< Tilbake til oversikten

Oppkarbing

#1

andreasoe sa for siden:

Har lest litt om oppkarbing, og dette høres ut som en god idea når man først har gått på et platå/stagnasjon..Leptin nivåer /oppkarbing er da et alternativ..

men HVA skal man spise og ikke spise?


#2

Cherry sa for siden:

Skulle jeg først oppkarbe meg så ville jeg holdt meg langt unna det de proffe idrettsutøverne gjør, med å stappe i seg pasta og ris og sånn. Da ville jeg helst prøvd som første mulighet med saktere karbohydrater i brød, frukt og sånn.

Det er veldig lite mat som er så ekkelt og smakløst som hvetemelspasta:p


#3

andreasoe sa for siden:

ja kan tenke meg det blir en overgang..

Ser ut til at jeg skal få i meg rundt 1000g med karbohydrater og 156g proteiner. 20% fett ish i løpet av en 24 timers periode.


#4

Cherry sa for siden:

Det var da voldsomt med karber:eek:. Men jeg er ikke født bak en stein og tenker at du mener HUNDRE gram karber, ikke TUSEN??:p

100 gram karber er forøvrig lavkarbo og du kan i teorien også produsere ketoner på såpass mye karber (kilde: fedon). Du må da også spise noe fett, men ikke like mye som på 20 gram karber om dagen.

Og voldsomt med protein. Av det leser jeg at du enten er a)156 kg tung (altså 1 gram protein pr kilo kroppsvekt), eller b) at du er fryktelig aktiv og da trenger 2 gram protein pr kilo kroppsvekt. 2 gram protein er i øvre sjiktet over hva man trenger.


#5

andreasoe sa for siden:

Mente 1000g ja, IKKE 100g.. Poenget med oppkarbing er at du skal på en måte "nullstille" kroppen, slik kroppen var før man startet på ketolyse... Slik at den tør å gå slipp på de resterende kiloene man vil bli kvitt. Man skal ha 2g proteiner per kilo kroppsvekt. Når man går på kaloriunderskudd (som man gjør på ketolyse) så faller nivåer av testosteron, veksthormon, tyroidehormon osv, noe som over tid vil gjøre at man stagnerer.. slik jeg tolker det.

link: www.tn.no/drivkraft/artikler/leptin-det-magiske-hormonet


#6

ada-emilie sa for siden:

På Atkins.com står alle fasene og forslag på hvordan trappe opp sakte men sikkert


#7

Cherry sa for siden:

Men går alle påketolyse på KALORIunderskudd da? Jeg syns jeg leser ogleser om 3-4tusenkaloriesdagene til folk.

1000 gram karber er jo 4 tusen kalorier, og kroppen kan jo ikke lagre mer energi i form av karbohydrater enn at det er nok til en halv dags forbruk, og da må jo noen av disse karbene da bli overskudd i form av fett, eller må de ikke det?

Så da får du 4 tusen kalorier i karber (1000x4) og tillegg 624 kalorier (156x4) i protein. 20 % av dette skulle utgjøre 231 gram eller 924,8 kalorier, alt etter hva du vil regne de 20 % med fett fra. Dette er jo en del kalorier og jeg med min mage ser ikke helt hvordan du skal klare å spise alt dette:p


#8

Sugarpill sa for siden:

Ehhh...det er ikke snakk om å trappe opp sakte her, det er snakk om om oppkarbing, et helt annet konsept. Og ts følger ikke Atkins.


#9

Sugarpill sa for siden:

Veldig mange som følger ketogene dietter har et betraktelig kaloriunderskudd, de fleste blir overrasket når de regner ut hvor mye de faktisk får i seg. De som spiser 3000+ er nok i mindretall.

Er enig i at 1000 g karbohydrater + protein og fett blir veldig mye. For å få i seg så mye mat i løpet av en dag må man stappe i seg på en "bulimiker/tvangsspisings-aktig" måte. Hvis jeg skulle "karbe opp" ville jeg gjort det langt mer moderat, hvis jeg plutselig trødde i meg 5-6000 kalorier, hvorav 4000 kom fra karbohydrater, ville jeg nok blitt veldig dårlig.


#10

ada-emilie sa for siden:

Både Torkil og Atkins anbefaler langsom opptrapping. Mange har skrevet her inne om det å skeie ut en dag og hive innpå med karbo De føler seg svært dårlige etterpå fysisk, og trolig også psykisk noen av dem. Ved å innføre en og en matvare kan man sjekke hvordan kroppen reagerer på den( for å sjekke toleransen), og man får sjekket om man går ut av ketose eller ikke. Man får sjekket hvor mange gram karbohydrater man kan spise uten å falle ut av fettforbrenningsmodus/ketose. Og selvsagt er det for å ikke belaste kroppen med karbo-sjokk.


#11

nellie sa for siden:

Oppkarbing er ikke det samme som opptrapping. Oppkarbing er en kort periode med MYE karbohydrater også går man tilbake til lite igjen.


#12

nellie sa for siden:

Når jeg holdt på med oppkarbing så tenkte jeg først at jeg ikke skulle spise sukker eller stivelse.. men det blir ikke noe særlig oppkarbing på grønnsaker gitt.. Må nok desverre hardere stoffer til:p

Du får nok mer utbytte av å spørre om dette på et treningsforum hvor folk faktisk holder på med dette:)


#13

andreasoe sa for siden:

Går som regel på kaloriunderskudd på ketolyse da du

  1. reduserer antall matvarer du kan spise
  2. du følger deg mett lengre og småspiser ikke
  3. du kutter ut sukker..

#14

Labomba sa for siden:

Tror det er ett begrep kanskje flere av oss misforstår. Da jeg skrev at jeg ville trappe opp litt, så mente jeg fra 25 til eks.vis 30 karber :D
Man MÅ jo ikke ha skeiet helt ut, altså gått tilbake på gammelt vis - noen dager for å få kroppen til å skjønne alvor;)


#15

andreasoe sa for siden:

prøvde jeg min første oppkarbing igår, etter 1,5t fjellvandring.

Frokost 40g proteinshake med melk + ett eple
lunsj 60g karbohydrater + vaffel + banan + 2dl melk (10kh) + 50g brunost (25kh)
"brunsj" 4x polarbrød (120kh) + 50g brunost (25kh)
middag ble bare en 7eleven toast

snax 60g sjokolade (30kh)
2 sjokoladeboller
1 wienerbrød

Tror egentlig jeg fikk i meg for lite karbohydrater.. har ikke gått opp noe som helst i vekt, men føler energinivået har gått opp endel. Så det blir en fjellvandring til idag =P Spiste nok alt for mye sukker også.

neste oppkarbing om 10-14 dager skal jeg øke karbohydrat mengden og prøve mer langsomme karbohydrater...


#16

Sugarpill sa for siden:

Verken Torkil eller Atkins har monopol på "sannheten om hva som er rett og galt på lavkarbo", de representerer bare to svært like, svært populære lavkarboretninger som går ut på å spise ketogent uten "spisedager", "oppkarbing" etc. Andre filosofier, som Eat International, CKD etc, oppfordrer til kontrollert "oppkarbing" med jevne mellomrom. Kostholdsguruen Fredrik Paulun, en svensk ernæringsfysiolog med en ekstrem ekspertise som snakket om lav-GI 15 år før Fedon kom på banen, har anbefalt "spisedager" for de som føler at det fungerer. Det ts spurte om var nettopp slik "oppkarbing", ikke moderat opptrapping.

Alle blir ikke dårlige av oppkarbing, på treningsforum som Fitnessprat.no finner du mange som spiser mengder av karbohydrater en gang i uka, men ketogent til vanlig, og de føler seg utmerket før, under og etter en oppkarbing. Spesielt de som trener mye kan ha stort utbytte av oppkarbing. Det er lov å være åpen for annet enn det ens "diet guru of choice" mener er riktig.


#17

andreasoe sa for siden:

ble ikke i dårlig form, snarere tvert imot. Men ser ut til jeg føler at jeg heller vil gå over til lavkarbo enn hardt på ketolyse igjen.. ser at jeg ligger rundt 60g karbo dag nå uten å gå ned i vekt og med mye god mat og trening.

men et spørsmål.. noen som vet når kroppen på en måte "nullstiller" seg og glemt vekt tapet de siste mnd? om det noen gang skjer? vil gjerne bli kvitt 5% fett til. gått fra 30% til 18% fett.


#18

Sugarpill sa for siden:

Det er ikke bevist at man kan "nullstille" kroppen overhodet, og når det i så fall skulle skje er helt umulig å si. Det mye forskning viser er at kroppen "husker" vekten du har hatt lenge, hvis du har veid f.eks 110 kg over en tidsperiode, vil kroppen forsøke å komme tilbake til den vekten selv om du etter månedsvis med hard slanking har kommet ned i f.eks 80 kg. Hvis du vedlikeholder vekten en lengre periode, holder den stabilt på f.eks 80 kg, vil kroppen "venne seg til" denne vekten og forsøke å holde seg der.

De siste 5% vil nok bli vanskeligere å få vekk enn de første 12% var, du må regne med å bruke litt tid på det. Med tid og hard innsats vil det skje, å komme ned i 13% fett burde gå helt greit for en mann. Tålmodighet og hard jobbing, og du er der!


#19

Lillevoff sa for siden:

Hvordan går det med oppkarbingsprosjektet? Er en smule frustrert over langvarig platå selv, og vurderer å teste.


#20

andreasoe sa for siden:

Tror egentlig jeg spiste for lite på oppkarbingsdagen. skulle nok vært et par hundre gram ekstra karbs. Ser ut som må nesten bare må prøve seg frem til hva som fungerer best. Viktig å kjøre seg helt ut kardio og styrkemessig dagene før / samme dag man begynner på oppkarbingen. Gikk forbausende lett å hive i seg masse karbo:D

Har gått over så smått over til lavkarbo (50g ish). Vekta vipper på rundt 77-78kg. Litt usikker på om noe kan være vannsamling i kroppen når man går på 100g karbo? Er iallefall ikke i ketose lenger. Skal prøve en 14 dagers lavkarbo 50-100g dagen med kcal på rundt 2000. så etter ferien gå rett på strikt ketose/ketolysekuren igjen. De siste kiloene sitter godt gitt!
går saaakte nedover.

som en positiv del er iallefall at man ikke går OPP i vekt av å gjøre oppkarbing, men merker litt mer "sug" på søtsaker.


#21

sterk sa for siden:

i følge bodybuilding blir det 9000 kalorier. Det er 1000 mer enn VG skriver Thor hushovd spiser i løpet av en dag med Tour de france. (www.vg.no/sport/sykkel/tour-de-france/2010/artikkel.php?artid=10079916)

Prøv å google CKD (cyclical ketogenic diet) Så finner du nok noe som virker litt bedre enn selvkomponerte planer.


#22

BitTorres sa for siden:

Angående de siste kiloene. Har du mulighet til å gå en rask spasertur på 30 min før du spiser frokost? Du skal selvfølgelig ikke spise mer til frokost etterpå enn det du pleier, og den bør også være helt uten karbohydrater. Dette kan forlenge nattlig faste med opp mot 6 timer.


#23

andreasoe sa for siden:

Må det gjøres hver dag? Har gått over til mer lavkarbo stil nå, sinnsyk boost treningsmessig å gå fra ketose til lavkarbo føler jeg! Dog gått opp en kilo da sannsyneligvis i vann..


#24

BitTorres sa for siden:

Hehe...uff da, hver dag :).

Du, det er vel opp til deg selv, jo mer rutine på å gå, jo bedre skulle det vel funke, men ingen er like vet jeg, så..sats på å følg din egen indre stemme du;)


#25

andreasoe sa for siden:

mener at det å trene på morgenen før frokost er en avkreftet "myte"? i bunn og grunn går det jo på bare på konseptet jo mer trening jo mer bedre..


#26

BitTorres sa for siden:

Noen myter viser seg å være sanne. For noen.For andre forblir de myter.


#27

Iselilja sa for siden:

For ordens skyld: Ketolyse er lavkarbo.
Lavkarbo er ingen diett, men et samlebegrep for alle kostholdsretninger/dietter som inneholder lite karbohydrater.


#28

BitTorres sa for siden:

Og for enda mer ordens skyld: Ketolyse er en diett, ikke en tilstand. Har sett så mange steder der det står at de " er i ketolyse". Pirkete, men jeg gremmer meg.



#30

Leif sa for siden:

I grunnen interessant dette med oppkarbing. Den artikkelen det er linket til ville vel for meg vært mer troverdig om jeg leste den på en side som ikke lever av å selge div kosttilskudd. En del av tilskuddene er det jo også referert til i artikkelen.
Uansett interessant diskusjon


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.