Glykemisk indeks
Glykemisk Indeks er et mål på hvor stor eller liten effekt matvarene har på blodsukkeret. Matvarer som gir rask blodsukkerstigning, får en høy GI. I motsatt fall så får matvarer som ikke sender blodsukkeret i været en lav GI. Av de energi-givende næringstoffene så er det bare karbohydrater som påvirker blodsukkeret slik, proteiner og fett har derfor ingen glykemisk index - de har heller den egenskapen at dersom man spiser dem sammen med karbohydrater, ja da senker protein og fett måltides glykemiske index. Derfor snakkes det ofte om et måltids totale glykemiske index (TGI), ved sammensatte måltider kan selv matvaner med høy GI bli ufarliggjort etter nevnte teorier, da GI’en som dere skjønner totalt sett vil senkes slik at blodsukkeret ikke stiger så raskt som om man hadde inntatt matvaren med høy GI alene.
Hvorfor tilstrebe et stabilt blodsukker?
Poenget med å bruke GI som utgangspunkt for matvarevalget, er for å tilstrebe et mest mulig stabilt blodsukker gjennom dagen. Dette har vist seg nyttig for de som har diabetes, men det er ingen kjent helseeffekt i å holde blodsukkeret mest mulig stabilt for friske personer.
Tilhengerne av GI hevder at insulinresistens (et tidlig tegn på diabetes 2) er årsak til vår tids overvektsproblem. Det er riktig at overvekt og insulinresistens ofte forekommer sammen, spørsmålet er imidlertid hva som er årsak til hva? Er det insulinresistens som fører til overvekt eller omvendt? Det er godt kjent at overvekt – særlig rundt magen - kan forårsake insulinresistens, og at denne forbedres ved vektnedgang og mosjon. Det er imidlertid ikke noen automatikk i at man blir overvektig på grunn av insulinresistens.
Hvordan får matvarene sin glykemiske indeks?
Matvarene får sin glykemiske indeks ut i fra hvordan den påvirker blodsukkerstigningen to timer etter et måltid hos noen forsøkspersoner. De må spise så mye av testmatvaren at de får i seg 50 gram karbohydrater fra denne. Det betyr ulike mengder mat, avhengig av hvor mye karbohydrater matvaren inneholder. På denne måten tester man alltid samme mengde karbohydrater, men ikke samme mengde mat. Druesukker brukes vanligvis som referanseverdi og får GI = 100.
Glykemisk indeks i praksis
Målemetoden for glykemisk indeks, gjør at indeksen er vanskelig å omsette i praktiske råd. Et eksempel er at kokte gulrøtter har høyere glykemisk indeks enn sukker, men for å få i seg like mye karbohydrater fra de to matvarene må du spise 800 gram gulrøtter mot bare 50 gram sukker.
Glykemisk indeks for en matvare er heller ikke en konstant faktor, fordi den jo er basert på forsøkspersonenes respons på matvaren. For eksempel varierer GI for glukose fra 85 til 111, og for helmelk fra 11 – 40. GI vil i tillegg variere i forhold til hvor moden en frukt er, samt hvor mye man koker pastaen eller hvor tykke pastabåndene er.
Det hele blir ytterligere komplisert når man skal bruke GI i sammensatte måltider, som jeg sa fordi GI for karbohydratene i en matvare påvirkes av næringsstoffene i de andre matvarene. Proteinrik mat senker måltidets GI, det samme gjelder for fett. Har man litt sitron eller eddik i maten så vil det også bidra til å senke måltidets totale GI.
En annen ulempe er at GI ikke sier noe annet om matvarens ernæringsmessige egenskaper som for eksempel innhold av umettet fett, vitaminer, mineraler og kostfiber. Følger man den glykemiske indeksen helt slavisk, kan man lett få et usunt kosthold totalt sett.
Fedon Lindberg påstår
Fedon Lindberg, som er den fremste forsvarer av GI kostholdet, går hardt ut mot poteten samt brødet. Begge matvarene regnes som å være matvarer med høy GI, og bør derfor i følge han unngås. Lindbergs påstand er at det er mat med høy GI som er skyld i den økte forekomsten av overvekt.
Ernæringsmyndighetene sier derimot at brød samt poteter ikke er noen problem. De fokuserer i større grad på et økende sukkerforbruk samt nedgang i fysisk aktivitet som årsaker til at vi har lagt på oss betraktelig de siste tiårene.
Hvem skal man tro? Fedon Lindberg eller ernæringsmyndighetene?
Ser man på potetforbruket samt korn/brødforbruket, ja så er begge deler redusert til det halve. Vi spiste en gang mer enn dobbelt så mye kornprodukter, samt dobbelt så mye poteter som vi gjør i dag - men vi var likevel slanke den gangen - til tross for dette doble forbruket av poteter samt kornprodukter/brød.
Da er det rett å spørre: "Er det Fedon Lindberg sier rett, at det er karbohydratene - og da i stor grad også brød og potet - som gjør oss fet?" Svaret er at slik er det nødvendigvis ikke, og fremstillingen hans der han angriper brødet samt poteten er høyst vill-ledende.
La oss se litt nærmere på dette med poteten som eksempel
Vi nordmenn spiste for noen år tilbake (husker ikke eksakt årstall, men 2-3 år siden) 45 kilo poteter i gjennomsnitt. Dette forbruket har økt noen kilo siden den gang, noe jeg mener er svært positivt.
100 gram poteter inneholder 16,4 gram karbohydrater. Ser man da på inntaket vi hadde, som var 45 kilo, ja så utgjør det totale gjennomsnittsinntaket av karbohydrater fra poteter det aktuelle året 7,38 kilo karbohydrater.
7,38 kilo karbohydrater fra poteter er ikke mye, ikke om vi sammenligner dette inntaket med fjordåres sukkerforbruk som var på 45 kilo pr person i gjennomsnitt.
Da sukker inneholder 100% karbohydrater så får vi på ett år i oss 45 kilo karbohydrater fra sukker, mot 7,38 kilo karbohydrater fra poteter.
Ser man på et annet faktum, nemlig det at poteten som oftest inntas i lag med andre matvaner - matvaner som er med på å senke måltidets totale glykemiske index - og dermed er med på ufarliggjøre karbohydratenes innvirkning på blodsukkerstigningen (de få karbohydratene fra potetene i ett middagsmåltid der man kanskje bare spiser 120-150 gram poteter - vell 20 gram karbohydrater), ja så skjønner man at poteten ikke er noe å rope "Ulv-Ulv!!" - for.
Sukker derimot, er en matvane som ofte inntas alene og da i større mengder. Se for deg alle dem som benker seg foran TV med en god innleid film, med brusen og smågodtet ved sin side. Dette er en rakett for blodsukkeret, kan si det får et realt spark da man i liten grad ved et slikt måltid spiser næringsstoffer som senker GI'en. Sukker er derimot en mye større fiende, og fokuset må rettes hit (noe forøvrig alle er enige om - dette forbruket MÅ ned).
Det er snakk om vell 45 kilo karbohydrater av denne farlige sort (sukker), mot 7,38 kilo karbohydrater fra de ufarlige potetene.
Så har man brød/korn-inntaket da. I 1890 spiste vi 230 kilo korn, i 2001 derimot, spiste vi bare 86 kilo korn. Tross høyere brødforbruk så var vi slankere da. Dette stemmer også i liten grad med hva Lindberg uttaler.
Henviser til heftet "utviklingen i norsk kosthold" som kilde for tall om matinntaket. Bestill kortversjonen av denne på statens råd for ernæring, eller skriv til dem og spør om dere kan få den opprinnelige versjonen. Samt se følgende link om brødforbruket.
Sett i perspektiv
Ser man historisk på det (siste 150 år), ja så spiste man før ikke bare mer kalorier enn hva man gjør nå - noe som jo er naturlig da man var vesentlig mer aktiv da enn nå. Dette krevde jo sin energi!!
Brødet stod mye mer sentralt i kostholdet, samt potetene. Likevel var vi slanke da, i motsetning til hva vi er i dagens samfunn. Vi spiser i dag mer lavkarbohydratsk enn vi gjorde den gang, ergo har gjennomsnittsvekten gått opp ved en utvikling som har gått i retning mot lavkarbohydratkosthold.
Dette har sine grunner, og neste gang jeg skriver så skal jeg belyse dette samt flere av Lindbergs argumenter mer gjennomgående enn hva jeg noen gang har gjort.
Da skal vi ta for oss en del av det Lindberg vinkler fullstendig skjevt, samt grunner han nedtoner som årsak til dagens overvektsepedemi - der han fremhever sine teorier om at matvaner med høy glykemisk index er roten til alt ondt, og der drar med seg matvaner han kunne spart seg å advare mot.
Dere skal få mange argumenter for hvorfor Lindberg er omstridt i alle fall, og hvorfor hans teorier er lite etterprøvbare da han nedtoner fakta.
Fedon Lindberg samt andre tilhengere av lavkarbohydratkurer driver kommersiell slankeindustri heller enn folkeopplysning basert på reele fakta. Her må man se de økonomiske motivene i rådene som blir gitt - enn ting er sikkert, og det er at lavkarbohydrattilhengerene ikke hadde tjent like fett dersom de skulle solgt de samme rådene som ernæringsmyndighetene gir gratis, samt sagt det samme som rådene man mottar ved sykehusene (avd. for klinisk ernæring) verden over. Slike råd selger ikke mange bøker, eller mange blader (som noen selger), samt slankeklinikkene på langt nær hadde fått like mange pasienter som de nå har.
Lindberg og hans likesinnede er dermed avhengig av å finne andre løsninger enn de vell etablerte og dokumenterte, da disse igjen blir omstridt (noe som ikke er rart da disse ikke holder faglig mål) ja så får disse karene masse oppmerksomhet i media - noe som igjen fører til større inntjening for dem. Og tro meg, de er flinke til å løpe til media med kontroversielle uttalelser.
La oss nå belyse noen av dem
Som vi så i innlegget over her så fokuserer Lindberg på at årsaken til dagens overvektsproblem i størst grad skyldes at vi spiser mat med høy glykemisk index. Å gå over til mat med lavere GI, samt kutte en del ned på karbohydratinntaket (bl.a. brød og poteter) er det som skal til for å bringe enn ned i vekt - mener han.
Er dette fakta da? La oss nå se litt på dette!!
Sukkerforbruket er greit nok, der er jeg enig med han - dette forbruket bør reduseres betraktelig. Selv mener jeg derimot noe annet enn hva Lindberg selv mener om årsakene til dagens overvektsproblem. Dette skyldes i stor grad passivitet (vi er mye mindre aktiv nå enn vi var før), samt at sukkerforbruket som har vært økende skal ta en del av skylden for dagens overvektsproblem. At Lindberg derimot advarer mot poteter, brød samt visse frukter og ris m.m. - ja det er direkte horribelt.
Ut fra flere lands utvikling, så kan enn se at overvektsproblemet har steget i takt med at man har:
1: Økt sukkerforbruket
2: Redusert aktivitetsnivået (vi blir mindre og mindre fysisk aktiv)
Da sukkerforbruket samt reduksjonen i fysisk aktivitet ikke har skjedd samtidig i alle land/kulturer, ja så kan man se at disse to parametere reelt stemmer. For i land der de fra ett tiår til et annet blir mer passive, ja da legger de på seg i løpet av det tiåret - samt formen blir dårligere. Det samme skjer dersom sukkerforbruket i et land øker, overvektsproblemet har da blitt større. I land der begge deler har gått i negativ retning, ja der er disse problemene størst (med USA som skrekkeksempel).
At disse to parametere ikke kan overprøves, ja det er et reelt faktum. Og at manglende fysisk aktivitet har aller mest å si, det kan man lese av land der de har blitt vesentlig tyngre grunnet nettopp passivitet - land der sukkerforbruket enda ikke har eksplodert like kraftig som mange andre steder.
Akkurat det er det fine med forskjellige kulturer - der levesettet er forskjellig. Man kan lære en god del om kosthold av disse forskjellene, sjekke om teoriene er etterprøvbare (reelle i samfunnet). F.eks. så kan man finne de samme følges-sykdommene av høyt saltinntak i alle land som har høyt saltinntak, og de samme helsegevinstene av lavt saltinntak i land eller kulturer der saltinntaket er lavt. Slik kan de fleste teorier sammenlignes i det virkelige liv, for å se om de reelt stemmer også utenfor labratoriene og forskningsgrupper.
Lindberg på sin side er IKKE villig til å fremheve manglende fysisk aktivitet som årsak til dagens overvektsproblem. Han nevner det ja, men prøver å nedtone det, og er heller villig til å fokusere på glykemisk index (det å spise - som han mener - i tråd med vår arv).
Men er det det at vi spiser lite karbohydrater (GI-rett) som får oss til å gå ned i vekt ved å følge hans prinsipper? Denne påstanden vil jeg samt fagmiljøet svare et samstemt nei på, la meg forklare hvorfor.
Hele Lindbergs teori baserer seg som jeg sa på skjeve fremstillinger, samt direkte løgner og fortiing m.m. Lindberg viser folket hva han vil vise dem, uavhengig om det er på faglig grunnlag eller ei.
Det er ikke fordi man spiser lite karbohydrater samt GI-rett som fører til at man går ned i vekt ved å spise etter Lindbergs teorier slik han vil ha det til. Grunnen til det er en helt annen, nemlig det faktum at Lindbergs teorier er en godt kamuflert lavkalorikur. I enkelhet er ikke rådene til Lindberg noe annet enn en helt vanlig slankekur - bare en usunn slankekur - man spiser rett og slett mindre kalorier enn man forbruker.
Det skal ikke mer enn grunnleggende kunnskap om ernæringslære til for å avsløre denne samt flere av Lindbergs løgner samt skjevt fremstilte og vill-ledende teorier.
Lindberg har regelrett erstattet energirike matvaner med mindre energirike matvaner. Totalt sett vil det for de aller fleste representere en betydelig reduksjon i kalori-inntaket det å spise etter Lindbergs råd. Korn og kornprodukter kan sees på som relativt kaloririke matvaner (husk på at mel og havregryn har rundt 80% av energiinnholdet i sukker sett i samme mengde - ikke alle tenker på det). Skal presentere noen eksempler for dere her nå:
Som dere ser så er hvetemel, ris og havregryn - kort fortalt kornprodukter (herav spagetti som er laget av hvetemel) svært kaloririkt sammenlignet med kjøtt og grønnsaker i samme mengde - matvaner Lindberg sier at vi skal spise mer av.
Lindberg har med sine råd anbefalt oss å spise mindre av de kaloririke matvanene, og erstatter forbruket av disse med å si at vi skal spise mer av de kalorifattige matvanene (kjøtt samt frukt og grønt). Slik sett så synker vårt totale energi-inntak betraktelig - da brød spesielt er en stor del av mange nordmenns kosthold (også overvektige). Det er dette som fører til eventuell vektnedgang, ikke at man spiser GI-riktig eller fordi man spiser en mindre andel karbohydrater.
At han gir rom for å spise nøtter samt bruke fløte, ja det oppveier på ingen måte kaloriene vi sparer fra brød, ris samt kornproduktene. Dette til tross så reduseres kalori-inntaket i vesentlig grad. Dette er enkel matte med relativt enkle basiskunnskaper om ernæring... Alle burde se at Lindberg sine teorier om at glykemisk index er det vesentlige er usant... Uavhengig av sammensetningen (fett/karbohydrater/proteiner) ja så ville man i stor grad tatt av ved en tilsvarende reduksjon i kalori-inntaket som det Lindberg sitt kosthold representerer. Glykemisk index og den teorien Lindberg i det store og hele forklarer sitt kosthold med, ja det blir da av underordnet betydning og han retter fullstendig feil fokus - og er ikke villig til å vise sannheten bak egne kostholdsråd.
Men her er mer grums
Lavkarbohydrat-tilhengerene pleier å vise til at vi genetisk ikke er skapt for å spise vegetabilsk, vi skal i større grad spise animalsk. Kjøtt samt fisk er det vi er skapt for å spise (mener dem)... Ja vell?
Dette argumenterer dem for ved å vise oss forskjellen på en sau kontra en hund. De viser oss at vi i større grad ligner kjøtt-spiseren hunden, enn hva vi ligner plantespiseren sauen.
Henviser med plansjen presentert i bladet Mat & Helse (steinalderdietten) som referanse der denne fremstillingen-sammenligningen blir presentert. Det er vanlig at de som argumenterer for disse kostanbefallingene bruker denne fremstillingen.
Men en slik sammenligning er lite relevant! Selvfølgelig kan den brukes for å vise at vi nok ligner kjøttspiseren hunden mer enn plantespiseren sauen, men for all del - fremstillingen blir så skjev at den presenterer et fullstendig gal bilde av oss mennesker. Blir en direkte løgn for å fremme egne teorier å fremstille noe slikt, da en sau er det siste man kan sammenligne oss mennesker med. Men de vill jo lure, samt selge, da tyr de til slike vill-ledende fremstillinger.
Sannheten er en annen. Om man ser på fordøyelsessystemet vårt (hele prosessen fra maten kommer inn, til den kommer ut igjen) - ja så ligner vi mest på plantespisende dyr. Ikke sauen som de vil vill-lede oss med, men se heller mot apene, grisen samt mus m.fl. dyr. Disse er høyst relevant å sammenligne oss med i motsetning til sauen. Ja, i realiteten så ligner vi mest på plante-spisere i helhet, da ett av kjennetegnene på dette er våre flate tenner (rene kjøtt-spisere har av praktiske årsaker som regel skarpe tenner) - men det er ikke bare tennene som er likt - tarmsystemet og alt.
Grotesk er det at dem bruker en sau som skal representere plantespiseren, og ikke apene vi ligner mye mer og ville gitt dem et kolosalt forklaringsproblem - det er rå manipulasjon rett og slett.
Forøvrig så er et ideelt kosthold sammensatt - vi bør spise variert (også fisk og kjøtt), men vi bør ikke luke bort sunne matvaner som mange av de vegetabilske matvanene (kornprodukter rikt på fiber m.m.) som steinalderfolket gjerne vil ha oss til.
Jeg har her fremstilt noen av de skjeve forklaringene deres, samt satt fokus på Fedon Lindberg og hans meninger - mer kommer - og det er uendelig mange flere ting som faglig sett ikke ligner grisen - eller, skal jeg kanskje si sauen? ler
Mer grums og skjeve fremstillinger skal vises til etter hvert.
Jeg googlet deg og fant hjemmesiden din og også det du har skrevet på iform-forumet. Jeg ser at du fikk bare motgang der og tråden ble stengt for noen dager siden, så derfor prøver du deg her?
Du har rett i at fett/proteiner bremser blodsukkerstigningen, men det er da ikke snakk om en drastisk forandring i GI. Så å påstå at GI er noe tull fordi GI'en blir lavere hvis man spiser matvaren sammen med andre matvarer blir å trekke den for langt. Men dessuten er GB mer reelt, men selvfølgelig i sammenheng med GI. Og karbohydratene forsvinner ikke i løse luften av å spise dem med fett og proteiner. De blir fortsatt til blodsukker.
Det spørs hva du mener med "mest mulig stabilt". Mener du at høykarbo med blodsukker-berg-og-dalbane er sunt, så er du langt ute på vidda. Men det er ikke nødvendig å spise null GI. Høyt blodsukker er forbundet med økt dødelighet. Og nei, vi snakker ikke diabetes-høyt-blodsukker. Høyt blodsukker gir blant annet mer kreft siden glukose er maten til kreftcellene. Og så får mange hormonubalanse fra for mye blodsukker som gir for mye insulin. De fleste kroppene klarer å holde en balanse mellom katabole og anabole hormoner en ganske lang stund da, men kroppen svarer som regel med å redusere de andre anabole hormonene når insulinproduksjonen er høy. Andre anabole hormoner er kjønnshormon og veksthormon. Så du sier at det er sunt å ha mindre kjønnshormon og veksthormon?
Begge deler. Du har dog rett i at insulinfølsomheten går ned jo mer man veier. Saken er at mange tåler karbohydrater dårlig uansett vekt. Mange legger på seg og insulinfølsomheten blir enda dårligere, og så er man inne i en ond spiral.
Dette er ett av de dårligste argumentene mot lavkarbo jeg har hørt. Har du sjekket hvor mye vitaminer og mineraler som finnes i mat lavkarbo-folk spiser? Kjøtt, fisk, innmat, egg, meieriprodukter, grønnsaker, bær, nøtter og noen frukter. Lavkarbere får som regel i seg mye mer vitaminer og mineraler enn høykarbere. I morgen skal jeg ha lammelever til middag. Jeg kommer til å dekke mesteparten av dagsbehovet for vitaminer og mineraler i ett måltid.
Til å hate lavkarbo har du tydeligvis ikke hørt mye om det. Det er nok av doktorer, ernæringsfolk og vitenskapsfolk som mener at man ikke skal spise mye karbohydrater. Ernæringsmyndighetene beveger seg sakte mot lavkarbo, men hadde folk flest tatt dem seriøst hvis de plutselig sa ca det motsatte av det de sier i dag?
Det du tydeligvis ikke skjønner er at potet og brød også er sukker. Om det er stivelse eller om det er sukker så det blir til blodsukker. Og høyt blodsukker er som gift, så kroppen må få overskuddsglukosen ut av blodet. Høy GI betyr at blodsukkeret går fort opp.
Det hadde kanskje vært greit å nevne alle de andre karbohydratene og sammenligne med dem også slik at man hadde fått ett relevant sammenligningsgrunnlag? Sukker er mye høyere nå, brus er mye høyere nå, potet aner jeg ikke. Totalt mer karbohydrater nå enn før. Så NEI, vi spiser ikke mer lavkarbo nå enn i 1890.
Og så må jeg legge til dette sitatet som er sammendraget fra rapporten du snakker om: Det har over lang tid skjedd en positiv utvikling i det norske kostholdet. Fra midten av 1970-årene til begynnelsen av 1990 minsket kostens fettinnhold. Kostens fettsyresammensetning endret seg i ønskelig retning ved at innholdet av mettede fettsyrer og transfettsyrer minsket. De gunstige endringene i kostens fettinnhold har imidlertid flatet ut i senere år. Forbruket av grønnsaker og frukt har økt betydelig over tid og forbruket av sukker har minsket de siste årene. Samtidig med disse forandringene i kosten er dødeligheten av hjerteinfarkt redusert med omtrent 70 prosent blant de under 70 år siden 1970. Dessverre forsetter forekomsten av kreft å øke og forekomsten av fedme og diabetes type 2 har økt betydelig de siste ti årene.
Vi ligger på diabetestoppen i verden med vårt "fortreffelige kosthold".
Ja, lavkarbo er ondt siden noen driver kurs for å lære folk hvordan man skal spise. :rulleøyne Hørt om Grete Roede f.eks. som tjener penger på å kurse folk i de rådene som ernæringsmyndighetene gir gratis? Ooops.
Men alvorlig talt, det er da nok av informasjon GRATIS på nettet. Du har virkelig ikke satt deg inn i lavkarbo. Du har i alle fall klart å finne dette forumet, men det virker som at du bare vil trolle litt?
Det er faktisk motsatt. Lavkarbo holder faglig mål, noe ernæringsmyndighetenes råd ikke gjør. De ser studier som viser at mettet fett ikke øker CHD i det hele tatt, og så konkluderer de med at vi bør ikke spise mettet fett. Lavkarbo holder så faglig mål at da Dr. Annika Dahlqvist fikk klager fordi hun anbefalte lavkarbo til sine pasienter, så slo hun i bordet med bevis som fikk helsemyndighetene i Sverige til å måtte innrømme at lavkarbo var sunt. Norge kommer nok etter, bare vent og se.
Så var det det med høna og egget. Blir man overvektig fordi man er slapp eller blir man slapp fordi man legger på seg? Er du i det hele tatt klar over hva insulin gjør med kroppen? Denne videoen forklarer det ganske bra. Insulin er fettlagringshormonet vårt. Det forteller kroppen at energien man fikk skal man lagre i fettcellene, og energilagrene man allerede har skal man ikke bruke. Det fører til at mye av energien går rett til lagring i stedet for til forbruk. Cellene som skal forbruke energi gir signal om at de ikke har energi og du blir slapp og sulten.
Jeg vet ikke helt hva du har imot lavkarbo. Du misjonerer høykarbo lavkalori, og så påstår du at lavkarbo er noe tull fordi det er lavkalori og at det ikke betyr noe hvor kaloriene kommer fra. Du kan eksempelvis spise 1500 kalorier høykarbo og være sulten, eller du kan spise 1500 kalorier lavkarbo og være mett. Kudos for at du har gått ned 50 kg ved å være sulten, men lavkarberne har lyst til å spise seg mette på mat vi er tilpasset for å spise uten å tenke kalorier. Vi følger kroppens signaler. Sier kroppen at den er sulten, så spiser vi. Sier kroppen at den er mett, så spiser vi ikke.
Og likevel mener du at man skal spise korn? Gi meg 150g bacon og 2-3 egg og jeg holder meg mett i 6-8 timer. Gi meg samme antall kalorier av høykarbomat, og jeg er sulten 2-3-4 timer etterpå.
Vi har bare spist korn i ca 10.000 (noen folkegrupper kortere). 10.000 år er ikke lenge nok til at evolusjonen har gjort oss i stand til å leve på korn.
Hva spiste mennesket i ca 1,5 millioner år før jordbruksrevolusjonen? Kjøtt, kjøtt, kjøtt og litt annet de fant. Mye fett, passelig med proteiner og lite karbohydrater.
Nei. Vi klarer å fordøye både vegetabilsk og animalsk, men bare fordi vi kan fordøye noe betyr ikke nødvendigvis at man bør spise mye av det. Vi klarer å fordøye sukker, men skal vi spise mye av det? Og tennene våre er flate fordi vi bruker redskaper. Hvor mange andre dyr kjenner du til som kutter kjøttet med kniv og spiser i biter? Vi biter ikke kjøttet direkte av dyret.
Hvorfor vil du ha i deg fiber? Du må ikke tro alt du leser. Vi trenger ikke fiber. Jeg spiser lite fiber med vilje. Magen min takker meg. Før hadde jeg løs mage flere ganger i uka. Nå har nesten aldri løs mage (eller hard mage), bare når jeg har spist maltitol.
Oioioi, fantastisk. Du kommer til et lavkarboforum og forteller en mengde mennesker at de har tatt helt feil og muligens til og med innbildt seg ting, mennesker som har hatt økte helsefordeler som bedre blodverdier, økt energi, blitt friske og eller/fått dempet symptomene fra kroniske sykdommer som diabetes, migrene, ME, MS, crohns, epilepsi, fibromyalgi, irritabel tarmsyndom, candida, hypothyerose, pcos, allergier og ... ja, jeg kunne ha ramset opp i en evighet.
Det er faktisk en fornærmelse mot de mengder av mennesker som har gjort nettopp som du sier; fulgt ernæringsrådene som staten har vært så hjertelige å gi oss helt gratis (men som f.eks Christian Drevon selger dyrt på vektklubben til VG). Mener du at vi som får oppblåst og urolig mage av brød, svimler i høyt blodsukker av frukt, ris og pasta, at vi hallusinerer?
Nei, ingen her mener at poteten alene er roten til alle livsstilsykdommer. Men poteten har fortsatt glorien sin inntakt siden den en gang i tiden reddet nordmennene fra sultedøden, men den er fjernet fra statens liste over anbefalte matvarer. Hvorfor? Den har ingen spesielle ernæringsmessige verdier. Spis én paprika og du får i deg åtte ganger så mye a-vitamin og fire ganger så mye c-vitaminer enn fra 300 gram poteter. Hva er det igjen av poteten, da? Fiber og stivelse? Yay poteten, liksom.
Og kornmat? Se forskjellen på i dag og før, ja, vi er i mindre aktivitet/fysisk fostring enn vi var før, og det er helt klart et problem -men aller mest for smidighet i leddene og det går utover muskelmassen vår, men vi raffinerer også maten vår, tar vekk skallet fra hveten, polerer ris etc.
Det er i grunn rett å sammenligne mennesker med gris og rotter, vi er nemlig omnivorske alle sammen, det tilsier at vi er tilpasningsdyktige. At vi stort sett kan spise alt er ikke det samme som at det er bra for oss. Visste du at man i gamle dager smakte på urinen til grisene for å kjenne om den var søt, etter å ha fetet den opp mot juletider med korn? Det som er groteskt her er at du kan sitte der og påstå at blodsukker ikke har noe signifikant for seg! Vet du i det hele tatt hvordan insulinet virker i kroppen, og hva som utløser en høy insulinutskillelse, og videre hva et konstant høyt insulinnivå fører til? Det hjelper ikke å dra inn slanke, angivelig friske mennesker i regnestykket. Overvektsproblemet er fortsatt økende, og at det finnes flere eksempler på mennesker med bedre karbohydrattoleranse sier lite om den reelle helsen til disse. Å være tynn/slank er ikke ensbetydene med å ha god helse.
Jeg synes egentlig du er mer latterlig enn provoserende. Jeg vet i alle fall for min egen del at helsa mi er reddet takket være et lavere karbohydratinntak og et høyere fettinntak. Blodprøvene mine har stort sett gått fra å være på grensen til begredelige, til å bli flotte, jeg har gått ned godt over tjue kilo og dodga diabetes. Jeg er kvitt en hel mengde livskvalitetsforrigende plager, som migrene, allergier, refluxer og fått en jevnere og sterkere psyke. Og ingenting av dette skjedde før blodsukkeret mitt var stabilisert.
Så kan du liste opp eviglange synsinger så mye du vil. Det er ingen som kommer til å ta deg seriøst når du bare skyter i alle retninger. Du har ingen substans eller sammenheng i det du skriver.
Egentlig litt festlig.
Hyggelig av deg å komme og prøve å redde alle fra lavkarboelendigheta da. Du har sikkert gode intensjoner, men du har kanskje ikke all verdens kunnskap å slå i bordet med og da blir det liksom bare litt tamt:snill:
Såpass ja....
Egentlig imponerende hvordan MFUS har tatt seg tid og brukt kalorier på å skrive side opp og side ned her.. Vel, ytringsfrieheten gjelder også her, men tviler på noen lar seg provisere på alvor her inne.. det er vel det du er ute etter.. vi vet hva som funker.. been there, done there. så..det blir nok lite gehør å få for deg.. Ha en strålende søndag, og..livet er for kort til å kverulere og prøve å motsi det tusenvis av mennesker har god erfaring med.. bruk energien din på noe mer nyttig..
Jeg for min del tror faktisk at hovedinnleggers redegjørelse og overbevisning faktisk presenterer en stor del av befolkningen. Det som er så fint når det kommer slike påstander, er at man faktisk får en diskusjon rundt dette, slik at nybegynnere, nyfrelste og tvilere gjør et dypere dykk og faktisk får mer kunnskap om karbohydratfattig kosthold. Kunnskap er makt, og et godt hjelpemiddel mot en bedre livsstil.
Takk for engasjementet MFUS, beklagligvis (for deg) så tror jeg at påstandene dine har for mange hull til at de kan kalles troverdige.
TUSEN TAKK!!!!!!
Må bare få takke for at du forklarer meg hvorfor jeg på tross av å ha fulgt kostholdsrådene til statens ernæringsråd, endte opp med en vekt på 122 kg på tross av et aktivt liv.
At jeg nå har redusert vekten med tilsammen 37 kg etter å ha lagt om til et kosthold som er totalt motsatt av de offisielle rådene, må jo være en feiltakelse.
At jeg også har fått stabilisert blodsukkeret slik at jeg nå ligger nøyaktig på anbefalt verdi (statens anbefalte verdi), må jo da være en tilfeldighet.
For ikke å snakke om at jeg nå faktisk har mulighet til å bli gravid skulle jeg ønske det, noe som var direkte umulig for bare 2 år siden.
TAKK SKAL DU HA liksom.........
Edit
Ja jeg sitter jo her og ler altså, for dette er jo direkte latterlig.
Jeg er for at en hver må selv velge det som fungerer for seg, men ikke rakk ned på de som velger andre løsningen enn en selv!
Ser nesten for meg at det er en helt fersk ernæringsstudent som prøver å skrive en oppgave og har en del mangler i kunnskapen sin. Det er jo trukket en hel rekke konklusjoner på feilaktig grunnlag også, akkurat som Fedon kritiseres for.
Veldig lurt å legge ut "kunnskapen" sin her i så fall for da får man jo mye stoff til drøftingsdelen.
Deler av innleggene er jo greie, men konklusjonene som er trukket på opplysningene er jo i bestefall ræva.:D
Dette var oppfriskende lesning må jeg si :) Det er i grunnen litt greit å få levert en sånn smørbrødliste (hihi) med pro-karbo argumentasjon slik at motargumentene sitter enda litt bedre neste gang jeg diskuterer ernæring med en slank, hvit person :)
Wow, her var det liv. Artig!
Mange gode svar til MFUS og gode poenger. Men likevel synes jeg mange her inne er veeldig i forsvarsposisjon. Selv om jeg ser lett at du, MFUS ikke har satt seg særlig godt inn i det du skriver om, er det etter mitt syn ikke til å komme forbi at det er noen poeng der. Du er riktig nok ute å sykle når du skal prøve å bevise dine poeng.
Ett av dine hovedpoeng er at sukker har større betydning enn bl.a. korn og poteter når det gjelder befolkningens generelle overvektsproblemer. Her tror jeg du har rett. La oss tenke oss at vi fjerner alt industriframstilt sukker fra markedet, og alt som det er sukker i. Slik at alle de karbohydrater mennesket spiser kommer fra mel, poteter, frukt og grønnsaker, ingen fra godter, kaker, brus, frokostbalndinger eller andre hel- og halvfabrikata tilsatt sukker. Alle andre faktorer skulle holdes uforandret (aktivitetsnivå ikludert). Ville da befolkningen bli friskere og slankere sånn statistisk sett? Uten bevisst å følge lavkarbo? Jeg tror det.
Et annet av dine hovedpoeng er at noen har tjent penger på GI og lavkarbomisjonering. Det har du jo rett i, men om det er den siden som har tjent mest på slankebehovet tviler jeg sterkt på. Som Aeryth sier har vel GR og andre deler av slankeindusstrien også tjent fett(!) på kalorislankemetoden og har vært big business i mange, mange år. Men jeg må si jeg ble ganske ubehagelig til mote da jeg så denne videoen om High Fructose Corn Syrup (Robert H. Lustig), som viser svært mye skummelt om fruktosens virkninger. Fedon selger jo fruktose til høg kilopris, og i bøkene hans sies det at det er bedre enn vanlig sukker (=vanlig sukker, som er druesukker + fruktose) fordi det har lavere GI. Det har det riktignok. Men det som Lustig sier i vidoen er i nærheten av sannheten, så betyr GI i denne sammenhengen ingen ting for produktets virkning – fruktose er gift og gjør oss syke og fete. Dette HFCS er sukker som er fremstilt av mais og har gått gjennom en industriell prosess for å danne større andel fruktose enn glukose, noe som gjør sukkeret søtere. Dette tilsettes ifølge videoen nær sagt all ferdigmat i USA, for ikke å snakke om brus og godteri. Produktet kom på markedet på 70-80-tallet, som vel er omtrent da overvektsproblemet begynte å vise seg. Dere som ikke har sett videoen, ta dere tid tid til å se den ferdig. Det er skremmende saker. Og for min del falt Fedon noen hakk i min aktelse etter å ha sett den (han tjener sikkert mye på fruktsukkeret sitt. Jeg, f.eks. har jeg brukt det til sylting).
Mye annet jeg kunne ha lyst til å kommentere her, men det blir for langt i denne omgang.
Men altså - jeg lever på lavkarbo og tror på dens gode helseeffekter - prøver bare å få litt balanse her...
Hmm...viktig å vite at Karbo aka stivelse...blir omdannet til sukker i kroppen FØR vi kan utnytte det som brennstoff...
Noe annet trenger du igrunnen ikke å vite for å skjønne at lavkarbo funker!!:ja:
Seriøse representanter for lavkarbokosthold sammeligner oss med bjørnen.
Hva gjør bjørnen før den skal gå i hi på høsten. Bedriver masseslakt av sau ???
Nei den hiver i seg så mye bær den kan for å få i seg, så den er i stand til å bygge fett så den overleve vinteren. Hvorfor bær og ikke sau ? Jo fordi bær inneholder karbohydrater som bygger fett. Bjørnen er som mennesket omnivore (allteter).
Hehe! Jeg gidder heller ikke å lese det der, og jeg er ikke bakfull engang! :D
Men jeg har akkurat sett foredraget "sugar: the bitter truth" som det ble linket til her - og det var skikkelig interessant! Jeg kutta ut brus for mange herrens år siden, og fikk jo nå bekreftet at det var ganske så lurt! :cool:
For å si det mildt, det er er IKKE jeg som ikke har satt meg godt inn i hva lavkarbohydratkosthold er, vil heller si at det er dere som er manipulert til å tro at dette representerer det sunneste man kan spise - og da går dere etter eget forgodtbefinnende ut mot nær sagt et samlet fagmiljø som er veldig samstemt i hva som er sunnest.
Se hva WHO (verdens helseorganisasjon), hva sykehus verden over gir av råd (med unntak av kommersielle klinikker som driver alternativt), se hva alle lands helsemyndigheter sier samt det er bred enighet i hos fagmiljøet.
Alt dere evner er å se at dere taper vekt og blir slankere ved et slikt kosthold, og da tror dere feilaktig at det ligger noen automatikk i at lavkarbohydratkosthold er det sunneste da dere føler dere som sannhetsbevis på dette. Dog sier tap av vekt ikke noe om hvor sunt et kosthold er, bare at kostholdet bringer personene i energiunderskudd. Det blir således helt feilaktig å se seg blind og bli blendet av vekttapet for så og av den grunn og gå ut mot et samlet fagmiljø som er mye mer samstemt enn hva få utskudd med kommersielle interesser kan lede oss til å tro - som sagt er fagmiljøet veldig samstemt og den uenigheten som er forsøkt vist frem at skal være der er der ikke - har dere registrert dere hvor sterkt fagmiljøet står mot utskuddene og hvem de sentrale aktører er.
Dere på deres side har ingen forutsetninger for å kunne bedømme hva som er sunt eller usunt, og i alle fall ikke ut fra at dere er blendet av vekttap alene - akkurat det er mulig på mange slags vis. Men erfaringer viser at dersom noen har slankesuksess på det ene eller andre viset, ja så blir det selve sannheten for hva som representerer det faglig mest riktige og ikke - slik kan det dog ikke fungere da i så fall så har ikke kunnskap noen verdi om det skal sprike i alle retninger.
Dere snakker som om jeg ikke er innforstått med hva alt dreier seg om, men jeg kan med rette påberope meg kunnskap langt utover hva de fleste av dere kan både hva gjelder lavkarbohydratkosthold samt ikke minst hva ernæringsmyndighetene og andre aktører sier og mener.
Ser det nevnes at kornprodukter også er karbohydrater, som om jeg ikke vet det, jeg kjenner sågar oppbygningen til forskjellige typer karbohydrater (gjør dere det om jeg tør spørre? Om ikke så kom ikke her og fremstille meg som kunnskapsløs da det faller på sin egen urimelighet og blir en avsporing fra deres side). Dessuten er det ikke slik at karbohydrater er gift kroppen vil ha ut av kroppen, det er hjernevask som det holder.
Er ei heller slik at jeg synes mennesker skal spise masse sukker og og gjerne loff fremfor grovbrød, det kan jo (og spesielt dersom kalorioverskudd er tilfelle) føre til diabetes noe som ikke er bra. Spiser man dog riktig så er ikke dette noen særlig problem. Passivitet er også en faktor her, da fysisk aktivitet gir mindre risiko.
At dog mange får livsstilsrelaterte sykdommer, som nettopp overvekt samt diabetes m.m. skyldes ofte flere uheldige faktorer. Det er dog ikke slik at Ola og Kari Nordmann lever slik ekspertisen skulle ønske, snarere tvert imot er det mange utfordringer i forhold til et faglig optimalt kosthold.
Det er således ikke rådene som er ille, men hvordan folk lever i praksis og med det fraviker fra rådene. F.eks. spiser folk mye mindre frukt og grønt enn faglig riktig, optimalt sett skulle man anbefalt mer enn fem om dagen, men da dette er en ambesiøs målsetning i seg selv og langt fra dagens realitet så kan man ikke anbefale mer. Fem om dagen er mindre enn hva damer optimalt bør spise, da sier det seg selv at for menn blir fem om dagen et spedt mål (men likevell et mål det er langt til). Ni om dagen er forresten rundt det optimale for menn.
Således også med sukkerinntaket, alt for høyt i forhold til anbefalt - fra et faglig ståsted har ikke sukker noen verdi i det hele tatt så anbefalingene kunne stått til null optimalt sett. Tenker da i den form vi kjenner som Farin og finner i brus, smågodt, kaker etc. - karbohydrater i form av andre matvaner skal og bør vi dog ha i oss og alt annet blir en faglig sett optimal løgn/manipulasjon.
Er overasket over hvor naive dere er, og at dere ser det så blendet at dere ikke ser det åpenlyse - men skjønner det jo da dere nok sikkert har fått slanket dere en del og kanskje også fått et nytt liv uten så mye fett på kroppen. Men igjen, det sier ingenting om det faglig mest riktige - snarere tvert imot forteller det bare at dere har hatt slankesuksess med noe.
Det dere dog har er å luket vekk mange sunne matvaner, og med det næringsmidlene i disse bl.a. Noe som ikke er heldig av mange grunner jeg ikke orker å skrive om her og nå. Men kan si så mye som at diverse næringstoffer finnes i større eller mindre grad i forskjellige matvaregrupper, forskjellige matvaregrupper bidrar også på godt og vondt med forskjellige påvirkninger i kroppen (også her på godt og vondt)... Kroppen har det best på et variert og sunt kosthold som innbefatter varierte matvaregrupper, hva noen har slankesuksess på og dermed blir blendet endrer ikke på dette.
Dessuten er det faglig helt manipulert mye av det dere predikerer for, og blir dermed en faglig usannhet støttet opp av en fin forklaringsmodul som er salgbar, men det igjen betyr ikke at den medfører riktighet.
Det er ikke slik at helsemyndighetene i Sverige går ut og anbefaler lavkarbohydratkosthold, ei heller det sykehusene der anbefaler og WHO m.fl. Snarere tvert i mot er hele lavkarbohydrathysteriet noe dem advarer mot og kjemper i mot med bedre viten - som sagt må dere kjenne fagmiljøet for å se det, dere ser dog mot enkeltindivider som er "eksperter" som har meldt seg ut fra å tatt seriøst av øvrige ekspertise fordi dem har prostituert (solgt seg) til kommersiell slankeindustri ved å ha valgt omstridte og alternative retninger, dem er et fåtall og er heldigvis ikke mange og faglig sett bedriver dem manipulasjon og viser til absurde og skjeve fremstillinger.
Er derfor enhvert land har helsemyndigheter, nettopp for å demme opp om den kommersielle livsstilsindustri som vill-leder på faglig uforsvarlig og uriktig grunnlag. Lytt til fagmiljøet, ikke til kommersiell livsstilsindustri.
Som sikkert mange er klar over så er prostitusjonsvirksomhet et problem, så også innen livsstilsopplysning hvor mange såkalte "eksperter" neverdiger seg selv ved å selge seg i det heller lysskye markedet.
Dessverre er markedet som ikke tåler dagslyset like bra veldig innbringende, de fleste kan i sorte markeder tjene bedre enn markeder som tåler dagslys - derfor foregår prostitusjon i storstilt stil. Tenker ikke da bare i sex-markedet, men er livsstilsmarkedet jeg snakker om.
Nesten synd at vi her snakker om milliard-industri, når man ser pengene som strømmer er det derfor lett å skjønne at et lite fåtall nedverdiger seg og selger seg slik som dem gjør. Spesielt er slanking et godt marked for dem som vil gjøre store penger, koste hva det koste vil, om dem så skal selge seg selv til å vill-lede folk med feilopplysninger og skjeve fremstillinger.
Jeg skal dog ikke dømme dem for hardt, nøye meg med å si at dere har all grunn til å være skepsis mot det den lille men sterkt omstridte gruppen av prostituerte vil ha dere til å tro. Kunne kanskje selv ha prostituert meg på samme måte om summen ville vært stor nok, kanskje kunne jeg leve med den dårlige samvittigheten jeg måtte ha følt, dersom jeg solgte "VIDUNDERPILLEN INGEN VIRKNING" i pilleglass med 30 kapsler i hver boks. I beste fall hadde da kjøperne sittet igjen med en placebo effekt i det minste, de sier at tro kan flytte fjell, motivasjonen tar i alle fall ikke skade av det og folk handler jo tross alt i håpet selv om jeg ikke hadde solgt dem noe av verdi og pengene strømmet inn.
I de aller fleste tilfeller tjener dem som har prostituert seg langt mer enn hva dem ville om dem ikke hadde det, flere (og da ofte de største forkjemperene) tjener sågar grotesk mye - bare å sjekke skattelister opp mot navn det samt ikke minst se hva andre med tilsvarende titler tjener. Ser dere da et motiv?
Jo da, motivet er åpenlyst det - og dette har ofte en liten domino-effekt der flere lære hiver seg på. Noen av dem tjener også godt på dette, andre igjen lykkes likke like bra og når livsstilsmoten sakte men sikkert dør ut fordi media ikke lenger skriver så mye om det, da dukker nye livsstilsmoter opp og andre prostituerer seg i håp om god gevinst i det lyssky markedet.
Intet nytt fenomen det, for slik har det alltid vært, og slik vil det alltid bli - overvekt er et økende problem, og det øker dessverre bare mer og mer. Livsstilsmoter og lettvinte løsninger vil noen alltid friste med, er jo det folk rett og slett vil ha.
Dessverre er det ikke så enkelt!!
Den kommersielle og vill-ledende livsstilsindustri liker å forvirre, at folk er forvirret og usikker er rett og slett levebrødet deres. Derfor plantes den ene feilaktige myten etter den andre, folk må bli usikker i den grad at de ikke vet hva som er riktig og hva som er galt - en slik vill-leding og forvirring gir rett og slett salg og klingende mynt i kassa for den kommersielle livsstilsindustri.
Slik planter de direkte og bevisst usikkerhet, og viser til at det er uenighet i fagkretsene om hva som er riktig og hva som er galt. Noe det dog IKKE er, da fagmiljøet i aller høyeste grad er samstemt. At det dog ikke virker slik, er fordi den kommersielle livsstilsindustrien er veldig flink til å bruke media som er ukritisk og kjører sensasjons-sakene og med det får høye lesertall da slikt selger.
Det er derfor man har Ernæringsrådet tilknyttet Helsedirektoratet, nettopp fordi myndighetene har sett seg nødt til å gå ut med veiledende informasjon om hva som er sunt og hva som ikke er det, samt hva som har sin hensikt og hva som ikke har det. Uten den informasjonen og de retningslinjene så hadde jungelen av informasjon og feilinformasjon vært umulig å finne frem i, mange hadde da regelrett gått seg ville.
I tillegg har vi lovverket, som tydelig presiserer for industrien hva dem har lov til og ikke, uten lover som sier at det ikke er tillatt så kan dere banne på at Pepsi ville solgt brus med tilskudd av vitaminer og mineraler, da dem vet at helse og sunnhet selger. Lovene regulerer således bort mye som ellers ville ført til en ukultur.
Men lovene tar som dere vet ikke for seg alt, innenfor rammene av lovverket er det fortsatt rom for mye vill-leding i form av mange heller tvilsomme forklaringsmodeller for å fremme salg av alt fra bøker til kostholdsrelaterte artikler, sågar spesielle matvarer. Felles for dem alle er forklaringer som forteller at med deres løsninger er alt så mye enklere, nesten så det går av seg selv selv om du nær lever hvordan du ønsker (noen forklarer at du ikke trenger spise så mye, andre sier du nær sagt kan spise hvor mye du vil, alle er de forbundet med vellbehag etc.) Når loven ikke begrenser markedet med spesifikke lover, ja det er da Helsedirektoratet ved Ernæringsrådet er ment å ha sin funksjon ved å komme inn og veilede oss. F.eks. kan ikke loven stoppe en bok som beskriver et kosthold bestående av lovlige matvarer sin fortreffelighet, selv om rådene ikke holder faglig mål og er hårreisende omstridt i fagkretser av eksperter som ikke har prostituert seg.
Alt handler i grunn hvem og hva man skal tro?
Jeg håper dere tror helsemyndighetene, da snakker jeg ikke bare om her i Norge men i Norden og Europa samt hele Verden for den saks skyld, helsemyndighetene i samtlige land tar utgangspunkt i den samme lære og kunnskap - nemlig WHO (Verdens Helseorganisasjon) sine anbefalinger. Dette er altså globale anbefalinger, bare med lokale tilpasninger fordi kostholdet jo som kjent varierer fra kultur til kultur.
Dette er også kunnskapen sykehusene verden over tar utgangspunkt i, den samme kunnskapen selveste faget Ernæringslære ved enhver Universitet underviser i - er altså ikke slik at man kan forbigå WHO sine anbefalinger når pensum til studier i Ernæring skal lages, samt når sykehusene skal gi råd og veiledning til sine pasienter - WHO sine anbefalinger baserer seg på de beste studier som er å oppdrive og det hele er satt sammen og tolket av mange retninger innen legevitenskapen. For å si det slik, så inkluderer alle retninger innen legevitenskapen Ernæringslære. Alt fra hudleger til tannleger og dem som er eksperter i indremedisin samt øre-nese-hals etc. Fagfeltet Ernæring er således et komplekst og spesielt vanskelig fagfelt ingen legegruppe alene kan ha oversikt over. Derfor inkluderes ALLE retninger innen legevitenskapen i utarbeidelsen av retningslinjer for hva man skal anbefale innen ernæring og hvordan sykehusene skal gi råd til sine pasienter samt hva dem som studerer ernæring skal lære etc.
Uten klare og presise retningslinjer hadde det oppstått fullstendig kaos og det ville blitt en enda vanskeligere jungel av motstridende råd å forholde seg til, Ernæringslære ville da blitt fullstendig uoversiktlig. Heldigvis er det dog ikke det!!
Men man har dessverre disse prostituerte som selger seg, dem ødelegger mye slik at myndighetene verden over får en stor jobb med å til enhver tid å rydde opp - ikke alltid så enkelt de gangene noe blir et mote-fenomen.
Jeg er her for å opplyse, heller enn å diskutere. Noen ganger må jeg dog svare på påstander jeg finner vill-ledende og veldig uriktige. Kanskje skal jeg dog slutte med det da det krever for mye tid og oppmerksomhet fra min side - er mye jeg rett og slett ikke har orket å gripe fatt i og kommentere samt svare på. Og slik vil det fortsette, beklager til dem som måtte oppleve meg slik - det er dog ikke noe personlig men heller snakk om at det koster meg for mye tid og ressurser.
Men det er derfor jeg skriver disse ord. Rett og slett fordi mange reagerer på at jeg er vannvittig bastant og veldig klar i min tale.... Ja det er jeg, for aldri i verden om kommersiell livsstilsindustri og vill-leding skal vinne frem med sine forklaringsmoduler som faglig ikke holder mål i det hele tatt.
Jeg tar utgangspunkt i hva som er pensum i ernæringslære, hva sykehusene anbefaller, det samme som helsemyndighetene verden over tar utgangspunkt i og snakker om - rett og slett hva verdens samlede fagmiljø har enes om er det riktige (hva WHO - Verdens helseorganisasjon har presisert er optimalt).
Arbeidet til WHO er omfattende, bare sånn ca hvert fjerde år oppdateres anbefalingene, med de endringer nyere forskning til enhver tid sier vi må endre til. I utarbeidelsen av disse anbefalingene får enhver fagfelt innen legevitenskapen sjanse til å uttale seg, enhver som har interesse av å påvirke Ernæringslæren i den ene eller andre retning får komme med innspill. Uenighet er således sunt, det er nemlig slik at dess flere teorier og jo mer lærdom utarbeidelsen av rådene kan ta utgangspunkt i - dess rettere og mer nøyaktig klarer man å utarbeide anbefalingene. Det sier seg nesten selv...
Jo da, lavkarbohydrat-tilhengerene prøvde å endre anbefalingene dem, dem viste til sin kunnskap, fremla alt som de synes var positivt for deres del. Slik mange andre grupper og retninger innen diverse fagfelt ønsket å uttale seg... De fleste ble dog hørt i og fikk riktig i noe, da noe gikk deres vei, samtidig som annet kanskje ikke gikk i deres retning og ikke ble slik de håpet på.
En ting er sikkert, at enhver anbefaling må basere seg på det faglig mest riktige - man kan ikke inngå kompromiss, men WHO MÅ nødvendigvis opplyse om hva som er det eneste faglig forsvarlige - akkurat det ligger som dere vet langt fra f.eks. et lavkarbohydratkosthold.
Så dette er grunnen til hvorfor jeg er så bastant som jeg er, ikke til å diskutere med en gang da jeg ikke er å rikke i retning av noe som til sammenligning blir faglig uforsvarlig og bidrar til vill-leding.
Om noen har vært syke, for så å ringe "Jesus leger" (teletjenesten) og så blir frisk...
Ja da hjelper det ikke i det hele tatt å argumentere for at det vitenskaplig og faglig sett fra et legevitenskaplig ståsted ikke har noen effekt, dersom vedkommende er overbevist om at det alternative er riktige.
Slik er det med alt alternativt, også lavkarbohydratslankere (er ønske om vektnedgang det pleier å starte med - så skjer det og personene er omvendt).
Da hjelper det ikke hva enn et fagmiljø sier om at teoriene faglig sett ikke er å foretrekke og at annet er mer hensiktsmessig med tanke på sunnhet.
Argumentasjon kan også vise at rent vegetabilsk kosthold har sin fortreffelighet og veldig mange positive helsegevinster - dem spiser normalt lite fett og proteiner og er rake motsetningen til lavkarbohydratfilosofien i så måte.
Nå er ikke det mest korrekt heller, for vi skal spise animalsk også...
Men vil bare frem til at fine ord og fremstillinger ikke alltid holder de beste faglige mål.
Og ellers har vi det bra i dag??? Jeg har det bra for jeg har begynt på ketolysekuren og det funker! Anbefaler deg også å begynne på ketolyse/lavkarbo. Det er en kjennsgjerning av man føler seg myyye mer vel og blir mer i harmoni med seg selv. Dessuten gjør lavkarbo det slik at hormonene kommer på rett kjøl, uten at jeg antydet noe om DINE hormoner kanskje er på bærtur.. :p Er det forresten nå du vil jeg skal si : "HALLELUJA!!"?? :o
MFUS Jeg er interessert å vite hva slags bakgrunn du har siden du føler deg kallet til å fortelle alle erfarne personer på dette forumet hvorfor de tar feil og du har rett i slike bastante ordlag. Er du forsker, ernæringsfysiolog, lege ???
Om jeg er uteligger og avdranket x-narkoman som nå bare sliter med alkoholisme, eller om jeg er professor eller lege er i grunn det samme - er mitt budskap som er vesentlig.
Sant, det er ikke mitt budskap da jeg ikke er i posisjon til å ha en formening. Noe ei heller en enkelt ernæringsfysiolog kan.
Ernæring er som jeg har sagt et omfattende fagfelt bestående av mange retninger innenfor legevitenskapen. Først ved et samarbeid bestående av flere fagfelt der fordeler og ulemper med det ene og det andre kan sammenlignes opp mot hverandre, kan retningslinjer utarbeides.
Derfor har man forskning som igjen må etterprøves før dem kan bli etablerte sannheter - WHO (Verdens Helseorganisasjon) er her ledende, da ekspertgrupper som inkluderer alle retninger innen legevitenskapen (hvor alle som ønsker å påvirke rådene får komme med sine synspunkt) utarbeider veiledende råd utfra den beste forskning som til enhver tid foreligger. Ca. hvert fjerde år endres disse, men forskningen foregår jo kontenuerlig.
Er disse rådene ernæringsmyndighetene verden over tar utgangspunkt i. Men som kjent spiser asiatene mer frukt og grønt enn oss i Norge, der trenger de derfor ikke ha fokus på dette mens det må man her i landet ved å si at vi må øke vårt frukt og grønt inntak. Dog kan dem i noen asiatiske land ha andre utfordringer med tanke på tilpasning opp mot hva WHO gir av veiledning.
Som sagt, det er et ganske omfattende fagfelt - en tannlege, indremedisiner, en hudlege eller øre, nese hals-spesialist for den saks skyld - kan ikke alene ha oversikt over det hele (bare deler av det hele). Så også med ernæringsfysiologer som gjerne har et eget fagfelt/en retning dem også - de må nødvendigvis ta utgangspunkt i hva WHO og tolkningen av forskningen deres sier og hva dem lærer ved universitetene og oppdaterer seg på siden.
Dessverre skjer det, at mange leser forskningsresultater. Ett forskningsresultat alene sier derimot ikke den hele og fulle sannhet, ofte forskes det for å finne et gitt svar og dem som leter dem finner gjerne også det dem leter etter. Derfor WHO har sine ekspertpanel, nettopp fordi da kan fagekspertisen tolke de forskjellige forskningsresultatene - og slik er det mulig å manøvrere i teoriene og danne seg et bilde av hva som er den mest riktige kunnskap man til enhver tid besitter. Dette endrer seg alltid noe etter hvert som ny kunnskap fremlegges og kan dokuenteres. Er derfor man har ekspertgruppene - om ikke hadde det gått helt av skafte og da ville det blitt opp til hver enkelt å tlke det hele og manøvrere deretter. I så fall hadde man sittet igjen med at forskjellige enkeltleger hadde sine egne teorier og at legevitenskapen ikke hadde en felles fasit, det kunne ikke gått.
Derfor er fagmiljøet slik, at man må ta utgangspunkt i hva WHO sier - og da blir det det same om man er allmennlege (dem kan forøvrig lite om kosthold og ernæring dessverre), hudlege, tannlege, ernæringsfysiolog eller indremedisiner for den saks skyld. Eller avdranket uteligger som er eks-narkoman...
Hva som betyr noe er hva universitetene foreleser om i ernæringslære (verden over) og hva sykehusene offesielt anbefaler - rett og slett hva WHO sier, norske ernæringsmyndigheter er her bare en liten brikke (svenske som sådan) da det er retningslinjene som her teller. Og det er dem dere må se mot, dem baserer seg på den beste forskning og alt er ikke tatt ut av sin sammenheng av omstridte enkeltpersoner med fine titler som har tatt det hele ut av sin sammenheng og presenterer det hele skjevt.
Så hvem jeg er blir uvesentlig, jeg er en mikroskopisk brikke uten betydning i et stort samspill - men dog overstyrer jeg ikke fagmiljøet og går i alternative retninger og slik sett "melder meg ut" og blir omstridt fordi jeg gjør egne fortolkninger.
Det finnes veldig mange forskninger som tilsier effekten av å ha ett stabilt blodsukker. At du uttaler deg om at det ikke finnes kjente helseeffekter for friske personer med stabilt blodsukker vitner om at du ikke kjenner til hva blodsukkeret egentlig gjør med oss, og at du faktisk ikke leser forskningsartikler omhandlende om dette. Alle vet at stabilt blodukker er nøkkelen til bedre helse, og dette gjelder både lavkarboforkjempere, såvel som ernæringseksperter som ikke er tilhenger av lavkarbo.
Man kan bli overvektig av insulinresitanse akkurat like godt som man får iinsulinresistanse av å være overvektig. Det finnes tynne diabetikere også. Å uttale noe annet vitner om mangel på kunnskap om hva insulinet er og hvordan insulinet jobber i kroppen vår. Insulinet er det eneste fettlagringshormonet vi har, og når dette ikke fungerer, uvisst om vi er overvektig eller ikke, så greier ikke kroppen å jobbe med for høyt blodsukker og lagrer heller næringen som fett på kroppen.
Hva gjør statens ernæringsråd mer kvalifisert til å uttale seg om kostholdet vårt enn Fedon Lindberg? Dette krever jeg ett godt svar på. Hvem har sagt at disse menneskene som sitter og lager våre kostholdsråd er bedre og mer kunnskapsrike enn Lindberg? Lindberg er lege med hjertespesialisering, menneskene i statens ernæringsråd er leger og ernæringsfysiologer. Jeg anser det som at begge parter har den kunnskap og den erfaring som skal til for å uttale seg kvalifisert om matens effekt på kroppen.
Statens ernæringsråd har jo også kommet til den konklusjon at vi bør spise mindre brød og poteter, og mer rene råvarer, så jeg vil da anta at også menneskene i dette utvalget tar nyere forskning på feltet seriøst. At vi stadig blir feitere i den vestlige verden skyldes at vi spiser for mye prosessert mat, som brød, og mat som inneholder kunstige stoffer.
Jeg velger å tro på den som har ett mer åpent syn på kosthold og som har åpenbare kunnskaper på feltet som en som har ett halvårskurs fra ernæringsfysiologien på NIH ikke har.
Lindberg nedtoner ikke fakta i noen større grad enn hva du eller noen andre som prøver å uttale seg om kosthold faktisk gjør. Dere tar en del av en artikkel eller forskning og bruker kun de vesentlige delene i det som passer inn for dere og hva dere tror på. Jeg skjønner det veldig godt, og jeg ville sikkert gjort det samme. Men det lønner seg å kunne sette seg litt mer inn i hva man uttaler seg om, og det lønner seg å istede for å være helt stri og vrang på området, istede gå inn for å se på f.eks en lavkarbofilosofi med nye øyne, eller aller helst åpne øyne.
Jo det tror jeg. Men jeg tror ikke at TS er klar over at statens ernæringsråd endret sine kostholdsråd for ikke så lenge siden, og at vi nå anbefales ett kosthold som virker som en litt lettere mix av middelhavskosthold og Lindberg. Dette fordi TS ikke er relativt opptatt av hva nyere forskning tilsier om kroppen og kostholdet, men heller tviholder på gamle, men etablerte sannheter. Og det skjønner jeg godt. Det er jo skummelt å kaste til side all gammel overtro.
Jeg er fremdeles interessert i hva du er. Og hvilken kompetanse du har for å avgjøre hva som er god forskning og dårlig forskning. WHO som du stadig refererer til er et byråkrati. Og de fleste av oss vet hvor raskt og smidig et byråkrati tilpasser seg nye ideer. Det er ny forskning som motsier de offisielle rådene. Det motsier rådene til den utstekning at den ofisielle matpyramiden har blitt endret. (Fett er tatt inn i varmen igjen.)
Jeg er en legmann som har forsket på min egen kropp i mange år og har funnet ut at det er dette kostholdet som passer meg best. Påstår du at jeg ikke kan bli ekspert på min egen kropp ?
Forresten forstår jeg ikke hvorfor jeg gidder dette. Kommer ikke til å rikke deg allikevel.
MFUS, du skryter av ditt eget kunnskapsnivå innen ernæring, men jeg må si at du har kamuflert dette imponerende godt, utifra innleggene dine skulle man tro at du bare er svært, svært ignorant og svært, svært sta.
Flere her har forsøkt å diskutere med deg, men du gjør det svært klart at du ikke er interessert i å diskutere, bare misjonere, og du virker ikke oppegående nok til å ta til deg noe særlig utover det helt banale heller- jeg foreslår at du slutter å spamme dette forumet med innlegg der du bare latterliggjør deg selv, og heller bruker tid og ressurser på å faktisk lære deg litt utover det helt elementære om kosthold.
At skandinaviske borgere skal tolke det mest komplekse fagfeltet innen legevitenskapen etter eget forgodtbefinnende og hva vi velger å tro?
Du finner usedvanlig få fagpersoner som vil tale varmt om lavkarbohydratkosthold, dem har således ofte enorme økonomiske/kommersielle motiver i så måte. Det er derimot mange som jobber innen fagfeltet, nær samlet er dem uenig med de få.
Ser man mot allmennleger så kan dem dessverre for lite om kosthold spesielt.
Lavkarbohydratfilosofien er svært omstridt i fagmiljøet som helhet, med god grunn. Det blir sett på som en alternativ teori - men det finner man mange av da det sågar er leger og spesialister som er åpen for både det ene og det andre (sågar healing og annet udokumenterbart). Dog at en lege er åpen for ett eller annet alternativt betyr ikke nødvendigvis at det ligger noe i det - dem må nødvendigvis forholde seg til det dokumenterbare, nemlig sitt eget fagfelt. En lege kan ikke uten videre se det annerledes, da blir det i så fall en tilleggsnæring - flere leger har dog det i forskjellige retninger (noe som ikke igjen betyr at det dem driver med er noe å satse på).
Husker saken med rockelegen i Bergen som fikk på Iron Maiden konsert mens han hadde vakt, fulgte den saken men hoppet glatt over det at han for noen år siden hadde en tilleggsnæring - hva det dog var orket jeg ikke en gang og lese ordentlig, men var noe med kraftfelt og at han søkte etter dette med noen metallpinner og skulle stoppe kraftfeltet.... Uansett, selv om han mente dette hadde helsefremmende effekt så er det budskapet ikke mer verdt fordi han er en lege, snarere tvert om skulle han som lege tatt avstand fra slikt. Prostitusjon kaller jeg slikt, han utnyttet med det sin legetittel og gjorde med den i bakhånd en næring av noe som faglig sett er helt søkt og bak mål der det ikke har støtte i noe fagkunnskap, han solgte seg dermed til alternative behandlingsformer og med sin tittel fikk han urettmessig suksess og mediaoppslag.
Det er ikke sunn fornuft å ikke tro et fagmiljø med forskning og kompetanse å slå i bordet med, men heller rått sluke enkeltindividers fortolkning på eget forgodtbefinnende - men at det blir slik når noen jo grunnet en kalorireduksjon med et visst kosthold ser det slik, ja det fatter jeg da slik blir dere jo sannhetsvitner.
Men det er ikke mer hokus-pokus enn at det hele er en kalorireduksjon, enhver ernæringsfysiolog kan enkelt og bare basert på grunnleggende ernæringslære forklare dere det hele og hvorfor slankesuksessen kommer - men som sagt, det betyr dog ikke at det er det optimale kosthold da det finnes mange veier til rom og alt lavkaloridietter kan bidra med er slankesuksess, det representerer ikke det sunneste kostholdet.
Så kanskje det ikke var så fornuftig å tenke slik du gjorde likevel - fornuften i din filosofi strider mot et fagmiljø som er ekspertiden på fagfeltet. Hvor fornuftig det må bli...
Du er bare blendet vil jeg si, det er noe annet enn å bruke fornuften.
Dere spør om hvordan jeg spiser, og svar skal dere få.
Jeg spiser langt fra optimalt, snarere tvert imot har jeg spist svært usunt de siste årene. Jeg har ikke vært noen helsefreak, hverken kostholdet er så bra og jeg mosjonerer alt for lite.
Har dog tatt meg noe sammen i det siste.
Men det betyr ikke noe, man må skille kunnskap fra livsstil.
Se for dere at en lege røyker, at han advarer mot røyking og sier at røyking ikke er heldig for helsen betyr ikke at budskapet veier mindre for det. Om dere ser poenget...
Selv har jeg kilo for mye og formen er ikke hva den en gang var, har meg selv å takke for det. Er jo glad i sjokolade og kaker etc. jeg også, for ikke å snakke om hamburgere m.m. I kombinasjon med latskap setter det sine spor.
Men som sagt, det skal ikke bety noe særlig til eller fra - ikke her på forumet i alle fall...
Vært rimelig flink den siste mnd., og det har gitt positiv effekt på beltespennet, så jeg merker at jeg har hatt fremgang... Var nemlig kommet til et punkt der jeg måtte ta grep og har kunnskapen til det, så burde gjort noe tidligere egentlig. Men jeg har vært flink til å utsette alt.
Hatt noen dårlige dager på veien, men det betyr intet da sammenlignet med for bare en mnd siden og de to foregående år så har det vært en kolosal forbedring. Bl.a. kjøpte jeg meg litt for mye smågodt på mandag og to lakris-stenger på tirsdag. Fredag bare måtte jeg ha en pakke med kokusboller (slike med sukkerskum i), ble da en pakke med det. Alle de tingene var i grunnhelt unødvendig, spesielt med tanke på at sukker ikke har noen ernæringsmessig verdi i det hele tatt.
Ikke på grunnlag av lavkarbohydratske teorier, så der har du misforstått kraftig.
Banan står fortsatt på fem om dagen, og ut fra et lavkarbohydratsk ståsted så skulle den vært å fjerne heller enn poteten for å si det slik.
Så om du tror det skjedde av lavkarbohydratske grunner så er du helt på viddene med den teorien.
Når det er sagt så endres rådene etter som dokumentasjonen ligger til rette for dette - slik har det alltid vært og slik vil det alltid bli. Annet ville ikke vært faglig forsvarlig og både WHO og norges helsemyndigheter må dette (da endres også pensumet ved universitetene etc. så dem er oppdatert).
Jeg kan ikke se se endringer som går i retning av et lavkarbohydratsk kosthold - ikke i særlig grad i alle fall og det blir søkt å se det som at fagmiljøet er i ferd med å endre det hele (noe dem dog ikke er).
Snarere tvert imot står fagmiljøet og sier noe ganske annet enn lavkarbohydrat-tilhengerene (avstanden er sågar stor da det er snakk om karbohydratfrykt kontra at det anbefales mange karbohydratrike matvaner - dog med mye mer karbohydrater enn i poteten).
Var en kunnskapsløs kommentar tatt ut av sin sammenheng. Dessuten kan poteten erstattes av andre karbohydratholdige frukt og grønnsaker uten at det er negativt, en annen ting er at poteter kan inneholde giftstoffer (tenker da ikke på karbohydrater da det ikke er gift) sammenlignet med erstatningsproduktene som er fullverdige dem også. Det er dermed ikke farlig å fjerne poteten, dessuten har vi ikke i norge noen utfordringer med tanke på potetspising - på samme måte som asiater ikke trenger anbefalt å spise ris samt grønnsaker dem spiser nok av. Dem advarer heller ikke akkurat mot potetene...
Jeg trodde dette skulle bli en artig diskusjon. Så feil kan man ta. Vår ærede motdebattant har stengt døra og kasta nøkkelen. Ikke mulig å få en fot innafor her, ser det ut til.
Jeg la merket il at du unngikk å gi oss noen planer om hva du faktisk spiste på en dag. Du sa temmelig mye om hva du ikke burde ha spist !!
Siden du åpenbart er her for å opplyse oss stakkars uvitende sjeler, ville det være nyttig om du redegjorde om hva akkurat DU gjør som gjør DITT kosthold til det eneste riktige.
Du kan ha en følelse av diverse ja, men det betyr intet verdens ting og mye kan være tilfeldig også.
Sagt på en annen måte, at noen kommer frem til noe vedkommende selv mener skal ha sin fortreffelighet betyr ikke en dritt dersom ikke dette kan påvises og dokumenteres grundig via forskning.
Hva enkeltmennesket føler, tror og blir overbevist om har dermed intet å si med hva som er riktig ernæringsmessig.
Først den dagen der en kunnskap kan dokumenteres, for så i ettertid at det skal vise seg at kunnskapen er etterprøvbar - først den dagen har teorien verdi og man må omstille seg til en ny og bedre kunnskap.
At kunnskapen og rådene over tid endrer seg er en styrke heller enn noe negativt, det er altså noe alle ønsker da kunnskap er i aller høyeste grad verdifullt.
Men det er ikke rom for synsing etter eget forgodtbefinnende, ting må dokumenteres og teorier MÅ nødvendigvis være etterprøvbare også om dem skal ha noen verdi.
Det handler om enkel og elementær kvalitetssikring av teorier.
MFUS: du trenger ikke bekymre deg fordi vi ikke spiser korn og poteter.
Vi har masse annet å velge i. Og vi blir kvitt sykdommer, så usunt tror jeg nok ikke vi lever. Vi spiser også mer grønnsaker enn folk flest.
Men du svarer jo ikke på hvorfor dine kilder og forskninger er så mye bedre og etterprøvd enn mine kilder? Begge er gode kilder fra gode forskere, og fra seriøse institutter som har relativt bred erfaring med kosthold. Du svarer heller ikke på hvorfor Statens ernæringsråd er bedre å stole på enn Fedon Lindberg, ei heller hvorfor du stoler blindt på WHO og er nesten evangelistisk og blindet av hva som er den etablerte sannhet blant vanlig folk.
Først sier du at vi ser oss blinde på vekttap, og så sier du at det er placeboeffekt som gjør at vi blir friskere. Dette inkluderer visst blodprøver også.
Og hva med Sten Sture Skaldeman? Han hadde slanket seg i mange år (40 tror jeg det var) og alltid gått opp mer enn han gikk ned. Han veide 145 kg og hadde skyhøyt blodtrykk. Legene ga ham 6 måneder igjen å leve på grunn av overvekt og blodtrykk. Så da tenkte han at han skulle i alle fall spise godt de siste månedene. Så da fråtset han i fet mat som han tidligere ikke hadde fått spist. Egg og bacon til frokost og biff med fløtesaus til middag og sånt. Tilfeldigvis kuttet han ut karbohydrater og spiste masse fett. Uten å vite det og uten å mene det så spiste han LCHF. Han skulle egentlig spise seg ihjel, han. Og heldigvis spiste han slik så lenge at han merket forskjellen. Han begynte å føle seg bedre og vekta gikk nedover! Dette var ca 10 år siden. Han har nå gått ned 65kg og har ikke gått sulten på ca 10 år. Hvordan kan han ha innbilt seg det når han trodde at han spiste seg ihjel?
Du sier at bakgrunnen din ikke betyr noe, men den gjør det. Akkurat som at min bakgrunn har noe å si. Bakgrunnen betyr ikke at alt du sier er korrekt eller at alt du sier er feil, men vi vil gjerne vite hva slags bakgrunn du har for å komme med slike bastante utsagn.
Du kan jo ta en titt på denne bloggeren som går ganske nøye gjennom veganer"bibelen" the China Study. Det er der tullet om at vegetabilsk kosthold er sunt kommer fra. Og i the China Study snakker vi om forvrengning av fakta.
Hvor er det sagt? Det jeg sa var at overskudd av blodsukker (høyt blodsukker) er som gift for kroppen. Vennligst ikke vreng på det jeg sier og bruk gjerne sitatknappen slik at man kan se hva du egentlig svarer på.
Du liker virkelig å kaste stein i glasshus? Igjen, kudos til deg for å ha sultet bort 50 kg, men det er nok du som er naiv og trangsynt og ikke ser det åpenlyse. Eller er du kanskje bitter over at andre leker seg ned i vekt mens du mått kjempe for det? Og det er mange her som ikke har slanket seg ett gram.
Men ta heller opp poker på facebook igjen i stedet for å trolle her. :geip:
Man kan ikke være litt åpen for julenissen eller fjernhealing for den saks skyld, eller Martha Louise som prater med engler m.m.
Alternative retninger er omstridt og få det med deg, fagekspertisen er entydig i sine anbefalinger.
Skal man være litt åpen for å bevege seg bort fra fagkunnskap? Er du gal menneske, helsemyndighetene kan ikke ha det slik - hva pokker mener du skal stå i pensum i ernæringslære om man skal være åpen for det ene og det andre?
Man må nødvendigvis ha kjøreregler, noe som viser hva som til enhver tid er fasiten - og det har man også og det MÅ jeg forholde meg til.
Men for all del, folk dør jo ikke om dem spiser litt annerledes i den ene og den andre retning, sågar jeg selv spiser ikke helt i tråd med anbefalingene - ikke alt for lenge siden jeg røyket også selv om jeg godt visste at det ikke var bra.
Men kan ikke anbefale og gi råd om at folk skal røyke eller spise omstridt for det - vil påstå at de aller fleste spiser usunt i forhold til anbefalingene og har flere vaner som spriker med tanke på det optimale. Men fagfolk kan ikke gå ut og anbefale kake selv om de selv liker det og snop og spiser for mye sukker (eller annet som ikke er det sunneste).
Man må ta utgangspunkt i det faglig mest korrekte ved anbefalinger- og nei, jeg kan ikke åpne for annet selv om jeg ikke lever helt optimalt selv.
MFUS Det er hyggelig at du er så bekymret for oss at du kommer hit med din åpenbare overlegne intelligens og kunnskap og forteller oss hva vi skal mene og gjøre. :rulleøyne Du kan gå til sengs med forvissing om at vi får i oss alle de næringsstoffer vi trenger i vårt kosthold. Både vitaminer og mineraler. Men nå kan jeg ikke diskutere med kverulanter mer, jeg skal på jobb i morgen og må sove GOD NATT. :sove:
PS Selv leger innser at pasienten ofte er den beste eksperten på sin egen kropp.
Food: Banana
Glycemic Index: 51
Glycemic Index Rating: Low
Food Serving Size: 120g
Glycemic Load per Food Serving: 12
Food: Boiled Potato
Glycemic Index: 70
Glycemic Index Rating: High
Food Serving Size: 150g
Glycemic Load per Food Serving: 18
Og nå var jeg til og med snill mot poteten og tok den potet-versjonen som påvirker blodsukkeret minst. Gram for gram er poteten verre enn banan. Sorry, du hadde feil. Banan er i alle fall sukker + vitaminer, men potet er så godt som bare sukker (stivelse).
Hvorfor gjør de forandring hele tiden hvis de har fasiten? Hvis de hadde hatt fasiten så hadde det ikke vært noen forandringer i det hele tatt. De VET ikke hvordan det skal være, men de TROR. Og på ernæringsstudiet lærer de ikke "sannheter". På ernæringsstudiet ER de åpne for "det ene og det andre".
Jeg ser du er glad i ordet "faglig", i hvert fall.
Morsomt at du mener at folks egne erfaringer og tilegning av dokumentert kunnskap og forskningmateriale kun innbilller seg ting, samtidig som du lovpriser ernæringsrådet og WHO og samtidig påstår at hvem du er eller hvilket grunnlag du uttaler deg på ikke betyr noe. Noe som skurrer, anyone?
Noe som underholder meg til en viss grad er at du sier du ikke har anledning til å svare på all motargumentasjon, men likefremt så skriver du nærmest romaner med gjentagelser! Utrolig bra! Gjentagelser på gjentagelser, ingen substans, uten hold, og med helt vidunderlige karakteristikker av oss som har valgt et såkalt alternativt kosthold (for åh, det er så alternativt og kommersielt interessant å leve på kjøtt, fisk, grønnsaker, egg, meieriprodukter etc! I hvert fall for den gjengse handelsstanden som også føder de som følger statens ernæringsråd).
Beklager om jeg blir litt usaklig her, men standarden er liksom satt.
Så jeg, og mange med meg kan ha en følelse av at vi sitter og leser prøverresultater etter gjentatte blodprøver som viser bedring i verdier innenfor de retningslinjene ditt elskede WHO har satt? Jøss, kanskje vi blir nærsynte og hallusinerer lovord fra legene våre av dette kostsholdet. Spesielt.
Hvem er du til å si at de av oss som har blitt friske(re) fra diverse helseplager bare føler dette? Har jeg bare følt at jeg ikke har hatt tilnærmet invalidiserende migrene de siste årene? At jeg ikke blir overmannet av allergi hver vår? Bare innbiller jeg meg at jeg tåler å dele seng med en hårete pusekatt som jeg så vidt kunne delt rom med i mer enn et par timer i 2006? Dette er litt av noen påstander. Og hvor vil du med dem? Har du som en misjon å frelse oss fra store stygge slemme mennesker som Fedon Lindberg, Dag Viljen Polezynski, Annika Dahlquist, og en mengde andre mennesker som ikke nødvendigvis har fylt opp kontoen på vår bekostning? Vel, lykke til!
Jaja, jeg kommer nok også til å sove godt i natt med den forvissning at jeg med mest sannsynlighet både har bedre helse, selvkontroll og en muligens bedre mentalhygiene enn enkelta andre. :cool:.
Hehe, jeg tok meg den frihet å sjekke skattelistene, men ser ut til at du glemte å gjøre det samme (bare kom med en tom påstand i håp om at folk gikk rett på uten å sjekke "kildene" selv?), siden det TOTALT motsier det du prøver å få frem og dermed gjør det til et fullstendig grunnløst argument:D
Hehe, jeg har lurt en del på hvorfor jeg ikke har sett deg her inne MFUS :)
Jeg liker ideen om at fagmiljøet er samstemt. Særlig siden jeg brukte en del tid i fjor på forelesninger om temaet karbohydrater og hvilke positive effekter man fikk av å kutte ned på dem. Studiene var basert på at folk ikke skulle gå ned i vekt, så inntaket av karbohydrater var litt høyere enn det folk flest her inne spiser, men alikevel mye lavere enn det vi har blitt anbefalt av staten. Så hvis fagmiljøet er samstemt, så er vel enten foreleseren min gal, eller så har kanskje drevon og den gjengen der misforstått noe..?
Det å nekte å diskutere noe fordi du bare VET at du har rett uansett, det er jo og en fin strategi. Hurra for den :)
Jeg innbilte meg at lavkarbo fungerte og gikk ned 16 kilo, ble kvitt hodepinen, har mindre humørsvigninger, fikk bedre blodverdier, mer energi og bedre psykisk helse. Mon tru hvofor «innbilningen» ikke funket for et «normalt» norsk kosthold som jeg fulgte i så mange år uten noen positive resultater. (nei jeg lå ikke på sofaen da jeg spiste den fantastiske poteten, derimot trente jeg 6 tmer mer i uken en jeg gjør nå)
Et lite råd til deg MFUS; Du har nok en større sjanse for omvende hele Islam til katolikker, før du klarer å overbevise en av oss her inne om at kostholdet som har forandret livet vårt bare er innbilning.
AMEN!!!
Er så glad jeg har en fastlege som finner lavkarbo MEGET interressant. Det er nytt
for han men ser jo hva slags resultater det gir - og det er KUN positivt ang MIN helse.
Da gjelder det hele min almenntilstand
før og nå. OG tro meg -
vi har prøvd ALT fra tabeletter og "sult"-kurer før dette.
Jeg skjønner ikke at du gidder.
EDIT:
Jeg setter all min lit til hva jeg kjenner selv og legens FAGLIGE resultater.
Jeg er interessert i å se forskningen som MFUS peker til. Hadde en wall-of-text her, men det er så mye andre vegger her at jeg kuttet ned på spørsmålet.
Jeg vil ha forskning som viser at økt/opprettholdt karbohydratnivå i kosten vår er en positiv eller ikke negativ ting. Mange av argumentene til WHO/Ernæringsrådet er basert på feil forskning, jfr. mettet fett meningene deres med (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20071648)
MFUS: Ærligtalt, kødder du?????? Hvis noen er manipulert her så er det jaggu deg, vil egentlig ikke bruke ordet manipulert, men heller hjernevasket. Jeg bryr meg døyten om du er lege, ernæringsfysolog og ekspert i ditt og datt eller kongen selv, dine synsinger betyr ikke en døtt. Jeg syntes synd på mennesker som deg som tror de er allvitende, overintellligent og gud mer, livet er mer enn det som er foran nesen din. Regjeringen eller andre høyere makter er ikke gud, de er ikke perfekte. Hvis du skal tro blindt på alt du ser, leser eller hører er du rett og slett dum.
Dette er et forum med mennesker som har prøvd dette på kroppen og gått ned drøssevis av kilo, hvem bryr seg om dine tolkninger av verden??
Gå å finn noen andre og vær bedrevitende med, kanskje de bryr seg. Her kommer du INGEN vei med sprøytet ditt, alle sitter bare å ler av deg. Er du ikke flau?' Herregud, dette var godt for magemusklene, for makan til vits skal man lete lenge etter. Oppfriskende med slike innlegg:p:D
Vi trenger alle en eller annen gang "rive kjæft" som vi sier nordpå.. Denne gangen har NFSU (eller hva h*n het.. husker ikke) fått anledning til det, og det har sikkert vært godt og tilfredsstillende for vedkommende.. Jeg synes heller at vi skal være glade for at vi har vært med i et rehabiliteringspplegg for vedkommede og kanskje gitt vedkommede selvtilliten tilbake grunnet all oppmerksomheten.. (håper noen kan kopiere dette og legge det inn hvis JEG skulle komme til å rive kjæft atter en gang...:p )
Jeg har fremdeles ikke fått et skikkelig svar på HVA vedkommede spiser... Siden vedkommede spiser bare det eneste riktige.. Vil gjerne vite hva det er... Kneipp kontra valnøttbrød.. Brokkoli kontra blomkål etc etc..
Dere har gått ned i vekt fordi dere har redusert kalori-inntaket ja, ikke fordi et kosthold nær sagt fritt for karbohydrater representerer det sunneste kostholdet - snarere tvert imot.
Er ingen faglig hokuspokus hvorfor dere har tapt vekt, det har sin enkle grunn i kalorireduksjon - at jeg sier at et lavkarbohydratkosthold ikke er faglig sett gode kostholdsråd man kan spre rundt seg med har intet med vekttap å gjøre i seg selv og er en helt annen ting.
Jeg har f.eks. aldri sagt at man ikke kan oppnå vekttap slik, det kan man jo på mange måter - dog sier vekttapet ingenting om hvor faglig riktig kostholdet er.
det er forskjell på en filosofi og en livsstil. Som sagt før, jeg spiser ikke optimalt (langt der i fra) - dog er det heller ingen grunn å trakte etter det mest optimale da man trenger ikke leve perfekt heller (nok at man lever sunt i seg selv).
Å legge ut hva jeg spiser en dag er fullstendig meningsløst, sier intet om mitt totale kosthold generelt - det er å ta alt ut av sin sammenheng. Å skrive hva jeg derimot spiser i løpet av en lenger tidsperiode er også uaktuelt, det tar for mye tid og ressurser rett og slett.
Jeg prøver dog å spise ganske variert, fra mange matvaregrupper og med fokus på det sunne - dog med noen usunne momenter innimellom. Så langt i dag har jeg hatt en rimelig grei dag og er til dels fornøyd med denne dagen. Dog kan det svinge fra dag til dag, avhengig av hva jeg spiser den aktuelle dagen - svingningene kan således være store (noe som er helt normalt og vanlig).
Venter fremdeles på at du spesifikt skal fortelle hva du spiser.. Dvs hva som er det eneste rett.. Og hvis du IKKE kan fortelle det er det ikke mye hold i det du skriver, uansett hva du skriver..
Hahaha. Som om du ikke allerede har brukt sykt med ressurser og tid på å kvelulere med mennesker som faktisk ikke deler noen av dine synspunkter. Men du bruker riktignok ikke mye ressurser på å undebygge dine "forskningsriktige" argumenter. Jeg lo meg gjennom mesteparten av det du hadde skrevet. Det er dårlig argumentasjon og lite underbygd og det holder rett og slett ikke. Du virker litt patetisk rett og slett.
Vi overvektige går ned i vekt ved å spise oss mette fordi kostholdet er usunt? Du avfeier til og med det faktum at vi har fått bedre blodprøver og sier at det er placebo - til tross for at samme effekt da skulle vist seg da vi prøvde andre kosthold som vi var overbevist om at var sunne.
Det er så utrolig mange livsstilssykdommer som herjer rundt i verden. Høykarboleger behandler symptomene fordi "det ikke går an å behandle selve sykdommen". Lavkarboleger derimot sier at det går an å behandle selve sykdommen - og gjør det som regel med suksess.
Diabetes uten medisiner og uten symptomer
ADHD uten medisiner og uten symptomer
Psoriasis uten medisiner og uten symptomer
Allergier uten medisiner og uten symptomer
+++
Vennligst forklar hvordan en person med diabetes kan leve symptomfritt uten medisiner hvis kostholdet er så forferdelig?
Ja, please! Det vil jeg også høre! Jeg merker jeg er spent allerede, for det er jo langt fra alle her inne som la om til et lavkarbokosthold for å gå ned i vekt. Jeg vil veldig gjerne høre hva dine teorier er, MFUS, for de som har fått bedret sin helse ved å legge om til et lavkarbokosthold! Opplys oss!
Hvilken sjarmoffensiv når du ønsker å opplyse andre mennesker om ernæring :rolleyes:
Først fortelle oss at vi ikke evner å se lenger enn "vår egen nese", og så påberope deg selv kunnskap langt utover hva de fleste av oss har om ernæring. Uten at du underbygger påstandene dine spesielt godt. Overhører/leser jeg en diskusjon om et tema jeg ikke kan så mye om, er det ikke de som snakker/skriver på en så belærende måte som du gjør som jeg får tiltro til. Det å respektere hva andre sier/skriver, og så argumentere på sak og ikke person er nok ofte en bedre taktikk.
Personlig hadde jeg satt mere pris på innleggene dine om du luket ut noen av alle "dog"ene dine, og om du brukte de og ikke objektformen dem der det er naturlig.
Uansett, så stoler jeg mere på egen kropp enn byråkrati som ernæringsråd og WHO - så jeg har tenkt å fortsette med å ta ansvar for mine valg, lese det jeg finner interessant og jeg lever godt med konsekvensene :)
Lykke til med korstoget ditt mot lavkarbo.
Slik jeg ser det er det tiden som kommer til å gi fasiten. Jeg tror ikke vi sitter på den i øyeblikket, fordi vi som mennesker ikke klarer å se helheten. Det tror jeg ikke forskning klarer heller :)
Men som du så smigrende sier - jeg er nok en av de som har manglende forutsetning for å forstå.
Troll eller ikke troll, det er morro å diskutere litt.
Feil forskning var ikke en helt god forklaring fra min side. Dårlig forskning er bedre, som for eksempel førte til lipid hypotesen. Denne ideen har blitt en del av "allmennkunnskapen" her til lands. Det er ingen fullstendige datasett som støtter denne hypotesen.
Lipidhypotesen er ett godt eksempel, ja. Rart at ikke Ancel Keys ble avslørt med en gang. Å kaste bort de pålitelige dataene som ikke støtter hypotesen sin er rett og slett utrolig dårlig "forskning". Fra de samme dataene som han hadde tilgang til kan man kaste ut data og konkludere med at økt inntak av mettet fett gir en klar reduksjon i CHD.
Synes TS er ganske så helsebringende, lo så jeg grein av alle DEM velfomulerte og faktabelyste innleggene!
Må også si meg enig med TS, fine ord og fremstillinger holder ikke alltid de beste (eller i nærheten av) faglige mål - men steike så underholdende! :D :p :D
Jeg vil klassifisere han/hun som en troll-type B med islett av type A;
TROLL (type BA)
B - Ofte handikappet/hjemmeværende/arbeidsløs og har en psykologisk profil med stort behov for å skrive/høre sine egne lange monologer (re. Unabomber etc.).
B - Prøver å bruke faguttrykk men har kan lett identifiseres ved å sammenligne 2 innlegg som motsier hverandre på en eller flere områder.
A - Ignorerer som regel mye av motargumentene, og de som eventuelt blir svart på er med for å få diskusjonen/tråden til å fortsette lengst mulig.
Fnis, er du klar over hvor mange leger og ernæringsfysiologer som faktisk anbefaler lavkarbo? Men klart, selv om de har like lang utdannelse og like store kunnskaper og erfaring som "de andre", så betyr jo ikke det noe, av en eller annen grunn. Atkins var lege og hjertespesialist, Lindberg er indremedisiner, Kwasniewski er lege, Dahlquist er lege, Andersen er lege, Lutz er lege, osv osv. Listen er lang, men klart - de er jo bare brødhuer hele gjengen.
Ja, forresten - vi er mange her som spiser slik pga. helsa og ikke pga. vekten. Men når mange får utrolig bra helse av et slikt kosthold, ja da er det helt sikkert psykisk.
Og jeg husker deg svært godt fra et annet forum der du skrev om akkurat de samme tingene for så mye som 6-7 år siden eller mer. Jeg hadde håpet og trodd du hadde fått mer gangsyn med årene, men der tok jeg feil gitt. :o
HAr skumt lest meg gjennom tråden og er en smule imponert over TS som tror han kan omvende et helt forum med sitt vissvass.
Jeg har desverre ikke noe dirkete å vise til i mine påstander, men siden TS er dårlig å vise til fakta så tenker jeg det får gå.
I forhold til at lavkarbo er vektreduserende, så er vel det en bieffekt for det fleste leger som har startet det, og det er ikke bare Fedon som er lege som står bak en slik filosofi.
Kjenner også personer med diverse diagnoser som blir bedre av et lavkarbokosthold.
Generelt sett opplever jeg at folk blir mer opplagt, mindre opplåst, mer aktive etter å ha lagt om til lavkarbo.
Selv er jeg ikke omvendt av de som er her inne, jeg er "lavkarbofrelst" fordi jeg har prøvd det. Jeg var som TS veldig skeptisk til det hele, men er nysjerrig av natur og tenkte jeg heller ville prøve får jeg kverulerte mot lavkarbo- og vips var jeg omvendt. Dette er den mest behagelige form for slanking jeg har gjort.
Og dessuten, min oppfattning er at flere her inne lever lavkarbo uten at de ønsker å gå ned i vekt- vektreduksjon er en posetiv bieffekt faktisk.
En god latter eller tre... Fornøyelige, tørre kommentarer fra forummedlemmene har lagt flere uker til livslengden siste døgn. Som Hårek den Harbaldne sa det så treffende: Fåvit kan gje grunnlag for mykje gaman. Takk Mfus!
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.