< Tilbake til oversikten

Nybegynner. Trenger noen råd

#1

Petronilla sa for siden:

Jeg har nettopp begynt å interessere meg for lavkarbokosthold. Jeg ønsker ikke å bare spise lavkarbomat, men å kutte ned på karbohydratene i det hverdagslige kostholdet. (Har ikke behov for å slanke meg, men tror mindre karbohydrater uansett er sunnere for kroppen). Men jeg er usikker på en del ting. Jeg lager ofte pannekaker til frokost som er laget av egg, cottage cheese, litt fløte, litt havregryn og kanel. Jeg pleier å ha banan på pannekakene, men blir dette feil? Vet at bananer fører til rask blodsukkerstigning. Vil dette da føre til mye insulin som igjen fører til at fettet i pannekakene ikke vil bli brukt som energi og heller bli lagret?
Går det greit å ha både noen lavkarbomåltider til dagen og noen måltider med mye karbohydrater? F.eks lavkarbopannekaker til frokost og en stor porsjon havregryn med melk til lunsj? eller blir kroppen forvirret av dette? (forbrenne fett etter frokost, men karbohydrater etter lunsj).
Setter veldig pris på hvis noen vil svare meg på disse spørsmålene! :)


#2

Zecola sa for siden:

Umh, skal prøve å svare:

Banan = 110 gram, utav de = 24 gram karbo ca, karbo = no go i en lavkarbo kost som tar sikte på ketolyse. Banan øker blodsukkeret og fordi det er raske karbo så er det f.eks utmerket kilde for energi til folk som nettopp er ferdig med en treningsøkt. Det er i utgangspunktet ingen problem å spise en banan her og der i et generellt redusert karbo kost..men det er da altså for høy karbo å betrakte. Utover det så vil jeg i grunn ikke anbefale banan i noen kost egentlig, rask økning i blodsukker så får du masse energi, og detter like hardt ned når det er brukt opp :P Fordelen med banan etter trening er knyttet med kroppens behov i muskelbyggingen, har den ikke energi klarer den heller ikke bygge muskler and so on (så vidt jeg husker).

Kroppen din vil forsovidt ikke bli så veldig forvirret om den får mer karbo i noen måltider og mindre i andre, se på dags total energi inntak. Du nevner pannekaker til frokost (lavkarbo).. dette vil være en kilde for proteiner.. Havregrøten vil da seff være en god del karbo..

Men hvor mye proteiner, karbo, fett osv du har tenkt å legge deg på vet jeg ikke.. normalt sett er vel alt under 200 karbo per dag for "lavkarbo" å betrakte. Men da betyr det også nødvendigvis at resten av energien må komme fra noe annet ;)


#3

Petronilla sa for siden:

Takk for et innholdsrikt svar. Lurer også på en annen ting. Hvis man spiser en lavkarbo middag (med mye fett og proteiner), og så is til dessert, vil karbohydratene i isen da "ødelegge" for fettforbrenningen? Det må da vel uansett vel være bedre å enn å spise en karbohydratrik middag + is til dessert? Spiser jo ikke is hver dag, men bare som et eksempel.


#4

Gerd sa for siden:

Å blande lavkarbo og høykarbo vil gi blandingsforbrenning. De raske karbene forbrennes først, og fettforbrenning forstyrres.

Det kan resultere i vektoppgang.


#5

Zecola sa for siden:

Om det resulterer i vektoppgang vil vel komme an på total inntak og i hvilken grad man trener og forbrenner og til hvilken tid man trener og forbrenner? Men som Gerd sier, raske karbs går først.. så hvis du spiser havregrøt så er kroppen fint fornøyd med å forbrenne havregrøt karbs istedet for fett. Personlig ville jeg ikke akkurat anbefale havregrøt med mindre man har bruk for energien til noe.

Regner med det som Gerd har skrevet i grunn svarer på middag/Is spørsmålet ditt.


#6

Petronilla sa for siden:

Ok, men er det ikke bedre å spise noen lavkarbo og noen høykarbo måltider i løpet av en dag, istedet for bare høykarbomåltider? Tilbake til middag/is- spørsmålet. Når kroppen har forbrent de raske karbohydratene fra isen, vil den da forbrenne fett fra middagen etterpå? Hadde jo ikke blitt mett av bare is uansett, så kroppen trenger vel å forbrenne mer enn bare isen? Den vil kanskje ikke forbrenne like mye av middagen, men litt må vel forbrennes?


#7

Zecola sa for siden:

Som sagt, det er i utgangspunktet total inntak som teller, karbs vil stoppe fett forbrenning, om det er ved frokost, middag, kvelds spiller forsovidt liten rolle, vil til dels stoppe fettforbrenning så lenge du har karbo å forbrenne, forutsatt du bruker dem opp (hvis du ikke gjør det så lagres det gjerne som fett) så vil kroppen etterhvert begynne på fettet, ja. Mulig det vil være en fordel å få minst karbs sent på kvelden i og med at man senker aktivitets nivå og kroppens behov for energi når man går og legger seg, men det vet jeg ikke så veldig mye om. Jeg er ikke på generell lavkarbo men på ketolyse. Det greieste utover det er nok å fordele det på måltidene slik at det også blir fordelt på energi behovet ditt. En annen viktig ting er at karbs vil gi svingninger i energi og sannsynligvis også i humør, arbeidslyst osv. Mao, samler du alt til middag så vil du bli litt "høy på sukker" en stund og så vil du dette ned igjenn på "normal". Ikke akkurat noen stor fordel.

Mitt tips, spis jevnt, ikke annenhver måltid. Ikke spis for sen mat på kvelden med mye karbs. Pass på total inntaket ditt.


#8

Nicpins sa for siden:

Ahh-hah! :) Det som er greia med egenkomponert lavkarbo er at du MÅ nesten bare eksperimentere på deg selv, sånn er det bare. Det er jo selve definisjonen av ordet "egenkomponert", ikke sant? Vi som har fulgt lavkarbo bøker, opplegg, menyer og filosofier tilnærmet slavisk for å kunne gå ned i vekt har også måttet eksperimentere på egne kropper, simpelthen fordi alle kropper er så forskjellige, og vi reagerer ulikt på ulike matvarer/tilsetningsstoffer/medisiner/ytre påvirkninger. Det både er, og skal være, et lite forskningsprosjekt på egen kropp, det å endre kostvaner. Vi må være ydmyke og lydhøre overfor hvordan kroppen reagerer, og prøve å innrette kosten deretter.

Det er uansett både lurt og sunt for alle mennesker å kutte ned på matvarer som trigger høy insulinproduksjon fordi insulin er et kjempekraftig hormon som lager mye kødd i kroppen vår, når det produseres i store mengder.

Lykke til videre med prosjekt "Kroppen din". Ikke vær redd for å prøve deg fram, det viktigste er at du er lydhør på kroppens signaler.

Hold oss oppdatert, da!
:)


#9

unaturligslank sa for siden:

Så lenge du inntar kh vil du ikke få den ekstreme fettforbrenningen vi i ketolyse/atkins induksjon/skaldeman er ute etter. Men du vil jo få et bedre blodsukker og sikkert mye helsegevinst av å kutte ned på de raske karbohydratene og spise generelt lavkarbo/ fedon. Men om du begynner å pøse på med fett fordu du tror du kan det av å kutte litt kh og i tillegg overstiger daglig kcal-behov for din kropp vil du utvilsomt gå opp i vekt.
Så med andre ord, ikke pøs på med fett om du ikke avstår "totalt" fra karbo.


#10

Megvel sa for siden:

Hei!

Jeg har måttet leve lenge slik du prøver, før jeg begynte med keto etter en oppfeitende ammeperiode. For det stabiliserer blodsukkeret og med lavt blodsukker er jeg et lite monster. Grrrrrr.

For å si det slik:

Det er bedre med havregryn, sammalt hvete, og en dasj kruskakli, samt et egg ekstra og kanskje en most frukt som søtning i enn å bruke hvitt hvetemel, to egg, melk og masse sukker (og gjerne sukker på også. :rolleyes:)

Det er bedre å bruke fullkorns hvasomhelst enn raffinert hvasomhelst.

Det du leter etter heter Fedon Lindbergh eller Atkins vedlikehold (maintenance). Da gjelder altså nok protein og langsomme KH. Men ikke masse fett, som i ketolyse.

MEN, om man er over 72 KH per dag er en halv pakke bacon og tre egg til frokost fremdeles fetende :D Veldig synd haha


#11

Petronilla sa for siden:

Jeg har ikke tenkt å pøse på med fett. Men hvis man kutter ut en del karbohydrater, må man vel få energien fra noe annet? Jeg har alltid hatt høy forbrenning og har måttet spise mye karbohydrater for å bli skikkelig mett. F.eks mye pasta, ris eller poteter til middag. Hvis jeg kutter ut potetene til middag og heller lager en grønnsaksmos av blomkål og brokkoli, kan jeg ha litt fløte i den da? Det er ikke snakk om at jeg blir mett av bare kylling og grønnsaker eller fisk og grønnsaker! Jeg har ikke behov for å gå verken ned eller opp i vekt, så lurer på hvordan jeg skal bli skikkelig mett når jeg kutter ut en del karbohydrater?


#12

Kitt sa for siden:

Kutter du karbohydratene til et minimum, må du ha noe mer fett for å få nok energi!

Ketolyse/lavkarbo er vektregulerende, så du går ikke ned om du er normalvektig, men blir slapp og energiløs om du ikke tilsetter noe fett i kosten!

Klart du kan ha fløte i mosen om du liker det! Jeg syns blomkålmos er best med bare smør og litt fetaost, jeg!

Egenkomponert er det jo kun du som har kontroll på. Kanskje føle deg litt frem i starten!;)


#13

unaturligslank sa for siden:

Selvfølgelig kan du bruke fløte. Når jeg sa at du ikke skulle pøse på med fett var det kanskje en litt for unøyaktig uttalelse. Spis fett, men ikke like mye som meg:p. Du får prøve deg frem og finne den balansen som passer deg best. Anbefaler deg å lese masse. Kunnskap er nøkkelen til en vellykket kostomlegging, mener jeg i alle fall.

I begynnelsen vil du nok savne karbo-delen av måltidet litt. Og jeg spiste også oftere i starten. Men etter hvert som kroppen blir vant til kostholdet vil du se at det fungerer flott!:)


#14

kennygirl sa for siden:

I begynnesen pleide jeg alltid å ha salat eller ferske grønnsaker(paprika og agurk) OG kokte/stekte/gratinerte grønnsaker.
Siden jeg da hadde to typer tilbehør savna jeg liksom ikke potet/ris/pasta.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.