Nå må jeg si jeg ble lettere overrasket og særdeles fornøyd her! Har de siste par månedene lagt om helt fra Statens kostsabotasje og spist lavkarbo og masse god, feit mat. Selvfølgelig fordi jeg vil ha magerutene frem før strandsesongen men også fordi jeg, som Type 1 Diabetiker, rett og slett ikke klarer å regulere blodsukkeret med 50-60% av energiinntaket fra karbohydrater.
Jeg har faktisk et rimelig godt, stabilt blodsukker nå og helt greie langtidsverdier (HbA1c) på tross av at jeg har gått fra 26 enheter nattinsulin hver kveld samt 20-30 enheter hurtigvirkende insulin til hvert av dagens 3-5 måltider, til ei sprøyte med 25 enheter 12-timers insulin hver morgen. En utrolig endring i livskvaliteten til en insulinavhengig diabetiker!
Her skriver Dag Viljen Poleszynski endel råd for diabetikere (type 1) som vil redusere insulinbehovet sitt eller rett og slett (type 2) bli helt friske, blandt annet:
Utrolig.. kunnskapet jeg har måttet finne ut av på egenhånd finnes allerede i medisinsk litteratur. Hvorfor kunne de ikke dette på diabetespoliklinikken på sykehuset?!
Så utrolig flott Plastbox, å lese om ditt reduserte insulinbehov. Du må jo føle at du har kommet inn i en ny verden. :D
Finner det helt horibelt at du ikke ble fortalt dette på poliklinikken.:rolleyes:
Det er utrolig godt at det finnes karer som Dag Viljen Poleszynski, som er villige til å ta all motgang uten å legge inn årene. :blomster:
Logikken er jo ganske uimotstridelig da. Trenger insulin når man spiser karbohydrater, men man trenger ikke karbohydrater. Easy as pie nå som jeg har lært meg såpass mye om emnet, men når man er 16-17 verdsettes ens tradisjonsbestridende idéer enda mindre blant hovmodige, ufeilbarlige fagfolk enn det gjør nå som jeg faktisk er levende bevis.
Jeg regner med at du har skrevet en mail om dette til ernæringrådet. :lol:
Se posten her. Det er viktig at de med diabetes forteller om sine positive erfaringer med lavkarbo - og spesielt viktig at de med diabetes 1 også kan fortelle om postive effekter! :)
Veldig interessant, og hyggelig å lese om dine erfaringer!
For noen få år siden foreslo jeg for en venn av meg med diabetes 1 å prøve lavkarbokosthold. Det var mer et innspill til diskusjon enn et forslag egentlig, da jeg er svært ydmyk (det hender faktisk) til folks erfaringer med egen sykdom. Man har jo lært seg å leve med en sykdom som krever mye tilpasning.
Min venn har i perioder vært "forsøkskanin" for Novo Nordisk, som er verdens ledende insulinprodusent. Han har vært med på tidlig utprøving av nye insulinvarianter, og hatt et nært samarbeid med Novo Nordisks forsknings- og utviklingsavdeling.
På bakgrunn av sin kunnskap om egen sykdom, slo han fast at det ville være praktisk talt umulig å dosere insulin riktig hvis man spiste lite karbohydrater.
Derfor er det veldig interessant å lese om dine erfaringer som er stikk motsatt av læreboken!
I følge Bård Kuvås, er ca 15% av behandlingene en lege foreslår evidensbasert.
Ergo.... det er mye tøvete behandling av passienter.
Gjelder dette for diabetespassienter, betyr det at 85% av diabetespassientene får behandling som ikke nødvendigvis finnes bevis for virker.
SKUMMELT
Det hadde vært fint om legene i det minste kunne foreslå lavkarbo til diabetikerne, som et forsøk - istedet for å gripe etter reseptblokka med en gang. Jeg fikk en bunke resepter i hånda da jeg ble diagnostisert for noen år siden, ferdig med det, liksom.
Og så går tida......og dosene har økt, vekta har økt, og blodsukkeret har økt.
Og alt jeg hører er; spis frukt, spis brød, spis pasta og ris, hold deg unna fett!
Så kommer man dit at man ikke lenger får ned blodsukkeret med piller, langtidsmålingene vipper over 10, og man har et fastende blodsukker på mellom 10 og 12. Og hva sier legen da? Jo, insulin - i sprøyteform. Og vi vet hva som regel skjer da.....vekta øker, for noen ganske voldsomt også. Logisk, for med det anbefalte kostholdet + masse insulin, så kan kroppen lagre alle de raske karbene som fett. En oppskrift på katastrofe, og dette er gjengs behandling!
Aaaaargh!
Men....så kan man jo prøve lavkarbo da. Og slutte med medisiner, og ha et langtidssukker på under 6, og et fastende et på 5.5. Det virker! Etter bare noen uker! :_punk: OG man går ned i vekt også! :D
Jeg kan bare ikke med min beste vilje forstå hvorfor ikke dette er standard første behandling for ihvertfall diabetes type 2. Snakk om evidensbasert behandling, dere!
Jeg var 37 år da jeg fikk diagnosen dia2. Først ville ikke legen min teste meg en gang, han mente jeg var alt for ung!:p
Da prøvene viste at jeg hadde dia2 uten tvil, ble han stum, rød i ansiktet og etter hvert litt panisk!
Hva i all verden skulle han anbefale meg? Vanlig behandling/råd omkring dia2 er utviklet med tanke på at de som får diagnosen er sånn 60/70++ i alder.
Min leges eneste løsning var å be meg melde meg inn i Diabetesforbundet!:p
Han hadde rett og slett ingen anelse om hvordan han skulle forholde seg til dette at et ung, ellers relativt friskt menneske hadde dia2!:eek: Bare skrev ut resept på metformin (det jeg ba om) da det viste seg at det ikke spilte noen rolle hva jeg spiste. Blodsukkeret var i høyeste laget uansett, og er det også med lavkarbo/ketolyse!:eek: Trenger mindre medisiner når jeg spiser konsekvent lavkarbo, da!:)
Går ut i fra at du mener lavkarbo i første setningen din?!?;)
Nå skal jeg ikke påstå å vite akkurat hvordan kroppen til vennen din fungerer, men jeg ser for min del at det ville vært totalt umulig å dosere insulin riktig på lavkarbo ja. Tingen er at man må tenke helt motsatt. Jeg tar en fast dose 12-timers insulin hver morgen, også doserer jeg karbohydratene i stede. Bittelitt karbo fordelt utover dagen, og sukkeret er dønn stabilt. ^^
Du mener Diabetesforbundet? Diabetesforbundet, som på siden sin under Hva er rett kosthold?
skriver:
(uthevelse, min)
Diabetesforbundet er intet annet enn et talerør og et image-verktøy for det Statlige Norske helsevesen og deres arkaiske, utdaterte holdninger. De gjemmer sine helseskadelige "anbefalinger" bak ting som "friske grønnsaker og fisk" som vi alle kan være enige om at er bra, på akkurat samme måte som Statens nye offisielle veiledning for "bra kosthold". Ellers takk.
Meld deg inn, som oss andre som ikke er enige med hvordan ting drives.
Man trenger medlemmer med annet syn.
Tenkte vi kunne bombe Diabetesblekka med andre synspunkt.
Er forresten også medlem av KOS:D
Ikke f*** om de folka der får ei krone av mine surt tjente penger, eller et rødt øre i statlig støtte for å ha meg som medlem! Enda et genialt sitat fra deres sider:
JA! Forskning viser at dersom du fortsetter å spise akkurat samme maten som gav deg sykdommen i utgangspunktet, så blir du bedre! Blir ikke så rent lite forbannet når et høyt ansett organ presenterer side opp og side ned med ren vranginformasjon som rett og slett kan ende opp med å ta livet av folk!
Kan ikke skjønne at det skal være verre å regulere insulindosen etter lavkarbo-mat enn etter "vanlig" mat? Har selv diabetes type 1, har lagt om til lavkarbo og hadde minimalt med trøbbel med å regulere etter nytt kosthold. Legene på sykehuset var overraskende avslappa til at jeg hadde lagt om, sjøl om de mener diabetikerer skal være forsiktig med fett pga økt risiko for hjerte/kar sykdommer. Kanskje det blir mer tolleranse for lavkarbo også for diabetikere framover ettersom flere og flere hiver seg på :)
Kjempeflott å høre, det varmer i hjerterota å høre at andre har kontroll! Møtte senest på lørdag et samboerpar som begge har type 1 diabetes og som på egenhånd har sett logikken i at karbohydrater øker blodsukkeret, så hvorfor ikke holde seg unna? De tar begge Lantus (24-timers insulin) hver kveld og har med moderat lavkarbo'ish kost langtidsmålinger (HbA1c) på ~7. :D
Jeg slenger meg med på denne tråden:D
Diabets type 1 siden 1995.. MYE tull! 16,7 i hBa1c-rek ;/
Sist målt til 8,5 etter noen uker der jeg kutta bl.a brød.. er nå gått over til lavkarbo.. prøver å holde meg til ketogent og under 20 kh om dagen..
For første gang ser jeg noe som ikke ser håpløst ut! hvorfor er det INGEN som har fortalt meg at baconcrisp så å si ikke inneholder karbs... eller hva med sukkeralkoholer som ikke blir tatt opp.. popcorn liksom.. Kjenner jeg viser litt fingern til veilederene / legene jeg har hatt gjennom disse årene.. og enda mere til den som fikk meg til å tro at jeg kunne spise alt bare jeg tok nok insulin.. flott å finne ut nå at insulin fremmer infeksjoner..
Etter mange år med en ustabil diabetes og noen senskader har gir jeg lavkarbo en sjanse, og jeg ser allerede positive endringer!
Eple-forma er allerede begynt å forandre seg, mat-suget er redusert, humøret er bedre, jeg måler mer blodsukker enn noen gang (ergo: kontroll) og jeg tar MAX 3 sprøyter (tidligere 7-8) om dagen... hva skal man si?!!
Jeg blir helt engasjert!:D
Og man kan jo ikke klage ? egg og bacon, omelett.. GODE salater og GODE middager?!! :D
nå blir det neste målet å komme seg litt i aktivitet, og d kan jo plutselig bli mulig da man ikke lenger er SLITEN av et svingende blodsukker?!
Det her har ihvertfall JEG troa på :D
Hei!
Jeg er rykende dagsfersk her på forumet. Da jeg fikk diabet 1 diagnose oktober i fjor som 45-år gammel pent brukt firebarns-mor, blånekta først legene å tro det. De mente jeg var for gammel, og for sunn....? Jeg spiste jo akkurat som anbefalt, var fysisk aktiv og ikke noen festløve. Jeg oppdagte sykdommen fordi jeg tok så sinnsykt mye av.
Jeg tenkte som så at skal jeg leve med diabetes, insulin og brgrensinger, så vil jeg leve så godt som mulig. Både av lege og av sykehuset ble jeg oppfordret til spise som før, altså omtrent etter læreboka til Statres Ernæringsråd. Fikk beskjed om at jeg ikke trengte å tenke lavkarbo eller glykemisk indeks, siden jeg er slank. :confused:
Det funka ikke. Selv om kolestreolet (som plutselig var blitt for høyt) gikk ned, slet jeg med følinger 3-5 ganger til dagen og like mange høye topper.
Fant fort ut at verste synderne var den "sunne" poteta og brødet. :eek:
Jeg har prøvd meg frem, feila og lykkes om en annen, men det jeg har lært så langt om hvordan kroppen min reagerer på maten jeg stapper i meg, er at et lavt karboinnhol betyr at jeg klarer meg uten hurtigvirkende insulin, og jeg har senka den sakte insulinen betraktelig uten å slite med topper / følinger i plagsomt stor grad.
Jeg har derfor bestemt meg for å gå over til lavkarbo, og det er derfor jeg har meldt meg inn her, for å lære mest mulig av dere proffer :)
Stoffskiftet kollapsa to år før diabetesen dukka opp (går på levaksin), og nå skal de sjekke meg jevnlig for cøliaki siden mor har det, og fordi det visstnok ikke er uvanlig for diabetikere og utvikle det.
BenteR, så bra at du har funnet fram til lavkarbo! Du har muligens LADA (latent autoimmun diebetes hos voksne). Jeg er selv disponert for det, men rakk å knipe det i fødselen, men har selv også lavt stoffskifte. Ikke medisinert foreløbig (medisinert for insulinresistens i første omgang). Om ikke alt er bra, så er det bedre, og i sjakk med kostholdet. Vær obs på at du kanskje må justere levaxindosen din, da et lavkarbokosthold gjerne justerer stoffskiftet opp!
Masse lykke til!
Hadde den stående i bokhylla i mange år og så leste jeg om den her inne og satt meg ned for å lese.. Klarte ikke å legge den fra meg! En MEGET bra bok som jeg lærte veldig mye av i forhold til min diabetes ;))
Vet ikke om jeg hører hjemme her, men jeg hadde svangerskapsdiabetes i begge svangerskapene og fikk beskjed om å holde meg unna sukker og karbohydrater.
Fikk måleapparat og målte flere ganger for dagen.
Med sistemann hørte jeg til Ahus og hadde oppfølging hver uke og måtte vise indremedisiner hva jeg spiste og hvordan det påvirket.
Var også til ernæringsfysiolog første gang for å gå igjennom kosthold.
Så disse var ihvertfall oppdatert. Synd å høre at leger ikke vet dette. Ikke bare synd, men sjokkerende.
Er som regel ganske stor forskjell på svangerskapsdia og insulinavhengig dia1, da, men du har rett i at det er sjokkerende at legevitenskapen ikke har kommet lengre når det gjelder denne for mange soleklare sammenhengen!:p
Jeg måtte bruke insulin under begge mine svangerskap, og husker en av mine samtaler med dia.sykepleier.
Jeg hadde vel en forkjærlighet for boller når jeg ikke hadde tid til å spise, og hun anbefalte å spise den med noe frukt ved siden av - helst banan. Bortsett fra rosinbollene var jeg veldig flink under svangerskapene, og fulgte rådene fra ernæringsfysiologen til punkt og prikke. Gikk opp under 10 kg begge gangene, men hadde noen kilo for mye i utgangspunktet da.
Vel - det jeg ville frem til er at jeg ved å følge kostrådene måtte bruke store mengder insulin daglig, såpass store at en turnuslege som var med indremedisiner på en av mine konsultasjoner stusset stort. Men legen kunne fortelle at det ikke var så unormalt hos de med svangerskapsdia og dia.2.
Jeg klarte å holde hba1c rundt 5 begge ganger, men hadde jeg visst om lavkarbo hadde jeg sluppet unna sprøytene....
Hei alle sammen!
Så mange positive og flotte historier det var å finne her!Virkelig inspirerende:D
Jeg har diabetes type 1,og har hatt det siden jeg var 7 år.Gikk bra i begynnelsen av det hele faktisk,men ble etterhvert sterkt preget av det som utviklet seg som et svært anstrengt forhold til mat.Ble dosert med mye insulin,og spiste da selvfølgelig mer.Var den tjukkeste i klassen i mange år.Utviklet etterhvert også lavt (og noen ganger høyt) stoffskifte,og var ikke nøye på dosene.Tok mye,spiste mye,og hele den regla der.
Skal ikke legge ut for mye om hva som har skjedd siden,men kan fortelle at jeg har slitt med veldig høye verdier i lang tid-selvvalgt,fordi jeg ville ned i vekt.Har slitt med spiseforstyrrelser helt siden diabetesen kom rett og slett.
Men nok om det!Når har jeg lagt om!:D Vil senke dosene mine,blir sunnere og forhåpentligvis gå ned i vekt(har alltid slitt med det selv om jeg har spist aldri så "sunt",trodde tilslutt det var umulig for oss med dia type 1 å gå ned i vekt)
Tingen er at jeg sliter fremdeles med blodsukkeret.Har senket dosene mine såklart,men trodde jeg skulle klare meg på mindre.Jeg tar 25 Levemir på kvelden (langtidsvirkende) og 6-8 enheter med novorapid rundt måltider,eller utenom hvis det plutselig skyter til værs(som det noenganger gjør nå for tida,uten noen forklaring!!!).Har sjekka hos legen at jeg er betennelses og infeksjons-fri,så det er ikke det.
Her er et eksempel på hva jeg spiser i løpet av dag:
Måltid # 1: Omelett av 2 egg,litt fløte,krydder stekt i bremykt med bogskinke og tomat ved siden av+hvitost oppå omeletten.
Måltid # 2 Tunfiskmix av tunfisk i olje,litt sennep,majones,litt sylteagurk-lake og en tomat og pepper ELLER røket laks,eggerøre stekt i smør+litt majones og noen salatblader
Måltid # 3 cottage cheese,litt fløte,bittelitt funlight eple&pære og ca 1 ts kanel+ 2 ts linfrø
Måltid # 4 En grov te-kake(oppskrift fra lenabeatrice's blogg,kjempegode og kunn 2 karbo pr stk:)) da en halv med hjemmelaget sukkerfritt peanøttsmør og en halv med kalkunsalami og agurk+smør under
Er ikke hver dag jeg spiser akkurat dette,men sånn ca hva jeg får i meg da.Spiser også kylling iblandt.Forstår ikke helt,fordi blodsukkeret har jo gått merkbart ned,og jeg føler at jeg har kontroll,måler masse og passer på å ta insulinen min,men så plutselig er det oppi været.Har bare holdt på en uke,men...det skal da ikke være sånn?
Føler meg uansett mye bedre på mange sett.Har mindre vondt og mer energi,hvilket jeg sååårt trengte!;D Håper noen kan gi tilbakemelding på noe av dette,har så lyst til å kunne senke dosene ordentlig :)
Nå la jeg om så fort jeg fikk symptomer, så jeg har ingen erfaring med akkurat det du spør om. Likevel vil jeg tro at kroppen trenger tid til å omstille seg og at du vil kunne gå ytterligere ned på insulindosen etterhvert, både pga vektnedgang og omstilling.
Mamma har vært type 1 diabetiker i mange år og la om til lavkarbo da hun så hvor fine verdier jeg har på det kostoldet. Vet hun har slitt med ustabilt blodsukker og endel frustrasjon fordi kroppen jobber med å skjønne greia.
For min egen del så har jeg målt, målt og målt for og finne ut hva som skjer.
Tror ikke to kropper er like selv om vi har diabetes felles.
Du skriver du har senket insulindosene dine. Om du har kuttet ut for mye insulin i forhold til karbohydratene, vil du få for høyt blodsukker etter måltid. En rask spasertur etter måltidet kan hjelpe til og forhindre at blodsukkeret blir for høyt.
Hvor mye insulin har du kuttet ut?
Vet du insulin-karbohydratforholdet ditt?
Spiser du like mange karbohydrater til hvert måltid?
Hvor mange karbohydrater spiser du til hvert måltid?
Takk for tilbakemelding!:) Du har nok rett TigerTove,om at kroppen må skjønne greia;)
BenteR :) Jeg gjør ikke annet enn å måle,måler før og etter og imellom måltid og imellom der igjen... likevel litt vanskelig å forstå synes jeg.Spiser ikke mer enn 10 karbs per måltid.
Nei,altså,før så tok jeg nesten ikke insulin(manipulasjon) mens etter det tok jeg 10 enheter både her og der og jeg spiste mye og ofte!Nå tar jeg ca 6-8 ehn,men noenganger har jeg måttet ta 6-8 også mellom måltidene fordi blosukkeret (etter å ha vært normalt et par timer) skyter i været.Lurer på om jeg må oppjustere langtidvirkende som jeg lå på med 30 før...
Først og fremst gratulerer med omleggingen, synd ikke alle med diabetes vet sammenhengen mellom sykdommen og kostholdet.
Vet ikke hvor i landet du bor, men bor du på østlandet kunne kanskje en tur til f.eks. Sofie Hexeberg vært lurt. Hun er lege og har hjulpet mange med diabetes.
Når det gjelder sult er det helt vanlig i starten. Spis det du trenger for å ikke sulte i starten også går mengden seg som regel til etterhvert som kroppen omstiller seg, noe som tar litt tid.
Tusen takk :D
Jo altså.Forstår jo at den stakkars kroppen min som er blitt behandlet veldig dårlig trenger tid på å omstille seg til det nye kostholdet,men,ja,litt frustrerende.Kan som sagt være veldig bra et øyeblikk også helt på jordet litt senere uten forklaring.Bor desverre midt i tjukkeste trønderlagen,så d blir nok vanskelig,men skal til diabetes sykepleier neste uke,så vi får se litt mer da.Som sagt merker jeg jo at jeg har det bedre i kroppen når blodsukkeret er jevnere,hvilket det er+at det ikke blir like høyt som før.Og som regel når jeg har spist så ER jeg mett.Først nå at den sinnsyke sulten er kommet.Så vi får se!
Jeg tenker som så at om du trenger 6-8 hurtigvirkende enheter for og spise 10 karbohydrater, så er nok enten den langtidsvirkende insulinen for lav, eller så spiser du kjappe karbohydrater (og det unngår man jo på lavkarbo).
Om du spiser mye protein (mange ferske lavkarbere tror fett er skummelt og så øker de heller proteinene) så vil også protein øke blodsukkeret ditt.
På det amerikanske diabetesforumet jeg er medlen i, så klager en av diabetikerne der over:
"In order to keep my BG under control, I have to bolus for every single carb, 50% of the protein and 10% of the fat."
Dette betyr at hun rekner med alle karbohydrater, halvparten av proteinene og 10 prosent av fettet når hun berekner den hurtigvirkende insulinen. Det trenger ikke jeg, men det kan jo være du er mer som henne?
Har du fin fastende blodsukkermåling? Er HBA1c fin? Er det noen tid på døgnet du vanligvis får høyt blodsukker? Opplever du følinger ofte?
Bruker du medisiner som påvirker blodsukkeret? Mine astmamedisiner øker blodsukkeret mitt med en, så om jeg er astmasyk og må ta medisin oftere så må jeg justere insulin og mat slik at det passer til medisinene.
Da jeg gikk over til lavkarbo, spiste jeg en frokost som bestod av 3 egg, bacon, paprika og vårløk. Melk ble kuttet ut, fordi det var for mye karbo der.
Denne maten mettet skikkelig og jeg ble ikke sulten før etter fire timer. Her valgte jeg ofte og spise en mektig kyllingsalat med både sopp, bacon, kylling, stangselleri, majones, fløte og rømme.
Den holdt meg skikkelig mett i ytterligere fire -fem timer og da var det middag. Middagen var som vanlig, med unntak av at poteter, ris eller pasta er fjernet og jeg spiser i stedet mye grønnsaker, ca 400 gram til middag men lik mengde kjøtt/fisk som før. Saus er alltid laget av fløte, CF eller rømme.
Som snacks om kvelden hendte det at jeg spiste en kiwi sammen med 8 paranøtter (spiser jeg kiwi alene stiger blodsukkeret, men sammen med nøtter fungerer det for meg) eller jeg stekte ost som jeg knasket.
Jeg følte jeg var mett hele tiden jeg, men som du ser så er det mye fett i maten jeg spiste og det metter godt!
Wow.BenteR,så flott at du stiller oppfølgingsspørsmål!:)
Du ser i det første innlegget mitt i denne tråden hva jeg hovedsakelig for i meg akkurat nå.Vanskelig å tro at det er så ille,men jo,blodsukkeret mitt er ok på fastende,og er som regel greit en og en halv time etter måltid.Kan være på ca 8-9,men det virker som når det er fastende,at jeg går sakte men sikkert ned med nok insulin,men så snart det blir under der,så skyter det segselv opp liksom.Nei,altså,Hba1c er fryktelig ille,etter å i flere å har hatt blodsukker på oppunder 25-30.Det er en lang reise til å bli nogenlunde normal rett og slett.
Bruker levaxin og lamictal+neurontin mot sterke smerter i beina,ingen av de skal øke blodsukkeret såvidt jeg vet.
Ifølge diett.no får jeg i meg 74 % fett,23% protein og 3% karbohydrat på en slik "vanlig" dag som jeg beskriver ovenfor.Det er kanskje litt mye proteiner?Eller?
Har ikke lyst til å gi opp nå.Er så sikker i min tro på at denne omleggingen vil være bra for meg!:)
Gratulerer med omleggingen! Det vil nok gjøre livet veldig mye enklere!
En gjettning basert på erfaring er at kroppen din frigjør sukker fra leveren når blodsukkeret ditt blir normalt (etter et måltid), slik den egentlig skal gjøre ved en føling. Det er jo en kjent sak at man venner seg til blodsukkernivået man ligger på. 5-6 kan oppleves som en mild føling dersom man er vant til å ha mye høyere blodsukker, og 2.5 kan føles helt ok dersom en er vant til å ligge lavt.
Mulig kroppen din er vant til høyt blodsukker og derfor kompenserer med å frigjøre sukker ved et høyere nivå enn det som er normalt.
Hvor lenge har du holdt på? I løpet av ei uke eller to bør leverens sukkerlager være dønn tomt med et så lavt karbohydratinntak, og da [i]kan[/k] ikke blodsukkeret spontant øke mer! Anbefaler forøvrig også styrketrening om formen tillater det. Ingenting brenner mer kalorier og sukker enn styrketrening, og siden musklene tømmes for sukker økes også insulinsensitiviteten. (og, styrketrening er det eneste som former kroppen, noe veldig mange har glemt der de står og tråkker og tråkker på tredemølla i endeløse timer på en komplett blindvei mot drømmekroppen). :P
Her tror jeg du har mange gode poenger,altså.Blodsukkeret har vært langt over femogtyve i flere år,så her er det nok opprensking på gang ja!;)
Tenk at jeg ikke visste om det du sa om frigjøring av sukker!Håh.Det er jo en temmelig stor faktor i dette bildet!:eek:
Prøvde det ut i ca en uke,men bare ved å kutte ut potet,ris,pasta,frukt og sukker,uten å egentlig forstå prossesen helt og uten å telle karbohydrater.Nå har jeg holdt på en liten uke og vært "relativt" flink ang fordeling av fett og proteiner og karbohydrater (synes jeg).
Lånt og kjøpt meg bøker med masse nyttig interisant info,og fått mye hjelp via dette forumet.Føler jeg forstår mye mer nå,av selve lavkarbo-livstilen,mens med diabetesen på slep ble det bittelitt mer innviklet:p
Men det skal ikke stoppe meg!:D er motivert,og trives som sagt med kostholdet.Går litt turer,tar litt situps,men utifra det du sier må det jo være styrketrening som er tingen for meg!:D Har ikke mulighet til å trene på treningssenter,men er vel noe jeg kan få til her hjemme også det....? :)
Jeg tror du må gi det hele litt tid; satse på og få fastende blodsukker ned under sju i første omgang.
Min første føling på 3,3 kjentes skikkelig ille etter at kroppen min trodde at den skulle ha adskillig høyere blodsukker (hadde HBA1c 12,6 da diabetesen ble oppdaget).
Jeg vil tro at om ditt fastende blodsukker ligger på 8-9 og skyter i været et par timer etter mat, så bør du øke den sentvirkende insulinen. Jeg ville pratet med diasykepleier om det. For meg er det best og dele det i to; jeg tar 8 enheter om morgenen og 4 enheter om kvelden, da holder blodsukkeret seg fint døgnet rundt og HBA1c er nå nede i 5,8.
Jeg kjenner ikke til hvordan lamictal+neurontin virker på blodsukkeret, men levaksin påvirker faktisk insulinbehovet, men i liten grad da.
En uke er kort tid, når kroppen innser forandringene så vil det nok gå lettere, men om du har gått med blodsukker på 25-30 over lang tid, så ville jeg ikke minket insulinmengden før blodsukkeret normaliserer seg.
En annen ting; du sier du tar av og til 6-8 enheter NovoRapid mellom måltidene; jeg brukte også NovoRapid tidligere, og fikk streng beskjed om at NovoRapid skal tas MED mat og aldri uten mat.......
Har alt økt nattdosen min med levemir med 5 enheter.Utrykkte meg litt dårlig and lamictal og neurontin.Det er to forskjellige medisiner,førstnevnte er stemningsstabiliserende(anti-depr.)og neurontin skal dempe nervesmerter.
Men ok,da vet jeg det om levaxin iallefall.
Lurer på om dette med novorapid med og uten mat er individuelt.Har brukt det i flere år og aldri blitt fortalt om dette.Kan sette en god stund før,hvis det er høyt mellom måltider som sagt,eller en tid etter mat hvis det er lavt i forkant.Ikke hatt problemer med det:)
Men ja,skal ikke senke dosene noe mere for øyeblikket,og har ganske stor tro på dette med at kroppen fremdeles skiller ut sukker.Finnes en forklaring på det meste;)
Dere er supre!Takker igjen for flotte tilbakemeldinger:)
I hvilken rettning påvirker levaxin insulinbehovet? Ville tro det var positivt å ta det, Levaxin er jo T3 (forbrenningshormon) om jeg ikke husker feil og en økt forbrenning vil vel øke insulinfølsomheten noe?
Ikke for å gi noen falske håp, men jeg minnes faktisk å ha lest om noen som opplevde bedring av nerveskadesmertene som er så typisk for dårlig regulert diabetes. Har ikke anledning til å lete etter det nå, men det var ketogent kosthold og stabilisering av blodsukker som var tingen i allefall.
For referansens del tar jeg selv 32 enheter Levemir (24-timers insulin) hver kveld og humalog (hurtigvirkende) til hvert måltid, eller ettersom behovet melder seg som f.eks. etter trening. Hard trening er et av tilfellene der friske mennesker tømmer blodet sitt for sukker for å fóre musklene og leveren må kompansere for å unngå lavt blodsukker. For oss uten insulinproduksjon ender vi bare opp med høyt blodsukker. Slettes ikke unormakt at blodsukkeret øker med 20 i løpet av en times hard styrketrening når leveren er full av sukker.
Takk for rettingen, men poenget står fortsatt skulle jeg mene. T4 er også et potent forbrenningshormon, så jeg har vanskelig for å se at det skulle kunne øke insulinbehovet..?
Det spørs på din definisjon av potent. T4 er lager-varianten, den gir ingen øyeblikkelig virkning. Og virksomheten av stoffet er avhenging av mange andre faktorer i kroppen slik at spaltingen til T3 kan foregå, samtidig som dosen skal være høy nok.
Tilførsel av T4 senker egenproduksjon av det samme, som er et poeng ved autoimmune tilstander i skjoldbruskkjertelen.
Produksjon og sekresjon av T4/T3 fra skjoldbruskkjertelen blir regulert gjennom utskillelse av tyroideastimulerende hormon (TSH) fra hypofyseforlappen og protirelin/thyrotropin releasing hormone (TRH) fra hypothalamus samt negative feedbackmekanismer fra T4/T3 i blod.
T4 fungerer som et prohormon og blir dejodert til den aktive metabolitten T3. T3 er 3-5 ganger så aktiv som T4 (1,3). Både T4 og T3 virker på intracellulære reseptorer. Effektene skyldes i hovedsak modulering av andre hormoner (insulin, glukagon, glukokortikoider og katekolaminer), men også direkte effekt på enzymer involvert i karbohydratmetabolismen. De viktigste effektene er regulering av metabolisme og varmeproduksjon, samt vekst og normal utvikling i fosterliv og i nyfødtperioden (1,3).
Det du spørr om ang levaxin vet jeg altfor lite om.Men det er jo noen sammenhenger mellom insulin og stoffskifte,er bare usikker på hva:/
Åh,ok,du bruker også levemir?Kan du si noe om hvor mye hurtigvirkende du tar til måltider,kanskje?Er litt usikker her.
Og merker meg dette med å sette en dose etter trening.Det visste jeg heller ikke!Er slik type info jeg mener man burde bli informert om av lege.
Åh,glemte å si: fikk påvist urinveisinfeksjon idag,og har fått antibiotika(trimetoprim) som skal brukes i 7 dager.Kan være litt av forklaringen på hvorfor det er så høyt til tider :p
Men,er det noen som vet om antibiotikaen vil øke blodsukkeret mitt nevneverdig?
Jeg sliter med motsatt problem; hard fysisk aktivitet gir meg umiddelbart følinger helt ned til 1,3.
Skal jeg drive fysisk aktivitet må jeg minke insulinmengde og øke karbohydrater i maten for og unngå disse følingene.
Hører jeg er ikke alene om og reagere slik, så jeg anbefaler alle og sjekke hvordan akkurat din kropp reagerer.
Blir jeg sint (noe jeg sjelden blir) flyr derimot blodsukkeret i været, typisk fra rett rundt 5 til en plass mellom 15 og 20.....
Samme her ang sinne(stress) hos meg BenteR,også ved fysisk aktivitet.
Har hele tiden trodd at jeg har gjort noe feil,fordi jeg alltid har blitt fortalt at jeg måtte spise noe før/etter.
Lavt blodsukker når man trener er veldig vanlig forutsatt at man har tilstrekkelig insulin i kroppen. Insulin er bortimot dønn nødvendig for å senke blodsukkeret. Har man ikke insulin i blodet vil trening fortsatt få leveren til å spy ut glukose nettopp for å motvirke dette blodsukkerfallet, og man vil få høyt blodsukker. Hard trening kan -som så mye annet- være tricky business for oss diabetikere. sukk :rolleyes:
Jeg bruker 32 enheter Levemir 24-timers insulin hver kveld, og tar hurtigvirkende til de måltider som måtte kreve det. Hvor mye jeg tar har jeg ikke voldsomt god kontroll på, men en 20-25 enheter til et vanlig måltid er nok ikke så voldsomt lagt fra det jeg trenger. Nå skal det sies at jeg er ganske storspist da, når jeg først setter tennene i noe godt. ^^,
Ok,ser dosene dine er noe høyere enn mine.Men du har stadig vekk klart å gå ned i vekt?Lurte på,hvis du har annledning engang,om du kunne beskrive et måltid og den beregnede dosen til akkurat det?
Føler meg helt ny med alt,selv om jeg har hatt sykdommen i mange år:o
Infeksjoner og påfølgende antibiotika får mitt blodsukker til å øke ganske bra, i hvert fall! Og nesten umulig å få ned til "normale" verdier før infeksjonen er borte og pillene spist opp.
Går på den andre 50 dagers kuren med Tetralysal pga hudproblemer nå, og blodsukkeret oppfører seg helt tullete! Ingen logikk i forhold til normalen min, liksom!
Det går høyere enn vanlig og tar mye lenger tid å få ned igjen uansett hva/hvordan jeg spiser! Eller er brått lavere enn jeg skulle tro ut i fra hva jeg har spist!:p
Altså,mitt b.sukker øker også ved betennelser og infeksjoner,noe jeg er veldig plaget med,men jeg har lest om andre som blir "normale" hva angår b.sukker når de får penicilin.
Jeg sliter litt med høye b.sukker ellers også,men nå er det bare helt tullete som du sier.Spiser lchf-mat (om enn litt mere enn jeg skal,har bare holdt på en uke,men er uuuutrolig sulten til tider.Har gått med mye cottage cheese for å si det sånn:o)men har tatt tilstrekkelige doser og mere til...Så dette vil vel føre til vektøkning da:(
Noen som har eksempel på hva de spiser+hvilken dose og type insulin de bruker?Som fungerer liksom?Jeg bruker som sagt 30 langtidsvirkende på kvelden,den varer i 24 timer,også spiser jeg 4-5 måltider pr dag ca,og tar ca 8 hver gang,litt avhengig av hva det er jeg skal spise.Er veldig ivrig på å få ned dosene,men for alt jeg vet kan disse dosene være normale?:confused:
Skal til dia.sykepleier igjen neste uke,men vet at hun ikke vet så meget om lchf-kosthold :/
Ja, det er de. Ser ikke noe særlig rom for reduksjon på de dosene du tar. Om du spiser som Skaldeman, altså bortimot 0 karbo, vil kroppen fortsatt produsere 70-80g glukose om dagen (ref. Wolfgang Lutz, Bedre uten Brød). Dette fordi noen celler i kroppen (noen få i hjernen, binyrebarken, blodet) trenger litt glukose.
Har i grunn ikke hatt noe særlig vekt å gå ned. Har en BMI på 26.5, altså overvektig, men en fettprosent på 13-14% som er på den slanke siden av normalen (for menn på min alder, 12-18%). Jeg spiser karbohydratredusert rett og slett fordi det er sunt og fordi det gjør sykdommen lettere å kontrollere. :)
En typisk dag for meg er vel omelett av 4-6 egg eller 4 skiver hjemmelaget frøbrød med generøse mengder pålegg (gjerne med majones) til lunch, massive mengder svart kaffe på jobb (host som kanskje ikke er optimalt), middag bestående av en proteinkilde (kjøtt, fisk, eller hva det måtte være jeg føler for), brokkoli/blomkål jeg nuker et par minutter med smør i microen, kanskje litt sopp, en god saus.. Madammen er en racer på matlaging, nye favoritten er deilige former med kjøtt, ost, sellerirot, purre, og annet godt! Ja, den slår til og med maten mamma lager, og når en kar finner kvinnen som lager bedre mat enn mor er det vel noe stort på gang.. :D Fløtegratinert sellerirot er også en favoritt, og alle som har smakt det sier det er bedre enn fløtegratinerte poteter.
Etter trening blir det gjerne en boks Cottage Cheese med et dicet eple, maaaasse kanel og bittelitt kunstig søtning. Utover det eter jeg når jeg er sulten og gjør et valiant forsøk på å stoppe når jeg er mett. hirr :rolleyes:
Ja,ok,du har nok rett i at jeg ikke burde redusere noe mer.
Er bare litt opptatt av det å faktisk gå ned i vekt i tillegg til at det virker som en svært passende livstil for meg:) Jeg er ca 10 kg overvektig,og da kan man rett og slett ikke spise i hytt og pine uansett om det er lavkarbo eller ikke tenker jeg,for insulin må man ta uansett,og,ja..du skjønner?
Spiser ca 70 karbohydrater om dagen nå har jeg funnet ut:)
Leser denne ordvekslingen med doLL. Så mye plager! Betennelser, diabetes infeksjoner. Det er synd på deg doLL og alle dere andre som sliter med dette. For det er vist veldig mange.
Har du/dere motivasjon for å bedre plagene? Det er ikke et stort verk å endre på levesettet slik at ting bedres. Mange har gjort det! Både infeksjonene, diabetesen og betennelsene kan bli bedre. Jeg prøver å lage informasjon som gir forståelse og motivasjon for å endre. Det er en mur å klatre over, bare å stille spørsmål til behandlingen og medisineringen man får og å endre på ting, vet det, men jeg prøver likevel. Det trengs grundig forståelig kunnskap med forklaring av årsaker. Det står mye på nettet, men det er ofte splittet og fragmentert og det er en utfordring å sette sammen til en helhet. Se her! Her er det helhetlig informasjon.
Kunne jeg bidra til at enda flere oppdager, endrer og blir friskere blir jeg kjempeglad!
Akkurat dette med at det er synd på oss som har diabetes, er noe av det jeg liker minst å høre. Diabetikere med rykende fersk diagnose tenker kanskje slikt, og også diabetikere som er rustet fast i klokketroen på at brød og poteter er det sunneste i verden.
Diabetes er ikke et hinder for noe som helst, men så lenge en diabetesdiagnose fører til at man får beskjed fra ernæringsfysiolog om og spise masse karbohydrater jevnt utover dagen slik at den store insulinmengden de vil gi oss skal ha passe dose karbohydrater å bryne seg på, ja da kan det fort bli trøblete og forstå.
Flere diabetes type 2 sier de ser med takknemlighet på sykdommen som fikk dem til og lære og ta vare på helsa si.
Jeg har type 1, men av mine sykdommer er diabetes en bagatell. Takket være lavkarbo trenger jeg ikke ta hensyn til blodsukkeret annet enn rutinemessige sjekker og daglige insulindoser.
Ser hva du mener Bente, men diabetes er faktisk til hinder for flere ting!
En tidligere klassevenninne av sønnen fikk ikke avtjene førstegangstjeneste eller ta utdannelsen sin i militæret fordi de ikke kunne ta hensyn til sånn ting som medisiner som må holdes kalde, diett, føling etc og hun kan ikke bli politi fordi de med diabetes ikke får ta visse typer førerkort!
Nabojenta har ikke diabetes en gang, bare PCOS med insulinresistens og hun fikk heller ikke avtjene førstegangstjeneste! Hun bla faktisk kastet ut midt i sesjonen da det gikk opp for legen at hun hadde PCOS!:eek:
Faren min jobber med frakt av farlig gods, og han skjelver i buksene om dagen i forbindelse med innføring av nye førerkortregler mht diabetes både 1 og 2.... Så selv om han er godt medisinert kan det få store konsekvenser bare det å ha diagnosen dia2.
Selvfølgelig vil diabetes skape enkelte sperrer, men jeg mener fremdeles det er det verste folk kan si til meg; at de synes synd på meg fordi jeg har diabetes:confused: Hallo, det er kjempemange ting man kan gjøre, selv om diabetesen stenger for noe. Det blir så feil å synes synd på seg selv fordi om enkelte dører er stengt......
Når det gjelder førstegangstjeneste så er det mange som ikke får tatt det. Diabetes er bare en av mange sykdommer/lyter som gir fritakelse. Alle mine fire er fritatt, men ingen av dem har diabetes.
Når det gjelder førerkort og diabetes, så er jeg faktisk for et strengere regelverk. Enkelte diabetikere har ikke hatt kontroll over blodsukker og fått katastrofale følinger i trafikken. På lik linje med epileptikere, så må man kunne stille krav til at anfall, enten det er epileptisk eller en føling, ikke skal forekomme når man sitter bak rattet.
Når det gjelder trafikk er nok de som ikke har en diagnose verre enn de som faktisk vet de har en sykdom! Jeg har hatt endel tilfeller selv, før jeg visste jeg var insulinressistent, hvor jeg definitivt ikke burde sittet bat et ratt.... :o
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.