Vi var på Hitra og noen veldig ivrige ungdommer kom i land med masse makrell sa de... Det viste seg å være sei, veldig små egentlig.. Jeg har 20 stk uten hode og hale nedfrosset en og en og mannen sa at alt veide 4.5kg.. Så det er snakk om masse småbein i dette.
Men så er jeg ikke noen fiskekokk, jeg pleeier å kjøpe vanlig beinfri seifilèt jeg:cool:
Hvordan tilbedreder jeg så beinete fisk, er det mulig å filèetere den uten filèteringskniv?
Og middagstips med den skulle jeg hatt, vanligvis vender jeg de i kli/glutenmel og lager fiskepinner..
Del dem i to, tvers over. Legg dem i kokende saltet vann med helpepper og lauvbærblad i. Slå av plata og la fisken trekke til dagen etter. Server med rømme og agurk. Fisken er så liten at du vil kunne trekke beina hele ut av fiskekjøttet.
Hvor mye salt tror du? Jeg har null peil på å trekke fisk, jeg kan å steke fisk punktum. Også kan jeg lage lutfisk ved at jeg hvert år smuringer til mamma for å spørre om hvor mye salt jeg skal ha på.. Bare mannen som spiser den..
Vi fisker også fisk på Hitra ;) - og er det veldig små - del de bare opp i "koteletter" og trekk de. Litt usikker på hvorfor det er foreslått å trekke de til dagen etter?? Ser for meg at du ender opp med grøt da :) 15-20 minutt holder i massevis siden de er så små. (Åh... elsker nyfisket og nytrukket småsei... mmmmm)
Salt etter mengde - jeg pleier å salte slik jeg salter vann til grønnsaker... eller som pappa alltid sier "sånn passe":)
Rømme, kokte grønnsaker med smør og agurksalat er glimrende forslag (agurksalat a la pappan min: høvle agurk med ostehøvelen. Fyll ei skål med vann, ha i litt eddik og litt flytende natreen. Smak til slik at det verken er for søtt eller for surt. La agurken ligge i så den trekker litt smak)
Du kan fint filetere uten fileteringskniv - bare den er skarp nok. Så mye bein er det ikke å plukke ut - ved filetering drar du jo bare ut ryggbeinet og skjærer av finnene og ørebeinet så burde den være noenlunde beinfri. Hvis du fileterer den kan du
Steke den med skinnsiden ned først - så avslutte med et par min på den andre siden. Samme tilbehør som over
Fjern skinnet, del i biter. Surr litt løk myk, stek deretter fisken med salt og pepper. Bruk mye smør. Legg løken tilbake og ha i rømme. Krydre gjerne med litt natvig. Kokte grønnsaker og feks agurksalat til. Dette er min families favoritt gjennom generasjoner - "seibiff i rømmesaus" :)
Du kan også lage seikarbonader av dem, selvsagt uten mel, det går sikkert an å få dem til å henge sammen på en annen måte. Da er det lurt å lage dem av fileter som har vært frosne, men ikke frys karbonadene etterpå. Kanskje fins det ei oppskrift her på bloggen, det er jo bare å søke! Lykke til!
Hei igjen.
Var inne og søkte på seikarbonader, men måtte gjøre et nytt søk på fiskekaker, og da fikk jeg opp denne (her på bloggen, selvsagt..)
Thorleifs fiskekaker
Vil du ha oppskrift på nydelige fiskekaker, UTEN potetmel el.l.Her kommer den.........
500g valgfri fisk
100 g bacon (kan utelates)
50 g grovhakket løk
3 egg
1.5dl fløte
1 knapp ts muskat
1/2 ts pepper
salt
Bruk foodprossessor, lettvint og raskt. Alle ingredienser oppi, og vips har du nydelig fiskefarse etter bare ett minutt!
De skrev at røra burde være litt løs, hvis den er for fast kan kakene bli tørre. For å lage karbonader er det bare å gjøre dem større. Kanskje man kan bruke noen av de meltypene som er godkjent hvis man sliter med å få dem til å henge sammen?
Fiskekaker er absolutt et alternativ, jevne gjør man med johannesbrødkjernemel.
Det jeg lurer mest på er om det er mulig å skjære bort alle beina.. Nei, jeg har null peil på fisk med bein, jeg er innlandsjente, jeg er vandt med elg og høne i fryseren jeg.
Thorleifs fiskekaker er geniale -laget MASSE i sommer! Siden det er egg i trenger du IKKE jevne med JBKM! Bare husk at alle ingredienser må være kalde, og er det litt væske fra fisken må du ta den med den er det stivelse i. Kjør i foodprocessor til røra blir litt "seig" og klissete. De er KNALLGODE!!
Det jeg pleier å gjøre med småsei er å la den trekke i salt vann, full gryte vann, neve med grovt salt. La det trekke til fisken slipper bena. Så tar jeg den opp, lar det renne av, og så rensker du den. Skinn av, bein bort. Da får du masse smått greier, som du kan bruke videre.
Jeg pleier ha dette i fiskesuppe. Nam!
Det er ganske enkelt å lage filet, men jeg syns ikke det er så enkelt å forklare det skiftelig. Kanskje om jeg finner en video på youtube. :strilajente:
Ellers bruker jeg å ha sei i ildfast form sammen med spinat, fløte, timian, salt. 30 min på 180 i ovnen (holder nok med20 min på pale/småsei).
Topper med ost når det er 10 min igjen av steiketiden.
Vi har en pus, men han spiser så mye mus at han ikke engang gidder å kikke opp i matskåla si her inne;)
Fisken ligger jo i fryseren, og burde spises, jeg må nesten lage litt plass, for i løpet av høsten skal jeg høste rognebær som hønene skal få kose seg med utover vinteren..
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.