Jeg blir ikke mett på middagen til mora di, jeg blir kjempesulten av ris.
Spiser jeg kyllingfilèet holder det med en som regel, så spiser jeg kanskje 1vårløk, 1/4-1/2 paprika, to blader kinakål( enten som wok eller salat) og saus av 1dl kokosmelk. I tillegg kommer stekesmøret med i sausen og det er 1-2ss smør. Det holder meg mett gjerne i 4-6timer.
Uten fettet blir jeg mett, men spiser jeg raske karber og fett, så blir jeg sulten okkesom, selv om jeg kjenner magen er full.
Men klarer du å spise nok fett da? Eller var det ikke det du spurte om?
Jeg klarer ikke spise nok fett. Fettkilder jeg kan ha et "fett på kjøttet", kokos olje og kokosmelk jeg lager selv.
Men jeg syns det er så rart fordi før så ble jeg mett av kyllingfilet og ris.
Far ble mett av svin indrefilet og poteter. Mens jeg spiste det samme men droppet potetene og ble kjempe sulten like etter. Når han skiftet over til lavkarbo og byttet ut potetmengden med tilsvarende andre grønnsaker ble han og sulten fort.
Jeg merker også stor forskjell på å f.eks spise en kyllingfilet kontra f.eks en nakkekotelett, så da er det som du sier, greit med en ekstra fettkilde. Kokosmelk har en høy fettprosent, faktisk nesten opp til 90%, og så er det jo genialt til kylling!
Metthetfølelsen kommer av at cellene i kroppen får i seg næring. Uten næring til cellene skriker de til deg og sender hormoner som gir deg helt klar beskjed at de må ha næring. Ikke at DU må spise mer, men cellene dine må ha næring. Det er en vesentlig forskjell her. Det at du blir sulten etter et par timer måltider, kan bety du spiser feil slik at næring til slutt ikke kommer til cellene eller cellene ikke er motakelig for den type næring pga ymse sykdommer osv. Bare for å poengtere her... Det er verken MAGEN (eller HJERNEN) som bestemmer om du er mett. Magen kan bli 3 ganger så stort og fortsatt kan folk stappe i seg og føle seg sulten. Grønnsaker består stortsett av vann og har veldig lite næring, mens ris har relativt masse energi i seg. Jeg tror ingen blir mett av å spise grønnsaker, folk må få seg i den daglige energibehovet uansett. Og den beste energi kilden er fett, fordi den er mest kompakt er treigest å brenne av, og vil bety at du trenger minst av fett med hensyn til mengde i volum og vekt. Som igjen fører til at du ikke trenger så stor mage for å fylle kroppen den energien folk trenger. Dagens eksperter innen næring og kosthold tror fortsatt at det er magen som bestemmer mett eller ikke mett. Og har nettopp dannet den teorien at du må spise mindre kcalorier for å bli tynn. Noe som senere er bevist at det er mer komplisert enn det.
Det finnes teorier at det finnes typer folk som er raske og seine å oksidere næring i cellene.
De som oksidere næring kjapt vil brenne karbohydrater fort og vil fort bli sulten og må fylle på oftere. De må spise fett og proteiner for å holde på lenge.
De som oksidere næring seint vil brenne karbohydrater seint og kan spise slik mat og føle seg mett lenge, nettopp pga de brenner karbohydratene langsomere enn de som har kjapp forbrenning. Til gjengjeld må de unngå fett og proteiner for å ikke "gå" ennå langsommere.
Jeg tror fordi din mor kan spise ris og kylling og holde på mer, er fordi hun har en kropp som forbrenner fint karbohydrater. ris = stivelse som fører til sukker = karbohydrater. Masse kylling, magert kjøtt = stortsett proteiner som ommdannes til glukose i leveren = karbohydrater. Kroppen kjører i karbomodus.
Vi lavkarbere må ha fett stortsett for å holde på metthets følelsen siden kroppen vår kjører på fettmodus.
Jeg tror faren din ble fort sulten pga, tja, som du sier på overgangen, er fordi kroppen ennå ikke er vant til å bruke fett som energi. Og det samme kan gjelde deg.
NB. Jeg blir også sulten av å spise kun kylling og grønnsaker. Altfor lite fett. Jeg må som regel legge til masse ost for å bli mett, og revet ost har liksom blitt potet/ris/pasta/brød erstatteren for meg.
Proteiner metter lite. Proteiner blir eventuelt til slutt glukose etter glukogenesse-prossesen i leveren. og gjør at kroppen fortsatt kjører på karbohydrater hvis storparten av kostholdet består av så. At proteiner metter er ikke vitenskapelig bevist så vidt jeg vet.
Jo, det er sant. Men det er jo en mengde andre "lovlige" grønnsaker som inneholder stivelse, som tomat, paprika og alle typer kål. Men uansett, at du ikke har det rette enzymet forklarer det jo så klart! :). Skal jeg være skikkelig pirkete så er jo også kostfiber som finnes i alt grønt polysakkarider, men det skal jo ikke brytes ned :p.
Jeg blir aldri mett uansett , jeg. Ganske irriterende. Frokosten i dag har vært en halv boks med paté, en del oliven, fetaost (60% fett), litt brie (50% fett). Samt litt linfrø, kruskakli og solsikkekjerner. Det ble totalt en full ikeaskål. Drakk en dobbel cappuchino med fløte og pittelitt lettmelt fra Q. Burde ikke det her være nok? Sitter med vann i munnen og holder på å dø av sult. Må vel bare sette i gang med frokost nr. to....
Melka var kanskje ikke helt lur? Jeg blir "sulten" av melk fordi den øker blodsukkeret og lurer meg til å tro at jeg er sulten.
Hva skjer om du kun spise egg, kjøtt og fett da?
Og har du akkurat lagt om? Noen av oss er kjempesultne i starten, jeg åt som en hest de første ukene, men det gav seg når kroppen lærte seg å kjenne på ekte sult og ikke sult.
Mor sin kropp bruker glukosen fra risen til å fordøye resten av middagen.
Din kropp bruker mye energi på å ta opp proteinet du spiser, og når det ikke er så mye fett (såvidt jeg forstår) så er "overskudds"-energien av det du spiser ganske liten.
Det var snakk om kanskje en spiseskje med melk for å tynne ut fløten litt.
Er i grunn i startfasen. Har holdt på i kanskje to uker. Har for første gang på lenge sett 70-tallet på vekta, så det har blitt en fin start. For det meste vann, selvfølgelig, men da jeg spilte tennis med en kamerat i går så han at jeg så mindre ut. Har endret kosthold først og fremst for å stabilisere blodsukkeret, men deilig å kunne gå med i vekt. Lurer på om jeg kanskje burde ligge litt over 70. Får se hva det ender opp med. MEN. Back to topic. Får lage meg enda mere mat. Synd jeg er tom for egg....
Her tror jeg jvb er inne på noe, middag av kun kjøtt og grønt med lite fett til= lavkalori. Du klarer ikke å få like mange kalorier som når man spiser ris, potet osv til, utrolig hvor mye kalorier disse tingene egentlig inneholder. Klarer du å få i deg mere energi på noe vis? Du trenger jo mere energi for å gå opp i vekt.
Lag deg frokost nr 2 du, jeg er sikker på at sulten gir seg etter en tid. Prøvd eggemelk? God erstatning for caffelatte/cappucino men uten fløte og melk. Søk på eggemelk her du. Kan absolutt anbefales og den er fet og god!
Nå er den laget. Tunfisk i olje, halv grønn paprika, en middels stor avokado og en klæsj seterrømme.
Er det forresten greit å spise Tyrkisk "Jåggurt"? Fant hvor det står Glukose: 3,06. Det er helt fantastisk sammen med litt kanel. Honningmelon er vel også greit å spise i små mengder? Tyrkisk jåggurt med honningmelon og kanel må være himmel :D
Hva du kan spise er opp til din filosofi. Yoghurten er feilmerket, det skal stå rund 5g karbo. Men det hender jeg tar 100g av den med moste bær( eller bær jeg tiner så de er lunkne) på. Jeg kjøper nemlig 2 litersbøtter når vi handler i sverige, for ungene elsker den...
Frokost nr 2 hørtes da veldig god ut også da, nam!
Det er meget godt. Glemte å si at jeg brukte en splæsj epleeddik. Godt med litt småsøtt/syrlig sammen med det andre.
Er du sikker på at den er feilmerket? Merket er Larsa. All tekst er på svensk. Det er i grunn ikke krise om det er rundt 5. Det sto det på alle de andre de hadde, men ikke den fra Larsa. Jaja.
Jeg har ingen klar filosofi. Har bare kutta ut alle karbobomber, og det ser ut til å gå ypperlig. Det som er vanskelig er å lage mat som samboer ikke legger på seg av. Han spiser nemlig vanlig mengde karbohydrater.
Med karboinnhold på rundt 3 burde den vært laget på fløte. Linddals hadde merket feil på de små spennene sine, men ikke de store, så det er veldig godt mulig at den du har er feilmerket. Men noen krise er det ikke. Men ved manglende vekttapt og søtsug, så kanskje man skal kutte ut yoghurten da det er er del melkesukker;)
Står det kun fløte(grädde ) i innholdet? Jeg har prøvd å lage yoghurt av kun fløte og det ble ikke videre bra... Halvblandet er bedre. Tyrisk yoghurt er fløteyoghurt på det viset av den inneholdee noe fløte. Dersom det finnes en som bare er fløte, så vil jeg gjerne lete etter den;)
Melk står først i innholdsfortegnelsen, så da har du sikkert rett i at det står feil karboinnhold på boksen. Jaja. Ingen krise for meg karbomessig, men kjedelig om det trigger sultfølelsen. Til tider blir jeg ALDRI mett.
For å klare litt mer fett så spiser jeg salat med majones eller fet dressing til diverse kjøtt, omelett o.l. og nesten ikke kokte grønnsaker overhodet. Fet ost med noe grønt til går også ned (med majones på det grønne selvfølgelig). Pluss at jeg har begynt å slenge fløte i kaffen, uvant for meg som alltid har drukket svart kaffe men det har gått seg til. Nå syns jeg kaffen smaker mer i retning av sjoklade og karamell og det er jo godt. Og den kaffen tar jeg helst mellom måltidene for da metter fettet fra fløten en stund.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.