< Tilbake til oversikten

Mer om "ingers rugbrød" - og tanker om kosthold generelt

#1

Zoë sa for siden:

Jeg har akkurat har lest en artikkel om brødet og "Ingers kosthold" i et ukeblad.
Brødet inneholder masse kostfiber - og det er slankende både pga. at det er mettende og at det renser tarmene på vei gjennom systemet. Interessant for meg som har store fordøyelsesplager.

Det baseres på 5 skiver Ingers rugbrød om dagen + kjøtt/fugl/fisk med litt ris/poteter eller bønner/linser og masse grønt til middag. I tillegg tillates frukt og yoghurt.

Jeg ser jo at dette ikke er lavkarbokost - men det er likevel litt interessant å lese om, synes jeg. Selv Mat&Helse har jo i det siste hatt en rekke artikler om andre typer sunt kosthold en trad. lavkarbomat. Så kanskje vi her inne kan diskutere disse tingene også med en litt åpen innstilling? :)

Jeg har gått ned jevnt og trutt en kilo i uka på GR mat tidligere - og når jeg nå har opplevd at vekten står stille på lavkarbomat blir det til at jeg skjeler litt til alternativene også.
Jeg må bare innrømme at jeg blir litt matt av at vektstopp forklares med inntak av søtstoff, nøtter, ost.... eller at det prosentvise inntaket mellom fett, karber og protein er litt i ubalanse....
Å telle kalorier på GR synes jeg er negativt og overfokusert - men å telle karber OG kalorier OG fettinnhold OG riktig type fett OG ha strenge regler for hva en muligens ikke tåler - DET har da sannelig vært mye mer komplisert og gledesløst!

Jeg har lyst til å fylle kjøleskapet med frukt, bær , grønt, grovt brød, og sunne proteinkilder - OG BARE LAGE OG SPISE GOD MAT OG GLEDE SEG OVER DET!

Nå skal ingen missforstå - det er ingen TVIL om at jeg har stor tro på at lavkarbomat er storartet - og det er sunt å måtte skjerpe seg og ta bevisste valg, ikke bare spise det en har lyst på i øyeblikket. Det er denne pinlige nøyaktigheten jeg finner gledesløst - og jeg vil påstå usunn.

Jeg har lenge hatt lyst til å si at jeg synes ikke den artikkelen i Det Nye om ortoreksi var så på jordet som mange her inne syntes. Jeg er ikke enig i DNyes vinkling på at Lavkarbo = ortoreksi. Slett ikke. Det var både urettferdig og feil. Men at pinlig opptatthet av hva en putter i munnen hvert sekund på døgnet, hver dag i årevis er ortoreksi, det er sikkert. Alle kan utvikle dette ; veganer er bl.a i faresonen pga det strenge kostholdet. Og Atkins induksjon i noen uker til side; om en faller i staver av dårlig samvittighet over at en spiser en tomat for for mye - for tomater er jo litt fy-fy pga litt høyere karboinnhold enn blomkål - DA skal en kanskje stoppe opp og tenke litt.

For tomater er slett ikke fy. Ikke egentlig. Det er en fantastisk næringsrik grønnsak!
melkesjokolade er fy!

Jeg synes det er viktig å skille der. Jeg tror nemlig noen i sin iver etter å følge regler og bli slank raskt kan oppleve at dette skillet viskes ut. Hob Nobs& gulrøtter, sjokoladekake& poteter, potetgull& appelsiner - samma ulla alt sammen!

Men det er det jo ikke.

Jeg for min del skal aldri slutte å spise frukt igjen!
Men kjeks, melkesjokolade, grandiosa, potetgull, og loff holder jeg meg langt unna!

Og jeg har bestemt meg for å følge Ingers kosthold i en periode. Ikke kast meg ut fra lavkarbo.com for det! :eek:

Det blir spennende - følg med i MUPen min!

:) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)


#2

mofe sa for siden:

Hei Zoe :) Har bare skumlest gjennom innlegget ditt, og jeg er egentlig på vei ut døra for å rekke posten.. men jeg synes at innlegget ditt er flott og fint og supert formulert! :)

Også ville jeg bare si at - uansett hvilket kosthold man har, så er det viktig å trives med det! :)

løpe


#3

Kristian sa for siden:

Jeg syns Ingers kosthold er veldig fornuftig. Dette er jo nettopp det som er grunnleggende for Atkins, at det er fiberinnholde i maten som er borte som gjør at folk legger på seg. Ingers kosthold er kanskje ikke ett lavkarbokosthold men det er heller ikke ett høykarbokosthold, dette er sannsynligvis ett kosthold som du lettere kan leve med over tid. Jeg syns du skal prøve å følge dietten ett par måneder for å se. Vær obs på at hvis du går fra et lavkarbokosthold vil du kanskje legge på deg ett par kilo vann.


#4

Nille sa for siden:

Skjønner hva du sier og forstår hva du mener, - og ingen har vel sagt at det ikke går an å diskutere andre kostholdsfilosofier :snill:

Når du først nevner det. Det er ingenting feil med Ingers Rugbrød. Men å påstå at man blir slank om man spiser 5 skiver til dagen av akkurat DET brødet er å trekke det litt langt. Det finnes mange andre brød som har minst like mye fiber og godsaker OG er like sunt - om man spiser det i samme "settingen" som Ingers ! Bakeriet i huset der jeg jobber fikk en kommentar fra en kunde om at hun tok ikke mer av med Ingers enn hun gjorde med Fedons brød ! Det er sammensetningen av kostholdet som betyr noe, ikke en enkelt bestanddel. Det er vel derfor vi flirer litt av Ingers Rugbrød. For reklamen sier visslig at man blir slank av det.... men hvis man tar seg tid til å lese teksten under/inni bladet får man et mer nyansert inntrykk.

Skal man legge om kostholdet (uansett hvilken retning man følger), er det aller viktigste at man finner et kosthold man kan leve med. Det aller aller viktigste er at man kutter ut det som er skadelig for SIN kropp (sukker er iallefall en ting de fleste er enige om).

Å sammenligne lavkarbo kosthold med Atkins Induksjon blir litt feil. Den feilen er det mange som gjør. Atkins Induksjon er en 14 dagers renseprosess. Hverken mer eller mindre. Når man har stabilisert blodsukkeret og renset kroppen er cluet med vedvarende stigen at man skal tilføre mat vare etter matvare (lav GI først) for å se hvordan kroppen reagerer på den typen mat. Noen mennesker tåler ditt, andre tåler datt. For noen kan en matvare være en trigger til vektoppgang. (Blodtypeboka forteller en god del om kroppens kjemi og hvorfor det virker slik). At noen faller i staver over at de har spist en tomat for mye må da reflektere på personen som lar seg påvirke på den måten (blir hysterisk) og ikke på Atkins. (Alle må vel vite at det ikke "farlig" å spise tomater ??? De står iallefall på min tillatte matvare liste, - men det betyr heller ikke at jeg spiser 1 kg til dagen, men det gjør man vel heller ikke på andre kosthold ? Å spise frukt er også OK - iallefall på de lavkarbo filosofiene jeg kjenner til).
Eller for den saks skyld personen på GR som går med vekt i veska og veier og beregner kalorier på alt hun spiser. Ortorektikere finnes alle steder, det er absolutt ikke noe lavkarbo fenomen. At man kan ha ortorektiske tendenser når man starter en kostomlegging tror jeg nok er ganske normalt. Det er nytt, kanskje litt spennende og man er redd for å gjøre noe feil. Derfor blir man veldig veldig nøye. Og i mange tilfeller er det nødvendig å være nøye til man han lært seg selv, kroppen sin og toleransegrensene å kjenne.

Alle må vel vite at det ikke "farlig" å spise tomater ??? De står iallefall på min tillatte matvare liste, - men det betyr heller ikke at jeg spiser 1 kg til dagen, men det gjør man vel heller ikke på andre kosthold ? Å spise frukt er også OK - iallefall på de lavkarbo filosofiene jeg kjenner til.

For noen av oss er det dessverre nødvendig å holde øye med både det ene og det andre for i det hele tatt å holde vekta man har. Noen av oss har kropper som er ødelagt av jojo-slanking og pulverkurer. Med forbrenning /stoffskifte som er helt på viddene. Noen av oss har kropper som trenger enn viss mengde protein for å i det hele tatt å kunne bygge en flis av en muskel. For meg har lavkarbo betydd en enorm helsegevinst (jeg er såpass gammel at jeg har prøvd det meste). Jeg tenker ikke så mye på antall karber eller kalorier, for jeg spiser det jeg liker, det kroppen min liker og det helsa mi liker. Kostholdet er en vane/rutine som jeg stadig krydrer med nye oppskrifter. Gjestene mine fryder seg ofte over den gode maten jeg lager. At den er lavkarbo har de vel forstått, men oppskrifter kopieres og deles ut etter hvert eneste selskap. Kokebok har blitt foreslått, men så er det ikke MINE oppskrifter da !! Gledesløst er så langt fra sannheten man kan komme. Jeg har mer glede av å vite hva jeg spiser enn å legge på meg uten å vite hvorfor ! Og DET har jeg lurt på i mange år - selv uten sukker og sjokolade og godterier. Nå MÅ jeg tenkte protein, fordi jeg med trening 3 x pr uke og normalt protein inntak allikevel mister muskler. Jeg anser ikke meg selv som hysterisk, - og det gleder meg hver gang jeg får kommentar fra lege, tannlege eller massør/hudpleier med spørsmål om hva slags mat jeg spiser fordi helsa min er så mye bedre, tennene mine sterkere og renere (fri for tannstein), huden/vevet mitt fri for giftstoffer og årevis "yngre" enn alderen skulle tilsi. Jeg suger slike kommentarer til meg og gjemmer dem i bakhodet. Det er en bekreftelse på at for MEG så virker dette kostholdet perfekt.

Så hvorfor har vi ikke egne tråder for andre filosofier ??
Vel, nå er dette engang et lavkarbo nettsted. Et brukerforum for mennesker som følger et lavkarbo kosthold, hvor vi deler erfaringer og gir hverandre råd og støtte. Det er IKKE et "skankeforum" ala Slankenett hvor man finner alle slags kostholdsfilosofier/dietter i god blanding. De andre filosofiene/diettene har massevis av sider/forum tilegnet dem. Det finnes få lavkarbosider. Og bare en på norsk. Syns vi skal få beholde den slik.

De fleste av oss har vel prøvd andre retninger og endelig funnet noe som passer oss. For mange er lavkarbo kun en test for å se om det er noe de kan leve med - eller om det passer for dem. Lavkarbo passer ikke alle og er IKKE det eneste riktige. For mange kanskje snarere tvert i mot. Kroppene våre er bygget forskjellig å tåler forskjellig mat (igjen - kroppens kjemi er et interessant mysterium (f.esk. hvordan en medisin kan være sovemedisin for en person men en "ekstremt våken" ( :eek: ) medisin for en annen !). Det er noe en må finne frem til på egen hånd. Det finnes ingen fasit svar.

Men her inne har jeg iallefall forstått at vi respekterer hverandre og de valg vi gjør/har gjort. DET er det ikke alle forum som kan si..... :snill: Alle er velkomne, uansett hvordan de spiser.... :)

Puh, det ble mye dette....:o


#5

Zoë sa for siden:

he,he... ventet meg et langt svar fra deg, Nille!

Og det er grundig og reflektert som vanlig!

Vi er enige om det meste, og om det mest grunnleggende.

Hven som faller i staver over en tomat for mye? Jeg gjorde det! :p Akkurat som jeg falt i staver over et halvt rundtstykket for mye en kvald jeg gikk på Grete Roede....

Og dette er vel grunnen til at jeg er så opptatt av dette. Jeg er selv i faresonen for å utvikle ortoreksi ( hadde spiseforstyrrelse som tenåring ) - og det er derfor kjempeviktig for meg å ha et avslappet forhold til mat.
Og uansett hvordan en vrir og vrenger på det, så er ikke de første to fasene av Atkins avslappet i forhold til hva en putter i seg. Jeg er ikke dermed sagt motstander. Tvert i mot. For veldig overvektige - og for folk som har livsstilssykdommer, eller andre ubalanser i kroppen, er det gjerne en gave fra himmelen!

Men for MEG er det ikke bra. Og det er den konklusjonen jeg har kommet til.

Men lavkarbo, generellt er uten tvil det sunneste valget.
Og nei, dette er ikke slankenett. Og jeg har da på ingen måte til hensikt å gjøre det til noe annet enn et lavkarboforum! men her er det mange kunnskapsrike og helsebevisste mennesker - så jeg anser det som et meget nyttig fora å diskutere kosthold i et litt videre perspektiv også!

Det er ikke gledesløst å leve på lavkarbo - på ingen måte. Det øker tvert i mot gleden betraktelig, ettersom sukkerinntaket blir kraftig begrenset.
Men det er kanskje også et definisjonsspørsmål - hva faller innunder kategorien lavkarbomat?
Mitt poeng er vel kanskje at om en lever moderat lavkarbo - men tillater seg en potet når en er på middagsbesøk, og et stykke VANLIG kake i en konfirmasjon - ja, så lever en ordentlig sunt og bra likevel!
Og at noen ikke vil tillate seg dette fordi det får umiddelbare negative konsekvenser for en sykdom f.eks, er jo selvfølgelig like forståelig som at en laktoseintollerant må holde seg unna melk.

Men for meg -er det gledesløst å være så pinlig nøyaktig.


#6

mofe sa for siden:

Dette var spennende lesning! :) Reflekterte innlegg fra både Nille og Zoe :)

Sånn generelt.. om man velger å være pinlig nøyaktig eller ikke - er jo opp til en selv.

Da jeg startet på lavkarbo i høst, tenkte jeg som så at hvis jeg ikke trives med dette kostholdet, så kutter jeg det ut. Nå har jeg heldigvis ingen stoffskiftesykdommer, ei heller er jeg helsefarlig overvektig - så jeg har på en måte ikke DE hensyn å ta. Jeg har heller aldri hatt spiseforstyrrelser, og tør derfor ikke "synse" noe i forhold til de som har det.. Altså spiseforstyrrelser vs. ortoreksi ifbm. lavkarbokosthold..

Hm, dette ble et rotete innlegg..

Men vil til slutt "stresse" poenget med at det å spise lavkarbo, evt. lavglykemisk etc. - det er det mest naturlige for kroppen vår evolusjonsmessig.

Ergo tror jeg kroppen til syvende og sist vil sette mest pris på et slikt kosthold.

:)


#7

Nille sa for siden:

Ja, jeg tror vi er enige jeg Zoë ! Vi ser det fra hver vår side, og det tror jeg er sunt ! Og du VET jo at du er velkommen her fordi om du spiser brød etc. :klem:Jeg hadde sikkert også spist en potet nå og da om ikke kroppen min hadde gitt så klar beskjed om at den IKKE vil ha det.... Og kakestykke :rodme: KAKESTYKKE ??? :rolleyes:
Mjaaaajooooo.... det har vel hendt !! :o
Uten at jeg lå våken om natta av den grunn ! :)

Som jeg sa Zoë, det aller viktigste er at du finner et kosthold som passer for deg !! :D


#8

Zoë sa for siden:

Ja, det var igrunnen det jeg tenkte, jeg også.
At det ikke er et lavkarbo kosthold - men heller ikke høykarbokost....
Samtidig syntes jeg ikke det så ut som det var sååå langt fra Fedon-mat til Ingers kosthold. Men det var dette med de 5 brødskivene, da.
Kanskje bytte ut lunsjbrødskivene med salat?
Jeg bare sånn kjempetro på det brødet ( Men Nille: jeg tror heller ikke at det er brødet i seg selv som slanker. Men til brød å være, må det da være sunt? Ikke noe finmalt hvetemel. det er vel bra? ) Også er det også sånn at jeg har litt større tro på markens grøde enn Atkins - det finnes mange veldig næringsrike kornsorter! jeg tror det først og fremst er bearbeidet og kunstig høykarbomat en skal holde seg unna.

Jeg tror det er sånn at det er mange veier til en sunn kropp, og at en vei ikke passer for alles kropper! :p

Vel - vi får se! Kan godt hende jeg finner ut at det blir for mye brød. Men at det er usunn kost, tror jeg ikke. Så det gjør nok ikke noe skade å prøve!

Flere som mener noe om dette?


#9

Nille sa for siden:

Jammen du kan spise korn og brød på Atkins vettu !! Grovbrød ala Lindberg sitt er helt OK det. Det er bare under Induksjonen du skal holde deg unna brød/korn. Korn er siste steg på vedvarende stigen (fordi det ligger forholdsvis høyt i karber og mange reagerer på det om man legger det til for tidlig). Så når du er ferdig med fase 2 har du kornvarer og brød i kosten og - hvis du ønsker det ! (se bl.a. side 104 engelsk utgave Atkins for Life, et helt kapittel om brød og kornsorter - dessuten flere gode oppskrifter)

Resten av det du sier er jeg selvfølgelig enig i !! :)


#10

luringen sa for siden:

Flotte, reflekterte innlegg damer...jeg liker det jeg leser..

Jeg er enig med dere begge (og det er vel fordi dere ikke er så uenige:p ). En må finne sin vei i dette. Om det er med eller uten brød, se det er op til hver enkelt. Her kan en iallefall finne støtte, oppmunting og få klarhet i det en lurer på i godt selskap med andre.

Jeg tror at spiseforstyrrelser florerer like godt GR, som i GI for å si det sånn..

For meg er dette som å få åpnet øynene.. jeg går ned velstandskiloene som jeg ikke helt har skjønt hvorfor jeg har lagt på meg. Uten å sulte og med mange gode alternativer og forklaringer. Etter hvert vil jegogså helt sikekrt lande på en moderat lavkarbokosthold, og som NIlle sier; er det noe kroppen sier fra at den ikke vil ha ja så holder jeg meg unna det...

Ingers rugbrød kan godt bli en del av mitt kosthold om en stund. Akkurat nå er jeg vel fornøyd med 2 skiver lindberg om dagen.


#11

smosje sa for siden:

Ja, jeg som er blodtype A må vel si meg enig i dette :stortsmil

#12

Zoë sa for siden:

:lol: :lol: :lol: :lol: Atkins ville tatt en trippel salto i graven av ren glede om han hadde sett hvor flink du er til å tale hans sak!!
Problemet mitt, er vel at fase to på Atkins virket så uendelig.... Og å være så utrolig forsiktig med frukt og korn gjennom hele slankeperioden, virker ikke som et sunt alternativ for meg.
Men jeg har lest nok Atkins til å vite at vedlikeholdsfasen ser fin-fin ut.
Jeg synes Atkins teori er fantastisk jeg. det er bare det at jeg måtte stikke fingern i jorda og innse at det blir for mye tung mat og for lite blodtype A-vennlig mat til at jeg trives - i hvertfall i vedvarende vekttap fase.

Jeg har stor tro på linser, frukt og grovt korn + havre som meget næringsrike og sunne matvarer , selv i vektnedgangsfasen - så det er nok derfor jeg har blitt mer Fedon-orientert.

Og grunnen til dette Inger-krumspringet mitt, er nok svangerskapskvalmen min, som har tvunget meg på en kost bestående av frukt og knekkebrød. Og tanken på tilbakevending til full lavkarbo, er foreløpig litt utenkelig.
Ingers kosthold fristet med litt traust og enkel mat som jeg tror passer smaksløkene mine ganske godt nå - og som samtidig vil være et sunt alternativ som gravide-kost!

Men som sagt - kan godt tenkes det blir for mye brød. Da vender jeg snuten tilbake mot Fedon igjen....! Men brødet hennes er godt, det! Bedre enn det butikkjøpte Fedon brødet....
Og mye sunnere en det vanlige brødet (og bollene :o ) jeg har proppet i meg i det siste!


#13

smosje sa for siden:

Har du vurdert South Beach, starte rett på Fase 2? Virker som det er et opplegg som kunne passet deg! :) (hvis du ønsker et opplegg å følge liksom). Det er vektnedgangsfasen etter de første strenge 14 dagene (som du aldeles fint kan hoppe over!), og innebærer endel korn (fullkorn), brun ris, fullkornspasta og ikke minst frukt og bær! Ligner vel ganske mye på Fedon, egentlig (nå kan jeg ikke SÅ mye om Fedon). vet ikke hvor mye du vet om SB? (trodde jeg så engang at du gikk på det, men er sannelig ikke sikker).
Virker i allefall som om Atkins blir for mye kjøtt og fett for deg, noe det gjør for meg også.


#14

elian sa for siden:

Jeg er HELT enig med deg!! Det jeg ville frem til var at Det Nye vinklet det nesten sånn at det var KUN lavkarbokosthold som førte til Ortoreksi og at omtrent ALLE lavkarbere var syklige! .........


#15

Aline sa for siden:

enig i at ingers rugbrød kan funke (har ikke satt meg inn i mere av hennes kostjhold..)men det som er sant er at brødet metter (ikke så rart, kanskje) og hvis du fremdeles klarer å holde deg unna sukker og veldig høy gi, så kan jeg ikke skjønne hvorfor dette ikke skulle funke :)

lykke til med prøvingen, jeg følger spent med!!

(må innrømme at jeg i den tilstanden jeg er i idag ikke klarte alle de lange innlegggene, men jeg skal lese de imorgen!!! :D)
:klem:


#16

Zoë sa for siden:

Tusen takk for masse flotte innspill til innlegget mitt!

Ja, South Beach er jeg litt nysgjerrig på : )

Jeg vet per i dag INGENTING om det, men det skal jeg snuse litt nærmere på!

Nå er jeg i gang med Ingers rugbrød - lar seg utmerket kombinere med svangerskapskvalmen, og gir meg LANGT bedre samvittighet enn det vanlige brødet ( og rosinbollene :o ....) gjorde....

Men jeg spiser ikke 5 skiver, som hun anbefaler, jeg spiser 4.
Og når formen blir litt mer normalisert, skal jeg bytte ut to av skivene med en supersunn smoothie eller salat!


#17

Marianne sa for siden:

:ja:

(...så er jeg blodtype A også dah...;) )
[color=teal][/color]
marianne


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.