
Og kanel er sunt. Det vil det alltid vere. Det er alt eg har å seie om den saken :p
Da skal jeg kjøpe kanel på helsekost neste gang. Fant vaniljepulver der sist, svindyrt, men bra. Tror jeg skal bestille vaniljepulver på nett fra utlandet neste gang, det samme kan man kanskje gjøre med kanel?
Og ergo ikke anbefalt under graviditeten :ja: Samme som med bringebærblad.
Jeg bruker begge typene kanel jeg. Synes cassiakanelen er god også, den er som sagt litt skarpere i smaken og passer visstnok best der man bruker kanel i kjøttretter.
Skal prøve å få tak i ekte kanelbark, Zillah! :sikle:
Noen som vet hvilken type den økologiske kanelen som kommer i sånne brune poser på vanlige butikker er? Husker ikke om det er Santa Maria eller Black Boy. Men tror det er den første. Den er veldig søt. Jeg har kanelbark fra India (bruker å tygge på den). Den er ganske sterk på smak. Er det ikke sansynlig at kanelbark fra Tamil Nadu er den samme som på Sri Lanka?
Det finnes en rekke arter av kaneltreet, men det er særlig de som nevnes her som forbindes med krydderret og handelsvaren kanel.
Den beste kanelen anses å være den som kommer fra Sri Lanka (ceylonkanel), men kaneltreet dyrkes også for eksempel rundt Tellicherry i Tamil Nadu i India, på Java, Sumatra og Borneo i Indonesia, på de vestindiske øyer, i Brasil og i Egypt. Ceylonkanel av utsøkt kvalitet har svært tynn og glatt bark, med en lett gulaktig brunfarge, sterkt utpreget lukt, og en særlig søt, varm og aromatisk smak. Den får et særpreg som skyldes en aromatisk olje som barken inneholder i en konsentrasjon på 0,5 til 1,0 prosent.
En noe skarpere kanel stammer fra Kina, og heter kassiakanel (Cinnamomum cassia). Frem til 1960-årene var Vietnam viktigste kilde for denne varianten, men under og etter Vietnamkrigen overtok høylandet på Sumatra meget av produksjonen av en variant av denne arten. Pulveret er grovere og stengene har kraftigere vegger. Det er som oftest kassiakanel som selges i Skandinavia.
Synd at den norske artikkelen ikkje inneheld bilder av stengene side om side, slik engelsk (og andre) gjer.
Riktig.
Den til venstre på bildet er "ekte" ceylonsk kanel som inneheld kun marginale mengder kumarin, den til høgre er den andre som kan vere meir uheldig i større mengdar, dersom vi skal tru infoen.
OG eg har no funne fantastisk muse-og rottegift, skal spraye uteområdet, boden og inni veggane mine med kanel no mwahahahaha DIE FILTHY RODENTS, DIE!
Cassia? Cassia obovata er jo det man kaller "blank henna". :p. Sorry for irrelevansen her, men det stusset jeg litt over, men nå er jeg langt fra botaniker ...
Du tenker på senna, ja... (Som forøvrig ikkje er henna heller botanisk sett, det berre har liknande eigenskapar for håret.) Men dette er ikkje så merkeleg eigentleg.
Eg trur eg hugsar såpass frå skolelærdommen at arter navngis familie- slekts- og artsvis. Nomenklaturen vil først liste frå det generelle til det spesielle. Cinnamonum cassia er av kanelslekten i laurbærfamilien i magnoliaplante-gruppa, som kjem tidlegare på blomsterplantenes "stamtre" enn: Senna italica (Cassia obovata) av Sennaslekten i erteblomstfamilien i belgfruktordenen (erteblomstordenen). Slekta senna blir også iblant kalt cassia. Så der har du slektsnamnet Cassia (med stor bokstav), mens kanelen er i slekta Cinnamonum og artsnamnet cassia (med liten bokstav) skiljer akkurat den arten kaneltre frå andre kaneltrær.
Eg prøvde å sette dette opp grafisk og hierarkisk, men fikk det ikkje til. I alle fall: Senna og kanel er ikkje så veeeeldig nær kvarandre :)
Og det er omtrent det eg klarer av botanikk for i dag. Det merkes at det er lenge sidan eg gikk på skolen (og ikkje fulgte godt nok med), skulle trengt eit oppfriskingskurs.
Se der, ja! Spennende!
Jeg vet at henna og senna ikke er det samme. Akkurat som man kaller indigo for svart henna. Kun henna er henna :).
Jeg har kura håret en del med senna, og farget håret med henna i nesten femten år, og merket at det ga den samme tykke og skinnende følelsen i starten.
Som jeg skrev i den andre tråden om kanel så skal det ikke mye av den vanlige kanelen til før det er skadelig for leveren. Jeg kommer ihvertfall til å gå over til ekte kanel, sånn ceylon kanel. Her er en grei info side: om kanel
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.