I boka står det at man skal bruke smør og holde seg unna oljer.. Bortsett fra olivenoljer.. Noen som vet hvorfor?
Og hva bruker man når man lager aïoli og majones? Ok å bruke noe olivenolje, men synes det blir for skarp smak med bare oliven.. Så hva er best å supplere med...? :) (Jeg er uansett veldig opptatt av at oljen skal ha god kvalitet...)
Det står i boka "Spis deg ned i vekt"..
Han skriver at rapsoljer og sånt ikke er noe tess, bortsett fra olivenolje.. ellers spiser man smør og fett fra kjøtt/fisk..
Oljer som ikke har noe smak er ikke kaldpressede, så du unngår ikke "usunne" oljer i Aiioli:) Men det er jo ikke sånn at du heller neppå med disse behandlede oljene hver dag..
Jeg har kaldpresset rapsolje (Norsk, Odelia), som er nøytral på smak.. Så det finnes vel noen oljer som er sunne og nøytrale på smak.. :) Jordnøttolje er også en nøytral olje.. :)
Men et ikke om det er feil å bruke dem på fettkuren? Skaldeman skrev spesefikt at rapsolje ikke var noe særlig, men skjønner ikke hvorfor.. :P
Jeg mener at noe av forklaringen også er at flerumettede oljer lettere oksiderer.
Olivenolje er enumettet og oksiderer ikke så lett, og det tror det er grunnen til at Skaldeman sier at det er greit? Godt mulig jeg husker feil :)
Hadde cocosa uten smak, og laget majonesen med. Den ble god, og kokosolje er sunt :)
Ja. Omega 6 tåler dårlig oppvarming, oksiderer lett i kroppen, er betennelsefremmende. I oljene du nevner er det forholdsvis mye omega 6, Peanøtt og rapsolje. Raffinerte oljer av disse typene er interessante, fordi jeg tviler på at omega6 fettsyrene tåler raffineringsprosessen noe særlig godt. Når det er sagt er Omega 6 en essensiell fetssyre, men det er sjelden noe problem å få nok.
Den til å steke i stivner da ikke så lett, tror den alltid har vært flytende hos meg? Det var på sommeren jeg laget, og det var varmt ute og inne :) så jeg fulgte bare en av oppskrift her på forumet - den store majonestråden?
Nå ble jeg redd for at det ikke kommer til å fungere om jeg kjøper ny og prøver igjen :p
Ah, ok. Jeg tenkte at du måtte ha brukt den pure-typen, men jeg synes den stivner lett også, i forhold til annen olje ... Men du kunne kanskje ikke ha den i kjøleskapet? (Liker majo best når den er kald :o).
Kjøleskap... :o laget før middag og etter middag var det ikke noe igjen til å sette i kjøleskapet. Så den tanken har jeg ikke tenkt. Har aldri kommet så langt at jeg har kjøpt ny. Laget med olivenolje en gang etterpå, men likte ikke den så godt. Og da har jeg bare glemt bort at jeg kan lage majones :)
Kom bare på det nå siden det var et spørsmål. Kanskje jeg skal teste igjen, da skal jeg fortelle om resultatet blir bra og kan settes i kjøleskap :)
Ja! Gjør det! Jeg har kutta ut majones nå, for jeg er redd for at den kan være en av synderne til vondtene i kroppen, med tanke på ubalansen i oljene. Og jeg har spist MYE majo. Men det blir liksom litt sånn luksus dersom jeg må kjøpe superdyre oljer for å lage en majones som smaker godt nok :).
Chunky hadde et interessant innlegg med en antydning av at ME, fibromyalgi og litt mer kan være knyttet til intoleranse til linolensyrer. Om han er innom her en gang kanskje vi kan spørre ham om å utdype litt?
Takk! Interessant, ja! Men jeg bruker jo så godt som null oljer til vanlig, men jeg har konsumert en fair share av majones, og selvfølgelig er den laget på soyaolje ... Verste sort, liksom :o.
Leste akkurat nå at rapsolje hadde bra sammensetning av omega 3 og 6, og at den tåler bedre oppvarming enn olivenolje.. Det er ikke anbefalt å bruke olivenolje til steking, og cocosa (kokosfett) er det beste man kan steke i egentlig... :)
Personlig bruker jeg cocosa eller smør til steking, og raps og olivenolje til kald matlaging som majones, aïoli og majoneser... :)
Bare lurte litt på hvorfor man ikke skulle bruke det, lissom.. :)
Skaldemann sier han ikke trenger antioksydanter. Trolig fordi han unngår slike oljer som trenger å beskyttes med nettop antioksydanter for ikke å bli ødelagte. De blir fortere ødelagte, og må bevares på mørke flasker i mørket i kjøleskapet. Om man putter oppi en e vitamin tablett holder den seg lenger. Unntaket er tistelolje og hvetekimolje som har mye e vitamin i seg naturlig. Men fytterakkern tistelolje smaker fælt. Hvetekimolje er god, valnøttolje også. De er supre, og dyre. Jeg følger ikke Skaldemanns råd om å unngå essensielle oljer, altså.
Ideen slik jeg har forstått det, er at kroppen vil ha animalsk (NATURLIG) fett, dvs. mettet fett.
Og det finnes i dyrefett, kokos (85%), smør (51%).
Olivenolje er 14%mettet, 72%enumettet og 9%flerumettet.
Men den er naturlig, og vi mennesker har brukt den i lang tid.
I boken "Spis deg ned i vekt" på side 21:
"Fett er livsviktig. Uten fett i kosten dør vi. Selv foretrekker jeg fett fra dyreriket. Jeg tror det er det sunneste vi kan spise.
Legevitenskapen sier tvert imot. Andre NATURLIGE typer fett duger også, først og fremst olivenolje. Rapsolje og lingnende produkter er moderne oppfinnelser."
på side 23: "(..) da vi -som brun bjørnen- lever av mettet fett"
Gammel tråd, men jeg synes argumentasjonen til Skaldemann er elendig ift rapsolje. Kokosolje har f.eks ikke blitt presset i flere hundre år så da burde vell den også utgå?
Rapsolje inneholder vell 63% enumettet, 20% omega 6 og 10% omega 3 i tillegg til 7% mettet. Den er ganske lik olivenolje, men har langt mer omega 3. Den kaldpressede mener jeg absolutt er en bra olje siden du:
kan bruke den til baking, koking og stekning kort tid på lav varme.
Får en utmerket omega 3\6 ratio (1:2) som er langt bedre enn omtrent alt av oljer som finnes.
Mye av den kaldpressede oljen her i landet er laget i Norge og jeg som tidligere avløser får god samvittighet av å støtte norsk landbruk akkurat som når jeg kjøper smør, rømme, creme fraise og helmelk med god samvittighet :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.