Heisann alle her på forumet.
Jeg lurer bare på om de finnes noen liste over gode karbohydrater, jeg spiser VELDIG mye frukt og grønnsaker som har mye karbohydrater, men disse karbohydrater er veldig gode og bra i en diett, jeg har tatt av 22Kg på 11 uker og 75% av kosten min er frukt & grønnsaker, litt kjøtt og fisk utenom.
Jeg synes bare det blir fokusert så mye på at karbohydrater MÅ du unngå hvis du skal ned i vekt, det er ikke sant, det er dårlige og gode carbs.
Håper dere har noen innspill på dette og hvis noen har en liste over gode karbohydrater hadde det vært fint om dere poster den her.
Flott hvis det funker for deg :) men det er en del av oss her som har gått ned mange kilo på akkurat samme kur som du går på. Dessverre går disse kiloene på igjen, pluss noen ekstra bonuskilo som "takk for slankekuren".
Karbohydrater - raske, langsomme, gode eller dårlige ender opp som sukker i kroppen alle som en. De øker blodsukkeret og får igang insulinproduksjonen (som veldig mange blir fete av), selv om noen av karbo-kildene øker blodsukkeret langsommere enn andre.
De beste karbohydratene er grønnsaker som vokser over jorden. De inneholder ikke så mye karbohydrater, og man kan spise mye av det uten at det påvirker blodsukkeret i særlig stor grad.
Frukt er vel ikke akkurat av de beste karbohydratene. Vi er opplært til at frukt er noe av det sunneste vi kan spise, men det er ikke helt riktig. Frukt inneholder vitaminer, men nesten ikke noe i forhold til animalsk mat og endel grønnsaker. Frukt er stort sett sukker + vann. Naturlig ja, og bedre enn godteri selvsagt, men vil man ned i vekt og ha god helse bør man nok kutte inntaket litt. Både jeg og min mann får søtsug av frukt, så vi prøver å heller spise bær siden det er mindre karborikt, samt at frukt ALLTID bør spises sammen med noe proteinrikt, feks. nøtter, for å holde blodsukkeret stabilt, for frukt alene er ustabilt på blodsukkeret og bare det viser jo at det ikke er bare gunstig.
...og siden de få vitaminene som finnes i frukt og grønnsaker er fettløselige, har kroppen ikke mulighet til å ta dette opp i kroppen om du ikke tar det sammen med fett. Frukt + grønt uten fett = bare sukker og ingen vitaminer.
Hei,
Ja, helt klart det er flere veier til Rom… men her inne følger vi prinsippene for lavkarbo. Lavkarbo er en samlebetegnelse på karbo reduserte kosthold med inntak fra tilnærmet null til 150 kh pr dag. Frukt anbefales kun i begrensede mengder i noen lavkarboretninger. Som de andre her sier så spiser vi grønnsaker som vokser over jorden, med unntak av mais og i tillegg kan man spise noe løk.
Dersom du seriøst vurderer lavkarbo så finner du mye nyttig informasjon i vedlagte link og der vil du bl.a. finne en hendig liten brosjyre ’LCHF på 3 minutter’ Til alle nybegynnere på lavkarbo…
Hva mener du egentlig med bra karbohydrater? Karbohydrater er stort sett karbohydrater. Hvordan karbohydratene påvirker blodsukkeret avhenger for det meste av hva du spiser de sammen med, eventuelt etter hvilke andre næringstoffer som er i den aktuelle karbohydratvaren. Det er klart det er en viss forskjell på forskjellige sukkerarter og stivelse, men i praksis ser jeg ikke helt forskjellen...
Her høres det jo ut som at man må holde seg på 20 minus for å holde vekta resten av livet.. Merkelig at noen til og med går ned på å spise endel mer da:confused:
"Gode" karbohydrater:
Grønnsaker som vokser over jorda.
Helt greie karbohydrater som du kan spise, men må begrense:
Store havregryn
Fullkornspasta/ris/couscous
Bønner og linser
Grovt fullkornsbrød (helst proteinberiket)
Det kommer som Alkazelters sier helt ann på hva du spiser dem sammen med.
Frukt er ikke bra i store mengder.. I det minste så bør du velge de minst sukkerfylte.. Banan, ananas, mango osv utgår.
Det finnes et uttall lavkarbo-teorier; fra relativt "liberalt"(feks ala Fedon Lindberg) inntak, til nesten uten inntak av karber i det hele tatt( feks ala Skaldermann)
Hva den enkelte velger og synes fungerer bra for dem er nok avhengig av flere faktorer, som antall kilo ned, insulinresistens og søtsug, vanskelighetsgrad på dietten, tilgjengelighet av råvarer, helse forøvrig bla.
Fellesbetegnelsen karbohydrater inneholder ulike typer karbohydrater; noen virker fort og forbrenner fort og påvirker blodsukker fort. Det er karbohydrater med iflg Fedon Høy GI, som feks sukker, hvitt mel,grønnsaker med mye stivelse som feks poteter.
Så er det karbohydrater med middels GI og lav GI. Jeg skal ikke gå nærmere inn å dette her, for det finnes både bøker og mye info om det her i andre tråder, men saken er at jo lavere GI, jo tregere forbrenner de og jo mindre påvirker de blodsukker, så insulinproduksjon holder seg stabil. Noe som jo er ønskelig.
Fedon Lindberg er mest opptatt av at vi spiser karbohydrater med LAv GI, mens andre dietter går mer på at feks inntak av antall karbohydrater skal være færrest mulig, tilnærmet 20 (Ketose)- og tilnærmet O ved Skaldermann.
Egentlig er dette to sider av samme sak, men høres forskjellig ut. For spiser du mat med HØY GI faktor på karbohydratene, så får du fort i deg mange karbohydrater også. Feks 100 gr sukker er 100 karbohydrater(ca) og 100 gr sukker er ikke mye å leve på, men spiser du mat med Lav GI, feks grønnsaker, så kan du spise veeeelig mye i løpet av en dag og ikke komme opp i 100.
Tror jeg gir meg med dette...
Bortsett fra at jeg pleier å dele karbene inn i ulik forbrenningsfaktor som er veldig billedlig
Karber med Høy GI (sukker)er som å fyre med silkepapir; brenner fort uten mye nytte. Bare til forvirring/blodsukkerstigning. Fyrer for åpne vinduer eller åpner fettdepotene så alt fettet fyker inn til lagring istedenfor å gi energi.
Karber med middels GI, som bær og frukt feks er som å brenne med en tørr plank; tar ganske lett fyr og brenner en stund. Ganske greit for de som ikke har for mye trekk i huset, men trenger en lunk/ikke har problemer med blodsukker feks eller får søtsug av karber.
Karber med LAV Gi, som grønnsaker som vokser over jorda, brenner som en god bjørkekubbe. Tar litt tid å fyre opp, men brenner rolig og lenge. Stabilt fyring/blodsukker.
Fett brenner som ei Tyrirot....brenner og brenner og brenner....:p
Bare noen personlige teorier , tanker og et lite innspill :)
Dette er en av de beste forklaringene jeg noensinne har lest om dette!! Den skal jeg legge meg på minnet.
En annen faktor man bør ha i mente: for noen som trener mye takler kroppen karbohydrater litt bedre. Hvis jeg har bestemt meg for en planlagt utskeielse, som på påskeaften hvor jeg skulle skeie ut med masse godis, tok jeg meg en lang og energikrevende treningsøkt på treningssenteret. Resultat: la ikke på meg et gram. Jeg gikk faktisk litt ned.
Nå unngår jeg stort sett godis utenom spesielle anledninger og dette er ikke ment som noe pro innleg for karber, men de gangene jeg altså skal skeie ut funker det å legge inn litt mer trening utenom de regelmessige øktene. Og jeg tror at noen som trener mye og regelmessig ikke vil merke like stor effekt om de innimellom skulle spise litt mer karber enn de pleier.
Liten digresjon:
Lavkarbo er foressten et helt fantastisk kosthold for å oppnå resultater raskt på trening. Jeg brukte en måned på å bli døden nær på å løpe 6 minutter sammenhengende til å løpe 60 minutter sammenhengende. Jeg trente intensivt, men likevel. Jeg har aldri opplevd så stor treningsfremgang som på lavkarbo, og jeg kommer meg utrolig raskt etter øktene.
Takker og bukker Ignite...jeg har jo nettopp fått en prikk fra deg jeg...en grønn en enda jeg hadde skrevet feil navn:pTakk:klem:
Og tusen takk til dere andre for hyggelige tilbakemeldinger :klem:
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.