< Tilbake til oversikten

Ketose - ikke ketose

#1

IdaMarie sa for siden:

Jeg er ganske ny her, og har begynnt med lavkarbo denne uken. Syns det går greit sålangt iallefall.

Jeg har ikke noe mål om å komme i ketose, men ser at noen har lettere for å komme i ketose enn andre. Er det noe i veien for å være i ketose, selv om man i utgangspunktet ikke planlegger en ketogen diett? Bør jeg kjøpe sticks for å teste om jeg er i ketose?

Jeg har som mål å gå ned ca 10 kg i vekt. I tillegg har jeg revmatisme, og om kostholdet hjelper på det også, så er jo det supert!



#3

IdaMarie sa for siden:

Jeg har lest denne, men syns ikke den besvarte spørsmålet mitt?
Jeg har også forsøkt å søke litt på forumet, men finner ikke helt ut av det likevel.

Håper noen kan svare meg likevel. :)


#4

Photobscura sa for siden:

Vanskelig spørsmål å besvare, men det er jo ikke noe problem å være i ketose. Vel er det noen som ikke trives i ketose, men stort sett er det bare finfint.
Det viktigste synes jeg er at man finner et godt og balansert kosthold som man trives godt med, også over tid. Om det innebærer ketose eller ei er vel egentlig bare noe man må finne ut. Så lenge man ikke sklir inn og ut med is og loff og annen høykarbomat, så er det i grunn ikke noe stress for kroppen heller. Om du behøver å kjøpe ketoseticks? Nei, det behøver du ikke, men har du lyst, så må du jo bare gjøre det :p.
Som sagt, ikke så lett å svare på, for dette må du nesten prøve selv og finne ut :).

For revmatismen din kan jeg i grunn ikke se annet enn at det må være bra å kutte ut raske karbohydrater i hvert fall! Det er sikkert noen andre som har erfaringer med det her, søk på revmatisme, og se hva som er skrevet om det tidligere.


#5

IdaMarie sa for siden:

Så om kroppen går inn og ut av ketose på lavkarbomat, så er det ok?

Jeg hadde tenkt å holde meg ute av ketose, fordi jeg ønsker å innimellom, en sjelden gang, å kunne spise ting som er "ulovlig" på lavkarbo. Rett og slett kontrollerte sprekker. Er dette feil tankegang?


#6

Photobscura sa for siden:

Igjen kan jeg ikke si annet enn at det er helt opp til deg. Men om du går ut av ketose med grønnsaker/belgefrukt/nøtter/bær, så er dette langsomme karbohydrater som gir en sakte blodsukkerstigning. Jeg har gått inn og ut av ketose et utall ganger på den måten, og har aldri følt noe ubehag, bortsett fra første gangen jeg var i ketose, selvfølgelig :). Husk at ketose er en helt naturlig tilstand for kroppen ;).
Men hadde jeg vært deg hadde jeg vel kanskje lagt meg på et bestemt karbotall, f.eks mellom 50-70. Da har du mye frihet i forhold til gode kh-kilder, samtidig som du kan spise liberalt med fett, noe som jeg vil tro vil være godt for leddene dine.
Anbefaler deg å låne Bedre Uten Brød på biblioteket og lese den!


#7

Huldr sa for siden:

Jeg synes ikke det. Du er realistisk. Og du skal bare ned ti kilo, så ingen grunn til å være i ketose. Jeg for min del har ikke godt av å være i ketose, kroppen blir rett og slett stressa av det. Og det har jeg belegg for fra lavkarbovennlig lege med funksjonell medisin (ernæring etc) som spesialfelt.

Men å gå inn og ut av ketose er ikke nødvendigvis det beste - kroppen kan bli forvirret og stressa av det. Så jeg ville nok spist nok karber til at jeg holdt meg over ketosenivå sånn stort sett. Nå er det forskjell på hvor "dyp" ketosen er også da, det er mange som er i ketose i løpet av natta, som jo er en fasteperiode. Jeg tror ikke du behøver stix, det er bedre å kjenne etter på kroppen hvilket nivå du er mest komfortabel med. Prøv deg litt frem :)


#8

IdaMarie sa for siden:

Takk for gode svar.

Jeg får gjerne begynne å telle karber da, og se hvor mye jeg ligger på.

I dag har jeg f.eks spist "vafler" som jeg laget av:
2 egg
1 ss seterrømme
1 ss cottage cheese
1 ts bakepulver
0,5 dl fløte
ca 1 dl kruskakli (Den har visst 19 karber pr 100 gram)
og litt salt.
Stekte de med meierismør.

Jeg spiste de med Brie og litt syltetøy (lærum sitt uten sukker. Det står 18 karber hvorav 9 er sukkeralkoholer, dvs 9 karber som teller det da?)

Høres dette greit ut som frokost?
Jeg har også drukket kaffe med h-melk i. Er det ok?


#9

Photobscura sa for siden:

Du skal vel spise mer i dag? :p.
Det er jo greit nok med sånne vafler, og syltetøy, men jeg ville ikke gjort det til hverdagsmat. Kjøtt/fisk/fugl etc, og masse grønnsaker er også viktig! :). Om du ikke vil være i ketose, så spis belgefrukt, nøtter, friske bær, littegrann frukt og rotgrønnsaker, litt fullkorn etc. Du behøver ikke å telle slavisk, men om du holder oversikten i et par uker, så vil du etterhvert få det litt i "fingrene", sånn at du vet ca hvor mye kh du skal spise for å unngå ketose.


#10

Photobscura sa for siden:

Og, ja, det blir riktig det med sukkeralkoholene.


#11

IdaMarie sa for siden:

Hehe har absolutt tenkt å spise mer ja!

I går laget jeg en deilig kyllingsuppe av løk, smør, karri, paprika, en kyllingbuljongterning (3 karber stod det på den) kokosmelk, fløte og vann, og masse kyllingfileter oppi.
Tenkte å ta restene av den med på jobb til middag.

Men du mener at det er ok å spise f.eks et par rugsprø i løpet av dagen også da, siden jeg ikke har tenkt å være i ketose?

Er det ca 70 karber man kan spise hver dag, uten å måtte tenke på fettmengden?

Lavkarbo må jo være greit for meg, siden jeg da i det minste kan spise noe av det jeg liker best, dvs fløtesauser, ost osv.

På GR lignende kosthold kan man verken spise snop/sjokolade eller fet mat. :p

I kveld tenkte jeg å lage meg rekesalat av rømme, majones, reker og fiskepudding. Mammas oppskrift, og den er bare nydelig.
Har funnet en fiskepudding med 8 karber pr 100 gram. Det blir jo ikke så mye hvis jeg f.eks bruker tilsammen 100 gram fiskepudding på en porsjon som varer 3-4 måltider?


#12

Photobscura sa for siden:

Det er i alle fall hva Lutz som har skrevet boken Bedre uten Brød forfekter, at opp til ca 72 gram karbohydrater så er det ikke nødvendig å kutte ned på fettet. Vil fortsatt anbefale den boken :).
Høres ut som bra mat!
Et par rugsprø/fiberrik e.l om dagen går nok greit. Er jo ikke store skivene.


#13

Huldr sa for siden:

Men hvor er grønnsakene ...?

Jeg vil veldig sterkt anbefale deg å lese noen bøker om lavkarbo, f eks Lutz som Photobscura skriver, og gjerne Fedon Lindberg.


#14

IdaMarie sa for siden:

Takk igjen for gode råd og tips.

Jeg sliter litt med grønnsakene kjenner jeg. Jeg er så usikker på hva som er lov og ikke.

I dag laget jeg blomkålgrateng til middag, og hadde med en halv paprika i matboksen på jobb.

Jeg må bli flinkere å lage meg salat tror jeg.

Jeg kjøpte forresten sånne stix i dag, og det ser jammen ut som jeg er i ketose?
Null utslag på glykogen eller hva det het, og 2+ på ketoner. Jeg har kanskje litt å gå på når det gjelder karber da?

Boken skal jeg se å få lest ja. Tror faktisk jeg har en lavkarbobok i bokhylla når jeg tenker meg om også. Må huske å se hva den heter :)


#15

IdaMarie sa for siden:

Er det mulig å være i ketose, om man har spist 40-50 karber i løpet av dagen? Jeg har regnet litt på det på diett.no, og jeg kom til 40-50 karber til sammen.


#16

Licota sa for siden:

Som en god tommelfingelregel kan du spise alt av grønnsaker som vokser over jorden. Gul kepaløk er vel unntaket, den kan du også spise. :) Med andre ord kan du spise nesten alt av grønt i butikken!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.