Jeg har begynt med lavkarbo pga lite energi, meget svingende blodsukker gjennom dagen, dårlig søvn, vil forebygge livsstilssykdommer og generelt spise mat som passer kroppen min (altså ikke pga et ønske om å gå ned i vekt). Følger heller ingen spes retning innen lavkarbo enda, men venter på et par bøker for å lese meg opp på emnet :)
Spm 1: Må jeg da telle karber? Eller er det bare for dem som er/skal i ketose?
Spm 2: Er det virkelig nødvendig å telle/veie fett og proteiner? Holder det ikke å holde seg unna fy-lista, og heller spise skikkelig god mat (dvs setersmør, fløte, bacon, rent kjøtt/fisk og herlige grønnsaker osv)??
Hvis du velger å gå på generell lavkarbo kan det lønne seg og sette en ca mengde med karbohydrater man skal spise hver dag. Tror ca 50 g om dagen er vanlig. Jeg vil tro det lønner seg å holde litt oversikt over hvor mye en får i seg. Når det gjelder fett og proteiner er det strengt tatt ikke nødvendig å telle gram, men kan være lurt i begynnelsen sånn at man får et forhold til hvor mye en får i seg. Etter et par uker så hadde jeg såpass god oversikt over dette, så etter dette veier jeg ikke fett og proteiner. Tror det ligger flere tråder her inne som omhandler dette temaet, hvordan sette opp en kostplan med generell lavkarbo.
Jeg tror at om du spiser rent - rene kjøtt- og fiskeprodukter, grønnsaker, smør, egg og eventuelt litt nøtter og bær så vil du ha et godt kosthold som gir deg det kroppen din trenger. Gjerne lever og innmat også, og kraft kokt på kraftben.
For meg har det vært helt uaktuelt å veie maten, målet er å lære å høre hva kroppen vil ha. Det å veie og måle tar vekk matgleden, og for meg blir det et usunt og feil fokus. Det blir stressende, og stress er jeg altfor flink til å holde på. Men vi er forskjellige, så det er nok ingen fasitsvar på spørsmålene dine.
Har du lest LavkarboPå3min? En god og enkel innføring i lavkarbo :)
Jeg har også begynt på lavkarbo for å få opp energien, er på 5. dagen nå, og føler meg mye bedre:D
Har telt karbene, det mest fordi jeg ikke har peiling på sånne saker. Kom til 11 om dagen. Forsøker å trøkke ned mest mulig fete saker, og føler overskuddet er på vei tilbake. :)
Heisann. Jeg er også ny her inne i disse dager, selv om jeg har "eksperimentert" litt i sommer. Jeg leste også "halve forumet" slik du -marie- har gjort:p. Jeg har blitt mye klokere, selv om jeg følte meg mer forvirret enkelte ganger. Jeg kjøpte boka til Sofie Hexeberg; "Frisk med lavkarbo - nytt liv med riktig mat". Den synes jeg var nyttig å lese, selv om jeg ikke fant en pasienthistorie som lignet meg;). Jeg har også lest gjennom infoen til nye på lavkarbo som arnakristin har skrevet. Det hjalp meg å sortere. Videre har jeg lånt den første boka til boka til Skaldeman og :lesebok: leser den nå.
Det er ikke en metode/kur som er rett for alle; noen kan ha mer, andre må ha mindre karbohydrater. Noen kan spise fete oster, andre ikke. Det samme når det gjelder lettbrus; noen kan drikke det mens andre ikke kan.
For min del har jeg valgt å veie og telle rett og slett for å vite hva det er jeg holder på med og hvordan kroppen reagerer på det. For å ha oversikten bruker jeg gratisprogrammet på diett.no og en kan også bruke Matpådata. Alternativt har Homer Simpson laget et regneark som kan brukes; se vedlegg med små skrift i innlegget.
Jeg har lagt om kosten pga vektnedgang og gikk ned 2 kilo de to første ukene. Etter dette har det stått i ro, av uvisse årsaker. Det kan være psykisk; jeg er for opptatt av vekta? Det kan være kroppen som er i "sjokk"; den har knapt nok fått fett på 25 år og så får den massevis? Jeg tror kanskje sikkert at jeg spiser for mye til hvert måltid; altså ikke kjenner på når jeg er mett. Jeg er i alle fall stinn lenge etter måltidet. Dette har jeg kjent på spesielt den siste uka, og ser at jeg må gjøre noe med. Uansett spiser jeg ikke før jeg er sulten; og det uten å bli slapp, sur mv pga lavt blodsukker.
Jeg tenker som så at jeg skulle ha lagt på meg enormt mye med tanke på hva jeg faktisk spiser, så jeg er strålende fornøyd med å spise så godt og ikke gå opp. Klærne blir stadig litt romsligere; må ha funnet tak i belte på bukser som før sommeren var så stramme at de var som pølseskinn. Sånn sett er de 2 kg på vekta alt for lite:rolleyes:.
Dette ble litt lengre enn jeg tenkte; men det gjør godt å se det en tenker selv svart på hvitt. Jeg liker dette forumet; her finner en all slags info. Jeg følger enkelte tråder (denne nå ;)) ved å abonnere. Kjekt at det kommer mail når det er nye innlegg:stortsmil
Uansett hvordan dere gjør det, eller hvorfor, så ønsker jeg alle lykke til. Hittil har dette vært den enkleste og beste måten jeg skulle prøvd å gå ned i vekt på! :goodluck:
Ingen pasta, potet, grønnsaker som vokser under jorden, ris, frukt eller brød.
Maks 5g karbo pr 100g i matvarer fra butikken.
Ble vant med tankegangen og synes dette var en fin-fin måte å "starte" på - selv om jeg ikke gikk ned i vekt. Måtte nemlig i tillegg telle kcalorier. Spiser nå rundt 20 g karbo pr dag - og ikke mer enn 1500 kcalorier (ca). Funker som fy! Ca en kg ned pr uke. De ukene jeg har spist etter filosofien øverst - altså MER kcalorier har vekta bare stått stille - men det er jo ferietid... :cool:
Takk for tipset! Jeg tror ganske sikkert at jeg spiser for mange kcal pr dag. Jeg ser jeg ligger på ca 2000/dag, evt mer. Sliter med å komme ned til 1600 som jeg innbiller meg er passe. Kan du beskrive en dag med mat slik at jeg ser hva lurt du gjør? Jeg bruker mye olje, smør og rømme i maten, noe som drar opp kcal ganske heftig. Ser at jeg i snitt ligger på ca 15g kh om dag; det er jo bra. Selv om jeg da holder meg innafor 5-20-75 til Skaldeman på det viset, føler jeg at jeg spiser for mye. Plages litt med bryst/halsbrann for tiden, det har jeg ikke gjort tidligere (med unntak av mens jeg var gravid - noe jeg definitivt ikke er nå!). Kanskje det kommer av at jeg spiser for store måltid? Egentlig er de på noe av det samme som før, men de metter mer nå....
Et eksempel på mine måltid basert på spis-deg-slank:
Frokost: 2 skiver spis-deg-slank brød med hjemmelaget syltetøy på (jordbær, natreen og JBKM :)) Ca 300 kcal om jeg ikke husker helt feil
eller kjøttpålegg med majones
Lunsj: Kald kokt laks med dressing (ca 100g laks og 40 g dressing av majo og CF) også ca 300 kcal
Mellom: Cappuchino-smoothie, hjemmelaget. Ca 180 kcal
Middag: Feks fiskegrateng med egg - 250 kcalorier (middagene er mindre enn jeg ville spist "naturlig".
eller
stor pizzaomelett ca 400 kcal
eller
gresk moussake ca 400 kcal
Kvelds: Kunstig søtet pisket krem med bær, ikke mye ca 250 kcal
eller
en atkins-sjokolade
Det er for meg mengdene det går på... jeg er storspiser - så i starten syntes jeg det var FRYKTELIG små porsjoner. Men jeg er jo ikke sulten - så hvorfor spise mer? Løsningen for meg - faktisk fremdeles - er at jeg lager ferdig en del måltider på forhånd og fryser ned (akkurat som spis-deg-slank måltidene). Jeg regner ut kcal og karbo og noterer på toppen.
I starten var dette kjempehjelp for meg for å finne ut hvor mye jeg burde spise for å holde meg lavere i kcalorier. Etter en del uker nå har jeg laget maten selv - og nå blir det mer og mer ad-hoc laging, dvs jeg trenger ikke gjøre klar så mange porsjoner mer. (Med unntak av at lunsj/mellom-måltidene som er geniale å ha med på jobb :))
Jeg bruker spis-deg-slank boka aktivt, der står det greit mengdene. jeg spiser MYE mer når jeg ikke har ferdigmåltidene - med det resultat at jeg ofte da står stille vektmessig disse periodene (slik som i ferien.)
du kan feks gå inn på sidene til spis-deg-slank, de har nemlig næringinnhold over (de fleste) måltidene sine - og da får du et bilde av mengde og ikke minst inspirasjon :) Det var en bøyg for meg å bare spise kald laks og dressing - UTEN brød eller grønnsaker til - men det er faktisk KJEMPEGODT og veldig mettende :)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.