Snuppa vår er altså det. Spesielt etter middagen, klager hun over at hun er sulten og vil ha mer mat. Det er vanskelig å finne ut om hun faktisk ER sulten, eller om hun sier det bare fordi hun vil ha dessert/frukt eller lignende, det er det mannen mener.
Jeg derimot mener at hun burde spise mer lavkarbo, mere fett. Selv får jeg veldig sultfølelse hvis jeg spiser et blandet høykarbo/lavkarbo-kosthold..og frukt og...så nå er jeg veldig der at hun skal kutte ut grøt og brødskiver, og spise lavkarborettet, for å se om det hjelper..det er jo ikke noe godt å gå og være sulten når man egentlig ikke burde være det.
Hva ser du på som lavkarbo da?
Du får ganske mye grovt brød, grønnsaker og frukt inn på 150g karbohydrater pr dag!
jeg får mer vondt av folk som vil at de skal spise mer enn det pr dag!
Imp: jeg husker jeg ble sulten av pannekaker, grøt osv. Eller måltider med mye farsemat (kanskje derfor jeg aldri har kunnet fordra kjøttkaker:confused:) Nå viser det seg jo i ettertid at jeg sannsynligvis er ganske sensitiv for gluten... Muligg hun også er?
JEg syns ikke man skal telle verken karber eller kalorier til barn, men heller forkusere på å gi dem god, sunn mat de kan vokse og bli sunne og sterke av. Ren, god og næringsrik mat med en fin balanse mellom karbohydrater og proteiner.
Noen venner av meg hadde en sønn som alltid var sulten - uansett om han nettopp hadde spist og uavhengig av hvor mye han hadde spist spurte han alltid etter mer mat. Da gutten var rundt 6 år gammel tok de ham med til Fedon Lindberg og fikk hjelp til å sette opp et kosthold for gutten som holdt ham mett og fikk ham til å slutte å gå og be om mat hele tiden.
Jeg vil tro du i utgangspunktet har god greie på hva slags mat som er fornuftig å spise og ville nok anbefale deg å legge om til et Lindberg-kosthold med vekt på langsomme karbohydrater for datteren din sånn i første omgang. Du kan jo eventuelt lese Lindbergs bok 'Barn i balanse' dersom du trenger tips til hvordan dette best kan gjennomføres.
Alle mennesker har bare godt av et stabilt blodsukker uten store svingninger - uansett alder!
Sønnen min var sånn også, spiste og spiste etter barnehagen. Der får han lite protein så da han fikk masse rent kjøtt til middag ble han mett nok til å stoppe etter normal mengde, og istedenfor å spise hele tiden fikk han plass til et annet måltid før leggetid også. Han er en skikkelig glad i kylling, og liker ikke brød noe særlig og ikke grøt. Vil bare tillegge at hans voksesmerter forsvant da jeg gav han mandler(magnesium) hver dag i barnehagematpakka ,om noen som leser har dette som problem.
Det er vel ikke snakk om å telle noe som helst? Holder lenge å bytte ut de værste typiske middagskarbokildene med eks andre grønnsaker,bønner,linser, fullkornsprodukter ol, kutte ut å bruke brød til et hvert måltid og prøve å kutte ned på sukker.
Akk, så glad jeg blir i hjertet mitt når barnet mitt kommer hjem fra en dag fylt med brød og brunost i barnehagen og gafler innpå laks og brokkoli.. masse mat med nyttig næring.:o Så får gjerne folk få vondt i magen over det.
Hvor mye spiser denne 4 åringen din til hvert måltid da?
Har ikke helt troen på lavkarbo hos barn jeg altså. Ikke å telle maten og kaloriene i dem heller.
Vil heller råde til bare å gi ungen grovt brød og knekkebrød med sunt pålegg og noe grønt på maten.
Det samme til middag. Gi barnet sunn og næringsrik mat som metter godt, fyll på med proteiner og grønnsaker, men la barnet spise seg mett uten å mase om mengder. :)
Jeg blei alltid fort sulten etter middag i oppveksten. Har vel egentlig skjønt hvorfor jeg blei så fort sulten da, siden halve tallerken måtte fylles med poteter, og vi fikk bare litt kjøtt/fisk til.
Enig,jeg har lest en skremmende artikkel om korns forsvarssystem. grønnsaker, nøtter, frø, belgfrukter og frukt er mye bedre karbohydratkilder. Sønnen min sukker over korn og poteter men jubler over epler, agurk og gulrot (m.m.) og digger rista kikerter og nøtter.
Alt dette er jo superenkelt på lavkarbo: Ikke telle kalorier, ikke telle mengde mat (bortsett fra sukker, hvetemel og liknende), sunn og næringsrik mat som metter godt, grønnsaker, proteiner, og ikke minst kan barnet spise seg mett uten den minste tanke på mengde: Fordi maten er næringsrik og godt egnet for kroppen.
Mine kan også bli sultne rett etter middag. Jeg tror det er rytmen deres å "spise seg opp" før kvelden, for de spiser mer til middag og kvelds enn resten av dagen. Kanskje litt fordi de liker denne maten bedre enn det de spiser i barnehagen. Jeg var sånn selv, for jeg var ikke så glad i brødmat og nistemat og slikt, men foretrakk skikkelig middag, og jeg pleier også være mer sulten utpå dagen enn tidlig. Jeg sender med variert lunsj i barnehagen for å hjelpe litt på dette.
-Min 4 åring er opptatt av mat og er glad i mat, særlig karborik mat kan han spise masse av. Hjemme spiser vi lavkarbo, han spiser lavkarboredusert, rugsprø,egg,kjøttpålegg etc. og lavkarbomiddag. På denne maten overspiser han aldri, vi er opptatt av nok fett og proteiner. Godis bare på lørdager. barnehagen spiser han det som blir servert(brødmat,frukt,middag 1 gang i uka(potet,pasta,grønnsaker kjøtt ol.)
Er nå kalt inn på foreldermøte.
Barnehagen er bekymret over at han er uvanlig opptatt av mat og at dette hemmer ham i leken, da alt fokus går med til å finne ut om hvor maten er , hva vi skal ha og hvor mye han får. Får han bestemme selv , virker det som om han bare kan spise uten at han kjenner metthetsfølelse. Hvis dette skyldes en organisk lidelse, kan det være lurt at helsesøster er med da hun har utvidet kunnskap og erfaring med dette.
Noen som har noen innspill på hva dette kan handle om? organisk lidelse??
.jeg synes dette er vanskelig da barnehagen ikke forstår hvorfor vi velger å fokusere på mindre karbohydrater.
Er det ikke mange barn (og voksne) som kan spise mye mer enn de trenger av melmat og liknende? Ville ikke tro det er noen "organisk lidelse" bare ut i fra det.
Jeg synes det høres ut som om nettopp mindre karbohydrater er en god idé. Litt vanskelig hvis barnehagen ikke samarbeider. Mange barnehager skal jo være "sukkerfrie", men ikke alle.
Tja. Tror jeg hadde lagt meg på en rolig og saklig dialog der jeg anbefalte mer fett i maten, for å gi kroppen beskjed om at den er mett. Gjerne med litteraturhenvisninger og såpass mye fagbegreper at personalet holder kjeft, hihi. For eksempel at amylopektin A, som er stivelsessorten i hvete, gir en sterkere blodsukkerstigning enn rent sukker, og at hvete/gluten og sukker virker appetittstimulerende. Han kan jo reagere sterkere på slikt, uten at det er noe som helst annet "galt"? Mer mel gjør neppe noe godt.
Enig enig enig :ja: Samle masse god dokumentasjon. Gjerne fra Espen Rostrup og Pål Jåbekk som tar for seg forskning på en forståelig måte :) Og få dem til å forstå at han ikke oppfører seg på samme måte hjemme, når han får mindre raske karbohydrater.
Melrodukter (gluten) og melkeprodukter(casein) inneholder også stoffer som hos følsomme personer kan gi endorfiner (?) (Iallfall noen opiatliknende stoffer) og dermed trigge en form for avhengighet....
Husker at da jeg var barn og en sjelden gang fikk loff, med jordbærsyltetøy, banen eller sjokoladepålegg - da tror jeg at jeg kunne ha spist opp hele loffen. Ble liksom aldri mett :eek:
takk for svar!:) Frustrerende å ikke å bli hørt i barnehagen da jeg begrunnet mindre raske karbo i barnhagen med at han kunne overspise og ikke klare å stoppe. Dette benektet ped.leder, og sa at han spiste samme mengde som de andre barna. Og nå som vi ble overtalt til at han skulle spise det samme som de andre er dette blitt et problem? JA det var jo det vi sa.
4åringen vår blir masete ang mat, særlig når vi er til besteforeldre. Dette er jo fordi han får det han vil ha, kaker,sjokolade etc. Noe som vi ikke spiser til hverdag hjemme. Hvis han får mye raske karbs og lite proteiner og fett så skjønner jeg jo at han blir raskt sulten og kanskje får sukkersug(?)
Jeg føler på meg at barnhagen vil ha en til part på deres side(helsesøster) for å fortelles oss at vi har feil fokus på mat. Gruer meg sikkelig til dette. Hvis noen har gode kilder til meg som jeg kan vise til så bare send de:)
Kan forresten en ufaglært hinte til at det er en organisk lidelse? Og hva er egentlig det?
Det går jo også an å snu diskusjonen på hodet - å be dem påpeke hva det er slags næringsstoffer de frykter barnet skal få for lite av med ditt kosthold kontra det som barnehagen byr på.... Tviler på at de kan komme med så mye annet enn "barn trenger karbohydrater"-argumentet ... og det kan skytes i senk med rikelig grønnsaker, litt frukt/bær og litt ris/potet...
ja det er et godt argument, som jeg kommer til å bruke om det kommer opp.
Men hvis de argumenterer mot det å føle seg annerledes, og at vi har et usunt fokus på mat, vet at vi spiser annerledes enn Ola Nordmann så føler jeg det blir verre, for da går det på meg som person. For j3g vil jo ikke at han skal bli lei seg for at får annen mat enn de andre barna, vil jo bare at han skal ha et godt kosthold som ikke påvirker blodsukkeret i for stor grad. At vi spiser mindre karbohydrater hjemme virker ikke som et problem, han er glad i egg, fete meieriprodukt,bær,nøtter,kjøtt,noe grønnsaker. Vi fokuserer ikke på slanking, bare på at det er sunn mat som kroppen har godt av og blir glad for å få. Vi har spist lavkarbo i mange år nå så er ikke noe vi plutselig har begynt på, så er vell kanskje mer naturlig dette kosthold enn det de har i barnehagen.
De trekker jo frem at det påvirker han i leken og at han bare tenker på mat (?)Så er spent på hva de mener problemet er.
I den alderen vokser de fort og spiser også mye. Sønnen min spiser veldig mye men finnes ikke lubben, men han vokser råfort og er høy for alderen. Da jeg kuttet ut sukker ble han veldig sulten og spiste en drøss med fete nøtter pluss kjøttmat hele dagen. Han liker lavkarbo så lenge han får grønnsaker, inkl gulrot, frukt (2 dgl) pølser, egg, kylling, nøtter og ost. Han får saft søtet med sukralose og hjemmebakte nøttekjeks søtet med sukrin. Det er bare hjemme hos meg lavkarbo gjelder, men ihvertfall ett av to måltider i barnehagen blir lavkarbo(matpakka med grønne nøtter og kylling). Jeg innførte lavkarbo for han fordi han klagde over at han hele tiden ville ha noe i munnen når han fikk noe med sukker i. Da kasta vi alt med sukker i, rester fra jula og oboy i søppelkassa sammen, begge glade og fornøyde.Det beste han vet er epler og kyllingfilet:) Samme som meg, bare at jeg ikke lenger spiser epler.
ja tror mange barn reagerer slik som vi voksne gjør når vi spiser høykarbo. fort sulten og spiser større mengder enn vi trenger.
Gutten min er gla i sukker og bakst, men det betyr jo ikke at han skal få lov til å spise det når han vil. Derfor burde det jo være bra å ha et godt kosthold uten sukker til hverdag slik at han slipper å ha lyst på noe hele tiden. Da vil det også bli mer stas å få lørdagsgodt.
Tenker stadig at jeg bør ta opp med barnehagen at alt ungene får er billigste sort karbohydrater og margarin. Typisk, makaroni og tomatsaus med bare tomat.
Og tantene ojer seg over middagsrestene min gutt har med, om hvor godt det lukter av maten...
Men jeg skjønner veldig godt dine motforestillinger, det er ikke mye å se frem til, hvis du tenker at du skal få tilsnakk av folk du er ganske avhengig av i det daglige.
Men det er ditt barn og du bestemmer hva som er best for han. Barnehagen og helsesøster skal være der for å hjelpe dere, ikke for at du skal føle deg utilstrekkelig.
Det har jeg også tenkt å ta opp med barnhagen, hvorfor gi dem margarin og lettprodukter? Men føler ikke det jeg sier har noe nytte. Tenker de vil bare argumenter at de følger statens ernæringsråd uansett..
Har også hørt at matpakke er fristende når jeg sender med forskjellige middagsrester.
Ja føler ikke vi har blitt møtt med respekt i denne saken, så da forventer man kanskje det værste også. Kan jo hende det går helt greit. Men ja nå vet jeg hvertfall hvordan jeg IKKE skal bli som pedagogisk leder. :P
De fleste som har hatt noe innsikt i de (aller fleste) barnehagene vet at de ikke har så innmari mye penger å rutte med. Jeg tror nok de aller fleste som velger dette yrket i utgangspunktet valgte dette fordi de oppriktig er glad i barn. Legger inn et lite ønske om at de som har endret seg med tiden også endrer arbeidssted, tilbake til saken:
Det er dårlig tid og dårlig råd som ofte fører til dårlige løsninger i en del barnehager. De aller fleste har ikke en egen kjøkkenvakt, og må da lage mat enten mens det da er en mindre på avdelingen eller med noen barn (som jo da de selvsagt elsker). Makaroni er kjapt å lage, de aller fleste liker det, og det er billig. Tomatsaus er bare å varme opp. Eller Ketchup, enda lettere. Selvsagt ikke uten sukker. Den er dyrere.
P.S. Ikke kall dem tanter om du ikke er kjapp til beins, for hurtigheten kommer du til å trenge når de løper etter deg. ;)
Til Paraplyen: Ha orden på argumentene før møtet, ikke opptre som en pipete og skrikete mamma med skingrende røst som spiser lavkarbo a'la Dagbladet, jeg er sikker på at du fører denne saken til mål og kanskje får noen nye gode samarbeidspartnere på kjøpet når du har forklart skikkelig hva du mener. LYKKE TIL!
Jeg kaller dem tanter alt jeg vil, jeg er ti-femten år eldre enn alle unntatt vikaren.
Og i denne barnehagen kjører de på miljøbevissthet, men serverer lett-flora-margarin. Får skremme dem med en liten palmeolje-sjekk.
Og all smak blir ødelagt av smeltet margarin, ikke rart ungene ikke spiser da. Annet enn når ketsjupen flyter...
Og jeg vet akkurat hvor mye penger de har å rutte med, for hundre kr i matpenger pr måned er spesifisert på betalingen. Så hvorfor spre pengene på flere måltider? To måltider knekkebrød i uka i tillegg til varmmat blir ganske lite penger på hver porsjon. Spare-spare-spare gir ikke så mye gode eller nye smaksopplevelser. Da burde de heller bruke alle pengene på det ene varmmat-måltidet?
sønnen min går i steinerbarnehage, der er det ok mat fordi den er varm og kokken er svært flink, og aldri brød. Grilling, vegetarpizza, grønnsakssuppe, og fisk hver uke på faste dager.
Det er ikke lett dette her, og det blir mange brødmåltider på de små i løpet av dagen.
I barnehagen som min datter går i (på 2.5 år) har de smørelusnj hver dag. Barnehagen er sukkerfri, så vi har heldigvis ikke brunost, syltetøy eller annet der. Dessuten bruker de skikkelig smør, men kjører på med skummet melk. Vi spiser som oftest frokost hjemme, og da spiser både hun og jeg en skål havregrøt med store havregryn og H-melk. I matpakka pakker jeg alltid med et egg og noe annet knask, f eks oliven eller cherrytomater eller gulrotstaver. Har kjøpt noen små og fargerike matbokser som jeg legger oppi den vanlige matboksen, og hun elsker dem! Det er alltid de som blir spist først når de tar fram matboksen til fruktmåltidet på ettermiddagen. Jeg smører også noen skiver av grovt brød i tilfelle hun er ekstra sulten, men de kommer ofte hjem igjen (og går til hunden :lol:). Til middag har vi lavkarbo, og til kvelds spiser hun kanskje yoghurt naturell med bær i.
Men min datter er også en sånn som hungrer etter sukker, aller helst sjokolade. Det får hun på lørdag (et kinderegg eller en liten melkesjokolade) og da er det jo lykken på jord! Og i barnehagen forteller de at om de en sjelden gang baker muffins eller kake er hun den første ved bordet og stapper i seg.
Jeg tenker som så at et balansert kosthold er viktig for barna, og med det mener jeg et moderat lavkarbokosthold. Jeg tenker at min datter får det, samtidig som hun kan kose seg med noen flak potetchips sammen med faren. Men dette er heller ikke lett, kanskje hun har arvet PCOS-genet mitt? Eller har hun arvet pappa og farmorgenet? Farmor er en tynn og sprek dame på 73 år som spiser kake og boller og søtt og poetet og pasta og brød i store menger. Hadde jeg spist halvparten av de raske karbohydratene hun spiser, hadde jeg veid det dobbelte.
vibeke har du prøvd å gi henne mørk sjokolade? sønnen min har alltid forstrukket det, tagatosesjokoladen finnes med 50% kakao. Du kan også prøve å bake kakaokjeks med sukrin?
Takk for tips - mørk sjokolade er nok ikke helt inne i varmen, og jeg prøver å unngå kunstig søtning til henne. Bruker rårørsukker der det er aktuelt.
Men hun får jo såpass lite at dette er greit tenker jeg. Hun er jo helt frisk og fin og er lang og slank og et aktivt barn som spiser moderat lavkarbo men som også spiser høykarbo innimellom.
Forresten papraplyen, lykke til med foreldresamtale! Det kan jo være bra at dere får snakket sammen skikkelig, ikke sikkert det blir en høykarbo vs lavkarbo-samtale. Men de bør høre på deg og din erfaring, du er foreldre og har medbestemmelsesrett. Synes ikke du trenger å tenke på at kanskje skiller seg ut pga et annet kosthold enn de andre. Det er jo så mye forskjellig blant barn, noen tåler ikke hvete og gluten, andre tåler ikke laktose og melk. Noen er allergiske mot nøtter, og noen skal ha spesiell mat pga religion. Hvis du VET at ditt barn reagerer slik på høykarbomat, så er dte liten vits å la han få det! Da skal han ha lavkarbo i barnehagen også, slik han får hjemme.
Enig med Vibeke!
Det er ditt barn, som du kjenner best og du har til og med prøvd forskjellige typer matvarer hjemme og fått stoppet den bunnløse spisingen.
Men kanskje ikke nevne lavkarbo i det hele tatt? beskrive det som rene råvarer? Unngå raske karbohydrater.
Og jeg deler når som helst ut 70 og 80% sjokolade hvis det fins og poden har vett til å spørre, og det holder med to ruter!
Regner dette som en klar seier for min tilnærming:D.
På den andre siden regner han som favorittmat i rekkefølge: spaghetti, skruemakaroni, vanlig makaroni, flat spaghetti og sushi.:rolleyes:
Det skulle vært spennende å høre hvordan det gikk?
Jeg ville nok ha valgt å ta barnehagen veldig på alvor. Jeg ville akket og ojet meg over hvor alvorlig jeg syns dette var og undre meg over hvordan det kunne ha seg at det ikke var sånn hjemme?
Når de skriver alt fokus (det kan de rett og slett ikke ha dekning for) så hadde jeg insistert på å være med han en dag i barnehagen for å se hvordan dette artet seg.
Så ville jeg nok ha spurt om hvor lenge dette hadde vart og eventuelt om hvorfor i all verden de ikke hadde sagt i fra tidligere. Det er jo helt forferdelig at de ikke klarer å tilrettelegge så barnet mitt får lekt.
Jeg ville ha smørt på og sagt noe om at her bør nok PPT komme på banen dersom dette er riktig. Da må det tilrettelegges annerledes i barnehagen slik at barnet mitt får lekt. Her må det være noe som ikke fungerer optimalt for mitt barn.
Jeg ville også eventuelt tatt med barnet mitt til legen for å få en bekreftelse på at han var fullstendig frisk og rask, slik at man har dette i bunn dersom de trekker inn kostholdet deres.
barnehagen trakk frem at gutten vår hadde et uvanlig fokus på mat. Siden han fokuserte mye på maten de skulle spise i barnehagen. Slik at han ikke kommuniserte så mye med de andre under måltidet. Bekymret over hans atferd. De synes han virket stresset under måltidene, og hadde det travelt med å spise maten slik at han kunne få mest mulig.
Han overspiser på brødmåltidene om de ikke begrenser han. De hadde prøvd å la han spise så mye han ville og da hadde han spist 10 halve.
Helsesøster sa at lavkarbo ikke hørte hjemme i barns kosthold. Barn trengte endel sukker nemelig. Og hun ville ikke at vi skulle fokusere på sunn/usunn mat hjemme.
Samtidig som hun sa senere at vi ikke skulle forandre noe hjemme, siden det fungerer.
Barnehagen er redd for mettet fett, så når vi sa at vi ønsket at han kunne få mer fett til måltidene var de skeptiske. Vi ønsker at han skal slippe å spise margarin. De visste ikke forskjell på smør og margarin så det måtte jeg forklare. Barnehagen skulle se på det om det var mulig om de kunne skaffe bremykt.
Det ble endel fokus på lavkarbo fra deres side, selv om vi prøvde å si at han spiste lavkarboredusert og at vi fokuserte på ren og naturlig hjemmelaget mat. Og det gutten som snakker mye om mat, han vil hjelpe til å lage mat, og derfor kan ikke vi ikke snakke om mat med han. vi kan jo ikke avfeie dette å gjøre det tabu å snakke om mat. Det er jo bra at barn er interessert å får kunnskap om hva som er bra å spise mye av og hva som er fest mat.
De ønsket at vi skulle ta en blodprøve for å sjekke blodsukkeret hans(?) hvorfor skjønner jeg ikke men. Og sjekke vitamin og mineral mangler! Krom trakk de frem.
De skulle bli flinkere til å fortelle hva de hadde gjort i barnhagen slik at vi kunne fokusere på dette(han husker best hva han har spist og ikke hva han har gjort)
tilby mer nøtter og grønnsaker til brødmåltidene som han kunne spise ubegrenset av.
2 timer snakket vi og kom egentlig ikke frem til så mye vi kunne gjøre.
Jeg skal hvertfall prøve å snakke med legen min å høre om det er noe hjelp å få der.
Det var vel ikke så et overraskende resultat fra denne samtalen, men ganske merkelig å lese om at de har et så lavt kunnskapsnivå om kosthold.
Men det er ganske spesielt at han er så opptatt av kostholdet i barnehagen og at han bare spiser og spiser på disse brødskivene. Det virker jo som at han ikke klarer å kjenne metthetsfølelsen av karbohydratrikt kosthold. Kanskje blodsukkeret hans går rett i været?
Var jeg deg ville jeg tatt med gutten til en Fedon Lindbergklinikk, det er noe som ikke stemmer her. Kanskje er han på vei til å utvikle en insulinresistens eller diabetes? Eller kanskje han har en ekstremt høy forbrenning? (nå bare tenker jeg høyt her altså). Jeg har en mistanke om at et slikt besøk med en bredspektret undersøkelse med blodprøver og samtale vil avdekke at han absolutt IKKE skal spise denne barnehagematen, men et kosthold bestående av ren mat og langsomme karbohydrater og nok fett. Jeg synes at denne atferden med maten i barnehagen kan tyde på at han er i ferd med å utvikle et eller annet, som kan stoppes ved korrekt kosthold.
Jeg skjønner absolutt ikke fokuset til barnehagen og helsesøster. Det er noen helt klare motsetninger her. Gutten har ikke et normalt forholdt til maten i barnehagen, men har det hjemme, men han skal fortsette med mer av barnehagematen, for det er det beste for han.
Jeg husker jeg jobbet med en kar som stresset fælt med lunsjen. Vi jobbet som lærere, og hadde 30 minutter på å spise lunsj. Han spiste 8 skiver loff med masse smør og sjokade på, og klagde over at pausen var for kort for han ble jo ikke mett. Fyren var tynn som et strå, og hadde nok en forbrenning utover det vanlige. Så alle de raske karbohydratene bare gikk rett gjennom systemet hans. Hadde han endret kostholdet sitt hadde han nok kjent mer metthetsfølelse.
Jeg blir sint på dine vegne av å bli møtt slik av barnehagen og HS, men samtidig er observasjonene deres ganske nyttige, og jeg ville som sagt gått videre og undersøkt dette for så å kunne legge forholdene til rette for han, slik at de er optimale også i barnehagen. Da kan de kose seg med margarinen og brødskivene sine og la gutten din få det kostholdet tilpasset han.
Tusen takk for tilbakemeldingen, setter kjempe stor pris på det:klem:
JA det hadde vært supert å få hjelp av noen som har kunnskap om dette og ikke en hesesøster som supurte om jeg var kvitt svangerskapsforgjifninga mi:rolleyes:
Du er ikke den eneste som har erfaringer med unger som kan spise til de sprekker og fortsatt være sultne...
Min gutt er nå 8,5 og ting har roet seg litt, men han foretrekker helst å spise STORE mengder KH om han kan velge.
Når han var 4-5 år kunne han lett spise 8 (!) brødskiver med nugatti om han fikk sjangsen:eek:
Nugatti får han ikke lenger, bare så det er sagt - har ikke hatt det i hus etter jeg ble skilt fra ham som også elsket det:rolleyes:
Sønnen min er heller ikke tykk, heller tynn og lang.
Nå har vi prøvd å gjøe noe serøst med kostholdet hans i snart et år og det er ikke lett å legge om fra brødskiver, frokostblandinger med masse sukker og mauling av pasta til middag.
Vi har fått redusert brødskivene og nesten kuttet ut frokostblandinger (og sukker har han kuttet ut å ha på selv:)).
Jeg passer på at alt brød er ganske grovt, vi bruker bare meierismør/bremykt, kremfløte/H-melk og han får godt med kjøttpålegg eller ost på de skivene han spiser.
V har nesten aldri pasta/ris/poteter til middag lenger, så da må han spise grønnsaker, saus og kjøtt/fisk om han er sulten.
Han spiser altså litt KH-redusert, men ikke lavkarbo vil jeg si.
Etter at vi kuttet ut stivelseskilden til middag og kuttet ned på brød og andre kornprodukter, spiser han nå mer fett og mindre KH men omtrent like mye protein som før (der er han ikke så flink, for han er fryktelig kresen:().
Gutten har forandret seg og har mye mindre konsentrasjonsvansker og er roligere enn før, så jeg har tro på at dette er riktig for oss i allefall:o
I nøden får han fortsatt favoritten en sjelden gang; makaroni med ost... sist spiste han en stor bolle med topp på og var fortsatt sulten:eek:
Ikke så imponert over barnehagen eller helsesøster, gitt. De virket veldig opphengt i merkelapper og ikke så interessert i hva som virker. Har helsesøster observert gutten i barnehagen eller er hun bare med på notene?
Jeg må si jeg hadde blitt veldig provosert selv, men det virker jo som om du har klart å holde tunge for tann. Hatten av!!
Jeg anbefaler å skrive et brev til barnehagen om hva som kom frem under møtet. Og ta for all del med at du har sagt at gutten ikke har slik mat-fokus hjemme og at de skal kjøpe bremyk.
Slike "detaljer" går lett i glemmeboken hos de som synes de sitter med makta. Sender du brev med kopi til legen eller barnehagestyrer, leder for avdelingen blir dette lagt i papirene, slik at deres notater ikke står uimotsagt. Dessuten må de da svare skriftlig.
Synes Vibeke-67 sitt forslag om Fedon høres ut som den beste kartleggingen du kan få får det som helsesøster er bekymret for. Muligens kan deres egen lege ta kontakt, dersom h*n er interessert da.
Dersom du har tillitt til denne helsesøsteren, eller muligens Deres egen, eller legen, kanskje det går an å invitere på et hjemme-besøk, slik at Dere kan vise frem hvor interessert gutten er i matlaging og litt mindre i spising? Men hvis du ikke har tillitt, ville jeg nesten ikke gjort det.
Det er vell ingenting unormalt i at en liten gutt er opptatt/interessert i maten når den han får i barnehagen er annerledes enn det sunne og gode kostholdet som er hjemme.
Det betyr da ikke at det er det sunne og gode kostholdet hjemme det er noe galt med.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.