Har en jeg kjenner som har spist etter LCHF, han sier at når man spiser på denne måten så kan man ha en "fri" dag i uken der man spiser hva man vil. Dette for at kroppen ikke skal gå i sparepluss pga mangel på karbo..
Å ha en ''fridag'' i uka vil nok virke mot sin hensikt. Nå spørs det vel også på hvilken retning han følger, men dersom man er i ketose, så tømmer man jo glykogenlagrene (lager med sukker til energi) sånn at kroppen kan begynne å bruke av kroppsfettet som energi (altså omdanne det til ketoner) i stedet. Det lille glukosebehovet kroppen har dekkes fint av kh i grønnsaker f.eks og omdannet overskuddsprotein fra mat.
Ved å ha en sånn ''fridag'' i uka så reverserer du dermed hele effekten hver sjuende dag, og kroppen må i prinsippet starte opp på nytt hver gang. For mange blir det vanskeligere og vanskeligere å komme i ketose når man går ut stadig vekk ved å spise høykarbomat.
Jeg har vært i ketose i snart 4 uker, og lurer på om hvis jeg skulle falle ut av ketosen pga utskeielser, får jeg de samme bivirkningene som jeg fikk i starten når jeg kommer inn i ketose igjen?
Det beste rådet er vel å liggee unna karbsa ei stund og så prøve seg frem om man tåler "fridager", men man vil også oppdage at karbsa ikke smaker godt og at man lengter tilbake til normal kost:D
Det han snakker om kalles oppkarbing. Det brukes mye blandt de som trener endel styrketrening og veldig mange har god effekt av det:) På dette forumet er de fleste i mot det. Jeg har gjort det og det virket veldig bra på meg. Du kan nok lese mer om det på diverse treningsforum.
Det er godt å vite. For begynner endelig å bli meg selv igjen etter mange uker med sliten kropp og null energi. Så da er ikke en sjokolade verdt alt det på nytt!! Jeg har en liten gulrot der fremme, om at jeg skal ha en dag hvor jeg kan fråtse i hva jeg vil, og så tilbake. Det er noe som gjør at jeg kommer meg gjennom de dagene jeg har lyst på alt med karbo i (særlig sjokolade, frukt, maaaasse jordbær og moreller, kjeks og potetgull). Så er godt å tenke i hodet at jeg kan ha en kosedag, jeg er litt snål sånn sett :D
Cherry, hadde du hatt den reaksjonen jeg hadde da jeg brukte mye fett( for man skal liksom det på ketolyse, som jeg gikk på)hadde du hatt litt fettfobi du også:pLa på meg alt jeg hadde tatt av, det er mange veier til Rom, alt fungerer ikke for alle, desverre. :)
Jeg tror vi reagerer forskjellig på karbedager - kanskje over tid også, men legger med denne artikkelen fra Mat&helse som forklarer litt om hvorfor en karbedag kan virke for noen :)
Jeg med min insulinresistente kropp prøvde en såkalt oppkarbing, og gikk opp tolv av de atten-nitten kiloene jeg hadde gått ned de følgende seks måneder, og brukte enda et halvt år på å gå ned ti av dem for så å stå stille i enda to år ... Så om man skal karbe opp, sørg i det minste for å være sikker på at du er ved god helse. Det er mitt erfaringsbaserte tips :).
Jeg datt ut av ketose ubevisst for en del måneder siden og tenkte fader heller, nå fråtser jeg en dag før jeg begynner på ann igjen. Jeg spiste bl.a potetgull, pommes frites og sjokolade den dagen. Fy fader så dårlig jeg ble :eek: Jeg var kvalm, uvel, magen var helt på styr og hodet dundra. Jeg satt meg ned og kjente på hvordan jeg hadde det og tenkte aldri mer, dagen etter føltes som om jeg var fyllesjuk og jeg bare skalv. Føtti grisen så jævli. :eek:
Selvfølgelig skal du få lov til å fråtse en dag dersom du har lyst til det, men jeg vil bare advare om at du kan få større reaksjoner enn du tror på høykarbomat og det er ikke mye godt. ;Men prøv deg frem så finner du jo ut hvordan du reagerer etter enn lengre periode på lavkarbo.
Det er bedre å være flink og unne seg litt godt hver dag og da tenker jeg på litt bringebær med krem f.eks. Nå i jordbærsesongen "sparer" jeg kh slik at jeg kan spise litt jordbær hver dag, da får jeg ikke slike lyster heller. Nå spørs det jo hvilken filosofi du følger er jo ikke alle som skal spise bær. Jeg spiser også litt sukkerfri sjokkis av og til og unner meg et lite glass vin i ny og ne for kosen sin del. Skal aldri mer ha en slik fråtsedag (reagerer noe helt vannvittig på stivelsesrik mat), men kommer nok til å ha dager (når slankefasen er over) der jeg spiser mer kh enn anbefalt for ketosenivå, men da blir det i form av bær, nøtter, grønnsaker med mer kh enn anbefalt.
Men selvfølgelig jeg forstår at en slik fråtsedag kan være en gulerot for mange, hadde det sånn selv i begynnelsen inntil jeg fikk prøvd det. Kan jo hende at innen den dagen der du vil fråtse kommer så er det blitt en livsstil med lavkarbo og at det ikke frister så mye. :cool:
Etter 1mnd var det konfirmasjon til broren min, og eg bestemte meg for å ta en fri dag.. Eg gjekk ikkje opp et einaste kilo og gjekk ned 1,5 kilo veka som kom etter!
Og no har eg vert alt for svak og hatt fri i 1,5 veke uten å gå opp nokke! Men trur det e veldig individuelt det det. Men etter dagen med fri hadde eg ingen bivirkninga, men no når eg begynte igjen va har eg vert slapp i kroppen, men gjekk fort over!
Men korleis det blir å ta fri kvar dag ei veke veit ikkje eg, men eg har trua på at kansje en dag i månden kan vere lurt! En treng jo ikkje fråtse, men ete litt ekstra :)
Kan informere hva min "fridag" har bidratt med hva det kroppslige angår.
På lørdag skulle jeg på grillfest og jeg kjøpte en musserende vin med veldig lite sukker i. Så lite sukker at det ikke ville gå utover karbgrensa. Jeg grillet koteletter og spiste salat og bernaisesaus til ved siden. Tenkte at jeg hadde vært flink hittil, med tanke på at klokka var åtte på kvelden.
Så tok vinen overhånd og jeg ble tilbydt øl. Drakk tre-fire flasker av dette. Da jeg våkna på soffan hos en kompis og fikk tilbudt pita med løvstek spiste jeg dette pluss en baguette da jeg kom hjem.
Søndag var et helvete, Mandag var et helvete og tirsdag var et helvete.
Jeg hadde så oppblåst mage at jeg ikke fikk sove ordentlig. Jeg ble full av luft (som etterhvert må ut en eller annen vei). ble trøtt og sliten av ingenting. Har angret som en hund og da jeg veide meg på morgenen på lørdag veide jeg 70, i dag (etter å ha "tømt" meg) veier jeg 71,7.
Det er ikke verdt det. Det finnes ikke noe "ulovlig" mat som er så godt at man bør ha fysisk vondt i flere dager etterpå
Veldig individuelt det der med reaksjoner, jeg blir ikke dårlig av utskeielser, litt missunelig på de som blir det, er nok lettere å la utskeielsen være da!
Personlig tror jeg vat vi som har mye vi kal bli kvitt legger ut på en så lang reise, at en utskeielsesdag i måneden, eller en annenhver måned kan være greit som gulrot, men en dag i uken tror jeg nok ikke noe på-personlig- da vil man ofte ikke mer enn akkurat rekke å ta av det man (sannsynligvis ) legger på seg før det er ny utskeielsesdag på gang. MEN som sagt, dette er svært individuelt og dette er bare MINE tanker omkring emnet.:)
Jeg lever vel mest etter lindbergs-filosofi. Og for meg har det blitt en livsstil, jeg har ikke tenkt å gå tilbake til mitt gamle kosthold nå når ønsket vekt er nådd. Har derfor innvilget meg selv en dag i uka, der jeg kan spise det jeg vil så og si, men alt med måte ikke sant ;)
Må man fråtse da? Det er jo vesentlig forskjell på å ta seg en kroneis i sommervarmen og det å spise is, potetgull, sjokolade, pizza, burger og chips på en dag. Det er jo etter min mening rett og slett unaturlig matspising og sånt spiste jeg ikke engang da jeg veide langt over 100 og spiste mye sånt.
Måtehold er tingen. Man trenger ikke spise opp alt man ikke har spist på en måned på en dag.
poenget er ikke å fråtse i "uloveligheter", men om man opplever at ting går tregt, kan en fridag ved å spise karbohydrater med høy/lav GI gjøre at kroppen kommer seg ut av "Holde på fettet" fasen (stagnasjon).
Dermed kan man spise litt av karbohydrater, men ikke masse fruktose og sukker (maks 50g eller noe?)
Spiser man for mye søte ting får man den "dagen derpå" følelsen pga av en overdose sukkerkarbohydrater..
Nå snakker vel trådstarter og noen andre om og ta en dag der man spiser hva man vil og da blir det lett fråtsing for mange for man skal "ta igjen" det tapte, spesielt dersom man ikke har holdt på med lavkarbo så lenge. Har som sagt vært der selv. Dessuten er dt vel mange som er blitt overvektige pga fråtsing i utgangspunktet og gamle vaner er vonde å vende for mange.
Er enig at man kan kose seg av og til, med LITT. Dessuten tror jeg at dersom man skal ha en dag der man spiser mer karber for å booste vektnedgang (har opplevd selv at det kan hjelpe) så bør også det være kontrollert i den grad at man øker kh-inntak til f.eks 50-70 g og fortsatt passer på at kh kommer fra grønnsaker, bær, nøtter og evt litt quinoa/brun ris og ikke chips, sjokkis, is, kaker osv.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.