Jeg har bestemt meg for igjen å leve på lavkarbo, etter at dette har funket for meg tidligere. Men jeg er litt forvirret på hvor jeg skal begynne. Jeg vet mange sier at man skal finne EN retning, lese boka og følge den. Jeg har lest bøkene, både ketolyse, Fedon og South Beach, så jeg kan en del om dette. Heller vel mest mot Fedon, da jeg blir litt kvalm av alt fettet, men mister totalt motivasjonen etter et par uker når jeg verken kan spise fett eller karbo.
Det jeg lurer på er hvordan det er å modifisere retningene litt. Jeg spiser ikke så veldig mye karbo, men ikke lite nok til å være i ketose. Lurer da på om det er okei å spise litt mer fett enn Fedon anbefaler, f.eks. ost, rømme og fløte.
En typisk dag for meg ser slik ut:
frokost - 3 skiver proteinbrød (egg, kesam, frø og kruskakli, ca. 2 karber i hver) med kjøttpålegg og snøfrisk og paprika. Eller annet pålegg.
lunsj - salat med isberg, agurk, litt tomat, kjøtt eller fisk og litt ost med litt balsamico-oljedressing på.
mellommåltid - youplait 0,1% med cc og noen mandler. eller skyr.
middag - fisk, kylling eller kjøtt og grønnsaker. Lurer da på om jeg kan ha litt rømme ved siden av eller litt fløte til saus???
kvelds - cc-lapper med litt bær og rømme eller cc med litt bær og noen mandler.
Drikker også en kopp kaffe med litt melk i og litt funsaft.
Spiser jeg her for mye fett, for lite fett? noe annet som ser feil ut?
Jeg hadde satt utrolig stor pris på noen tilbakemeldinger.
Jeg er ikke så flink med det med midt i mellom ketogent og Fedon-aktig.
Men du sier du blir kvalm av alt fettet og klarer alikevel hele 3 skiver med proteinbrød... Har du peiling hva innholdet i det er? Da jeg veide og regnet mine skiver en gang kom jeg frem til rundt 200kcl pr skiv og mesteparten kommer fra fett;)
Er det kvalmt med eggerøre stekt i 2ss smør? Med litt agurk/aprika/satngselleri og 1-2ss majones? Det er faktisk mye fett når man begynner å regne, og gjerne egentlig ganske normal mat.
Jeg bare lurer på om du er redd for fettet fordi du leser oppskriftene og tror det er mye fett eller om du faktisk har prøvd ketogen kost og synes det er fett.
Man skal ikke være redd fett, men det er ikke noe poeng å spise bacon som svømmer i smeltet smør. Man skal få nok energi, men spiser man for mye, kan man ende med at kroppen ikke gidder å ta av kroppsfettet fordi den finner fett i maten. Men fettet er også viktig fordi når man tar bort mange karber og kalorier fra feks brød og pasta, så må man erstatte det med fett, ellers ender du med ekstrem lavkalori.
Du får regne ut selv, disse brødene pleier å ligger på 1500-3500kcl pr brød. Ikke det at jeg er redd for kalorier, men skal du spise mere karber så må du også passe litt på fettet.
Ellers ville jeg nok maks spist 2 skiver og godt med pålegg og grønnsaker til. Brødet skal ikke hverken på Fedon eller ketolyse være hoveddelen av måltidet.
Har ikke så mye og komme med, men jeg føler jeg er litt i samme situasjon som deg, så vil gjerne henge med her om det kommer fornuftige ord. ;) Har hatt et lite prosjekt med og øke fettet en periode, men faller nok tilbake på min South Beach nå...
Men guriland - stemmer det med fettinnholdet i proteinbrødet!? Det trodde jeg ikke faktisk...hehe.. Men for meg er det ikke den typen fett som er problemet, for det merker jeg ikke, er heller sauser av rømme og fløte det stopper seg for meg.. blir litt for heavy. Skal vist ikke være helt enkelt, men vi finner nok en vei som passer! Lykke til da!
:)
Bare så det er sagt, jeg har IKKE regnet på akkurat dette brødet, jeg har regnet på andre lignende brød. Men feks en boks rømme, creme fraiche eller fløte som gjerne brukes i disse brødene inneholder altså ca 1000kcl på hele boksen. Frø og nøtter er jo nesten bare fett det også. Så dersom man skal se på fettinnholdet og tenke Fedon, så bør man kanskje være litt obs. Ikke rart om brødet kan være vektstopper, det skal ikke mye frø og nøtter til før man har temmelig raskt har fått i seg mere enn man faktisk har behov for.
Det er nok lettere å få i seg fett enn du tror - det er ikke bare fett etter baconsteking, men smør på skiva, litt fløte i sausen, en dasj majones på salamipølsa (salamipølse!), olje i salaten, majo/cf dressing (om du liker majobasert dressinger), fetaost... stekesmør/-olje... :)
Hva om du starter med å spise generell lavkarbo - slik jeg gjorde? Jeg gikk ikke ned i vekt - men ble vant med fett og oppskrifter og ser i dag at det var en glimrende måte å starte på :)
Ingen brød, pasta,potet,ris eller grønnsaker fra under jorda - og maks 5g karbo pr 100g i andre matvarer. Jeg veide eller talte ingenting og spiste så mye jeg ville - og holdt vekta!
Prøv et par uker helt uten brød - og innfør så heller brøderstatninger etterhvert. Det handler om vane og alle vaner KAN vendes selv om det er litt smertefullt underveis :)
Kan du ikke prøve deg frem da? Se om du går ned i vekt med så mye karbohydrater? Og regulere det ettersom? I atkins er det faser med innføring av mer og mer karbohydraeter etterhvert. Man begynner med snaut med karbohydrater (kun fra grønnsaker)for å få fart på fettforbrenningen.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.