ikita sa for siden:
er det lov? :confused: eller er det helt fy?
jeg ligge jo veldig lavt i kh med resten av kosten så lurer på om jeg kan spise litt bearnaisesaus ol?
ikita sa for siden:
er det lov? :confused: eller er det helt fy?
jeg ligge jo veldig lavt i kh med resten av kosten så lurer på om jeg kan spise litt bearnaisesaus ol?
mariana sa for siden:
jeg bruker litt posesauser av og til og jeg er i ketose...
malleleo sa for siden:
lurer også på om noen har reknet på at dette er utslagsgivende:rolleyes:
for jeg bruker nemmlig posesauser og tacokrydder i pose. Jeg går på lavkarbo og har kuttet ut brød, pasta, ris, potet, pålegg jeg vet inneholder sukker, selvfølgelig godis og petet, andre melprodukter. MEN jeg ammer så jeg unner meg av og til en yoghurt eller ei eple i løpet av en dag.
aner ikke hvor mange karber jeg ligger på i løpet av en dag, mellom 25 og 100 vil jeg tro:psliter litt med å få opp karbinnholdet da jeg er vant til ketokosten, derfor litt frukt og malkeprodukter av og til.
når jeg gikk p ketolyse så laga jeg alle sauser og tacokrydder selv:)
Photobscura sa for siden:
Åh, men det er jo SÅ enkelt å lage bearnaise selv! Det går like fort som å koke opp posesaus, altså. Og MYE bedre. Og all den driten som er i posemat, smaksforsterkere og e-stoffer og sukker og what not ...
Se her!
-marie- sa for siden:
sjekk denne innholdsfortegnelsen da:
modifisert stivelse (potet, mais), melk, sukker, hvetestivelse, vegetabilsk fett, salt, smaksforsterker (natriumglutamat), syre (sitronsyre), stabilisator (xantangummi, guarkjernemel, johannesbrødkjernemel, natriumalginat), løk, krydder, estragon, persille, farge (betakaroten, paprikaekstrakt).
da synes jeg denne høres bedre og enklere ut :D
1 ss finhakket sjalottløk
5 knuste korn av hvit pepper
1 ts knust estragon
2 ss hvithvinseddik
3 eggeplommer
3 ss vann
150 g smør, mykt og med romtemperatur
1 ss finhakket persille
evt salt.
Slik gjør du:
Kok løk, krydder og eddik i en kjele til nesten all væske er kokt inn.
Sett kjelen over et kokende vannbad og visp inn eggeplommer og vann. Visp kraftig til røren tykner. Dra kjelen av varmen.
Ta kjelen opp fra vannbadet, ha i det myke smøretlitt av gangen mens du visper. Smak eventuelt til med salt, og tilsett persille.
Kitt sa for siden:
Da er Iset sin mye enklere:
Lettvint bearnaisesaus
75 g meierismør
1 dl kremfløte
2 eggeplommer
1 1/2 ss bearnaiseessens (selges i velassorterte dagligvareforretninger)
(saft av ½ sitron) blir alt for surt, syns jeg
1/2 ts estragon, finhakket
1 ss kruspersille, finhakket
Bland alt i en kjele og rør mens sausen tykner over svak varme. Hold sausen varm i vannbad.
-marie- sa for siden:
Det har du så rett i :D Så mye enklere ut!! Skal prøves... :D
Kitt sa for siden:
Blir kjempegod! :sikle:
Om du kjører stavmikseren litt på slutten, blir den sååååå kremet og delikat!:D
Vil du ha mer smak, er nykvernet pepper og bittelitt hvitløk også med på å heve smaken! Syns jeg!;)
-marie- sa for siden:
må nok spise entrecôte med hjemmesnekra bernaise i morgen!! synes nemlig entrecôte er så utrolig mye bedre på smak enn biff... :D
beklager trådkupping HI!! :o
ikita sa for siden:
Det hørtes jo godt ut :) men sikkert dårligt med sånn essens ting på bygda her :(
Photobscura sa for siden:
Du trenger overhodet ikke essens. Det holder med estragon og hvitvinseddik. Jeg bruker ikke hvitvinsedikk en gang (fordi jeg ikke har :p), det blir supergodt likevel! Jeg bruker kun en eggeplomme, en ss vann og hundre gram smør, et par dråper sitron, estragon og litt nykverna pepper.
Kanutten sa for siden:
Blir det Hollandaiseaktig da?? :sikle:
-marie- sa for siden:
så lenge du bruker estragon så blir den nok mer bernaise :)
droc sa for siden:
Sauce hollandaise regnes som grunnsausen for klassiske varme emulsjonssauser; vann, sitron, egg, (klarnet) smør, salt og pepper. Disse sausene har det felles at man binder fett sammen med syrlig væske ved hjelp av eggeplommer. I sauce béarnaise bruker man hvitvinseddik der man i sauce hollandaise bruker sitron og vann, i tillegg koker man inn sjallottløksmak i eddiken (løken siles vekk, bland gjerne med vin også for mer smak), og krydrer med estragon og kjørvel.
Personlig mener jeg at en god sauce béarnaise helst skal være så tykk og luftig at den holder seg i et centimetertykt lag oppå biffen mens man spiser. Ikke alltid det går, men godt blir det jo uansett. Det vanskelige er kontrollen på temperaturen i vannbadet. Nok en grunn til å kjøpe seg sous vide-maskin...
Jeg elsker simpelten klassisk fransk matlaging. Dessverre er de andre fire klassiske sausefamiliene tyknet med mel... :-\
Carisma sa for siden:
Er ikke entrecote en form for biff da? I likhet med indrefilet, ytrefilet osv?
Beatrixie sa for siden:
Jeg har laget både bernaise-og hollandaisesaus i pose, men med meierismør og fløte.
Nerthus sa for siden:
Ooh - entrecote er jo luksusversjonen av biff... entrecote med marmoreringen av fett i seg... biff er gjerne uten særlig fett i - og blir ofte seigere... faderrullan der ble jeg ehm - ikke SULTEN - men ihvertfall lysten på saftig entrecote med hjemmelaget bearnaise... sikle!!
unaturligslank sa for siden:
Men da bruker du jo opp hele dagsinntaket ditt da (avhengig av sausmengde)
Sjekka hollandaisen i skapet nå, den inneholdt 7 karbo pr dl saus.
Jeg kan nesten spise en hel posesaus alene, da er man kanskje oppe i 21 karber, så posesaus er uaktuelt for min del.
Kitt sa for siden:
Knorr Sauce Hollandaise:
Pr dl ferdig saus:7g
Men det er med melk og ikke med fløte!;)
Når jeg bruker 50/50 fløte og vann i stede for melk, blir det jo mye mindre karber!:D
Det blir 3.6 karber i stede for 11.75 fra melk, faktisk! Har en del å si det!:)
unaturligslank sa for siden:
Åååå, det hadde ikke jeg tenkt på!
Nå er jeg på Skaldeman og skal holde meg under 3 karber pr måltid, men skal huske utregningen din når jeg begynner å legge til karber:)
Beatrixie sa for siden:
Jeg reduserer selvsagt sausmengden. Bruker etpar spiseskjeer bare for å kjenne smaken.:)
unaturligslank sa for siden:
Jeg har mange år med "fråtsing" bak meg, så hemmeligheten med små porsjoner tenkte jeg ikke på:p:):)
Det går faktisk an å ta bare litt! Må bare omjustere tankene en smule:rolleyes:
Yonah sa for siden:
Ja, men hvorfor bare ta en liten smak av noe som ikke engang smaker ekte bearnaise når man kan lage ekte bearnaise og få et balansert måltid(nok fett)?
unaturligslank sa for siden:
Det er jeg enig i. Lager selv hjemmelaget bearnaise. Begynner faktisk å bli litt lei den, må lære meg noen flere sauser.
Når jeg er ferdig på Skaldeman kommer jeg nok til å bruke noen posesauser (laget på fløte/vann) for å få litt variasjon. Er spesielt en kyllingsaus jeg savner, husker ikke navnet...uansett mange kilo som må vekk først.
Men det å ta bare litt var en STOR aha-opplevelse nå! (Eller kanskje litt "daaaah, det hadde jeg glemt gikk an)
Og det er en god regel uansett hva man inntar:). Har nok spist for store porsjoner oppigjennom åra, så den vanen må endres. Om man spiser bare litt kan man faktisk spise det meste, og leve ganske normalt.
Eks. Før kunne jeg spise en hel stooor melkesjokolade e.l. (hva veier de? ganske mye...) En porsjon sjokolade er 25 g...
Det er sikkert flere som meg som kunne hatt nytte av å omjustere porsjonsstørrelsene sine. Forhåpentligvis har jeg lært meg det når jeg etter hvert skal over til normal kost (dvs generell lavkarbo for meg fra nå av)
:):)
Nerthus sa for siden:
Oh yes - jeg spiser for MYE mat! Er så glad i mat - og selv når jeg er mett - kan jeg spise mer uten problem... :) Derav lavkarbo OG lavkcal for meg for å få vektnedgang :)
unaturligslank sa for siden:
Ikke noe problem å finne plass til ekstra i denne magen heller, har et par dessertmager. Skylder på mamma som lærte meg at man skal spise opp maten sin:p, det sammen med uvanen med å forsyne seg for mye er en faaarlig kombinasjon! Når jeg en gang får barn skal de lære seg at det er greit å ikke spise opp.
Hva prøver du å legge deg på i antall karbo og kcal?
Nerthus sa for siden:
Spiser ca 20gram karbo pr dag - og tja, ikke mer enn 1500 kcal pr dag. Noen dager blir det mer kcalorier og da står jeg gjerne stille vektmessig - men jeg spiser veldig strikt lavkarbo så det blir sjeldent mye mer i karbo.
Jeg har oppdaget at det går mest på det mentale... jeg kunne småspise på høykarbo fordi jeg var fysen eller følte meg sulten. Nå ser jeg at vanen med å småspise ikke er basert på sult eller fysing - men rett og slett at jeg - ehm - kjeder meg? Spiser for å bryte opp hverdagen? Må finne meg en hobby kanskje?
Nerthus sa for siden:
Ca 20gram karbo pr dag - og ikke over 1500 kcal. Burde kanskje gjøre en innsats ned mot 12-1300 igjen - da gikk jeg ned rundt en kg uka - nå går det saktere gitt! Men fremdeles strikt på lavkarbo heldigvis ;)
unaturligslank sa for siden:
Jeg har også drevet med en del kjedespising... Og kose- trøste- og feire-spising!
Men jeg synes det er lettere å la være å spise på lavkarbo fordi metthetsfølelsen sitter i.
Det var Torkil eller Skaldeman som brukte et eks hvor man først spiste seg mett på en matvare (husker ikke hva det var). Hvis man så tilsatte sukker oppdaget man at man orket mer. Og det føler jeg stemmer godt overens med mine erfaringer. Karber øker sulten, fett demper den.
Jeg har nok litt igjen på den psykiske biten, kan kjenne litt sug av og til, spesielt på kvelden og hvis samboeren spiser godt. Men jeg er som regel god og mett, så det fysiske suget er helt borte. Og nå de siste dagene har jeg brukt kavli ost smeltet i micro som snack/mellommåltid, og det fungerer helt supert. Eller jeg har gomlet et par små kjøttboller (lagde en stor haug her om dagen). Og det synes jeg er helt greit.
Har lurt på om jeg skal kutte ned til 1500 kcal jeg og, men er litt redd for at det skal bli for lite når jeg trener, om jeg kommer i gang med det igjen:rolleyes:
Prøver å ligge under 12 karber pr dag.
unaturligslank sa for siden:
WOW! En kilo i uka høres fantastisk ut!!!
Carisma sa for siden:
Det er utrolig lite sympatisk! Jeg hadde bedt samboeren spise godteriet ute av huset om han ikke klarte å holde seg unna. Ingen bør spise det flere ganger i uka uansett... :rolleyes:
unaturligslank sa for siden:
Jeg synes ikke jeg kan nekte han å spise det han vil. Han eier halve leiligheten og, så kan ikke kaste han ut:p.
Han har kutta en del ned på godteriet, men har vært vant til å spise en del og, så noe blir det. Men generelt sett synes jeg at jeg har fått overraskende mye støtte av han.
Han er veldig fleksibel og med på å eksperimentere med middagsmaten (han får selvsagt en karbodel i tillegg), han oppmuntrer meg til å trene, og spør stadig vekk hvordan det går og om jeg har veid meg (på en positiv måte/ikke masete).
Og for en stund siden kom han til og med hjem med sykkelbukse og sykkeltopp til meg:), så nå blir jeg ikke sår i rumpa når jeg sykler lenger:D
Jeg skal innrømme at jeg ble ganske sint på han en stund tilbake når han lagde seg toro brownies, men det skjønte han. Det var litt dumt å bli utsatt for den fristelsen i starten på kuren, men vi må faktisk lære oss å stå i mot fristelser, det kommer vi til å møte på stadig vekk gjennom denne prosessen.
Carisma sa for siden:
Jeg syns det går på vanlig allmen høflighet og noe han burde fortså selv, helt uavhengig av hva han eier eller ikke. Evt bure seg inne i sin halvdel og spise det i skjul :D
En ting er fristelser i verden rundt oss, men de som står oss nær skal ikke behøve å gjøre det vanskeligere.
Exen min pleide å møte opp og steke seg grandis hos meg når jeg startet på kurer, fordi han kjedet seg hjemme aleine, og kunne ikke forstå hvorfor han måtte lide for min slanking... :rolleyes: Så var han over gjenomsnittet lite empatisk da, og jeg setter vel kanskje andre som gjør sånt i samme båsen. Men på den andre sida, ville DU ha gjort det mot han? Hvorfor/hvorfor ikke er det da greit at han gjør det mot deg? Det har jo også med at vi faktisk har rett til å kreve litt også, ikke bare finne oss i at verden er full av fristelser....
unaturligslank sa for siden:
Jeg synes du er litt streng... Men det er vel kanskje sånn at har man dårlig erfaring på et område går man ekstra hardt ut for å være føre var..?
Om du har kjæreste får han da aldri lov å spise noe som er ulovlig for deg i ditt selskap?
Jeg er enig i at man skal ta hensyn, men det går jo begge veier. Vi må tilpasse oss hverandre. Jeg kan ikke tvinge på han en livsstil han ikke har valgt selv. Om situasjonen hadde vært omvendt hadde jeg gjort mitt beste for ikke å sabotere for han, men jeg hadde ikke tenkt at jeg måtte leve på samme måte.
Han har kuttet en del på godteriet, faktisk mer etter at jeg begynte på Skaldeman. Men jeg tåler å se at han har en sjokolade i kjøleskapet e.l. Han har ikke så lyst å spise så mye fet mat, men tåler at jeg skal steke alt i masse meierismør:). Han har stekt seg en pizza innimellom når han har kommet sent hjem fra jobb, men da har jeg allerede spist en deilig middag og er mett. Dessuten er jeg dritt lei pizza:p
Men jeg er enig i at de som er nær oss ikke skal gjøre det vanskeligere, alle trenger støtte ved en livsstilsomlegging, og det er nok mange som opplever å bli litt sabotert av venner og familie innimellom. Heldigvis kan vi finne støtte her når vi trenger det:)
Carisma sa for siden:
Jo, men han veit at jeg syns han er et svakt menneske som gjør det, derfor er det svært sjelden :D Og han trenger et sunt kosthold like mye som meg, så det er jo bare teit av han å gjøre det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.