< Tilbake til oversikten

Coockies hjemmelagede lasagne

#1

Coockie sa for siden:

Dette er en fantastisk god oppskrift, men den inneholder noen få «ulovlige» ingredienser for de strengeste kostholdene. Jeg benytter meg av en egenkomponert lavkarbodiett med opp mot 100g karber om dagen. Er du på ketolyse, Atkins induksjon e.l. kan du bytte ut mel med bakemix, soyaprotein eller johannesbrødkjernemel og den ferske pastaen kan sløyfes. Merk at hvis du sløyfer pastaen burde sausene være tykkere da ingen fuktighet vil tas opp under gratinering.

1 form med lasagne veier ca 2,5 kg
100g ferdig lasagne = 4,5 karber
Fjerner du mel og tagliatelle blir mesteparten av karbene borte :)

Ingredienser
Rød saus:
700g kjøttdeig (Annen type kjøtt kan også bnyttes)
2 bokser hermetiske tomater
1-2 hvitløksfedd
1 løk
Timian
Oregano
Salt
Pepper
Paprikapulver
Kummin

Hvit saus:
100 g smør
3-4 ss mel
3 dl fløte
3 dl vann
2-300 g ost
Salt
Trøffelolje

1/2 pakke fjordland fersk tagliatelle (125 g)
Revet ost til gratinering (ca 250 g)

Fremgangsmåte
Sett ovnen på 200 grader

Hvit saus:

  • Smelt smør i en kjele. Ikke la det bli brunt/brent
  • Ta kjelen av varmen og tilsett mel til det har blitt en deigaktig konsistens.
  • Tilsett fløte og vann i en tynn stråle mens du visper hele tiden. Da unngår du klumper.
  • Kok opp under omrøring og smak til med salt og noen dråper trøffelolje.
  • Når sausen er kvitt melsmaken og begynner å bli tykk tilsetter du osten og rører denne inn til alt er smeltet.
  • La stå på svak varme til sausen har fått passe konsistens. (Den skal være tykkere en man normalt bruker til lasagne)

Rød saus:

  • Hakk løk og fres det i litt smør sammen med kjøttdeigen. Stek til kjøttdeigen er så godt som gjennomstekt.
  • Bland sammen hermetiske tomater, hvitløk og krydder. Kjør sammen med stavmikser, kjøkkenmaskin e.l.
  • Fordel kjøtdeig og tomatsaus i en smurt ildfast form.

Øvrig:

  • Fordel den ferske pastaen som et lag over kjøttsausen
  • Hell over den hvite sausen
  • Dryss over ønsket mengde ost
  • Gratiner i midten av ovnen til osten har blitt gyllen

Serveres med salat. Gjerne med soltørkede tomater.

Tips:
Velg ost etter hva slags smak du vil ha på maten. Cheddar, parmesan eller mozarella kan gi et ekstra løft til resultatet :)

Ferske urter gir en bedre smak på maten

Soltørkede tomater kan gi god smak på lasagne, men husk å ikke salte sausen like mye.


#2

Tomsverden sa for siden:

Kan man bruke jbk istedet for mel i den hvitesausen? Noen som vet?


#3

Coockie sa for siden:

jbk kan fint erstatte mel. (Dog du vil ikke få helt samme smak på sausen)

Bare husk på å ikke blande det rett i en varm væske, da er det vanskelig å unngå klumper. Jeg vil anbefale deg å vispe det in i fløten/vannet før det tilsettes smøret for oppvarming :)

Jeg vet desverre ikke hvor mye som skal til for samme konsistens som ved bruk av mel, siden jbk påvirkes av varme og blir tykkere. Søk det opp på forumet her inne, så finnes det sikkert en oversikt :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.