Jeg synes dette rett og slett er for vanskelig. Jeg har ikke ork til stå så mye på kjøkkenet, planlegge hver eneste lille detalj når det kommer til matlaging, ikke spise brødskiver sammen med sønnen min osv. Orker ikke trene, har ikke overskudd til det. Hvis vekten hadde gått riktig vei og jeg virkelig hadder sett resultater, hadde det vært noe helt annet. Men har holdt på nesten en måned nå, og sist veiing har jeg gått opp 500 gram... Ganske uforståelig. Og disse partystopperne.. You can never win...
Så, det jeg skal frem til er at jeg har lyst til å gå tilbake på Grethe Roede nå, det er et rent regnestykke og hvis man bruker opp flere kcal enn det du får i deg, går du ned. Enkelt og greit. Hvis man følger opplegget, går man jo ned. Jeg har gått ned 12 kg på dette tidligere, og hadde masse energi. Jeg kommer uansett til å dempe karbohydrat inntaket, for jeg har ikke tro på at jeg skal ha i meg så mye, spise fullkorn og grovt brød osv.
Jeg vet ikke helt hvorfor jeg skriver dette, kanskje fordi det fortsatt er et snev at tvil i meg. Jeg har insulinresistens, og er livredd for at hvis jeg begynner på et GR kosthold, at jeg plutselig kaster i meg karbo igjen, og vekten øker. Jeg er også redd for å gå mere sultenn enn på ketolyse.
På en annen side; at jeg har klart dette 98% i 4 uker er helt utrolig til å være meg, så nå har jeg troen på at jeg klarer det ordentlig. På GR er det rom for en sprekk, overskudd til trening, og du slipper å tenke så mye på kostholdet, mener jeg hevrtfall.
Er det noen som har vært/er i samme situasjon? Meninger og tanker generelt?
Hei,
Dessverre så er ikke samfunnet tilrettelagt for oss lavkarbere ennå… så vi må nok gjøre en innsats ved kjøkkenbenken!
…men egentlig så tenkte bare at du trenger denne i dag jeg: Dette er ikke en sjamporeklame!
Det kommer jo litt an på hva du gjør utav det da. Mannen min planlegger ikke så voldsomt mye, etter en stund blir det jo en vane. Han spiser mye egg/bacon og lignende til frokost, eller kanskje en kyllingfilet fra dagen før + litt grønt. Til lunsj er det som regel middagsrester, jeg sørger alltid for å lage ekstra middag så det er nok til ham til dagen etter.
Og aldri brødskiver med sønnen din? Har du prøvd å lage lavkarbobrød? Karins brød er kjempegodt, ser helt ut som ekte grovbrød og smaker ikke så veeldig langt ifra ekte vare synes jeg. Du kan også lage Nille sine nøtte-ostemuffins, eller lage nøttebrød på 2 minutter i mikroen, det er mange gode oppskrifter her inne.
Jeg synes det høres merkelig ut at du har gått slavisk på ketolyse i en hel måned og gått opp 500 gram? Har du ikke gått ned noe som helst? Hva spiser du da? Kan du ikke legge ut en typisk dagsmeny?
Desverre er det sånn for oss insulinresistente at kroppen gjerne vil fikse det før den slipper kiloene :rolleyes:
For min del tok det flere år før jeg begynte å merke ordentlig effekt på vekta.... Men det var så mye annet positivt som skjedde at det var verdt det. Og plutselig en dag var det enklere å tenke på lavakrbo enn å tenke på "normalt" kosthold. :ja:
Neida, jeg har gått ned 3,1 kg tilsammen, men første uken teller jeg ikke så mye med, for det er jo "bare vann". Synes de neste ukene som kommer er viktigere, og når det da er 300 gram og 100 gram så synes jeg ikke det er de helt store resultatene, ergo ikke verdt det.. I forhold til GR hvor man (jeg) pleier å ha en jevn vektnedgang, hvis jeg følger kostholdet like godt som jeg har gjort her.
Har bakt masse! Prøvd brød, muffins, pannekaker, oopsie, pizzabunner osv, så det er ikke det at jeg ikke har prøvd altså :) Brødet mugnet tilslutt.... Men klarer ikke egg akkurat nå, og heller ikke avocado. Jeg orker ikke stå i 20 min om morgenen for å lage en pannekake til frokost.. Huff,nå ble det mye klaging, var mere ment som svar på spm. Kanskje det bare er sånn at det ikke passer for meg og min kropp... Føler at jeg har lært mye av å ha prøvd det, og håper at jeg klarer å følge GR hvis jeg går tilbake til det. Men etter å ha prøvd dette, så vet jeg også hvor bra kroppen kan føle seg! Så alt har ikke bare vært negativt :)
Enig med Nellie og Lisbeth, prøv Fedon.. Kjøp fiberrik og spis til frokost.. Kok egga kvelden i forveien slik at du kan ha dem til frokost dagen etter, det gjør jeg ofte.
Ja, for noen passer jo Fedon bedre. Jeg ville heller gått for Fedon enn Grete Roede altså. Spesielt om du har insulinresistens. Fedon er jo ikke så veldig ulikt det du vil spise heller, siden du sier du vil gå på Grete Roede med færre karber, det er jo på en måte Lindberg det. Bortsett fra margarinen og det andre crapet.
Og mye kan gjøres klart kvelden før. Jeg lager alltid matpakker kvelden før, og også ofte frokosten. Mannen min lager til og med speilegg og bacon klart kvelden før (ofte, ikke alltid), og det går helt finfint. Spiser det enten kaldt eller varmer det litt i mikroen, tar noen sekunder maks.
Pannekaker lages også kvelden før, det meste kan lages kvelden før altså. Eller enda lenger før og has i kjøleskap eller fryser.
Har du lest noe om Fedonprinsippene? Uten å være ekspert på området skulle jeg tro det var bra for deg å spise mat med lav/middels GI, og det er vel ikke det GR først og fremst er kjent for. Selv om jeg selv stortrives med mye fett og protein og lite karbohydrater, så kan jeg godt forstå at ikke alle synes det er like stas. Min innvending mot GR er i hovedsak at jeg ikke kjenner NOEN som har tatt bare et kurs. Alle jeg kjenner som har gått på GR går opp igjen etterpå, og må på kurs igjen senere. Fint for GR, men ikke så fint for mine venninner. Jeg tror mye av grunnen til at så mange trives - og holder seg til lavkarboprinsippene (over tid) er at man tror på det. Av den grunn returnerer man ikke til de uvanene eller det kostholdet som medførte overvekten, man lærer seg å trives med lavkarbokosthold og man vet at man for sin egen del har funnet nøkkelen til både trivselsvekt og et ganske uanstrengt forhold til mat.
Jeg er heller ikke så fan av å kokkelere så mye om morgenen, både pga tid og fordi jeg er trøtt. Jeg lager dermed alt klart kvelden før og det tar virkelig ikke så lang tid. Vil jeg ha sånn frokostpannekake så klasker jeg sammen røra, setter den i kjøleskapet og hiver den i panna før jeg stikker på badet. Da er den klar til jeg kommer ut:D Slik gjør jeg også med kjøtt, hvis det er det jeg vil ha til frokost. Inn i stekeovnen, vips så var det ferdig:p
Men jeg følger ikke ketolyse. Ketolyse var for strikt for meg. Jeg følger Fedon og må ærlig si at det er mye lettere og for meg har det nå blitt normalen!
Du får til og med fedon brød i butikkene..(og jeg synes det smaker veldig veldig godt);) Det er liksom hakket lettere å følge denne filosofien enn ketolyse:)
:eek: Det høpres ut som du kanskje gjør dette mer komplisert enn det er :o Jeg har maks 5 min til å fikse forkost på om morgnen, lager aldri sånne ting. Innimellom lager jeg mikroknekkebrød på kvelden hvis jeg er ordentlig strukturert...
Jeg var innom siden isted, og prøvde å skimme gjennom det som var der. Fikk ikke helt taket på det, så hvis noen vil skrive prinsippene her blir jeg glad :)
Jeg er veldig lik i tankegangen som trådstarter om dagen..men tok meg i det..så istedetfor å styre rundt om morgenen, har jeg kjøleskapet fullt av tupperware..en med paprika skåret opp, en med løk, en med salat, en med tomat, en med ost, en med..ja ,you name it. så idag tidlig hev jeg bare en del av alt på en tallerken og stekte meg en entrecote..hehe..tok ca 4 minutt :)
Er det slik at low carb low fat kan funke? jeg vurderer å prøve.
Hvorfor ikke se på Fedon? Der kan man bruke mye mer av andre råvarer enn f.eks. på en ketosebasert diett.
Les om her på forumet, se på Nellies journal, lån bøker på bibilioteket.
Noe innsats må man gjøre når man skal legge om kostholdet.
Og det er lettere viss man har noe konkret å forholde seg til, ansett hvilken retning man følger. :ja:
Jeg føler jeg har prøvd altså.. Med å ha ting klart osv. Men hvis det plutselig går en dag uten planlegging, så er det liksom gjort. (Skal sies at jeg er student, så prøver alltid å ha med mat, men plutselig blir det kluss og ikke lite lett å få tak i mat heller.) Prøver å undersøke dette med Fedon..
Absolutt :) og jeg vet jeg må det, akkurat nå seå tenker hodet mitt at GR er den enkleste måten for meg å legge om kostholdet mitt. Men jeg driver og sjekker ut Fedon nå.
Hehe, sant det ! :cool: Jeg har gått på kurset mange ganger.. Når jeg gjør det helt ordentlig, så funker det som bare det. Men, jeg har som sagt insulin resistens, og er avhengig av karbo. Selvdisiplinen min sank noe voldsomt etter at jeg fikk barn, så da har ingenting funket. Så jeg tenkte som så, at hvis jeg ikke klarte å å ha et kosthold med karbo, må jeg prøve uten. Og det at jeg har klart å gjøre dette i 4 uker er virkelig helt utenkelig! Men også skuffende, siden jeg ikke synes resultatene er så store.. Så har jeg tenkt slik: Ok, hvis jeg nå går gradvis tilbake til et GR kosthold, men jeg spiser alt grovt, fullkorn osv, og spiser mere egg, bønner o.l så jeg uansett demper karboinntaket. Er det så dumt tenkte da..?
Jeg har lært at jeg kan! på disse 4 ukene. Men jeg savner brød, potet/ris som tilbehør, men ikke sjokolade osv. Skjønner du tankegangen min...?
Fortrinnsvis ikke. Fett og karbohydrater brytes ned til energi i kroppen. Proteiner KAN også brytes ned til energi, men i form av aminosyrer. Veldig krevende prosess. Du vil sannsynligvis bli syk og dårlig av det. Og kroppen MÅ ha fett. Helt pokka nødt til å ha fett.
Skremselspropaganda; Hun "atkinsjenta" lavkarbomotstandere bruker som skrekkeksempel på lavkarbodietter fordi hun døde, døde ikke av lavkarbo på atkins. Hun døde av en diett med lavt fett, lavt kalori og lavt karboinnhold.
Jeg har gått ned 25 kg på LCHF...da sa det stopp og jeg sto stille i over et halvt år...så gikk jeg lei...nå har jeg forsøkt noe som skulle være en kryssning mellom Grete og Fedon i noen uker...og joda, 5 kg ned...men så kom den store karbosprekken!!!
Og nå føler jeg meg bare helt jævelig...og fikk en påminnelse om hvorfor Grete ikke funker...:(
Jeg har en mann på LCHF...lager frokost og matboks til han hver dag og til meg sjøl..synes ikke det er noe pes i det hele tatt jeg:)
Var det godis du sprakk på, eller pasta og sånn? eller alt?? Hvordan spiser du nå?
Ahhh.... jeg blir så frustrert av tanken på å ikke kunne ha et normalt forhold til karber!!! :hylgrine:
Jeg vet ikke...? Jeg vet bare at jeg unngår f.eks å lage frokost, for jeg synes det er tiltak i forhold til å smøre meg to brødskiver. Samme med smaken på lavkarbobrød, knekkebrød osv. Klarer ikke spise de opp, smaker ikke godt. Ingenting kan ertsatte tacoskjell, pizzabunn, brød. yoghurt med kesam osv.
Jeg har hatt helt sykt med søtsug innimellom, da har jeg drukket light brus og det hjelper (bortsett fra en gang da det ble sukkerfri sjokolade). Tenker jeg da klarer å takle søtsuget uansett hvordan jeg spiser..
Og der har du sannsynligvis grunnen til den manglende vektnedgangen. Jeg går opp mange vannkilo av bare bittelitt lettbrus, og sånn er det desverre for mange insulinresistente. :(
Du sier du savner youghurt. Har du forsøkt tyrkisk youghurt med bringebær og solsikkefrø? Eller Skyr med fløte?
Ja. Lightbrus inneholder faktisk også endel salt som binder vannet. Pluss at når man har mye insulin i kroppen fra før så oppfatter den selv kunstig søtning som sukker og setter igang lagringsmekanismen.
Jeg gikk bare ned tre kilo første måneden... og ja, 2,5 av de var den første uken:p Men jeg leste et sted at det kunne ta et par måneder for kroppen å innstille seg på skikkelig fettforbrenning, så jeg holdt ut. Nå, etter 4 måneder har jeg 12 kilo. Og jeg kommer IKKE til å gi meg. Du må selvfølgelig følge en diett du føler du kan leve med, men hånden på hjertet, med din insulinresistens: TROR du virkelig at du kommer til å få en VARIG vektnedgang med GR...? Så mitt råd er om du kanskje burde prøve en måned til, før du er helt sikker på at dette ikke er noe for deg? Men hvis du ikke vil det, så er jeg enig med dem som anbefaler Fedon, min svoger har gått ned 25 kilo med det, og er veldig fornøyd. :) Lykke til, i hvert fall!
Er inne i min fjerde uke, og hadde kun 2.5 kilo nedgang etter 3 flinke uker.
Har følt at alle går ned mer og raskere enn meg, har faktisk lurt på om jeg gjør noe feil..
Hvis det plutselig løsner (slik det ser ut til at det gjorde hos deg) - etter 1 måned - skal jeg være tålmodig!
Forøvrig er det vannet som påvirker kroppen min mest når jeg drikker det. Og da blir kroppen så opptatt med å kvitte seg med det at alt annet står på hold også.
Har du tenkt på hvorfor du er så sugen på disse tingene? Hvis cellene i kroppen din ikke får den energien de trenger på grunn av at insulinresistensen hindrer omdanning av fett (som du jo har nok av) så vil du fort kunne bli sugen på noe kroppen din vet gir utnyttbar energi: brød, ris, pasta
Problemet med disse tre er jo at de øker insulinproduksjonen, og du vil aldri få en ordentlig fettforbrenning igang. Du vil kunne sulte deg ned i vekt uten problemer, men skal du begynne å bruke kroppsfettet ditt så er du avhengig av å få ned insulinresistensen først.
Hvis jeg skal anbefale deg noe konkret er det
*) ta kontakt med fastlegen din og insisterer på en sjekk av blodverdier
*) hør med legen om du kan få metformin for å bedre virkningen av insulin (og dermed midlertidig reduksjon av insulinresistensen) - hvis legen mener at du er godt innafor referanseområdet ber du han sjekke med endokrinologisk ved f.eks. Arendal sykehus. Metformin er billig selv uten blå resept.
*) se på tiden du bruker på å planlegge og ordne mat som en investering i din egen helst, og ikke et ork. Etterhvert går det helt av seg selv.
*) innse at du kan ikke forholde deg til karbohydrater på samme måte som før. Det er en grunn til at du er ung, feit og insulinresistent: kroppen din tåler det dårlig.
Ja, etter seks måneder i ketose og en måned på metformin har jeg fortsatt en fastende c-peptidverdi på ca 1000. Skal for morro skyld sjekke blodsukker morgen og kveld, fordi jeg elsker statistikk, og fordi jeg mistenker at kroppen lager glukose fra protein mens jeg sover, og korrigerer blodsukkeret med insulin. (Iom halveringstiden på c-peptid er 19-24 min så er det ikke gamle synder som fører til dette)
Sånn på siden, man kan ha fintfint blodsukker, men fortsatt høye insulinverdier. Det var tilfelle for meg. Blosukkeret lå fastende på pluss minu 5 stort sett, men jeg hadde fortsatt høye insulinverdier (over 900), så jeg måtte også til slutt på metformin. Har ikke sjekket det siden dess, har vært på en dose på 3x500 i trekvart år, men jeg kjenner at kroppen min håndterer karbohydrater bedre, og jeg kan f.eks spise fiberrik og en god del belgefrukt uten å bli dårlig eller samle en masse vann som før.
Helt i orden! :)
Men jeg merker jeg ikke kan så mye om min egen situasjon. Har ikke satt meg helt inn i det tydeligvis. Jeg har tatt alt av blodverdier osv, og prøvene var helt fine...! Så ble plutselig litt usikker på om jeg har insulin resistens eller holder på å utvikle det hvis jeg ikke gjør noe.
Men mener du at kroppen min ikke håndterer et balansert kosthold med grov mat/fullkorn og ikke overstiger mere karbohydrater enn anbefalt?
Er det eneste alternativet for meg en lavkarbo diett? :eek:
Jeg er helt med på tankegangen at dette er en investering for livet, men jeg håper jo at det kan være med et kosthold som begrenser inntaket.. Ikke "utelukker" det helt.. :confused:
Jeg er bare forvirret og frustrert akkurat nå... Men ja, jeg ville jo tro at man klarer å holde vekten nede med GR, det er jo også en omlegging av livsstil, sånn som de forskjellige lavkarbodiettene er. Men jeg skal ikke være påståelig på noen som helst måte, jeg prøver å bearbeide all informasjonen som er overalt og ta et valg som er riktig for meg. Og det er ikke lett.
Selvsagt kan man (kanskje) helt sikkert gå ned og holde vekt med Grete Roede også. Dersom man er bestemt nok til å holde vekta nede. Men det må man også være med lavkarbodietter (påpekefingerpå)
Men om du er insulinresistent må du først og fremst få denne i sjakk. Den hjelper til å holde på vekta di, og selv om du har gått ned masse med Grete Roede før er det ikke sikkert at du gjør det nå, som insulinresistansen din har fått utviklet seg.
Holder du på å utvikle IR så kan du kanskje forebygge at den utvikler seg helt, eller delvis. Verdt ett forsøk iallefall.
Når man har insulinresistanse er det ikke kun for å slanke seg at man bør spise lavkarbo, men også en rekke andre gunstige helsefordeler. Lavkarbo strekker seg også fra 0-150 karber om dagen, og 150 karber om dagen...det er MYE det :). Lavkarbo kan også omfavne lav-glykemisk mat og lav glykemisk belastingsmat. Det gir da rom for LITT fullkornsris, fullkorsnpasta og brød. NB verken pasta eller ris skal en voksen kvinne spise mer av i uken enn det som passer i hullet på en cd-plate.
Det gir også rom for LITT frukt. Pass på, frukt og brød BØR begrenses til en frukt pr dag og maks to brødskiver pr dag. Brødet skal være så grovt som overhode mulig, og helst være lavkarbo ala fedon eller hjemmebakt. Brødene fra spisdegslank.no er gode også. Frukten bør og skal aller helst inntas med noe fett, ettersom det a)er mye sukker i frukt og fettet stabiliserer blodsukkerstigningen som fører til fettlagring, og b)vitaminene som er i frukten er for det meste fettløselig og er ubrukelig uten fett.
Jeg vil også benytte anledningen til å fortelle deg at korn er ett ubrukelig stoff for kroppen vår. For folk med cøliaki kan korn være veldig farlig siden det kan føre til at de dør, eller i verste fall blir ekstremt syke. For oss andre kan korn føre til skader og betennelser, sykdommer og generelt dårligere folkehelse.
Fedon sine prinsipper:
Han deler karbohydratene i høy, middel og lavglykemisk, hvor
Høy GI >50
Middels 30>GI>50
Lav 30>GI
Han klassifiserer mat i A, B og C
A er proteiner
B er mat med lav GI
C er mat med middels eller høy GI (frukt er ett c-måltid)
Han har to regler
1)Unngå FINT mel i en hver form. Ett brød eller bakevare som har hvetemel som første ingrediens i innholdsfortegnelsen er ikke grovt.
2) La sukkerinntaket høre til sjeldenhetene. Fedon har altså ikke helnekt på sukkerinntak, men mener at vi bør begrense inntaket.
Det er snakk om måltidets samensetning og ingrediensene imellom, håndflaten er en grei målemåte. En håndflate er som hånden din uten fingre. En tallerken deles i tre og 1 del er A (protein) og 2 deler er B (lavglykemiske karbohydrater)
I et av dagens måltider så deles den ene tredjedelen med karbohydrater i 2. Ett av dagens måltider kan altså ha litt høyere glykemisk belastning enn de andre. Er egentlig enkelt:
Ei håndflate protein(kjøtt/fisk)
to håndflater grønnfor = et måltid.
Sitat MHM: En viktig del av dr. Lindbergs filosofi, er at hver eneste munnfull vi spiser, setter i gang hormonreaksjoner i kroppen. Når vi spiser karbohydrater som finnes blant annet i sukker, korn, pasta og ris, så vil blodsukkeret vårt stige mye. Etter en blodsukkerstigning skilles hormonet insulin ut til blodet, som har en rekke negative effekter for vår helse. Insulin øker fettlagringen, hemmer fettforbrenningen, øker kolesterolet, øker blodtrykket, øker risiko for kreft, hjerte/karsykdom m.m. Hvis vi derimot spiser proteiner (kjøtt, fisk, skalldyr, egg, nøtter), så vil hormonet glukagon skilles ut i blodet vårt. Glukagon er på en måte det motsatte hormonet av insulin, og øker vår fettforbrenning.
[size=3][/size]
For Fedon skal brød, pasta, ris brukes MAX en gang om dagen. Jeg er ikke helt sikker på om det betyr at om du spiser ris til middag så må du ikke spise frukt og brød den dagen. Men det er nærliggende å tro. Men alltid, alltid bruk fullkorsnvarianter, eller lavkarbopasta. Aldri vanlig hvetemelspasta.
[color=#000000][/color]
Ellers, lykke til. Det handler VELDIG mye om det mentale for å få det til. Det er vanskelig å forandre hele levesettet sitt og sine matvaner opp ned på noen uker. Men husk bare at du er verdt å prøve å det. At du er verdt en bedre helse uten insulinresistanse. Å prøve å lage litt mat er en liten pris å betale. Om det f.eks er mye stress å lage mat hele tiden, så lag heller opp i store mengder og frys ned maten i porsjonspakker. Da har du alltid lett tilgjengelig mat og det blir mye lettere.
[color=#000000][/color]
Denne bloggeren her www.lifechange.vgb.no har gjort dette med stor suksess, og selv om han ikke er lavkarboorientert så er prinsippene han bruker i aller høyeste grad relevante, og det er også mange av oppskriftene hans. Bare bytt ut lettprodukter og karbonadedeig med fete produkter og vanlig kjøttdeig, osv. Nå er ikke fedon glad i mettet fett da, men det får bli ditt valg om du vil spise det eller ikke.
[size=3][/size]
Ellers sjekk denne tråden; forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1474
Hei! Litt kanskje. Det vil si, første måneden var jeg veldig opptatt av alt jeg KUNNE spise, og gjorde det, bare fordi jeg kunne. Jeg lagde mye lavkarbo brød, kaker, desserter etc. + jeg spiste ganske mye. Alt jeg ikke kunne spise på lavkalori. Så ble jeg rett og slett litt matlei, og fikk et litt mer normalt forhold til maten, og begynte å spise kun til jeg ble mett. Hvis jeg husker rett, begynte jeg også å spise mer fett, men mindre mat til sammen, etter første måneden.
Sist jeg prøvde GR-kurs holdt jeg på ca 1 år. Trente 2-3 dager i uka. Ble fulgt opp av legen min som til tross for at stoffskiftet var innenfor normalen, men i nedre normalområde, satte meg på Levaxin (for å justere forbrenning). Etter 1 år hadde jeg gått ned 0 gram. Jeg hadde lang tidligere erfaring fra GR-kurs og oppfølgingskurs. Jeg begynte i desperasjon på en pulverkur + økte trening til 3-4 dager i uka, og gikk da ned ca 12 kg. Etterhvert hadde jeg diverse problemer med magen som bare ble verre, og jeg kom over denne siden. Begynte å lese meg opp, og var veldig utolmodig. De første 2 mnd gikk jeg ned kanskje 2 kg. Jeg spurte om råd her inne, og rådet var: Slutt og stress. Lev. Ikke tenk så mye, men aksepter at det tar tid for kroppen og omstille seg til denne type fettforbrenning. Og mat, det må man lage på Grete Roede også. Kan ikke følge henne uten å hakke og skjære eller koke og steke. :o
I hvertfall, plutselig løsnet et eller annet. Jeg har tatt det med ro med trening også, trent når jeg har tid, går litt turer osv. Og jeg er tilsammen blitt 22 kg lettere.
På GR tenkte jeg på mat hele tiden, for jeg var aldri ordentlig mett. Nå spiser jeg når jeg er sulten, til jeg er passe mett. Jeg savner ingen ting.
Så jeg ønsker deg lykke til og håper du tenker deg godt om før du konverterer.;)
Du skriver at du har vært flink som har bakt mye, men kanskje det ikke er så lurt? karbohydratene bør vel komme fra grønnsaker? om du bare passer på å ha grønnsaker og kjøtt,fisk og ost i huset trenger du ikke bruke så mye tid på kjøkkenet. Jeg har bakt kun en gang siden jeg begynte,jeg.
Tre kilo på en måned er jo bra det! Jeg forstår godt at du er drittlei matlaging. Det er jeg selv også. Jeg begynte på ketolyse i februar og har nå gått over til lkhf som gir litt mer rom for mer lettvindte løsninger, men jeg er fortsatt drittlei av å lage mat og jeg spiser for det meste rester.
Er ikke fedon typisk middelhavskost med fisk, tomater, olivenolje, bønner og linser?
Min teori er at jeg ikke tåler så mange karbohydrater når jeg skal ned i vekt. Det gjøres jo om til sukker inni kroppen. Jeg spiste kun lovlige rasjoner av Ryvita knekkebrød, pasta og ris. I tillegg tror jeg at fett i kosten er gunstig for fettforbrening. På GR telles kcal, og derfor er de veldig opptatt av magre matvarer, men jeg leste et sted at de har begynt å gi råd om mindre karbo i kosten også der.
Jeg tenker også at stress er en viktig faktor når det gjelder vektreduksjon. Hvis man føler seg stresset og har lite overskudd tror jeg kroppen har sitt eget forsvar, som om den tror det er krig, og dermed settes forbrenningen ned og fettet sitter fast. :)
Ditto til RitaBo - min historie er SPØTT lik! Gikk et år på GR/vektklubb (altså lavkcal som jeg tidligere har gått ned på), begynte å trene - gikk hver dag i 45 minutt raskt, trente i tillegg 4 ganger bra styrke med PT... og gikk i løpet av 3 mnd OPP 2 kg - FETT!!!! (målte på spesialapparat).
Så jeg gikk over på lavkarbo - kuttet potet, ris, pasta, brød og grønnsaker som vokser under jorda - maks 5 gram karbo pr 100 gram i andre matvaner. Dette var de eneste reglene jeg fulgte - spiste så mye jeg ville - og jeg spiste MASSE! Jeg har levd halve livet på magre produkter - så jeg tror kroppen min ble overlykkelig - MEN jeg gikk ikke ned et gram... gikk ikke OPP heller da! Så jeg måtte justere alt - og må dermed passe kcaloriene i tillegg til karboene :) NÅ har jeg gått ned 10 kg siden april - ikke kjempekjapt - men med 4 ukers ferie og sånt innimellom er jeg ganske fornøyd.
Jeg lurer litt på hvorfor det er vanskeligere å planlegge et lavkarbo-kosthold enn et GR kosthold? Det krever også planlegging, og veiing og telling av kcalorier - det er liksom akkurat det samme - men det er kanskje vanskeligere fordi du ikke er godt nok kjent foreløpig med lavkarbo? Det krever selvfølgelig mye arbeid - men det er absolutt verdt det. :)
Har du problemer med lavkarbo brød? Hvilke har du prøvd? Det finnes flere alternativer - jeg spiser lavkarbobrød fra spis-deg-slank hver morgen med pålegg på :)
Signerer det RitaBo skriver om GR, trening og 0 resultat.
KattaG - ja, det finnes en enkel forklaring på at det ikke skjer noe med en del av oss tross at vi følger GR eller offentlige kostråd, trener og ellers lever såkalt sunt: Insulinresistens. Kroppen skiller ikke på grove Husman knekkebrød og loff; karbohydratene oppfattes som sukker enten de er hvite eller brune av utseende.... Vi som er insulinresistente bor i kropper der det produseres mer insulin enn nødvendig. Insulin stimulerer fettlagring i kroppen og resultatet er ofte stadig økende vekt, til tross for at man spiser færre kalorier enn kroppen trenger.
Jeg med min vekt, muskelmasse og alder har et kaloribehov på ca. 3500 i døgnet med mitt aktivitetsnivå. Mitt vanlige kosthold ligger stort sett mellom 1400 og 1800 et sted. Ikke bevisst, men dette er det jeg har ligget på når jeg har tatt stikkprøver på det. Da spiser jeg meg mett og fornøyd på vanlig mat, inkludert karbohydrater. Likevel går ikke denne kroppen ned i vekt, resultatet på GR med trening 5 dager i uken var -300 gram.
Så KattaG - for alle er ikke regnestykket så enkelt som at færre kalorier inn enn man forbruker betyr redusert vekt. Så lenge jeg inntar karbohydrater som stimulerer insulinproduksjon som igjen styrer fettlagring er jeg dømt til å tape...Midjemålet vil bare øke og øke. Insulinresistensen vinner jeg ikke over før karbene fjernes og erstattes med fett.
Er du insulinresistent så anbefaler jeg at du prøver nok en gang med ketogen kost, alternativt Fedon Lindberg.
Er det lov å spørre hvorfor du valgte å prøve ketogen kost denne gangen fremfor Grete Roede?
:) Ja, Nerthus. Jeg har tenkt på det samme når jeg innimellom har kommet over dine innlegg. Spennende. Jeg tror faktisk at når kroppen over lang tid utsettes for slanking, blir man på en måte immun, og dermed begynner man å legge på seg igjen. Jeg har gått på GR kurs i flere omganger, og hver gang har jeg tenkt at denne gangen blir den siste. Allikevel kan jeg ikke sette fingeren på hvordan jeg faktisk går opp igjen maaaaange av kiloene. De sniker seg på igjen, og jeg har da altså forandret livsstilen og lagt om, som det snakkes om hele tiden. Man leser jo om personer her inne også som legger på seg igjen etter å ha fulgt lavkarbo over lang tid. Og da tenker jeg sånn som deg Nerthus, at det handler om at man etter en tid, for å holde vekta, må tenke både kcal og karboinntak. Eller, hva tenker dere om dette?:p
Jeg så alltid på GR som en midlertidig sak... så aldri for meg at det skulle gjennomsyre hverdagen min ETTER vektnedgang :)
Lavkarbo derimot vil jeg kunne spise resten av livet - forskjellen etter vektnedgang er at jeg kan spise så mye jeg vil... for jeg GÅR IKKE opp så lenge jeg holder meg passe lavt på karbo! (Har testet... i 6 mnd...) Når jeg nærmer meg målet mitt - vil jeg gjøre litt tester - øke karbomengde pr dag med 5 i uka og se hvor langt jeg kan gå opp før det stopper opp. Når jeg kommer dit må jeg ta en helt ny gjennomgang av hva jeg nå kan spise, hva måltidene vil bestå i, hvordan planlegge osv - fordi nå er jeg så "inne i" 20gram karbo om dagen - rundt 1500 kcal. Sitter i fingrene liksom ;)
Jeg har jo en veldig god motivasjon sammen med vekta - jeg har chrons - og med lavkarbo har jeg blitt kvitt 95% av symptomene.. :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.