Det aller enkleste vil jo være å grille. :-)
Da er det bare å pøse på med grønnsaker til veggisen. Det meste kan grilles. Sjalottløk, paprika, sopp, squash, aubergine, asparges osv. Få vann i munnen
Bare pass på at kjøttet og grønnsakene ikke har nærkontakt (er forskjell på hvor hysteriske veggiser er på dette da). Legg evnt grønnsakene i en grillform, så er du trygg.
Ellers fant jeg en vegan-lavkarbooppskrift, som jeg ikke tror skal være veldig dyr. Vet ikke hvor du legger deg på karber, men denne har ifølge boka 6,5 gram karber og 8,2 gram protein per porsjon. Oppskriften er for fire porsjoner. Jeg har ikke testet den, så går ikke god for den... :-) Er fra en engelsk kokebok, og er litt for trøtt til å oversette nå, men taster den inn slik den står.
Funker sikkert med en grønn salat ved siden av.
Ragoût of wild mushrooms
1 kg wild mushrooms
4 tablespoons olive oil
3 garlic cloves, crushed
4 tablespoons double or soya cream (siden vedkommende er vegetarianer og ikke veganer kan du bruke vanlig fløte her)
lemon juice
salt and freshly ground black pepper
chopped fresh parsley, preferable flat-leaf, to garnish
Preparation 10 minutes, cooking 20 minutes
This tasty ragoût is wonderful made with wild mushrooms, but a mixture of oyster, button and shiitake mushrooms also works well.
Quickly rinse the wild mushrooms and pat dry with kitchen paper. Slice them. Heat the olive oil in a pan and cook the mushrooms and garlic over a moderate heat, uncovered, until the are tender and any liquid they make has bubbled away. The time varies according to the type of mushroom; it can be as little as 5 minutes, or as long as 20, but if you test the mushrooms with a sharp knife you will be able to tell when they are tender.
Add the cream, a squeeze of lemon juice and some salt and pepper to season. Get the mixture really hot, sprinkle with parsley then serve at once.
Enkel Hommus/kikerterpuré:
1 boks kikerter (eller en pakke; de hadde på Kiwi fra Eldorado til en tier)
litt olivenolje
litt sitronsaft
evt 1-2 fedd hvitløk
Skyll av ertene i et dørslag, mos de deretter med stavmikser sammen med et par ss olje, sitron og hvitløk.
Kan serveres varm eller kald, som dip eller "mos" til mat
Holder seg et par dager i kjøleskapet.
Det lureste er vel å spørre gjestene om hva de pleier å spise og gjerne be de om hjelp med maten :)
Hva med noe så enkelt som å lage et par bakte poteter til middag? Kanskje kjøre litt meierismør i mikser med hvitløk eller andre krydderier.
Ellers har jeg så lite respekt for veganere som enten velger å ødelegge kroppen sin (ikke gidd å diskuter, veganere får ikke næringen de trenger) av uvitenhet eller for politiske motiver at jeg antagelig bare hadde laget en god middag og latt dem forsyne seg av salaten. x) Hvorfor ikke heller gjøre en innsats for dyrene og dra til et gårdsbruk i nærområdet og kjøpe egg, melk, ost, smør, honning, ol. der? Ingen dyr lider, og en får utrolig smakfull og næringsrik mat.
Kanskje du skal bruke kvelden på å overtale veganeren til å i allefall undersøke økologiske meieriprodukter og egg fra godt behandlede dyr? =)
Jeg orker ikke kverulere med deg om dette en gang til. Jeg har ingen veganmisjon å fare med. (Gjesten her var for øvrig vegetarianer, ikke veganer.).
Men: Jeg lurer på (og dette er way out i forhold til trådstarters spørsmål) hvordan du hadde reagert om din vert/andre tenkte slik i forhold til ditt valg av kosthold? Slik som det er høyst forskjellige meninger om f.eks. veganisme, er det også det om lavkarbo.
Du blir invitert på middag, og hva står på menyen? Jo, la oss si... hm. Hva med ovnsbakte poteter med smør til. Så kunne du jo bare spise smøret, siden fett er så bra...
Poenget mitt er: Bør man ikke ha respekt for folks valg av kosthold/livsstil, selv om man evnt. ikke støtter/forstår det?
Først og fremst.. om noen serverte meg bakt potet fremfor en 5-minutters pannestekt kotelett hadde jeg blitt lett fornærmet (men antageligvis spist og kost meg). Forslaget mitt var i grunn salat og bakt potet med hjemmelaget kryddersmør (skulle sagt margarin såklart, ikke meierismør), og med tanke på hva gjesten spiser samt mitt kjøkkenreportoar.. Vel, syntes ikke menyen var veldig fornærmende i grunn.:confused:
Fullstendig enig med dere begge, man skal absolutt gjøre sitt ypperste for å respektere valgene andre tar. Nå er sammenligningen du (Coopteddy) drar alikevel meeeget søkt, da det finnes tonn på tonn med vitenskap og bokstavelig talt et par århundrer med godt dokumentert erfaring som støtter lavkarbo som et sunt kosthold. På den andre siden skal man ikke lese mye om hvilke stoffer kroppen trenger og hvilke stoffer det faktisk er mulig å få fra grønnsaker, bønner, ol. for å se at dette er et katastrofalt kosthold for helsa.
Og for klarifikasjon: gjesten var veganer. Mer spesifikt, lacto-veganer som de selv kaller det.
Når det gjelder respekt.. ja, jeg respekterer valgene folk tar som ikke går utover andre, forsøker å følge Kardemommeloven. :p Men etter den nte kostholdsdiskusjonen med en veganer/vegetarianer innså jeg at dette ikke har noe med fornuftig ernæring å gjøre. Det er religion, og en troende kan aldri vendes bort fra sin tro med fakta, da fakta i utgangspunktet ikke er nødvendig for tro. Når man alikevel velger å kjøre et løp basert på hva man "tror" er bra og skader seg selv (og eventuelle barn osv.) i prosessen.. det har jeg vanskelig for å respektere.
Ja men herremin, Plastbox, hvorfor skal alt gjøres til en meningskrig? Uansett hvor mange lass med forskning som hevder at lavkarbo er hensiktsmessig, så sitter fortsatt folk og ser dumt på meg når jeg sier at mettet fett er sunt og godt for kroppen. Jeg var vegetarianer i åtte år (lacto ovo), og f**n om noen skulle prøve å dytte i meg annet enn det jeg ville spise. Folk tar egne valg, og det får de stå for, men hva andre spiser er da virkelig deres egen sak. Man kan alltids prøve å reklamere for sin egen overbevisning, men å prakke det på noen (for ikke å snakke om å hevde at valgene deres nærmest er moralsk forkastelig) minner like fullt om misjonering, det gjør heller ikke jeg, selv om jeg anser lavkarbo for noe av det beste for de aller fleste.
Jeg har forresten ei venninne som også er veggis (også lacto ovo) som har blitt kjempeinspirert av meg, bytta ut alle lettprodukter med gode fete produkter, brød med fiberrik og pumpernickel, ris og pasta med fullkornsalternativer, margarin med ekte smør, og hun har, om ikke helt, så nesten kutta ut stort sett alt av sukker. Hun har aldri hatt det så bra! Selv spiste jeg kun fisk det første året med lavkarbo, jeg hadde det supert (men er pr i dag fortsatt møkk lei fisk ...)
Vi er fortsatt en litt "vanskelig" og "annerledes" gruppe matmessig, det er ingen grunn til å gjøre det vanskelig for andre som har tatt annerledes valg. Hvorfor blir du så provosert av det? Det er jo ikke sånn at alle veggiser og idealister i så måte mater spedbarna sine med soyamelk, liksom.
Støtter Photobscura her, sålenge det ikke går utover barn så burde man som voksen kunne gjøre nært det man vil innen kosthold, og kunne bli tolerert på samme måte som de fleste som ikke er lavkarbere holder mye av sin opplærte skepsis mot fett etc. for seg selv.
Hvis det er barn involvert burde det være like greit å advare en veganer som man uten problem advarer foreldre som røyker i samme rom som man har barn i huset.
Jeg kjenner flere vegetarianere og veganere, og de av dem som har barn har fått latt dem følge sine egne prinsipper; nemlig å selv få ta et selvstendig valg. Ingen av de jeg kjenner som ikke spiser kjøtt har utelukket det fra barnas kosthold, og jevnt de fleste er opptatt av et lavt gi-kosthold og lager all mat fra bunnen av ferske råvarer. Ok, jeg mener vi i utgangspunktet trenger kjøtt av flere grunner, men jeg er brennsikker på at du finner verre kosthold hos den jevne omnivorske nordmann enn den jevne vegetarianer. Gi folk litt credit ;).
Det funker sannsynligvis like bra som om jeg skulle brukt en hel kveld på å spille prest fra 1700tallet og skremme deg til å bli kristen. Som kjent virker det ikke så godt å leke svovelprest.
Ha respekt for andre folks meninger, veganer, vegetarianere mm spiser slik de gjør av samme grunn som du spiser lavkarbo; de tror det er best for kroppen. Jeg får ikke i meg nok magnesium, sink, krom og kalium via kaetogen kost, veganere kanskje mangler b12, skal du si at de IKKE får i seg alle næringsstoffer, så husk selv hva vi kanskje må ta som tilskudd.
Jeg vil si at de fleste veganere som vet hva de driver med får i seg sunnere og mere næringsrik mat enn Ola Nordmann generelt.
At mange vegetarianere lever på løgner om div. dyrehold får så være, em det gjelder veldig mange grupper. Det er ikke til å feie under en dør at 3høner i et lite bur er et uverdig hønsehold eller kyllinger i såkalt løsdrift. Her gjelder det å ta egne valg som vi selv vil stå for og respektere andres valg.
Det ville jeg i hvert fall ikke gjort, med mindre det var en god venn og vi kunne ta det i en litt spøkefull tone. Jeg husker bare hvor mange som skulle "frelse" meg i de 6 årene jeg var vegetarianer, og som kom med alle argumentene jeg hadde hørt før. Bla. var jeg jo slem som stjal maten til dyrene.
Det blir jo (selv om kostholdene ikke er de samme) det samme med de som prøver å "hjelpe" oss til å gå bort fra lavkarbo fordi det er så farlig for hjertet osv. Jeg opplever (mer før enn nå) det samme nå som da jeg var veggis, altså at folk skal opplyse meg om kostholdet mitt og om hva som egentlig er sunt og usunt. Og sånne belærende folk får jeg brekninger av.
Herregud, lette etter en "Siter"-knapp å bruke men det var så mange svar at jeg bare gav opp. Er det virkelig ingen av dere som forstår poenget mitt?
På et personlig nivå synes jeg det er absolutt forkastelig å ta valg med voldsomt negative konsekvenser fordi man ikke vet bedre. Jeg synes faktisk i grunn det er forkastelig å ta et hvilket som helst valg, enten det har konsekvenser eller ikke, uten å vite hvordan det påvirker ting. Vi er tross alt der vi er fordi vi fikk en hjerne som kan løse problemer, lære, konseptualisere, osv. Skammer meg når jeg møter på mennesker som tydeligvis har lagt den igjen hjemme (og nå snakker jeg IKKE om noen her inne, bare så det ikke tolkes dønn feil det også!). Igjen sammenlignes lavkarbo med veganer-kost noe som jeg igjen må presisere at er som å si "Vel, la nå folk tro at jorden er flat! Noen føler det er rett på samme måte som vi føler det er rett at den er rund.". Vel, sånn er det ikke. Når vitenskapen sier at jorda er sånn omtrentlig rund, så er den faktisk rund!
Her går det igjen på subjektivitet og opplevelse vs. objektivitet og fakta, et konsept ufattelig mange bommer fullstendig på når jeg forsøker å føre en samtale om noe som på noen som helst måte berører dem (aka: en interessant samtale). Ja, en veganer tror vegankost er det beste for dem, men det forrandrer faktisk ikke hvordan kroppen deres fungerer.
Godt poeng Imse, men dersom vi alle faktisk hadde spist slik vi skulle (altså 30-50g karbohydrater om dagen fra friske grønnsaker) så hadde vi kunnet kaste pillene søpla. Dagsrasjoneringen min med Ketolysepiller (kjøpt for sikkerhets skyld mtp. vekttap) inneholder 200mg magnesium, kalsium og kalium, 15mg sink og 100ug selen. 100g brokkoli inneholder (bland masse annet nyttig):
mens 100g av den beskjedne tomaten inneholder:
Kalsium 130.00 mg
Kalium 449.00 mg
Magnesium 26.00 mg
Sink 1.10 mg
Hoveddelen av sink jeg får i meg er dog fra animalske kilder, da dette er der den høyeste konsentrasjonen av stoffet finnes. Vi på lavkarbo lider ingen mangelsykdommer om vi gjør jobben vår skikkelig. 30-50g karbohydrat fra ting som spinat, tomat, brokkoli osv. og vi hadde alle hatt vitaminer, mineraler og sporstoffer tytende ut av øra! :p
Ser selvsagt det, men mente ikke at man skal slå veganere over hodet med ei frossen steik heller. Alikevel føler jeg argumentet er tåpelig, for om du skal få lov til å se bort fra fakta og viten, og sammenligne lavkarbo med veganisme.. vel.. smak på denne: "Vi må da la pasienten leve på et glass vann og en agurkbit om dagen, hun føler jo dette er riktig kosthold for henne! Anorektisk-schmanorektisk, hun tror det er rett, da må vi respektere det!". Vil du støtte opp under kostholdsvalgene til en anorektiker? Ta i betraktining at subjektivt er anorektikeren og veganeren i samme bås, de er like overbeviste som oss. Alikevel, anoreksia nervosa er en tilstand man dør av og der har du fakta, på samme måte som at et veganerkosthold nær sagt garanterer alvorlige, etterhvert livstruende mangelsykdommer.
Det er mange såkalte "moralske vegetarianere/veganere" som holder seg unna alt av produkter dyr må lide for at vi skal få. Disse burde gjøre både seg selv og dyrene de er så glade i en tjeneste og kjøpe varer fra en gård eller et marked i nærområdet. Det er virkelig bare én stemmeseddel vi har, og det er lommeboka.
Jamen så start en egen tråd der du diskuterer vegetar/veganerkosthold versus lavkarbo, da. Trådstarter spurte etter hjelp om hva som kunne serveres en vegetarianer på middagsbesøk, ikke om de moralske dilemmaene til denne personens kostholdsvalg. Synes du det er rart at vi tyr til empiri? Som sagt hundre ganger før, så er dette et brukerstyrt forum, uten at det utelukker vitenskapen, altså. Men erfarigngsdatabasen vil alltid være minst like aktuell her.
Jeg serverte taco til min vegetarianer-venninne - og istedet for kjøttdeig fikk hun sopp i småbiter stekt i smør med taco-krydder. Resten kunne hun jo fint spise og hun ble VELDIG glad for at jeg hadde tenkt på henne også :) Hyggelig å gjøre dette for henne synes jeg :)
Kjapp rapport om besøket. Det gikk kjempefint. Vi laget litt av hvert; blomkålmos, en diger salatbolle med masse innhold, indiskinspirert kyllinggryte og en svær pariserloff, pluss oliven, fetaost, andre oster og noe mer jeg har glemt nå - så fikk gjestene velge selv. En del av maten var "restemat" (dvs. ting jeg fant i kjøleskap og fryser), så budsjettet gikk i hop også.
Vegetar-diskusjonen orker jeg ikke blande meg opp i. Peace & Love!
Dette overså jeg tidligere, men det må være noe av det teiteste jeg har lest på lenge! Bare for å presisere hvor teit det KAN bli: gjesten vi hadde på besøk har jeg møtt to ganger tidligere. Han kom på besøk fordi jeg og kjæresten min skal jobbe sammen med ham i et spesifikt prosjekt. Han er enslig, noen-og-førti uten barn, og la meg også legge til at han er tysk - og jeg har 3 tyskkurs fra folkeuniversitetet for tre år siden... Vi fikk enda en gjest, en god venn som vi kjenner godt, men som er totalt hekta på VG's vektklubb-greie, men som respekterer vårt LCHF-syn. Ikke akkurat rette settingen til å begynne lavkarbomisjonering etter min mening.
Men takk alle sammen for (stort sett) produktive innspill! :)
Den ser jeg jo absolutt, men i mitt forsvar visste jeg jo ikke noe om settinga før nå. Var bare ment som et vennlig forslag, da mange som velger å ikke spise animalske produkter gjør det fordi de føler det er galt at dyr skal lide for at vi skal få biff uten at de nødvendigvis vet at det finnes et alternativ som er bedre både for dem og for dyrene. :)
Hele konseptet med misjonering har jeg lite sans for. Man skal i utgangspunktet respektere andres valg, være seg religion, mat, livsstil, seksuelle referanser etc. Det er ikke alltid man har "hele bildet" i alle situasjoner. Men kommer temaet naturlig opp og noen spør hva jeg mener, DA forteller jeg. Ikke misjonerer, bare forteller det jeg vet, også om det jeg ikke vet. Jeg kommer aldri til å si "du burde gjøre sånn og sånn - fordi..." med mindre et direkte spørsmål lød "Hva skal jeg gjøre?"
Tenk om vi skulle lage kalas for lchf'ere, laktoseintolerante, vegenere, muslimer, jøder og diffuse allergikere. Uten respekt for hverandres valg ville dette blitt ugreit. Men med de rette menneskene - for en kul fest det kan bli! :)
I forhold til mine barn, som er 10 og 16 år, så spiser de LCHF-mat, men med grovt brød i matpakka, nudler når de bare MÅ ha det osv., men de vil helst ha fisk, kjøtt og grønnsaker - og lørdagsgodt selvsagt. Jeg makter ikke være ultrarestriktiv på deres vegne. De skal snart ut i verden på egen hånd og hjemmefra lærer de i det minste hva man kan få til av matmirakler av lite ingredienser. (men det blir vel 3 år på nudler med ketsjup i studietiden, tenker jeg...og så får de komme hjem til mamma og få skikkelig mat en gang i blant)
Jeg er faktisk i et lite dilemma akkurat der selv. Ei jeg kjenner har vært veldig sjuk siden hun fikk barn, og etter mange måneder fått konstatert lavt stoffskifte, glutenintoleranse og melkeallergi. Hun er i tillegg vegetarianer (og har vært det så lenge at hun ikke lenger tåler kjøtt, det kommer bare opp igjen og kroppen klarer ikke prosesere det. Heldigvis spiser hun fisk og egg.), så hun ble veldig motløs da hun fikk "dommen". Jeg har lyst til å fortelle henne at det ikke trenger å være så ille, at hun burde sjekke ut lavkarbokost, men hun er fortsatt litt i sjokk tror jeg.... :o Og sist jeg snakket med henne var det endel familie osv tilstede, så det ble feil å dra opp (selv når hun satt med sine soyamuffins uten melk og gluten og så på oss andre spise bær med fløte :rolleyes: Jeg får pønske ut en god vinkling til en bedre anledning tror jeg... Vet hun har blitt anbefalt supersunn familie-boka av noen andre, så hun har kanskje luktet på det allerede.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.