Hei!
Har et karbohydratteknisk (?) spørsmål angående Caffè Latte. Det har seg sånn at jeg investerte i en espressomaskin med mulighet for melkeskumming, og har blitt helt hekta.
Etterhvert som jeg har begynt å få teken på dette, har jeg merket at jo mer korrekt man steamer melken til en Latte, jo søtere smaker den.
Bruker i utgangspunktet H-melk som har ca 5g KH / 100g, og dette holder til en Latte ca.
Under steamingen skal man varme opp melken til ca 60-70°, og jeg lurer da på om denne varmebehandlingen kan føre til at noe av fettet i melken omdannes til sukker?
Jeg har aldri hørt noe om at varmebehandling av fett gjør det om til sukker. Jeg kan tenke meg at melken blir søtere fordi vanninholdet i melken synker når du steamer den.
Bare et lite tips. Jeg har, med godt hell, brukt soyamelk (jeg steamer melken i en liten melkesteamer fra Nespresso). Fordi jeg ikke liker smaken på soyamelk hiver jeg i en liten "dæsj" med fløte, det tar den verste soyasmaken.
PS. Jeg har ikke noe svar på spørsmålet ditt, men jeg har merket at melkeprodukter blir søtere hvis de er romtemperatur. Jeg merket dette da jeg drev og laget is. Hvis jeg smakte på blandingen før jeg frosset den, smakte den mye søtere enn etterpå. Synes også at is smaker søtere hvis den er litt smeltet.
Enda et PS: eggemelk skal visstnok både smake, se ut og oppføre seg som melk etter steaming, så kan jo være verdt et forsøk om du har lyst til å kutte noen karber der :)
Hei!
Tok meg tid til å forske litt på dette.
Etter hva jeg har klart å finne ut, så kommer den søte smaken i melken fra laktose. Laktose i seg selv smaker ikke så søtt, men når man varmer melken, så øker laktosens evne til å løse seg opp i vann. Når dette skjer, brytes laktose ned til to andre stoffer, glukose og galaktose. Den førstnevnte kjenner vi til som druesukker, som står for den søte smaken.
Dette kan sikkert forklares bedre av noen som virkelig har greie på det, men tror det holder for meg i denne omgang.
Da skal jeg gå og nyte min latte med sånn halvgod samvittighet, håper de av dere som også er hekta gjør det samme :-)
Skønte ikke?? Da skal man vel ikke steame den så møe da? Hva med fløte og litt vann? Kan det gå? Jeg elsker kaffe latte, rett og slett det beste jeg vet, og tar gjerne en dæsj kanel oppå. Fikk melkesteamer til bursdagen, men nå når jeg går på lavkarbo tør jeg ikke drikke det mere. Skal følge med å se om du får noen gode svar her. :-)
Labomba,
Det er vel i og for seg ingen skilnad i netto karbohydratinnhald i mjølka om sukkeret er i laktoseform eller om det er spalta til galaktose/glukose. Men glykemisk indeks og belastning endrar seg når mjølkesukkeret blir spalta fordi dei enklare sukkermolekyla påverkar blodsukkeret raskare enn dei meir komplekse, og du opplever ein søtare smak (jfr laktoseredusert [spalta] mjølk vs vanleg mjølk i kartong).
Eg har aldri prøvd å steame fløte, men det eg liker litt (eg er ikkje noko kaffekjerring i utgangspunktet) er å riste fløte i eit ristebeger så det blir ein tynn krem, og ha som lokk i staden for mjølkeskum. Det funkar ikkje så verst, og er betre i karbo/fett-perspektiv. Men heilt same drikken blir det naturlegvis ikkje.
En enkel forklaring kan være at all smak kommer bedre frem i tempererte/varme matvarer enn i helt avkjølte. Som f.eks rødvin, den smaker mye mer når den er temperert enn kald. Det samme gjelder jo for f.eks frukt. Tror nok at dersom du setter melken i et glass på benken og la den bli romtemperert (uten kunstig oppvarming) så vil du også kjenne at smaken er søtere/anderledes. Tviler sterkt på at karbebinnh. endrer seg.
Selv bruker jeg ren soyamelk UTEN tilsatt sukker (veldig mye av soyamelken er tilsatt sukker og alle mulige rare ting for å smake som melk), når jeg må ha en latte. Det smaker anderledes, men det er kun en vanesak, ikke forvent at det skal smake som melk så går det nok bra. Soyamelk uten sukker innh 0,1kh/100g. Jeg tilsetter også 1 ts cocosa for å få litt mer fett også smaker det så godt. Bare husk at dersom du velger å gå over til soyamelk/soyaprodukter bør du kanskje være litt forsiktig med bruken for det inneholder mye planteøstrogen og KAN forstyrre syklusen hos kvinner og gi for mye kvinnelige hormoner hos menn. Men litt av og til skader ikke og noen (som meg selv) forbedrer syklusen :D
Slettes ikke dumt ;) Det smakte jo deilig. Rista det ikke så møe, og tok bare litt, men når jeg drak og det blandet seg ble det syndefullt godt lell :p
No er ikkje eg nokon latte-ekspert, men kaffi med ein skvett fløyte og litt søtning er jo nam :)
Så får dei som vil steama og piska og styra og stella gjera det for min del ;) Tihi!
Siden druesukker er det som får blodsukkeret til å stige aller raskest bør med andre ord de som er opptatt av å holde det stabilt holde seg unna varm melk da.... Hmm, det forklarer endel ting for min del hvertfall. :ja:
Jeg steamer kremfløte med min Rancillio espressomaskin, og etter jeg her begynt å drikke den syns jeg vanlig latte smaker skvip :p Selv om laktosen sannsyligvis oppfører seg på samme måte så er det hvertfall bare halvparten så mye.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.