< Tilbake til oversikten

Lavkarbo-dietter og risiko for død?


#2

Rin sa for siden:

Jeg antar at språket reflekterer verdien av innholdet - men jeg ga opp å lese det der. Har de bare kjørt en amerikansk svada-artikkel rett gjennom Google translate, eller? Setningsstruktur og særskriving er fine biler! :p


#3

The Dude sa for siden:

Gå til kilden, www.annals.org/content/153/5/289.full

Undersøkelsen viser en økt total dødelighet ved lavkarbodietter enn for folk som ikke spiser lavkarbo. Men dersom inntaket er plantebasert og ikke kjøttbasert er dødeligheten lavere. Det er veldig overraskende at fordelene ved evt redusert vekt ikke oppveier ulempene ved å spise mer animalsk mat. 130.000 deltakere fulgt over 26 år (kvinner) og 20 år (menn) gjør undersøkelsen signifikant.


#4

LenaBeatrice sa for siden:

Studien er en observasjonsstudie, og det er akkurat den samme som er omtalt i Nytt i Uka her for litt siden, og den gang kommentert av Kathrin Kobbevik (folkehelsekoordiantor i Ålesund). Har skrevet om det her: Slakt av kjøttdietter

Det finnes ikke noe signifikant ved en slik observasjonsstudie, det finnes bare statistiske sammenehenger, ingen årsakssammenhenger (Kostdoktorn omtalte studien som verdiløs).

For å illustrere:

  • Det er en utvilsom statistisk sammenheng at det drukner flere mennesker når det spises mye is

Dette gjør ikke isen til årsak, det er sommeren som er årsaken, for begge deler skjer da.

Kan også nevne at de som spiste minst karbohydrater i studien spiste 35-37 energiprosent karbohydrater.
Ved et daglig inntak på 2000 kcal så tilsvarer det 170-180 gram karbo.

Lavkarbo? Nei.
Et kosthold som inneholder mindre karbohydrater er ikke automatisk et lavkarbokosthold.

Så bør man tenke på at for å få data til denne studien så har man benyttet seg av data fra to andre studier, og i de studiene har man hentet inn opplysninger om folks kosthold ved å sende de en spørreskjema en håndfull ganger i løpet av 20-26 år, og de skulle da svare på hva de husket at de hadde spist det siste året.
Spørsmålene har ikke tatt hensyn til pølsebrød, hamburgerbrød m.m....dere kan lese mer om det i linken over.


#5

Gracella sa for siden:

Den studien det refereres til, er vel den "sykepleier-studien" som det har vært en del snakk om her inne?
De som deltok i studien, rapporterte inn selv hva de (mente) de hadde spist.

Jeg var med på den store mor-barn undersøkelsen for en tid tilbake, og jeg kan med hånden på hjertet si at jeg ikke svarte helt sant alltid. Selv om jeg ville det, fordi jeg anså den undersøkelsen som veldig viktig, så var det en del spørsmål som jeg ikke svarte riktig på, kanskje fordi jeg var lei på slutten av skjemaet eller fordi jeg rett og slett ikke husket hvor mange ganger i måneden jeg hadde gitt barnet mitt en type mat.
Så jeg tror ikke på studier hvor folk rapporterer inn selv hva de har gjort og spist.

I denne sykepleierundersøkelsen skilte de heller ikke på bearbeidet/prosessert kjøtt og rent kjøtt, ser jeg. Så hvis deltagerne hadde spist mye pølser, så telte det like mye som en biff i inntak av kjøtt og proteiner...


#6

LenaBeatrice sa for siden:

Jepp, det er sykepleierstudien (Nurses health study).
For å være korrekt, studien det refereres til på Nettavisen er ingen egen studie, den har bare tatt for seg tall fra Nurses Helath Study og Health Professionals’ Follow-up Study.
Samme spørreskjema brukt i begge studiene


#7

gilbertine sa for siden:

Hvis man spiste lav-karbo der protein og fett hovedsaklig kom fra planteriket, var dødligheten faktisk lavere enn ved "normalt" kosthold.

Sånn sett senker lavkarbo dødligheten. Men dette blir tydeligvis til overmål oppveiet av skadelige effekter av animalsk fett og protein.


#8

Cherry sa for siden:

Tror ikke undersøkelsen var representativ med vektnedgang. Det sto presisert at objektene i undersøkelsen var helsepersonell og ikke representativ for den amerikanske befolkningen ellers, eller noe sånn:p


#9

jvb sa for siden:

Det vises ikke at animalsk fett og protein er skadelig i Nurses Healt Study, så ikke bekymre deg for det :)


#10

Trolltika sa for siden:

Sykepleiere? Hvor jobbet de? Jeg var i adskillig bedre form da jeg var en av et team i hjemmesykepleien der vi hadde tid til det vi skulle, i forhold til helsa da jeg ble alene på mine vakter på sykehjem og aldri rakk noe...

Hva spiste folk? Hva døde de egentlig av? Røkte de? For meg som ikke røyker er det ganske sentralt ettersom jeg er vant til å være den eneste ikke-røykende på mine vakter...

Det eneste jeg lærte av den artikkelen er at vi alle kommer til å dø :o



Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.