Jeg har i det siste blitt veldig interessert i dette her med lavkarbo.
Og har bestemt meg for å prøve meg på dette etter jeg har vært på ferie nå om 3 uker, gleder meg til å prøve.
Jeg har lest boken av Torkil Andersen "slank med ketolysekuren". Har også søkt masse her inne for å prøve å bli litt klokere. Jeg leser og jeg leser, men klarer ikke helt å få det klart for meg....hvor mye er det man skal spise om man følger ketolysekuren? I boken står det at man som kvinne skal holde seg til 15 gram karbohydrater om dagen, og det er jo greit, men er det slik at man kan spise ubegrensede mengder av proteiner og fett? Jeg har gått lenge på Grete Roede, men uten gode resultater. Derfra er jeg jo veldig vant til å telle, telle og atter telle. Men jeg har skjønt at det ikke er slikt på denne kuren, men håper at noen der kan hjelpe meg med å skjønne dette.... :) Altså er det ubegrensede mengder av proteiner og fett, eller skal man begrense seg, og i så fall hvor mye skal man begrense seg osv.
Først og fremst hei og velkommen!
Jeg burde vel ikke uttale meg siden jeg ikke går på ketolyse, men det står jo ihvertfall i boken det som Carisma sier om å spise når man er sulten til man er behagelig mett. Det er også endel oppskrifter i boken. Kan jo være greit å bruke disse litt i starten når man er usikker!
Lykke til:)
Takk for velkomsten:) må si at det er veldig hyggelig og hjelpsomt å få svar så fort! :) som nybegynner er det jo en del man lurer på. Jeg har lest boken, men ble litt overrasket over hvor lite mat det ser ut til at man spiser. I boken til Torkil står det en oversikt over forslag til hva man kan spise, og jeg syntes det så så lite ut... derfor blir jeg litt forvirret, har som sagt trodd at man nesten kan spise ubegrenset av fett og proteiner. Men man blir kanskje mett på mindre når man spiser mer fett og proteiner enn masse karbohydrater. Med Grete Roede har jeg bare lagt på meg fordi man må begrense seg så veldig for å gå ned i vekt, og at man må spise såpass lite (som jeg følte da), det endte med sprekk på sprekk og kilo på kilo...... Kanskje jeg er litt miljøskadet etter å ha vært på den dietten;-) føler jeg må ha det litt inn med teskje. skal man ikke bry seg så mye om hvor mye fett og proteiner man spiser, men på metthetsfølelsen??
Det er mange som opplever at matinntaket går ned, ettersom fett har større næringstetthet enn karbohydrater, og dermed metter mer :). Som sagt over her, spis når du er sulten til du er passe mett. Vær liberal med fettet.
Hehe dette høres litt som en bakeoppskrift fra en erfaren dame...litt sånn, en dæsj slik så er det bra:D så cluet er bare å spise seg passelig mett, er det virkelig ingen begrensninger annet enn metthetsfølelsen? Beklager om jeg maser, men jeg vil virkelig få taket på dette, men føler som om man kanskje bare må prøve seg frem og se. Er bare veldig redd for å gjøre noe feil, og gå opp i vekt. Vil bruke god tid på å forberede meg, og prøve å finne ut av slike ting som dette før jeg begynner..
Som du sier så må du bare prøve deg frem og se. Vi er alle forskjellige, og noe som fungerer for én, fungerer ikke nødvendigvis for alle;) Kroppen din er kanskje litt forvirret etter å ha fått for lite mat (Grete Roede) for så å få litt mye på en gang (når du sprekker), så gi den tid i starten. Er ikke alltid så lett å kjenne på sultfølelse/metthetsfølelse, men det går seg til etterhvert!
Og skulle det dukke opp problemer underveis er det jo bare å spørre den flotte gjengen her inne om råd:D
Det er som en reklame for Rema: tenk enkelt!
Spiser du ren, sunn mat med passe mengde fett går det bra. Tok meg et par- tre uker før jeg følte at jeg stolte helt på inntaket. Det er vissnok vanlig.
NB: dersom du velger å spise mye egg og bacon (vanlig frokost/lunsj her inne) får du i deg MYE salt.. bedre å variere endel - les de ulike mat-trådene, der er det mange, svært gode tips!
Må bare si tusen takk for svar! Er helt imponert over hvor flinke folk er ti lå svare inne på dette forumet! Er jo virkelig noe man kan støtte seg på og samle informasjon uti fra! Denne siden blir jeg å bruke mye fremover! Har blitt litt klokere, og må si at jeg ser veldig veldig frem til å starte på ketolysekuren! Skal på ferie i to uker nå, så må nok starte når jeg kommer hjem igjen. Har også sett litt rundt her inne og ser at flere anbefaler diett.no hvor man kan registrere alt hva man spiser. Kan man stole på siden, altså at det er reelle tall for de matvarer man registrerer?
Jeg går også på Ketolyse, og jeg kjenner meg igjen i det du skriver, jeg synes det så utrolig lite ut med de måltidsforslagene som var i boken. I begynnelsen spiste jeg ganske mye, "fordi jeg kunne" og resultatet var at jeg gikk ikke så fort ned til å begynne med. (men litt var det jo:)) Noe av grunnen er nok at du som jeg har rett og slett fått ødelagt evnen til å kjenne på skikkelig sult/metthetsfølelse. På Grete Roede er man så sulten at man alltid har lyst på mer, og når man gir opp og blåser i dietten spiser man til man blir dårlig.
Men det gikk ikke mange ukene før jeg faktisk lærte dette, og nå kan jeg med hånden på hjertet si at jeg blir mett av mye, mye mindre mat enn før. Jeg kan også hoppe over måltider uten at jeg blir dårlig av det. Ikke at jeg gjør akkurat det bevisst, men hvis jeg f eks ikke rekker å spise middag før om kvelden pga noe ærend etter jobb, gjør det meg ingenting. Nå er jeg kommet dit hen at jeg synes menyforslagene i ketolyseboken ser altfor mye ut... F eks orker jeg ikke kvelds. Men skal jeg kose meg sammen med noen, spiser jeg gjerne kvelds.
Så lykke til med kuren, kos deg med maten, og ikke bekymre deg om du spiser litt mer til å begynne med enn det som står som forslag, det vil garantert gå seg til :) Det tar rett og slett litt tid å lære seg å lytte til kroppen!
Jeg tror nok også kroppen trenger mer mat i begynnelsen. Det er en energikrevende prosess å snu forbrenningen til fettforbrenning og alt det som ellers skjer de første ukene. Så ikke tenk på mengde i startern i hvert fall. Men på at du skal spise deg sånn akkurat passe mett, og bli kjent med de signalene kroppen gir. Lavkarbo handler i stor grad om type mat framfor mengde. Kroppen er ikke designet for å spise tilmålte måltider etter et visst antall kcalorier ;).
Siterer dette med spis deg mett og ikke tenk på så mye annet enn karbohydratene i starten. Kroppen trenger 2-8 uker, av og til lengre for å bli en bedre fettforbrenner, og som gammel GR'er vil du merke at du ikke går opp i vekt (bør ihvertfall ikke det) selv om du spiser mye mer mat (da spesielt fett). Opplever du å være sulten utover de første dagene spiser du sannsynligvis for lite FETT!! Jeg har ikke vært sulten siden jeg startet på lavkarbo og det er en deilig følelse da mat ikke lengre blir så stort fokus.
Jeg spiste veldig mye i 6 mnd - masse fett og proteiner og lite karbo, men gikk ikke ned noe. Derimot gikk jeg heller ikke OPP. Mener dette gjorde at kroppen min fikk vent seg på å forbrenne fett. For å gå ned i vekt må jeg telle kcal, men dette er ikke noe du trenger å tenke på før det har gått lang tid og du evt ikke går ned i vekt i det hele tatt.
Ha tålmod - dette er ikke GR. Dette er en helt ny måte å tenke på og en helt ny måte for kroppen din og lage energi på - derfor tenk langsiktig!
Du har vel egentlig allerede fått svar på spørsmålet ditt om man kan spise så mye man orker, men jeg tenkte jeg skulle legge til litt biokjemi :)
Det er cellene i kroppen som er avhengige av energien fra det man spiser. Grunnen til at mange spiser mer i starten er at cellene sulter når de ikke får energien fra karbohydratene som de er "vant" med.
Forøvrig er det samme mekanisme som fører til at noen lettere blir overvektige, man spiser noe, kroppen lagrer det, cellene får ikke energien de trenger, man blir sulten og spiser mer. Hvis energien i kroppsfettet hadde vært tilgjengelig for cellene i kroppen hadde man ikke blitt sulten.
Lavkarbo (f.eks. ketolyse) er helt klart en bra måte å gjøre energien du har på kroppen tilgjengelig for cellene, men det tar nok litt tid - masse lykke til :)
Er det da det høye fettinntaket eller det lave karbohydratinnholdet som gjør fettet på kroppen mer tilgjengelig for forbrenning, jvb? eller begge deler?
Trust me. Det ER nok. :D Når du fjerner karbohydratene så oppnår du MYE hurtigere metthetsfølelse, og den varer mye lenger. Og ja, siden protein og fett er mye mer næringsrikt så blir det mye mindre "bæsj" også (unnskyld drittpreiket :o ) fordi kroppen klarer å nyttiggjøre seg nesten alt du spiser. Altså mindre avfall/avføring.
Jepp. :ja: Nøyaktig slik er det.
Skjønner den skrekken der ja. Grete Roede har mye å svare for. (Fysj!) Men ikke vær redd. Du blir nok mett på mye mindre mat enn du er vant til fra tidligere, og du holder deg mett lenger fordi maten inneholder mye mer næring. Prøv! :D
Lite karbohydrater => mindre insulin => mer vanskelig for kroppen å lagre energi i form av fett.
Når kroppen ikke kan lagre energi vil den begynne å bruke mer energi istedet hvis inntaket er stort - noe som fører til det mange opplever: mer energi :)
Hvis man har insulinresistens vil denne prosessen være mye tregere enn hvis man er frisk på grunn av at det skal svært lite karbohydrater til før kroppen produserer mye insulin.
Jeg har nå holdt på med lavkarbo (ketolyse) siden januar, og har merket meg at mengden matinntak varierer veldig, noen dager føler jeg at jeg likksom ikke blir mett, og da spiser jeg, mens andre dager er jeg ikke sulten i det hele tatt (spiser da også, men i mindre skala). Jeg har lært å høre på kroppen, så får den den maten den ønsker... Og så lenge det er riktig mat, så er den fornøyd, og den har kvitta seg med ganske mange kilo nå.... :-)
Og en liten digresjon: igår bar jeg forsekker til hesten min - og de veier 25 kg - og hekkan de var tunge.......!!!!!
Dette skriver jeg under på, i de siste uker på vLCHF prosjektet mitt har jeg knust samtlige gamle personlige rekoder i mengde mat jeg har fått i meg, er vel knapt ingen dager jeg er under 4000 kcal, og rekorden er på rundt 7000 kcal ...
Oi, dæven! Jeg håper virkelig du bedriver hardtrening! Jeg sliter med å komme opp i 1500 :o ... (Men så er jeg et sedat menneske med tidvis veldig dårlig matlyst, da).
Ja, eller jeg bedrev hardtrening, noe jeg ikke burde gjort kjenner jeg, er jo som kjent vanskelig å ri to hester samtidig. Jeg burde ha lagt om kostholdet og latt det stabilisere seg før jeg begynte å trene, så nå har jeg betalt prisen i form av omtrent fysisk utbrenthet de siste ukene, så da besluttet jeg å legge treningen på is i iallefall en måned, så får jeg se.
Konklusjonen jeg har kommet til er iallefall at kroppen min retter opp et eller annet, kanskje den bygger musklene jeg aldri la på meg når jeg trente nå.
Har i tillegg en ganske fysisk jobb som rørlegger, går vel litt energi til det også antar jeg.
Et eller annet må den voldsomme mengden energi gå til iallefall, som feks en gang jeg spiste 850g entrecote og 150g smør til frokost 0630, for så å bli sulten igjen rundt 1330 :D
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.