< Tilbake til oversikten

Hvorfor bruke proteinpulver?

#1

mofe sa for siden:

Nå har jeg vært på forumet en stund, og ser jo at mange bruker proteinpulver som tilskudd i kosten. Jeg har fundert på å kjøpe meg det selv også - men i dag tenkte jeg på.. hvorfor bruker dere det egentlig?

Altså.. jeg skjønner at det er for å tilføre proteiner til kroppen.

Merker meg at folk bruker det mest ifbm. trening.. stemmer dette? (Jmfr. bygge muskler - og kroppen trenger protein en time etter muskeltrening.)

Men tenkte på.. hvorfor ikke bruke egg istedet? Er proteinpulver bedre enn egg? (noe jeg synes høres snodig ut.. men..)

Jeg bruker endel smoothies som mellommåltider. Bruker da 2-3 egg. Hadde det vært det samme som å bruke proteinpulver?

Bruker dere proteinpulver av økonomiske årsaker?

Har også merket meg at det finnes forskjellige typer proteinpulver (kasein og myse ellernoe?) - hva er forskjellen på dem, og hvorfor bruke det ene eller det andre?

Altså - til syvende og sist blir spørsmålet - hvorfor bruke proteinpulver (sleng evt. på "når man ikke trener?")

:)

Hilsen nysgjerrigmof :)


#2

luringen sa for siden:

JA!! Lurer jeg og veeldig på!! Pliis forklare ?!


#3

donjuanwannabe sa for siden:

Den største (og eneste?) grunnen er at det er en lett måte å få i seg mye proteiner på.

Og nei, proteinpulver er ikke bedre enn mat.


#4

Aline sa for siden:

for meg er det som en variasjon.
dvs at jeg innimellom lager pannekaker med sojamel og proteinpulver. o.l.

:)


#5

MHM sa for siden:

Jeg bruker proteinpulver fordi det er lettvint og godt, og fordi jeg etter trening har vanskelig for å spise SÅÅÅÅ mye proteiner som jeg får i en shake. Og om jeg trener på kvelden er det ubehagelig med mye mat i magen når jeg skal sove. Flytende føde er ikke så tungt for fordøyelsen.

Dessuten har Ine Wigernes skrevet doktorgrad på restitusjon etter trening, og konkludert med at melkeprotein er mest nyttig. Kasein og myse er to typer melkeprotein som finnes i mange proteinpulvere. Men mange tåler ikke melkeprotein, og da er soya å foretrekke.

Min beste-venninne er meget sporty, og har meldt seg på Birkebeinerrennet i år. Hun trener håndball, løper, går på ski, aerobic, styrke m.m. Men når hun veide seg på Tanita, så viste det seg at muskelmassen hennes var lav. Jeg kunne ha gjettet det, for hun orker bare å spise et par knekkebrød etter trening. Jeg overtalte henne til å prøve å lage proteinshake med Delite proteinpulver (2 scoops), frosne bær, olivenolje, Biola og melk. Hun var veldig skeptisk, men likte smaken fordi det var bær i. Men hun måtte tvinge det i seg de første gangene.

Nå trenger jeg ikke mase lenger, for etter at hun begynte med proteinshaken har hun aldri vært støl, og hun får ikke kramper/blir stokkstiv i musklene som hun ble mye før under øktene. Hun føler at hun resituerer mye raskere, og ikke minst; Tanita forteller at muskelmassen har økt.

DERFOR kan det være lurt med proteinpulver. Men om du klarer å spise nok egg, kjøtt, fisk eller annet, så er det like bra. Min shake er på ca. 40 gram protein, og det tilsvarer 5 egg.... Det klarer ikke jeg å spise!

Jeg vet ikke om det blir billigere med proteinpulver, men jeg regnet ut pris per gram protein en gang, og det kom bra ut i forhold til kjøtt/fisk pris. Pass imidlertid på å ikke kjøpe pulver med sukker! Selv om det er billigere, så forstår vi jo hvorfor.... :rolleyes:


#6

mofe sa for siden:

Tusen takk for flott innlegg, MHM! Nå ble jeg mye klokere :)

(spør i produktanbefalingstråden min om hva proteinpulver som er best og billigst)


#7

Nille sa for siden:

Jaaaaaavel, er det SÅ mye det er snakk om ja !!

Jeg har faktisk noe Whey protein i skapet. Skal sjekke ut innholdet. kanskje jeg burde tvinge i meg en shake etter trening jeg og !! :snill:

Ellers er det det første jeg skal kjøpe når jeg får lønn neste gang !

:klem:


#8

Huldr sa for siden:

Nille - er det greit med soyaprotein og/ eller kasein/ myse hvis man følger blodtypedietten?

Jeg følger ikke den - ennå - men jeg skjeler litt til den og har tenkt å kutte ut melk. Soya er jo ikke bra for oss med lavt stoffskifte. Men rent protein stiller det seg kanskje annerledes med??

Eller er det kanskje MHM som vet dette også?


#9

MHM sa for siden:

Husker ikke hva slags blodtype du har Scilla, men jeg mener at D'Adamo ikke skiller på myse og kasein, men bare omtaler melk som melk? De fleste som ikke tåler melkeprotein, reagerer på kasein.

Så et nysgjerrig spørsmål og ikke et spydig spørsmål...: Hvor har du lest at de med lavt stoffskifte ikke skal ha soya, og hva er argumentasjonen? Hvis det er pga planteøstrogenene, så følger de proteinene, og rent soyaprotein vil vel ikke gjøre noen forskjell.


#10

smosje sa for siden:

Hvilken blodtype var det du var da? Kasein skal unngås av både O og A. Samme med myse. Soyamel er medisinsk for A og nøytralt for O, men det inneholder bare 38% protein (38% karber, 22% fett). Spelt; nøytralt for begge (15% protein) Soyaflak; nøytralt for O, medisinsk for A (53% protein, karber 13%, fett 33%)

:)


#11

Huldr sa for siden:

Takk for gode svar begge to! Glemte visst å nevne at jeg har blodtype 0 :rodme:

Husker faktisk ikke hvor jeg har lest om at soya ikke er bra... :o Hjernen lekker som en sil... Men jeg TROR det var på thyroid.com, siden til Mary Shomon som er litt av en "guru" når det gjelder stoffskiftesykdom. Nille har nok mer info... Sorry, har vært litt "ute" i det siste jeg...

Mener jeg har lest det flere steder altså - men ikke med noen argumenter. Men i og med at det går igjen synes jeg det virker fornuftig å sjekke ut videre ihvertfall. Trodde i grunnen det sto i Blodtypediettenboka også... der ser man hvor etterrettelig hukommelsen min er... :cool:

Har aldri oppfattet deg som spydig MHM :snill:


#12

Nille sa for siden:

Jeg har ikke hørt at soya ikke er bra for lavt stoffskifte, men jeg skal sjekke boka mi når jeg kommer hjem (slaver på jobb 4 minutter til !!)


#13

Huldr sa for siden:

Her er en side med flere lenker, til bl a Mary Shomon og Joseph Mercola:

http://coconutoil.com/soy.htm

Det ble litt mye og komplisert for meg å lage noe referat av nå... dumme hjerne
Men det sto veldig mye interessant! Det ser ut som om det ikke bare er oss med lavt stoffskifte bør se opp for bivirkningene av soya heller...

Husker jeg har lest et eller annet sted at "Soya er et tveegget sverd", altså at det har både positive og negative virkninger. Disse lenkene gir kanskje et overdrevent negativt bilde... men jeg vil gjerne være føre var, og jeg HAR jo lavt stoffskifte...

Jeg føler ikke for å bruke proteinpulver fordi proteinene er i en "unaturlig" form siden proteinet er isolert fra den opprinnelige substansen- men det er jo veldig greit å kunne ty til da. Og jeg vil presisere at jeg ikke VET noe som helst om dette...


#14

Nille sa for siden:

Her er svaret jeg fikk fra stoffskifte eksperten i det andre forumet (en av grunnleggerne der):

Dette stemmer med hva Mary Shomon skriver i boka si. Et helt kapittel om hvordan soya virker inn. Klaerer ikke å oversette fordi jeg mangler skikkelig norske ord, men på internet infoen sier hun:

[quote]A Look at the Dangers of Soy to the Health of Your Thyroid

Health and nutrition magazines tout the benefits of soy as a cure-all for women's health, hormonal problems, cancer prevention, weight loss, and many other problems. The reality, however, is that promotion of soy may be more a matter of business and marketing, rather than recommendations based on sound scientific evidence.

Isoflavones, the key components of soy that make them so potent as a posible substitute for hormone replacement, mean that soy products, while touted as foods and nutritional products -- often are used and act as like a hormonal drug.

If you have a diagnosed or undiagnosed thyroid problem, or a history of autoimmune disease, overconsumption of soy isoflavones can potentially trigger a thyroid condition. Soy foods can worsen an existing diagnosed thyroid problem in many people.
In both cases the symptoms such as fatigue, weight gain, and depression or moodiness are often overlooked and hard to diagnose.

A recent study found that as millions of Americans -- perhaps as many as more than 10 million -- have an undiagnosed thyroid condition. The vast majority of thyroid patients are women over 40. This is the same group that, responding to marketing claims that promote soy as helping to prevent breast cancer, reducing the risk of high cholesterol or heart disease, or as a treatment for symptoms of menopause, are turning to soy foods and isoflavone supplements in vast numbers.

Here is more information regarding soy and its relationship to the thyroid.

FDA's Soy Experts Speak Out Against Soy

"there is abundant evidence that some of the isoflavones found in soy, including genistein and equol, a metabolize of daidzen, demonstrate toxicity in estrogen sensitive tissues and in the thyroid. This is true for a number of species, including humans.

Additionally, isoflavones are inhibitors of the thyroid peroxidase which makes T3 and T4. Inhibition can be expected to generate thyroid abnormalities, including goiter and autoimmune thyroiditis. There exists a significant body of animal data that demonstrates goitrogenic and even carcinogenic effects of soy products. Moreover, there are significant reports of goitrogenic effects from soy consumption in human infants and adults."

[/QUOTE]


#15

MHM sa for siden:

Hmmm...
Dette må jeg tygge på, fordøye, utrede og komme tilbake til!
Jeg sluker veldig lite rått - og i hvertfall ikke soya.... (haha - litt bløt? :p )
Tusen takk for info!


#16

Huldr sa for siden:

Thanks Nille! :)

Jeg har i grunnen bestemt meg for å redusere bruken min av proteinbarer til "kaffekos" en sjelden gang - kommer nok ikke til å kjøpe proteinpulver heller jeg... Hvis jeg ikke finner ut at jeg tåler melk fint da. Skal kjøre eliminasjonsmetoden på det tenkte jeg...

Blodtype 0 skal jo heller ikke ha for mye egg... :eek: Synd det ikke er noe særlig tørka kjøtt å få kjøpt i Norge, tenker at det må være fin "reserve"mat! Kan jo ha med tørrfisk da men........... :p

Mente forresten mer slik i stad... ble litt feil smiley :p:rolleyes::o :


#17

MHM sa for siden:

Jeg kjøpte en pose med strimlet, tørket, marinert og røkt kjøtt på en bensinstasjon "oppi dalom". Spiste etter en håndballkamp. Det var godt! Skulle ha kjøpt med mer, for nå husker jeg ikke hvor i verden det var engang.... :o Er jo ikke så praktisk med proteinpulver, frosne bær og stavmixer i garderoben på en bortekamp... Og i en proteinbar er det litt lite protein etter trening. Så tørket kjøtt hadde vært fint ja. La oss slå fast det en gang for alle.... :cool:

Samma hva slags smiley du bruker vel, Scilla.... :mad: :D :p :cool:


#18

Huldr sa for siden:

He he :p Er litt redd for å bli misforstått i dag...

Kanskje vi burde starte en trend, gå rundt og spørre etter tørka kjøtt i alle butikker i håp om at det kommer på markedet!! :p Det hørtes kjempegodt ut... :sikle:


#19

themonk sa for siden:

Det er to grunner til å bruke proteinpulver:

  • Det er enkelt. Hvis du ikke er hypp på å lage til seks måltider om
    dagen er det en enkel utvei. Praktisk.
  • Proteinpulveret er delvis hydrolysert, altså bruker ikke kroppen noe
    særlig energi på å fordøye det og det tas lettere opp i tarmen. Altså
    er det genialt hvis du trener (både før og etter), fordi du slipper å
    koordinere noe, du kan bare drikke det rett før og det påvirker ikke
    treningen.

Bare pass på å ikke ta myse-protein hvis du har planer om å slanke deg. Det taes så fort opp at det faktisk har en liten innvirkning på insulinet.


#20

mofe sa for siden:

Jaha? Har det noe å si da? Altså.. om man tar det etter at man har trent, så er jo forbrenningen på topp uansett..

Noen andre som har noen formening om dette?


#21

friflex sa for siden:

Viss en både prøver og gå ned i vekt, og samtidig prøver og enten øke litt, eller holde på muskelmassen har jeg lest flere steder at en bør bruke 100% ren myseprotein (whey), rett før og rett etter trening. Mens en med fordel kan bruke kaseinprotein før en går til sengs, da denne typen proteiner bruker lengre tid på å bli tatt opp i kroppen enn myseproteiner. Mange starter også dagen med kaseinprotein for og få "en jamn strøm" av proteiner utover dagen.

Jeg har brukt kun myseprotein sålangt etter jeg la om kostholdet og har hatt bra resultater med det. Mulig de kunne vært bedre om jeg hadde brukt kaseinprotein før leggetid, i steden for whey.

Uansett kommer jeg nok til og fortsette med myseprotein rett før og rett etter trening.

Vil gjerne lære mer om dette om noen har god info, linker etc på dette;)


#22

Begod sa for siden:

Kopiert fra TN: (obs,obs: Tn fører ikke rene myse pulver men selger kaseinpulver i bøtter og spann).

Proteiner - byggeklossene du bare må ha

Av Bjørn Furuhaug

Hvorfor begynner jeg denne artikkelserien med å skrive om proteiner? Av alle næringsemnene (proteiner, karbohydrater og fett), er det uten tvil proteiner vi som trener er mest opptatt av. Hvis jeg skal rangere hva som er viktigst for deg som trener, vil jeg også uten tvil sette proteiner på toppen. Ikke bare fordi proteiner er den næringskilden som har størst innflytelse på fysikken din, men fordi de aller fleste får i seg for lite proteiner gjennom kostholdet. Alle kroppsbyggere og fitness entusiaster forstår, eller bør forstå, hvor viktig et høyt proteininntak er for fysikken. Personer som trener med vekter trenger mer proteiner, mye mer, enn vanlige folk. Uten proteiner kan du ikke bygge muskler - så enkelt er det!

I tillegg til å være viktig for musklene, har proteiner også en bra effekt på energi- og insulin-nivået, spesielt under diett. Ved å spise proteiner ved hvert måltid, er det mindre sjanse for at blodsukker nivået vil variere mye. Dette vil hjelpe deg å kontrollere appetitten og legge grunnlaget for bedre fettforbrenning og muskelvekst.

Men hvorfor er proteiner så viktig for oss som ønsker en muskuløs og sterk kropp?
Proteiner er som sagt kroppens byggestener! Musklene våre trenger proteiner for reparasjon, gjenoppbygging og fremfor alt VEKST. Jeg har ennå til gode å se en person med en imponerende fysikk, som ikke har tatt proteininntaket sitt seriøst. Men proteiner er også viktig for mange andre funksjoner i kroppen:

  • Oppbygging av muskler og annet kroppsvev.
  • Enzymer som muliggjør kjemiske prosesser i kroppen og fordøyer maten vi spiser.
  • De røde blodcellene er oppbygd av proteiner, og trengs for oksygentransport
  • De hvite blodcellene, vårt immunforsvar, er avhengig av aminosyrer
  • Mange hormoner er bygd opp av aminosyrer - blant annet insulin, veksthormon og "insulin-like growth factor".

Det bør nå være klart hva proteiner gjør i kroppen vår. Men hvor får vi proteiner fra? Proteiner finner vi hovedsakelig i kjøtt, fisk, egg, melkeprodukter, bønner og linser.

Hvor mye proteiner trenger vi som trener?

Ut fra over 40 års erfaring med kroppsbyggere/fitness utøvere og nyere forskningsrapporter, bør det daglige proteininntaket ligge i området 2,5-4 gram pr. kilo kroppsvekt pr. dag. Dette er litt høyere enn den gamle bodybuilder "standarden" på 1,5-2 gram pr. kilo kroppsvekt. Ved å legge proteininntaket noe høyere enn den gamle standarden, og kutte tilsvarende ned på karbohydratinntaket, erfarer mange utøvere at det er lettere å holde seg i bedre form året rundt (og hvem ønsker ikke det?). Som en gylden regel vil jeg anbefale et daglig proteininntak på 3 gram pr. kilo fettfri kroppsvekt. Det vil si at hvis du veier 85 kilo og du har en fettprosent på 15%, så har du en fettfri kroppsvekt på 72 kg. Det daglige proteininntaket ditt bør da være ca. 72 x 3 = 216 gram.

Da er det egentlig bare ett viktig område som gjenstår når det gjelder proteiner. Hvordan er proteiner oppbygd? Dette er kanskje ikke viktig for å forstå hvorfor du bør holde et høyt proteininntak, men det er viktig for å kunne velge de "riktige" kildene av protein og proteintilskudd.
Proteiner er oppbygd av aminosyrer. Dette høres kanskje banalt og enkelt ut, men av erfaring er det mange som har hørt dette tusen ganger og allikevel ikke får det med seg. Aminosyrer er proteinets minste byggesten. Du kan tenke på proteiner som en rekke av legoklosser som er satt sammen i en lang rekke, og hvor hver legokloss er en aminosyre. Når det sitter mange slike legoklosser sammen etter hverandre, kaller vi det proteiner.
Så skal vi gjøre det mer vanskelig. Det finnes 20 forskjellige aminosyrer (som har forskjellige oppgaver i kroppen). Forskjellige proteiner vil ha ulike sammensetninger av disse aminosyrene, og ulikt antall aminosyrer som sitter sammen. Dette er viktig for egenskapene til proteinet. Det vil for eksempel si at proteiner fra egg, ikke vil ha de samme egenskapene som proteiner fra melk.

For at vi skal kunne anvende proteinet som vi får i oss gjennom maten, må disse brytes ned til frie aminosyrer. Når disse aminsosyrene sirkulerer i blodet, kan de tas opp i cellene og benyttes til bl.a. muskelvekst.

[center]
[/center]
Proteintilskudd

For å lage proteinpulver og måltidserstattere (MRP), brukes det ulike råvarer. Jeg skal her gå gjennom de mest vanlige.

Når vi snakker om proteinpulver, er det naturlig at vi begynner med melkeprotein. Hvorfor? Jo, de fleste proteinpulver på markedet inneholder stort sett proteinpulver laget av melk. Melkeprotein har en svært bra aminosyreprofil for muskelvekst, og det er relativt lett å få tak i. Melkeprotein består av mange proteinfraksjoner, hvor myse (whey) og kasein er de mest kjente. Rent melkeprotein består av 80% kasein og 20% myse.

Myseprotein - "kongen" av proteinpulver?

Myseprotein har lenge vært kronet som "kongen" av proteinpulver, men holder dette mål? Hvorfor er myse regnet som så spesielt? Myse har en veldig bra essensiell aminosyreprofil: høyt innhold av BCAA's, tas raskt opp kroppen, smaker godt, løser seg lett i væske, lett å få tak og er i den mest vanlige formen (WPC) billig. Disse egenskapene, i tillegg til masse reklamer og artikler om myse, har gjort at mange ser på myse som det ultimate proteintilskuddet. Men myse har en interessant historie. Opprinnelig var myse et biprodukt ved osteproduksjon, og sett på som verdiløst. Så fant man ut at myse løste seg lett i vann, og derfor egnet seg ypperlig i forskjellig matvareproduksjon som f.eks bakervarer og salatdressinger. Den råvaren (myse) som kommer fra osteproduksjon, er en sirupsøt væske som bl.a er full av laktose. Man måtte finne måter å skille ut laktosen, fettet og væsken på, slik at man kun satt igjen med et rent proteinpulver. For å gjøre dette, brukes det som regel en metode hvor man "vasker" råvaren med syre for å skille ut proteinet. Man sitter da igjen med noe vi kaller myse protein konsentrat (WPC). Denne råvaren inneholder som regel ca 75-85% protein, 5-10% karbohydrater (laktose) og 2,5-10% fett (hovedsakelig usunt mettet fett). Bakdelen er at med denne metoden forsvinner også alle godsakene i proteinet som er sensitive for syre, som glycomacropeptides, alpha-lactalbumin, immunoglobiner og lactoferrin. I dag har man heldigvis funnet bedre måter å lage myseprotein på. Den mest kjente er ione-bytte metoden, hvor proteinet skilles ut ved å benytte de ulike ladningene proteinet har. Ved bruk av denne metoden, sitter man igjen med et mye bedre myseprotein, bestående av mer enn 90% protein og så og si fritt for usunt melkesukker og fett. Dette kalles ion-ex whey protein isolate, eller WPI. Denne metoden bevarer også mye bedre de godsakene man mister ved syrevasking.

Styrke:

  • WPI har store mengder immoglobulin som styrker kroppens imunforsvar.
  • Myseprotein inneholder store mengder (23-25%) BCAA's.
  • En av de mer interessante egenskapene til myse, er evnen til å stimulere IGF-1 (insulin growth factor-1) produksjon.

Svakhet:

  • Myseprotein løser seg lett og absorberes raskt. Dette kan virke som en bra ting, men når myse protein absorberes så raskt, resulterer det i en rask økning i insulin nivået og gjør også at mye av aminosyrene forbrukes som energi - ikke til muskelvekst.
  • Kvalitets myseprotein, som WPI, er en av de dyrere proteinråvarene på markedet. Dette lager et marked for store bokser med billig WPC.
  • Relativt sett har myseprotein lite av aminosyrene phenylalaline, ariginine og glutamin.

Kasein - en ukjent helt

Kasein lages også av melkeprotein, men har helt andre egenskaper enn myse. Kasein eksisterer sammen med fosfat i en unik struktur kjent som micelle. Det er denne micellen som tillater separasjon av myse fra kasein i melk. Denne prosessen skjer normalt ved oppvarming, syre separasjon eller ved bruk av enzymer (som når man lager ost). De fleste kaseinater som fås som tilskudd, er separert med syre og kalles for sodium, potassium eller kalsium kaseinat. Disse har som regel en proteinprosent på mer enn 90%. Hvis du fremdeles ikke synes kasein ser veldig spennende ut, bør du vite av kasein er en viktig ingrediens i mange av de mest populære måltidsertattere og proteinpulver. Dette er hvorfor:

Styrke:

  • Kasein hjelper med å regulere tiden proteinet bruker på å tas opp i kroppen. Den gjør dette ved at den har en tendens til å forme en slags gele som må fordøyes. Det at proteinet tas opp mer langsomt, resulterer i økt opptak av aminosyrer, peptider og protein pga av at den er tilgjengelig i systemet over lengre tid. Større protein absorbasjon hjelper oss som trener til å lettere få i oss nok aminsosyrer. Denne "gele" effekten gjør også at man føler seg mettere etter en "shake" med proteinpulver basert på kasein, enn med myse. En nylig studie viser at de som inntok en diett hvor proteininntaket inneholdt 70-75% kasein, hadde større muskeløkning og tap av fett, enn de som gikk på en diett hvor proteininntaket besto av tilsvarende mye myseprotein. Det som også er interessant, er at denne studien ble gjort på personer som trente styrke.
  • I tillegg viser en annen nylig studie at "langsomme" proteiner som kasein er bedre enn "raske" proteiner, som myse, også rett etter trening.
  • Kasein inneholder en høy konsentrasjon av aminosyren glutamin (20,5%), faktisk mer enn både myse-, egg- og soyaprotein. Å supplere med denne aminosyren, spesielt i peptidform som her, kan spare muskelmasse under intens trening og under diett.
  • Kasein gir også en høy dose av glykogene aminosyrer. Disse aminosyrene "låner" seg ut til produksjon av energi under trening. Dette har
    vist å resultere i mindre muskelnedbrytning under trening.

Svakheter:

  • Kommersielt kasein kan være av ujevn kvalitet. Det finnes mange måter å lage kasein på, noen bedre enn andre. En måte å være sikker på at du får i deg et kvalitetsprodukt på, er å finne et merke du stoler på, og hold deg til det.

Melkeprotein - det beste fra myse og kasein?

Melkeprotein inneholder ganske enkelt alle proteinfraksjonene fra melk. Hovedsakelig 80% kasein og 20% myse. Denne typen protein har en veldig sterk aminosyreprofil, og har de bra egenskapene fra både kasein og myse. Jeg skal ikke gå inn på styrker og svakheter, da du kan lese disse under myse og kasein.

Andre proteinkilder.

Av andre proteinkilder brukt i måltidserstattere og proteinpulver, er egg- og soya-protein de mest vanlige. Begge disse har sterke og svake sider, men i og med at de er lite brukt av ulike årsaker, skal jeg ikke gå nærmere inn på disse her.

Designer protein - den optimale løsningen?

Hva er et designer protein? Det er ganske enkelt et proteinpulver satt sammen av flere proteinkilder/fraksjoner for å oppnå et mer komplett protein for oss som trener. Et designer protein inneholder som regel flere proteinkilder, og er i tillegg tilsatt peptider, aminosyrer og andre virkestoffer som øker utnyttelsen av proteinene (som lecitin, glutamin og BCAA). Som du allerede har sett, finnes det ikke ett ideelt protein med bare fordeler og ingen bakdeler. Den opplagte løsningen er da å kombinere ulike proteinkilder, slik at man drar fordel av styrkene til flere proteinkilder og oppnår bedre effekt. La oss si at du skal trene opp store muskuløse biceps. Vil du da bare trene bicepscurl? De fleste har forstått at en muskel må angripes fra forskjellige vinkler slik at den stimuleres maksimalt. Slik er det også med proteiner. Kroppen trenger ikke bare kyllingfilet, tunfisk eller myseprotein hele dagen. Den trenger å bli foret med ulike typer proteinkilder, slik at den får alt det den trenger.
Er rent melkeprotein et designer protein? I det siste har jeg sett proteinprodusenter som fremstiller rene melkeprotein som designer protein. Disse kan etter min mening ikke kalles designer protein, da de kun inneholder en kilde proteiner, Selv om denne kilden inneholder 80% kasein og 20% myse, er det fremdeles et rent melkeprotein!

Hvordan få i seg nok protein og hvordan bruke proteintilskudd og måltidserstattere (MRP)?

Mange kjøper seg et proteinpulver fordi man har hørt at dette er bra for muskelvekst, eller for bruk under diett. Alt for mange vet derimot ikke hvordan de skal bruke disse produktene. Dette resulterer selvsagt i liten effekt av produktet, og i at man ikke oppnår de målene man har satt seg. Egentlig er ikke dette noe hokus pokus. Uansett hva som er ditt mål med treningen, opp i vekt, ned i vekt, bli muskuløs, sterk, rask - det spiller ingen rolle. Du bør innta et fullverdig måltid minimum hver 3 time. Det vil for de fleste av oss bli 6 måltider pr. dag. Mange, meg selv inkludert, har problemer med å tilberede så mange måltider. Selv spiser jeg som regel 3-4 vanlige måltider og 2-3 måltider bestående av enten en MRP eller en proteindrikk sammen med f.eks en frukt, havregrynsgrøt, en skive brød eller en annen karbohydratkilde. Ofte er det best å bruke et pulver på morgenen og rett etter trening, ettersom kroppen trenger proteiner raskt ved disse 2 tilfellene.
Her er et eksempel på en typisk dag for meg selv:
08.00 En knyttnevestor porsjon havregryn med 3 spiseskjeer Protein Isolate vanilje smak. Jeg blander havregryn og proteinpulver først, deretter rører jeg inn kaldt vann til det blir en grøt. Av og til tilsetter jeg frukt, f.eks banan.
11.00 Myoplex MRP + 2 spiseskjeer Protein Isolate, blandet med 4,5 dl vann.
14.00 Kyllingfilet med en knyttnevestor porsjon ris + grønnsaker.
16.00 Trening.
17.00 Myoplex MRP + 2 spiseskjeer Protein Isolate + 10 gram kreatin, blandet med 4,5 dl vann.
19.00 Middag
22.00 3 spiseskjeer Protein Isolate blandet med 3 dl vann.

[center]
[/center]
Utdrag av forsøk, utført for å se på forskjellene mellom myse og kasein.

Effekt av underkalori-diett (hypocalori-diett), økt proteininntak og motstandstrening på ren muskelvekst og fettminsking hos overvektige politimenn.

Demling RH, DeSanti L.
Brightham and women´s hospital, Bosten.

Vi sammenligner effekten av en moderat hypokalori-diett, som er høy i proteininnhold og motstandstrening, med bruk av to forskjellige proteintilskudd, mot det å kjøre en hypokalori-diett alene, for å undersøke forandringer i kroppssammensetning hos overvektige politimenn. En 12 ukers studie med tilfeldig utvalg, sammenlignet forandringer i kroppssammensetning ved bruk av tre forskjellige behandlingsmetoder i tre forskjellige studiegrupper. En gruppe (n = 10, n =betyr antall), ble satt på en ikke-lipogensk, underkalori-diett alene (80 prosent av forutsatt behov). Den andre gruppen (n = 14), ble satt på en underkalori-diett i tillegg til motstandstrening og et høyt proteininntak (1.5 gram per kilo kroppsvekt om dagen) av protein av kaseinhydrolysat. I den tredje gruppen (n = 14), var behandlingen den samme som for gruppe to, bortsett fra at det her ble brukt protein av mysehydrolysat. Vi fant at vekttapet var omtrent på 2.5 kilo for alle tre gruppene. Gjennomsnittlig prosent nedgang i kroppsfett gikk fra 27 +/- 1.8 til 25 +/- 1.3 % på 12 uker. Ved diett, trening og kasein var nedgangen fra 26 +/- 1.7 til 18 +/- 1.1 % og for gruppen med diett, trening og myseprotein, var nedgangen fra 27 +/- 1.6 til 23 +/- 1.3 %. Det gjennomsnittlige fett-tapet var 2.5 +/- 0.6, 7.0 +/- 2.1 og 4.2 +/- 0.9 kilo i de respektive tre gruppene. Ren muskeløkning for de tre gruppene, forandret seg ikke ved kun diett, mot økning på 4 +/- 1.4 og 2 +/- 0.7 kilo i respektivt gruppen med kasein og myse. Gjennomsnittlig økning i styrke for bryst, skuldre og ben var 59 +/- 9 % for kasein og 29 +/- 9 % for myse, en signifikant forskjell mellom gruppene. Denne signifikante forskjellen i kroppssamensetning og styrke, skyldes mest sannsynlig bedre tilbakeholding av nitrogen og en samlet antikatabolsk effekt på grunn av peptidsammensetningen i kaseinhydrolysatet


#23

friflex sa for siden:

Flott artikkel Begod, denne hadde jeg ikke lest før.

Tar likevel noe av det med en klype salt, da tilsvarende sider fra andre produsenter fokuserer mer på myse, spesielt i forbindelse med treningen. Er alltid litt skeptisk når noen som selger produkter skriver artikler som favoriserer deres produkter.. Men skal få kjøpt meg kaseinproteiner, og vertfall bruke de om kvelden før jeg legger meg. Ble utsatt grunnet stort pengeforbruk da jeg var i London nylig;)

Når det gjelder rett etter trening er det så mange kilder som sier myse, at jeg ikke ble helt 100% overbevist av denne artikkelen. Hvordan gjør du det. Bruker du fortsatt både myse og kasein?


#24

Begod sa for siden:

Det optimale pulvret etter min mening er:

Protein Isolate - NY og forbedret formel!

[color=#ff8c00][quote]

[i]PROTEIN ISOLATE - PERFECT BUILDING BLOCKS FOR YOUR PERFECT BODY
Protein Isolate har lenge vært et av de mest avanserte og komplette proteintilskuddene for aktive personer som trener hardt. Det er ikke dermed sagt at vi hos Tech Nutrition hviler på våre laurbær og lar status quo få råde. Det siste året har vi jobbet intenst med å utvikle en enda mer effektiv formula for at du skal kunne få enda bedre resultater fra treningen din. Protein Isolate framstår derfor i dag i nytt format: spesialdesignet for maksimale resultater av trening.

[center]
[/center]

Hvorfor trenger vi protein?
At proteininntaket er viktig for oss som trener hardt og som prøver å bygge en muskuløs kropp uten mye fett, er det ikke lenger mye tvil om. Så å si all forskning rundt trening og protein, viser at proteinbehovet er større hos aktive mennesker enn hos de som er mest i ro. Mange års erfaring og forskning på kroppsbyggere og nyere forskningsrapporter, viser at det daglige proteininntaket bør ligge i området 2.5 - 3 gram per kilo kroppsvekt om dagen. Ved å legge proteininntaket høyt og kutte tilsvarende på karbohydratinntaket, erfarer mange at det er lettere å holde seg i form året rundt. Slik kan en bygge maksimalt med muskler, unngå å legge på seg fett samtidig, som en ikke tærer på musklene en allerede har brukt mye tid og energi på å bygge opp.

Forskjellige proteinkilder
De vanligste ingrediensene i dagens proteinpulver, er protein fra kasein og myse. Myseprotein (Whey) var lenge betegnet som det optimale for styrketrening i og med at det har høyt innhold av BCAAs (Branched Chained Amino Acids), løser seg lett, er lett å få tak i og også billig (i konsentrat form som er den mest brukte). Men svakhetene ved myse når det gjelder treningsprestasjoner, overskygger dessverre disse positive effektene. Det største problemet er at myseproteinet absorberes for raskt. Dette fører til en rask økning i insulin-nivået, og fører også til at mye av aminosyrene forbrukes som energi og ikke til muskelvekst. Dessuten så er myseprotein av bra kvalitet - myseprotein isolat - veldig dyrt, og det har dermed blitt marked for store bokser med konsentrat i stedet som gjerne markedsføres som isolat, da konsentrat er mye billigere. Denne typen protein (myseprotein konsentrat) inneholder mye laktose (melkesukker) og fett, som begge har negativ effekt på muskeloppbygging og også på vektkontroll.

Kasein har derimot helt andre egenskaper enn myse. Kasein tas opp langsomt, noe som resulterer i økt opptak av aminosyrer, peptider og protein i og med at den blir tilgjengelig i systemet over en lengre periode. En nylig studie viser at de som inntok en diett med et proteininntak som inneholdt 70-75% kasein, hadde større muskeløkning og tap av fett enn de som inntok proteiner av tilsvarende mengde myseprotein. Gjennomsnittlig nedgang i fett var 7 kg for de som inntok kasein sammen med diett og trening, mens nedgangen var på 4.2 kg i gjennomsnitt for de som inntok myse og samme diett og trening. Når det gjaldt muskelmasse, erfarte man en økning på 4 kg i snitt for kaseingruppen, og 2 kg i snitt for mysegruppen. Den aller største prosentvise forskjellen kom til syne i styrkenivå. Gjennomsnittlig økning i styrke for bryst, skuldre og bein var på 59% hos kaseingruppen og 29% hos mysegruppen. Denne signifikante forskjellen i kroppssammensetning og styrke er mest sannsynlig et resultat av bedre nitrogenbalanse og antikatabole effekter av peptid komponentene fra kasein. Studien ble utført på personer som trente styrke.

Kasein inneholder også høy konsentrasjon av aminosyren glutamin. Det er av disse årsakene at Tech Nutrition går inn for å bruke avansert og moderne teknologi for å sette sammen et designer protein, hvor en velger det beste fra hver kilde, og setter det sammen i en nøyaktig kalkulert formula for å gi best resultat der vi ønsker det mest - nemlig på treningen.

Hva er nytt med Protein Isolate?
Hva er det som er så spesielt med nye Protein Isolate?

Som før er PI fortsatt et designerprotein, satt sammen av mange forskjellige proteinkilder for best mulig effekt. Det som er spesielt med proteinet som brukes i nye PI, er at det er framstilt spesielt for bruk i sportstilskudd. Av den grunn er det selvsagt et isolat, noe som betyr at proteinet har et spesielt høyt proteininnhold, over 90 %, det er veldig rent og nærmest fritt for laktose og fett, samt at konsistens og smak er nøye tilpasset for akkurat slik hyppig bruk. Det er klart alt dette er viktig når du skal innta og nyte en slik shake flere ganger om dagen, hver dag over lang tid. Vi har tatt konsekvensen av dette, og investert ekstra for å få et perfekt resultat. De bioaktive ingrediensene gir en vedvarende gradvis utvikling av en mengde hydroliserte proteiner og bioaktive peptider og proteinfraksjoner. Alt satt sammen ved å bruke verdens ledende enzym- og separasjonsteknologi. Og alt med spesielle næringsmessige og fysiologiske fordeler. Det sier seg selv at kvaliteten på et slikt produkt ikke kan sammenlignes med protein som kommer direkte fra meieri og som er utviklet som tilsetningsstoff i matvarer! Protein Isolate kan også inntas av de fleste laktose intolerante.

PI inneholder både melkeprotein isolate (både kasein og myse i forholdet 80/20%), myseprotein isolat og myse hydrolisat, BCAAs i peptidform, glutamin og colostrum. I tillegg til å bruke spesialdesignet protein, er det nytt at PI er tilsatt colustrum (råmelk). Gjennom colostrum får vi vitaminer, mineraler, Q10, kreatin, frie aminosyrer, samt vekstfaktorer som IGF-1 og IGF-2, Insulin og DHEA. Alt finnes naturlig i colostrum og denne tilsetningen gir dermed PI en enda bedre prestasjonsfremmende effekt. En studie fra University of Delaware, USA, viste at tilskudd av colostrum i kombinasjon med trening, førte til økt muskelmasse hos aktive kvinner og menn. Det var to grupper som ble studert mens de utførte samme type styrketrening. Den ene gruppen får tilskudd av colostrum, mens den andre får placebo - gruppene vet ikke hvem som får hva. De statistiske resultatene viste at det skjedde signifikante positive forandringer i prestasjonene når matinntaket suppleres med colostrum. Også motivasjonen for treningen, innhentingen og generell følelse av velvære syntes å øke hos de som hadde fått colostrum. Studier på inntak av colostrum for utholdenhet, viser samme positive effekter. Centre for Research in Education and Sports Science i Australia, fant at tilskudd av colostrum hos subjekter som drev med løping, ga så mye som 5.2% økning i gjennomsnitt etter 8 uker med tilskudd. Dette forklares med at innhentingen forbedres signifikant ved slik supplementering.

De positive effektene av inntak av glutamin er mer kjent i treningsmiljøer, men i Norge er enda tilskudd av glutamin mindre brukt enn i resten av Europa og USA. Tilskudd av glutamin peptider støtter kroppens immunforsvar og gjør at vi henter oss inn raskere, noe som igjen forhindrer tretthet og overtrening. Forskning viser også at glutamin er den aminosyren som gir størst effekt for cellulær volumisering (oppsvulming og vann i muskelen som gir ekstra trykk). Dette forholdet mellom glutamin og cellulær hydrering er faktisk helt fundamentalt for proteinsyntesen. Forskning viser at så lenge glutamininnholdet holder seg høyt innen muskelcellen, holder cellevolumisering og de anabolske prosesser seg på topp. Særlig i perioder med stress (les: trening), så hungrer visse deler av kroppen etter glutamin. Tilskudd gjør at vi henter oss bedre inn, øker "fullheten" i musklene og bygger størrelse og styrke. Glutamin gir bedre nitrogenbalanse, økt immunforsvar, forhindrer trøtthet og overtrening, bedrer motstanden mot infeksjoner og fremmer oppfyllingen av glykogenlagre. Alt dette vil være til stor hjelp for å få bedre resultater av treningen. På lang sikt kan lave nivåer av glutamin i plasma og muskelvev, føre til nedbrytning av muskelprotein og svekket immunforsvar, noe som gjør at det tar lengre tid å bli frisk etter for eksempel forkjølelse og infeksjoner samtidig som det reduserer prestasjonene under trening.

[center]
[/center]
Når trenger du proteintilskudd?
Det er mange som er litt i villrede når det gjelder når de skal ta proteintilskudd. Kroppen er slik at den trenger påfyll av næringsstoffer cirka hver tredje time for at alle funksjoner skal fungere optimalt. Til alle måltider bør vi innta langsomme karbohydrater og en bra proteinkilde, samt fler-umettede fettsyrer. I og med at det kan være vanskelig å få nok proteiner til hvert måltid, da proteiner (kjøtt, fisk, egg o.l) ofte krever en del tilberedning, kommer proteintilskudd inn som et lettvint og bra alternativ. Det bør tas til hvert eneste måltid som mangler protein, særlig brødmåltider. Du får ikke nok gjennom pålegg som for eksempel et par skiver skinke eller ost. Dette gir bare et par gram proteiner, mens vi gjerne trenger opp til 30-40 gram per måltid. En shake kan da redde måltidet slik at du får de resultatene du ønsker. Det er også like viktig å innta proteiner på treningsfrie dager som på dager du trener. Husk at det er når du hviler, at musklene bygger seg opp. Er det ikke protein tilgjengelig da, kan du i verste fall risikere at kroppen bryter ned muskulatur! Protein har også veldig mye å si for å holde fettprosenten nede. Proteiner har de positive egenskapene at det senker den glykemiske indeksen på karbohydratene, noe som fører til et jevnt blodsukker som igjen holder forbrenningen i gang. Et måltid uten proteiner, fører til høy insulinutsondring og påfølgende fettlagring. Dette er de færreste klar over. Mange tror fortsatt at man kan legge på seg av proteiner, men det er altså helt motsatt.

Dette får du når du kjøper Protein Isolate
Som du ser, er ikke Protein Isolate et "hvilket som helst" proteintilskudd. Det er et spesialutviklet tilskudd for deg som trener. Du finner ikke lignende på markedet per i dag! I tillegg til at innholdet er det siste av det siste, så får du det også i ny smakfull og praktisk innpakning. Vi har gått over til ståposer med zip-lås, noe som gjør at du har et pulver som alltid er friskt og som hindrer fukt i å forringe kvaliteten. I hver eske får du også gratis måleskje og oppskriftshefte med spennende og effektive tips til kosten. Som nevnt er smaken og konsistensen (helt uten klumper) blitt utviklet videre, og du får en shake som du virkelig kan nyte samtidig som den gir deg det ekstra du trenger for maks resultater av treningen din!
[/QUOTE] [/color]
[/i]

Men det er svin dyrt så hvis jeg har basic protein og et myse pulver med samme smak så blander jeg slik at det blir ca 50/50. For de som kun bruker protein i forbindelse med trening er det sikkert overkommelig , men for en storforbruker som meg er pris en svært viktig faktor.

Evnt myse før trening og basic etter. Når jeg skal opp i vekt bruker jeg gjerne myse både før og etter.
[center]
[/center]


#25

themonk sa for siden:

Ganske enig. Protein Isolatet fra TN er vel omtrent det beste som finnes på det norske markedet. Jeg ville aldri kjøpt noe billig pulver som er laget av avfallsstoffene fra osteproduksjon. MRM er også i toppsjiktet. Det selger de på [url]www.powersport.no[/url]. Allikevel... kongen på haugen er uansett ImmunoPro RX... Det er faktisk så rent og så lite denaturert at det ville blitt regnet som et legemiddel i norge. (For høyt innhold av immunglobuliner og laktoferrin) Lykke til med å importere det. :)



#27

Begod sa for siden:

Er det denne du mener?

MRM ISO-BOLIC WHEY JORDBÆR/BANAN 938gr [url="javascript:popupWindow('http://butikksenteret.com/powersport/popup_image.php?pID=44&osCsid=8f3220adb13580b2c049b1381f7989ad')"]
Trykk for større bilde[/url] [img]images/IsoBolic-200.gif[/img]
Trykk for større bilde

Kr.410,- Kr.296,-

ISO-BOLIC består av 100% rent Whey Protein Isolat også navngitt WPI, som er noe av det aller fineste som finnes. Ved hver servering (28g) får du 24g protein, 1g karbohydrater, 0mg kolesterol og kun 1,75g fett! Du får også en utrolig lekker og kremet smak.

ISO-BOLIC indeholder over 5 gram B.C.C.A og over 4 gram L-Glutamin pr. servering!

Glutamin er en viktig bestanddel av proteinet – den fremmer oppbygningen av muskelvev ved å begrense nedbrydning av protein gjennom øket tilbakeholdelse av aminosyrer i musklene. Dermed fremmes glukolygen syntesen og protein syntesen, noe som fremmer vekst.

Det er bevist at Glutamin inntak er en meget effektiv måte at motvirke muskelnedbrydning på under hard fysisk trening.

Under hard intensiv trening, hvor musklene stresses meget og "går inn" i den fase man kaller katabolsk (muskel nedbrytende) tilstand er det viktig at man hurtigst mulig inntager B.C.C. A for at forhindre at man ender i denne fase.

Man er spesielt utsatt for dette under diet ,men også like umiddelbart etter trening, hvor musklene alltid er nedbrutte. Tilførsel av BCAA før eller umiddelbart like etter trening forebygger denne fase, og får dermed en anabol (muskeloppbyggende) virkning!.

BCAA er enestående derved, at skjelettmusklene direkte kan omsette dem til energi. De fremmer også proteinsyntesen, derved bedre oppbygning av muskelmassen!

MRM har tatt patent på det de kaller "NITROZYME"som betegner måten man har kjedet proteinene i MASSIVE WHEY, noe som gjør at de lange og korte aminosyrene blir gjort til bedre absorberende og lettere for kroppen å ta opp..

Denne påstanden er ikke godkjent av næringsmiddeltilsynet og kan dermed ikke dokumenteres pga norsk lov ”

Problemet for mange bodybuildere, eller "høye protein" dietter er at kroppen simpelthen ikke kan oppta de store mengder protein som blir tilført kroppen på en gang. "NITROZYME" gjør det derfor mulig at oppta store mengder proteiner på en gang, som går direkte i muskelvevet.

Med ISO-BOLIC får du:

· 100 % Whey Protein Isolat.

· Ikke tilsatt sukker og mindre end 0,5mg kolesterol pr. servering.

· NITROZYME-For bedre opptagelse av protein i musklene.

· Over 4g glutamin pr. servering.

· Over 5g BCAA pr. servering.

· Aspartam fri.

· Over 90 gram protein pr 100g!

NÆRINGSINDHOLD pr. servering:

Total kalorier - 115.5
Kalorier fra fett- 13.5
Total Fett - 1.5g
Saturated Fettt - 0.25g
Cholesterol - <0.5mg
Sodium - 39mg
Potassium - 126mg
Total Karbohydrater - 1g
Dietary Fiber - 0g
Sugars - 0.75g**
Protein - 24g

**IKKE TILSATT SUKKER, KOMME NATURLIG FRA RÅVARE

Ingredients:
HBV Protein Blend (Ultra-Filtered, Low Temperature Processed Whey Protein Isolate & NitroZyme), Natural & Artificial Flavors, Lecithin, Medium Chain Triglycerides & Sucralose.

Produktet ble lagt inn i vår katalog mandag 08 november, 2


#28

themonk sa for siden:

Riktig... det var den... Ligger helt i toppen den også... og smaken er utrolig god. Synd det inneholder fruktose.


#29

friflex sa for siden:

Men det er bare snakk om 0,75g per 100g, så om dette er et meget bra proteintilskudd skulle man tro denne mengden av fruktose kunne være akseptabel:confused:


#30

themonk sa for siden:

Ja... For min del er det akseptabelt i alle fall. :) Jeg er ikke sååå hardcore lavkarbo heller. Under 60 på en vanlig dag... så da er det ikke stress med en sånn shake. Eneste problemet er at Power Sport har rota litt med bestillinger og sånn tidligere. Sånn at de sender ordren i oppkrav selv om den er forhåndsbetalt og sånn. Litt dumt med sånn kluss..


#31

friflex sa for siden:

Ser Protein Isolate koster 975kr for 3kg i webshopen deres ja. Ganske heftig pris det, men ikke mye dyrere enn den jeg har allerede:o

Har brukt MyoPro Whey fra EAS så langt, koster 769kr for 2250g.

Metabolic Whey har jo gått kraftig ned i pris, men med 296kr for 938g blir den likevel i samme priseklasse som TN sitt Protein Isolate.


#32

themonk sa for siden:

...da skal du prøve deg på ImmunoPro RX. Pris med frakt ligger på minst 1200,- kr for 1,2 kg! Ouch.


#33

mofe sa for siden:

Ja, kjære vene.. lindberg sier toppen 2 ts hver dag, om man følger hans filosofi.


#34

HP sa for siden:

Hvis du er under 60g karb på en vanlig dag så er du hardcore lavkarbo altså :snill:


#35

themonk sa for siden:

Tja... Det er vel ikke akkurat så mye carbs... men jeg tar igjen litt et par ganger i uka... Spiser litt hjemmelagde rundstykker eller litt havrefras eller noe til kvelds... Da blir det fort et par hundre. Kanskje det var idé til en ny tråd... "Hvor mye carbs spiser dere om dagen?"


#36

friflex sa for siden:

MyoPro Whey renders the quality found in the original MyoPro blend as an all-whey protein supplement made of the highest quality whey protein concentrates and isolates.

Supplement Facts
Serving size 1 scoopAmount Per Serving [size=1][/size]General Nutrition[size=1][/size]Calories125 [size=1][/size]Calories from Fat20 [size=1][/size]Total Fat2 g[size=1][/size]Sugars3 g[size=1][/size]Saturated Fat1.5 g[size=1][/size]Cholesterol45 mg[size=1][/size]Total Carbohydrates4 g[size=1][/size]Sodium60 mg[size=1][/size]Potassium180 mg[size=1][/size]Dietary Fiber0 g[size=1][/size]Protein22 g[size=1][/size]Calcium120 mg[size=1][/size]Ingredients[size=1][/size]Whey protein concentrate and isolate (cold micro filtered), natural and artifical flavors and acesulfame potassium.

Dette er proteintilskuddet jeg bruker, noen kommentar på dette kontra de andre vi har nevnt i tråden ellers? Virker og være høy kvalitet på dette også. I tillegg selger det dette på en av de lokale helsekostbutikkene, så er lett tilgjengelig når jeg trenger det.


#37

Aline sa for siden:

det er per scoop, ikkesant?



#39

Aline sa for siden:

ok :D


#40

themonk sa for siden:

Det er veldig vanskelig å vite noe om kvaliteten på et vanlig myseprotein. Det kommer an på råvarer og produksjonsmetode. TN Protein Isolate er bra fordi det inneholder protein fra seks forskjellige kilder, og jeg antar at de har gode produksjonsmetoder. MRM er knall fordi de har full kontroll på råvarene (De investerer faktisk 10% av fortjenesten i forskning for å videreutvikle produktene) og de har garanti for biotilgjengelighet. Jeg vet ikke om du ville merket noe forskjell om du tok det ene eller det andre... det kommer vel litt an på personlige krav og sånn.


#41

egon sa for siden:

Virker ikke som mange her vet at det er store forskjeller på kasein. Les her: www.ej-shop.no/infoside16.php

Vær obs. på at det innen den seriøse forskningen som er gjort til nå ikke er anbefalt å innta proteinpulver med kaseininnhold over 50%. At noen selger 80/20-forhold kasein/myse er nok mer av bekvemmelighets- og lønnsomhetsgrunner :rolleyes:

De fleste som tåler/trenger melk kommer bra ut av det ved å kjøpe et 100% myseproteinpulver, og blande i lettmelk.

Ion-exchange rensemetoden er ikke den beste, den ødelegger glycomakropeptidene i pulveret. Så artikkelen fra TN er nok mer egnet for eget salg :)
Har du råd, kjøp et CFM-filtrert pulver.

Personlig vil jeg anbefale dette produktet:
www.ej-shop.no/product_info.php?cPath=12_7&products_id=80

Her får du kvalitetsråvarer til kanonpris!


#42

HP sa for siden:

Jeg bruker CFM filtrert proteinpulver! :)

Multipower super forumla 100:

www.nettkost.no/ProductDetails.aspx?productgroup_id=3&department=Trening


#43

Roy82 sa for siden:

Kjøpt proteinpulver nå, som jeg tenkte å ha i smoothien min om morgenen for at det metter lenge?. Det står PROseries og Protein Isolate Tech Nutrition på esken, det er 0.6 karb pr 100g.

Hvor mye pulver skal jeg ha i? står at 40g er 36g protein. skal jeg droppe egga når jeg bruker i proteinpulveret? Kan man bruke proteinpulver når man ikke trener? Skal vel fortsette med vitaminene mine ved siden av? (har det oppi smoothien også)


#44

mofe sa for siden:

Jeg har lest steder her at kroppen ikke klarer å ta opp mere enn 25-30 gram protein "om gangen" - altså hvert måltid. Du kan jo velge om du vil ta denne dosen med egg eller pulver. (Mener det er rundt 8 gram protein i hvert egg?)

Jeg ser ingen grunn til å IKKE bruke pulver selv om du ikke trener... som jeg har forstått det.. :) Proteiner trenger du jo uansett, og pulver er en kjapp og grei måte å få det i seg på.

Om du skal fortsette med vitaminene? Inneholder pulveret vitaminer.. derfor du spør? :)


#45

Roy82 sa for siden:

Det inneholder 1300 mg kalsium, 700mg fosfor, litt natrium, 100mg kalium, 70mg magnesium... :)

Så også sånn whey protein, vet ikke hva det er men høres ut som noe man skal ta for å legge på seg, jeg legger ikke på meg av den typen jeg har kjøpt? :confused:


#46

Begod sa for siden:

Du har Kjøpt et meget bra pulver, PI blir ofte brukt av folk som trener for å legge på seg muskelmasse , det er sikkert derfor det står noe om vekt økning på pakken.

Du skal bruke pulvret ditt som en måte for å få i seg nok protein, og du vil ikke legge på deg av pulvret. Hvis du spiser et måltid som inneholder lite protein så er det greit å drikke en shake ved siden av for å få opp protein innholdet i måltidet.


#47

luringen sa for siden:

sukk...her var det så mye info at det går helt rundt i en ammetåke-hjerne...

Jeg har kjøpt VegeFuel pulver...er det bra? Er det for å gå ned i vekt?? Noen som vet hvor mange gram pulver det er i en måleskje som var med der? Har ikke gramvekt/kjøkkenvekt..


#48

mofe sa for siden:

Nå har jeg kjøpt "myo pro whey".. er det bra? Dårlig?

Om ikke annet så smakte det godt :o


#49

friflex sa for siden:

Det er det proteinpulveret jeg bruker! Har kommet meget bra ut i tester jeg har sett vertfall.


#50

mofe sa for siden:

Åh, supert!

Hvordan tar du det? Jeg blandet ut i melk istad, ble veldig godt - har du prøvd det i vann?


#51

Aline sa for siden:

det er godt i smoothie også :)
har du sjokoladesmak? isåfall blir det sjokolademilkshake :D

nammenamm :) (du MÅ ikke ha peanøttsmør i altså ;) :p )


#52

friflex sa for siden:

For og kutte karber har jeg alltid blandet det i vann, er ikke helt O'boy, men mer enn bra nok for min gane. En kompis av meg som bruker det blander det alltid i lettmelk, og han synes smaken er digg!


#53

matgal sa for siden:

Jeg kjøpte proteinpulver for første gang i dag.. Er så lei av å lage frokost!! Og kurslederen min foreslo at vi kunne bruke proteinshake til frokost, for det gjorde han... Men jeg vet ikke om dette er bra.. Om jeg kjøpte riktig.. De søtningsstoffene som står bakpå har jeg aldri hørt om engang, så da er de sikkert ikke så farlige... Eller no.. På pakka står det: "power shake, pure soya protein, multipower, med sjokoladesmak"... Noen som vet noe om denne..? Jeg syns den var kjempe god! Blander med vann og en halv dl fløte.. Han kursfyren foreslo at man skulle ta olje i, men det orka jeg ikke.. Så spurte jeg hvordan det var å blande med fløte i stedenfor vann, for de er veldig i mot lettmelk.. Og da sa han at jeg kunne erstatte olja med fløte, da var det greit.
Egentlig skal jeg ikke bruke noen form for søtningstoff nå de første ukene, men jeg leste bakpå hans proteinpulver som han solgte til de andre deltagerene, og den var det også søtstoff i.. I hans pakke mente jeg det stod noe sånt som 5, ett-eller-annet gram karb pr 100 gram tørr vare.. I min er det 2,9!! :D Det må vel være bra...?
Håper noen med litt peiling kan svare meg.. Har virkelig ikke peiling på dette her.. ;)


#54

Aline sa for siden:

det kan være at det er mer søtstoff i din siden det er mindre karber, men det er nok ikke store forskjellen :)

men du, jeg synes oljefølelse og smak er skikkelig ekkelt, men i smoothie går det greit :) samme med rå egg ;)

et forslag:

2 egg
1 ss olje
2 ss cottage cheese eller en dæsj yoghurt naturell
(1 ss fløte)
en porsjon proteinpulver (eller litt mindre for det blir mye proteiner ;))
det er også godt med frosne bær i :D
evnt litt vann hvis den blir for tykk.

da får du iallefall en skikkelig start på dagen :)
her er flere smoothie forslag :)
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=1692
forum.lavkarbo.no/showthread.php?t=2198

:)


#55

themonk sa for siden:

Det funker fett å blande det ut i... eeh... fett. :) Hvis jeg har dårlig tid så hender det at jeg rører ut en spiseskje cocosa i en skvett med olivenolje, og blander proteinpulveret ut i dette. Så sper jeg på med litt vann til konsistensen blir som babymat... Hehe. Jeg synes det er digg, men kjæresten min synes ikke noe særlig om det. Merkelig. :rolleyes:


#56

Aline sa for siden:

urk, det vet jeg ikke om jeg hadde klart... men den værste oljekonsistensen forsvinner kanskje med pulveret?

du får ihvertfall nok fett på denne måten :)


#57

matgal sa for siden:

Er det ikke nok fett i en halv desiliter fløte da? Sitter å drikker det nå.. =) Det er namnam.. =)
Aline: Mener du at det blir mindre karbohydrater med mer søtestoff?? Ekke det litt rart..? Nå er jeg veldig ny i dette gamet ;) Så hva vet vel jeg..
Dette var i hvert fall en mye bedre måte å starte dagen på for meg... Ikke så mye stress.. "Hva-i-allle-dager-skal-jeg-lage-i-dag"-stress ;) :p


#58

mofe sa for siden:

nå prøvde jeg å blande ut pulveret mitt (jordbærsmak), med vann, og det var IKKE godt :nei:


#59

Begod sa for siden:

Jeg blander alltid i vann, mitt pulver blir en nydelig jordbærshake, enda bedre med en liten slump god olivenolje. ( hvis oliven oljen smaker vondt , så blir hele shaken vond).


#60

Aline sa for siden:

det meste av søtstoff har jo ikke karbohydrater (kunstig søtstoff)
og jo, det blir nok fett med fløte, men det er "riktigere fett i kaldpresset olje :)

enig at shake er en fin måte å starte dagen på :)

:klem:


#61

rsy sa for siden:

Jeg synes proteinpulver smaket helt fantastisk med melk, faktisk veldig godt. Derimot
er det helt forferdelig når jeg blander med vann.

Jeg bruker TN Protein Isolate. Når jeg blander med melk eller fløte blir det fort 6-7-8
gram karbohydrater i en shake. Jeg tollererer maks 3. Er det noen som har gode tips,
finnes det melkepulver eller liknende som lager god smak uten å inneholde noe særlig
med karbohydrater?

RSy


#62

Aline sa for siden:

fløte og vann :)

eller to egg og litt olje/fløte

evnt to egg, litt olje og yoghurt naturell/cottage cheese


#63

mofe sa for siden:

Nå har jeg prøvd meg på

Halvt beger Cottage Cheese
halv scoop med proteinpulver (jordbærsmak)
litt fløte
litt natreen strø

Smaker ikke så himla godt.. så dette kan jeg nok ikke anbefale.. :p


#64

Aline sa for siden:

vet ikke helt, men jeg tror eggene gjør susen...? merkelig egentlig, for jeg får litt noia av rå egg :p


#65

sommerfugl sa for siden:

juki.. hadde litt proteinpulver i smoothien, og det smakte jo grusomt!

åsså dama i helsekosten som lovte at den ikke skulle det..

hvordan gjøre så at det ikke smaker så mye..?


#66

Albertine sa for siden:

Holde for nesa....?

#67

mofe sa for siden:

Hvordan pulver har du da?


#68

sommerfugl sa for siden:

denne

skulle liksom være så bra, hun damen brukte den selv..
er kvalm ennå jeg.. :wacko:


#69

Aline sa for siden:

heh... den har jeg også... har ikke brukt den så mye :rolleyes: men jeg tror jeg skal prøve den litt i "pannekaker" og lignende...

skal si ifra om jeg kommer frem til noe som funker :) har du prøvd å blande med bær?


#70

matgal sa for siden:

Hmm... Men jeg takler ikke smaken på kaldpresset oliven olje... Yæk! ;) Så da satser vi på at går greit med fløte.. Da smaker det ikke så innmari "vannete" heller.
Men nå blir jo frokostene litt lettere da.. For nå kan jeg spise fiberrik og rugsprø og sånn.. Jippi!!!! :D


#71

mofe sa for siden:

Bruk kaldpresset rapsolje - smaker ikkenoe.. Helt sant! :ja: :)


#72

Aline sa for siden:

olivenoljen smaker heller ikkenoe i shaken (synes jeg) og jeg får heeeelt noya av oljekonsistens og olivenoljesmaken er ikke akkurat nam.... ;)

men start med fløte, så kanskje du blir litt modigere etterhvert :ja: :) ;)

:klem:


#73

Begod sa for siden:

Det er stor forskjell på smaken av olivenoljer, stort sett alle billig oljer smaker helt forferdelig. Jeg har lært og kjøper aldri mer olivenolje på prix.


#74

Albertine sa for siden:

Da er vi to! Fikk spytendenser av den smoothien jeg lagde her om dagen. Og det smakte godt av proteinpulveret. Det er OLJEN! (Men så er den kjøpt på SPAR også da...)

#75

Ruska sa for siden:

Jeg blir helt tullerusk av dette jeg :( - skulle ville så gjerne finne et proteinpulver (med sjokoladesmal f.eks.. :rolleyes: ), men det er så mye å velge i...

Jeg har kjøpt en type i helsekostforretningen..som het... :o - husker ikke. Men den skulle være uten karboser og med soyaprotein og ikke melk.

Blandet den ut med vann og det ble en klumpete forferdelig grusom sak som jeg ikke klarte å drikke.... :nei:

Jeg går fortsatt på Atkins induksjon, vil ikke gå over i fase 2 enda, hva kan jeg ha oppi den for at den skal bli "spiselig" ???

Ellers har dere navnet på et merke som er ok ??


#76

Begod sa for siden:

Jeg liker heller ikke soya protein.

Be om smaksprøver på helsekosten eller send en mail til de forskjellige nettbutikkene å be om smaksprøver. De pleier å være velvillige når tror de kan få en ny kunde.


#77

Aline sa for siden:

bland med 2 egg, litt olje og kanskje litt yoghurt naturell med halv porsjon proteinpulver og litt kanel :)

gjerne litt frosne bringebær :sikle:


#78

themonk sa for siden:

Dette er utvilsomt det beste proteintilskudde på det norske markedet:

  • lenke fjernet

Det bør tas som et kosttilskudd, ikke som mat. Drøyt 5 gram et kvarter før måltid. La det sirkulere i munnen en stund før det svelges (fordi opptaket starter i munnen!).

Alt protein som er Ion-exchange behandlet er ubrukelig. Alt som er delvis hydrolysert er ubrukelig. Doser på 40 gram er ubrukelig. Greit å få noe igjen for penga. Jeg har trålet internett i månedsvis og lest om dette. Mange tilskudd som lover mye, men ikke når opp. Tech Nutrition er ikke bra. Optimum Nutrition er ikke bra. Proteinfabrikken/Scitech er ikke bra. Ultimate nutrition er ok. Alle bruker store ord om tilskuddene sine, men skjuler mest mulig av informasjonen. Håpløs industi.


#79

hede sa for siden:

hmmm...
ser at det er mange som ikke er overbegeistret for hverken smak eller konsistens av sitt proteinpulver.

jeg heller likte ikke smaken de første gangene jeg svelgte unna prottisshaken. nå derimot, namnam...

pass på å blande ut tilfredsstillende, bruk en shaker som du helt sikkert får kjøpt på din lokale helsekost. eksperimenter med ulike mengder vann/melk (hva du enn bruker å blande ut med) og sørg for at væsken er KALD. merk også at konsistensen endrer seg over tid.

du venner deg til smaken.

vask eller skyll shakeren for hver gang, det blir svært SURT dersom det står over tid. (jeg har to shakere nå som jeg ikke har lyst til å ta i engang......)
:eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek: :eek:

hede


#80

sommerfugl sa for siden:

da jeg brukte den hadde jeg masse jordbær, jordbærsaus, banan, yoghurt, egg og rapsolje.og etterhvert helte jeg oppi litt saft for å få litt god smak til slutt.
men ble så yaki konsistens og smak og alt.. :wacko:


#81

mofe sa for siden:

Jeg blandet mitt pulver i vann (jordbærsmak), og det smakte IKKE godt. Men i smoothies, og i melk, er det noe HELT annet :ja:


#82

Aline sa for siden:

ja, første ( og eneste) gang jeg prøvde den , så var det i en smoothie med alt mulig i og litt sjokolade proteinpulver også... men den vaniljesmaken var litt kvalmende ...

pannekakeprosjekt på søndag, kanskje?

:ja:


#83

themonk sa for siden:

...Her kommer linken igjen. PVL har en del bra produkter. Bare firmaprofilen gjør at dette lyser av kvalitet. Jeg har i alle fall ikke sett noen produsenter som har bilder fra fabrikken sin på hjemmesiden, eller som gir ut info om styret. Dette er knall.

Etter en gjennomgang er det beste tilskuddet det som heter Whey Gold II. Selv om flere andre også virker interessante. Alle tilskuddene er aspartamfri, og søtet med Splenda. Konge.

www.pvldirect.com/


#84

cathrine sa for siden:

Jeg har en som kommer fra Multipower, og heter formula 80+.
Den andre er fra gymgrossisten og heter whey-80.
Kan noen av de brukes? Blander jeg med melk eller vann? Er det greit å ta en til frokost?


#85

luringen sa for siden:

har dessverre funnet ut at mitt mage/tarm system ikke tåler det konsentrerte næringstilskuddet som prottispulver er...synd for jeg hadde kjøpt dyrt & bra pulver og funnet en oppskrift som funka;

2 egg= eggedosis
frosne bær
1 youplait
6-8 mandler
isbiter
1 scoop pulver u/smak.
Brum brum i foodprosessor. Helt greit.


#86

Begod sa for siden:

Begge kan brukes og de kan blandes påde med vann og melk. Prøv med vann først.
Ta gjerne shake til frokost.


#87

cathrine sa for siden:

Takk Begod! Da gjør det starten på dagen mye,mye enklere for meg...


#88

mam sa for siden:

Veldig interessant tråd dette.

Nille og Scilla: Jeg som har fjernet skjoldbruskkjertelen kirurgisk trenger ikke å tenke på hvor mye soyaprotein jeg inntar? Jeg bruker Vege fuel, den er nøytral i smaken og god basis for smoothies.

Beegod: Du som er treningseksperten her: Synes du jeg bør bruke myse eller kasein etter trening? Jeg er kommet en del nærmere min idealvekt, tror jeg er på et platå hvor vekten gjerne vil stå stille.
Den overvekten jeg har nå, har jeg hatt i mange år og kroppen er innstilt på den. Vi snakker om ca. 10 kilo.
Må jeg legge om til 2-3 hardøkter i uken nå? Jeg bruker sykling eller gange daglig. Og ikke noe av dette foregår i stort tempo. Hjelper ikke dette på å gå ned lenger? Bør jeg f.eks bruke styrketrening, tunge vekter og bare 8-10 rep? Og kombinere det med myse/kaseinetter trening?
Kan jeg tvinge kroppen til jogging og få samme effekt? Springe så hardt jeg orker noen minutter, gå rolig, springe igjen (Intervalltrening)?


#89

Begod sa for siden:

Intervalltrening og styrketrening vil føre til at du frigjør fettsyrer til blodet slik at de kan forbrennes. Sånn sett gjør de samme nytten , men jeg anbefaler deg å trene styrke 3 ganger i uka og jogging som før i 3 dager og en fridag.

Styrketreningen gjør fantastiske ting med kroppen som kondisjonstrening aldri kan gjøre.

Myse eller kasein etter trening.? Det beste er begge deler feks PI fra TN.


#90

mofe sa for siden:

Dytter litt på tråden jeg - mye bra info i denne :ja: (selv om den er over to år gammel..)


#91

Sprudle sa for siden:

Har lest gjennom denne nå, og er i grunn ganske forvirret... Er det sånn at man ikke går ned i vekt dersom man bruker myseprotein? Jeg har pleid å lage proteinshake til frokost (av praktiske grunner) bestående av proteinpulver fra Proteinfabrikken (som tydeligvis bare er dritt?..), vann, isbiter, olje/cocosa, rømme og en sjelden gang 4-5 frosne bær. Brukte en del fløte før, men har identifisert det som en partystopper, så det utgår nå. Syns dette har vært en kjempegrei løsning, men hvis det hindrer meg i gå ned, må jeg jo bare kutte det ut.


#92

themonk sa for siden:

Myseprotein er vanligvis anbefalt i forbindelse med kroppsbygging. Det tas veldig rask opp i kroppen. Resultatet er at du trigger en viss insulitutskillelse hvis du bruker mye av det. De anbefalte dosene er i alle fall for høye etter min mening. Hvis du holder det nede på kanskje 20 gram i en shake, så skal det nok gå greit.


#93

Nille sa for siden:

Jeg har ikke hørt at noen form for proteinpulver hemmer vekttap .... med mindre det er tilsatt kunstig søtstoff og du ikke tåler det....

Bare fortsett du


#94

Sprudle sa for siden:

Takk for kjapt svar :) Jeg har kuttet disse shakene helt ut i noen uker nå, men skal i hvert fall holde meg innenfor 20 gram pulver hvis jeg skal lage det heretter.

Takk for svar til deg også, Nille :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.