< Tilbake til oversikten

Mat til baby-tråden!

#1

Imp sa for siden:

Tenkte vi kunne ha en tråd hvor vi kan tipse om mat til små babyer! Jeg er ikke fan av butikkgrøt, barnemat på glass, yoghurt med sukker i og brødskiver til små babyer...

Min gutt er nå 5 mnd og veldig klar for mat. Han har vært det en stund, men jeg har med vilje holdt igjen. Syns det var for tidlig å gi fast føde til en 4mnd gammel baby. Det har gått greit det, men nå har han faktisk begynt å TA etter maten min og glass med drikke i.

Jeg er veldig klar over anbefalingene om morsmelk til seks mnd. Jeg ammet Snuppa til hun var seks mnd, da begynte hun å få smake litt mat og var sånn passelig interessert i det. Men det tok lang tid før mat utgjorde noen særlig stor del av hennes daglige ernæring.

Fjokken derimot..han hadde nok gladelig slukt en tallerken grøt om han hadde fått det...

Vel, vi har i alle fall startet, sånn veldig smått med smaksprøver. I forigårs fikk han smake litt eplemost (helt naturlig fra hagen vår, ingen tilsetningsstoffer eller sukker) på fingeren, det var stor suksess. I går fikk han smake på litt blåbær- og banansmoothie og gråt da han ikke fikk mer. Fikk også en bitteliten bit avocado. I dag har han fått smake litt tomat, og agurkstaver. Han klarer å bite av det myke, og tygger og svelger det. Han har god kontroll. Lar bitene rulle rundt i munnen, smaker på det, spytter fort ut om det er for stort.

Vi gjorde også slik med storesøster. Lot henne sitte og styre og søle med mat selv. Ga henne det meste, innenfor rimelighetens grenser. Harde eplebiter og sterk indisk mat har vi så klart styrt unna. ;) Også sukkerholdig mat, fint brød, mye pasta og polert ris osv.

Syns det er vemodig at det nå går over til en annen epoke, at han ikke lenger kun vil ha mat av meg. Menmen...det er gøy at han blir større også!

Det vi har gitt mye av i starten er avocado, banan, godt kokte grønnsaker, bakt pære og eple, hjemmelaget grøt med morsmelk, eggeplomme, olje, malte nøtter..suge på appelsin og biter av honningmelon. Har også laget eggeretter og latt henne få det.

Flere som vil dele erfaringer og tips til hva en liten baby kan spise?


#2

Ferskenbeinet sa for siden:

Jeg lagde all babymat selv, slageren var potet/mais/kalkun. Det var vistnok helt nydelig for begge ungene.

På helsekost selges flere grøter av merket Holle. Disse skal vel være fri for tilsetningsstoffer om jeg ikke husker helt feil? Er 4 år siden jeg hadde baby nå! Noe bra var det hvertfall med dem! ;)



#4

christine76 sa for siden:

Akkurat det som dere spiser.
Det er sånn vi har gjort det. Vi har saltet maten mindre enn vi pleier, og heller saltet litt mer etterpå. Og så har de fått akkurat det vi spiser til middag på et fat foran seg.
En middag kan for eksempel da bestå av en "stav" med kottelett, en busk med brokkoli, en gulrotbit. Saus har vi stort sett styrt unna de første månedene.

Man må se det litt ann hvor lett barnet har for å sette ting i halsen, men i de aller fleste tilfellene så lærer de det fint etter et par ganger med litt uhell og brekninger (må følge med, men ikke nødvendigvis gripe inn)

Hvis du bruker noen form for brøderstatning, eller andre i familien spiser brød, så kan brødsiver med leverpostei også passe fint, bare gi halve skiver, for hvis du skjærer opp så blir de vanskelig å håndtere.


#5

Imp sa for siden:

Er ikke så fan av å gi barn brød i det hele tatt. Lavkarbobrød kunne jo gått an, eller knekkebrød, men spiser lite av det for tiden. Får ta det senere!

Men gutten han trenger altså nå mer mat enn han klarer å få i seg selv. Så her blir det litt skjemating kombinert med BLW. Han digger å få maten med skje da..han spiser og svelger ned, masse!

Prøver nå å ha middager slik at han kan få også. Ting som er lett å halvmose (jeg finmoser ikke, bittelitt biter skal det være). Har funnet frem til fin grøtoppskrift (m banan, store havregryn, malte nøtter, egg, kanel) som både han og vi andre liker. ;)


#6

Imp sa for siden:

Jeg må ta en titt på disse i butikken. Men det skal nok mye til at jeg kjøper det, det ER finmalte ting, og sannsynligvis bearbeidet på en måte som gjør at den opprinnelige matvaren mister mange av sine næringsstoffer. Liker bedre å lage hjemmelaget, da har jeg kontroll på hva som er oppi der.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.