Hei, Jer er ny her. Holder på på 4 dagen. Jeg lurer litt på det her med grønnsaker. Trodde det ikke var så lurt å spise det pga av mye karbohydrater. Men burde jeg ha det til et par måltider om dagen ? Prøver å holde meg til kjøtt/fisk, sopp og noen broccolitopper noen ganger. Burde jeg legge inn mer grønnsaker ? Regner og regner på karbohydrater, og blir nok vant til det til slutt. De fleste oppskrifter jeg har lest her inne er uten grønnsaker , så jeg blir litt i tvil, men andre plasser står det at man må passe på å få i seg grønnsaker ?
Hvis du spiser egenkomponert lavkarbo er det vanskelig å si noe, eller gi bestemte råd.
Følger du ketolyse, og er i ketose (for å gå ned mange kilo) - så skal du spise grønnsaker. Altså 15 g KH om dagen (ikke mindre enn det)
Spiser du egenkomponert, så kan du spise så mye grønnsaker du vil. Eller la være. Men det er viktig å få i seg nok vitaminer, for at kroppen og fettforbrenningen skal fungere optimalt.
Grønnsaker som har lite karbohydrater er squash, sopp, agurk, salat, tomat (noen reagerer med å ikke gå ne i vekt m tomat - mn det ser du selv) grønn og gul paprika har mindre karbohydrater enn rød paprika... en trenger ikke telle karbohydrater i løk.
Håper du fikk litt svar :) Husk: drikk nok vann (2-3 liter/dagen) og få i deg nok fett i tilleg!
Ikke riktig. Løk inneholder ca fem gram karbohydrat pr hundre gram, og disse må du telle. Du må selvsagt ikke telle de om du ikke vil, men de er der enten du teller de eller ei.
Til og med 5,7 gram, faktisk! Men løk har visst ikke karbohydrat i form av stivelse, og det spaltes visstnok i tykktarmen, sånn at det ikke gies blodsukkerstigning. Dette er en stund siden jeg leste, så jeg husker ikke eksakt. Beklager om dette ble forvirrende.
Jepp, og det viste seg at etter videre leting, så var de karbohydratene du ikke trengte å telle med, de som var utover de 5,7 grammene. De 5,7 grammene er mono og disakkarider, som vi vel på enkelt vis kan kalle for sukker. Og disse teller, resten av karbohydratene i løk, trenger man ikke å telle med, de er heller ikke oppgitt i matvaratabellen.
Og her fant jeg tråden som til slutt konkluderte med at det fortsatt er 5,7 gram sukker i løk. I tillegg til dette inneholder løk mye Fruktan, men dette skal man ikke telle med.
:eek: oj! det visste jeg ikke. Har vel egentlig stolt blindt på de som har sagt at jeg trygt kan spise løk uten å telle kh. Men hvis det skal telles, så må jeg selvfølgelig det!
Hmm..dette er det vel delte meninger om. Hvis jeg ikke husker feil, så står det vel i boka til Torkil Andersen - "Slank med ketolyse" - at anbefalt maks øvre grense for inntak av karboer er inntill 15 for kvinner og 20 for menn, samtidig som det nevnes at noen kan være i ketose på mer enn de anbefalte maksgrensene...eller har jeg misforstått totalt? Jeg sliter med å komme opp i 20 KH...
Hehe... Før hadde jeg dårlig samvittighet fordi jeg spiste digg og pottis.. Nå sitter jeg å lurer på om jeg skal få dårlig samvittighet fordi jeg spiser litt for mye broccoli.. :D
Jeg mener at Torkils grense på 15 kh pr. dag er unødvendig streng, Atkins, som har operert med dette i over 30 år, tillater 20, og alle holder seg i ketose på 20 kh.
Når man får dårlig samvittighet av å spise grønnsaker har det gått for langt. Du skal spise mye grønnsaker før du overstiger 20 kh. Grønnsaker er bra for deg, spis det i rikelige mengder uten dårlig samvittighet.
I boka står det ordrett "Det er viktig at du spiser deg mett, men heller ikke mer enn det."
Og så står det videre litt uti boka "Å gjennomføre ketolysekuren uten salater og varierte grønnsaker er helt feil og medfører ikke bare stagnasjon i vekttapet men også risiko for forhøyelse av blodets innhold av kolestrol. Når du har vært i ketose i noen uker, kan du tillate deg å øke karbohydrat mengden med 5 gram per uke opptil 25-40 gram under forutsetning at du har utslag på ketostixen"
Og så står det også at en bør bruke de 25-40 g karbohydratene på Grønnsaker!
Ergo: en skal spise til en er mett - og ikke mer enn det. Og fyll på med masse og varierte grønnsaker i kosten! Og får en ikke i seg mer enn 15-20 gram karbohydrater, så trenger en vel ikke stresse med det heller (slik jeg ser det)
Jeg vil heller påstå att påstanden om att høyt kolesterol er "farlig" er tull. inuitter levde jo helt uten grønnsaker og hadde overhodet ikke problemer med hjertet. Kjøtt og fisk gir oss alle vitaminer vi trenger for å ha ett fullverdig kosthold. (unntatt magnesium)
Dette glimrende innlegget av chunky avliver kolestreol myten en gang for alle.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.