Jeg ble litt vel interessert selv, etter at jeg skrev en eller annen plass at jeg syns Wenche Frölich skulle sammenligne brød og kjøtt/fisk/grønnsaker og se hva som var best.
Jeg trodde ærlig talt at det var lite næring å hente i brød, men ble faktisk bittelitt overrasket. Jeg stilte opp brød, kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt og sammenlignet. Det som overrasket meg mest er at det var kun i fisk det er vitamin D.
Exel-arket legger jeg ved så kanskje noen andre har utspill til om hvorvidt vi faktisk bør spise litt brød og frukt fra tid til annen, eller la det være. Jeg snakker ikke om å spise ett halvt brød om dagen altså, selv Grete Roede sier at det ikke er sunt, men en brødskive dann og vann liksom;)
Har funnet ut at det er endel vitamin D i meierismør (10 ug) det spiser vel de fleste her inne endel av, ellers så det ut til at de fleste områder var dekket ganske bra? Uansett interessant oppsett!
Ikke glem at kroppen selv produserer vitamin D når den utsettes for sollys. I sommerhalvåret mener jeg å huske (jeg er ikke ekspert, så ta ikke dette for 100% sikkert) at kroppen produserer nesten all vitamin D den trenger selv...
Ja, D-vitamin kommer fra sollys og tran.
Tran og sollys er naturlige kilder til D-vitamin. Og er du mørk i huden trenger du mer sollys o.l. enn de som er lyse. Vanskelig å forklare hva jeg mener. Men poenget var at personer med ikke-norsk opprinnelse må passe mer på å få nok D-vitamin syns jeg og huske
Etter som jeg har forstått så må nesten mørkhudede ta tilskudd for å få nok, fordi at det er såpass vanskelig for dem å ta det opp bare ved sollys. (kilden min er Oprah og den stoler jeg på:lol:)Finnes D-vitamintilskudd på apotek og helsekost, tror jeg.
På våre breddegrader må du oppholde deg svært lenge i solen for at du skal få nok D-Vitaminer fra solen, og jo brunere du blir jo lengre må du være i solen. Derfor - ta alltid tilskudd. Særlig om vinteren.
Forøvrig så er korn med på å ødelegge tarmene, slik at de blir dårligere til å ta opp næringsemner.
Opptil en tredjedel av oss er gluten intolerant/sensitiv, og dette skaper betennelsessituasjoner i tarmene. Over tid kan de som er intolerante ovenfor gluten utvikle en trist rekke med medisinske tilstander: dermatitt, leddsmerter, reproduktive problemer, sure oppstøt og andre fordøyelses problemer, autoimmune sykdommer, og Cøliaki...
Jeg har brukt en del tid på å lese disse sidene. Jeg er god i engelsk, men "teknisk engelsk" forstyrrer hjernebarken min:P. Her står det altså at glutenet i hvete, rug og barley, hva nå enn det er faktisk er giftig for folk med cøliaki. Kan det da trekkes den konklusjon at ALT korn kan være med på å gjøre skade på tarmen eller bare disse tre typene?
Helt enig!
Forskning viser at menneskets gener ikke har endret seg mer enn 0,02% de siste 40000 årene. Det vil si at vi er ment for å spise den samme maten som vi hadde tilgang på da vi var jegere og sankere. Kornet, poteter og kua var fraværende.
Det er bare et problem her:
Når vi er ute og jakter på den lokale jaktmarken (Prix eller Ica) så er tilgangen på brød, frukt og snop rimelig stor. Tilgangen på ubehandla produkter er nesten ikkeeksisterende.
I tillegg smaker sukker i alle former aldeles nydelig.
Joa, ser den, men det har jeg fikset på en enkel måte: Jeg betrakter alt av ferdigprodukter som gift, og sier det også til meg selv når jeg passerer. :)
Mulig det, men jeg holdt på å brekke meg etter at jeg skulle slikke ren en spiseskje med lett blåbærsyltetøy. Det var alt for søtt, men så har jeg sluttet å bruke sukker og kunstige søtningsstoffer i det hele tatt. Bruker kun det som er naturlig i bær og frukt de sjeldne gangene jeg spiser det.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.