Gaaaah! Jeg river meg i håret! Jeg var på Centra i dag og spurte etter medisterfarse, men fikk henvisning til kjøttdeig av svin???! Dette var liksom det samme? Jeg blir så frustrert, at jeg sender en tilbakemelding til Centra-kjeden.
Her er hva jeg skrev.
"
Hei! Jeg var på Centra Colosseum i dag og spurte etter medisterdeig, da jeg bare fant medisterfarse i disken. Ferskvaresjef sier til meg at det ikke finnes medisterdeig, det er nemlig det samme som svinekjøttdeig. Jeg ble litt perpleks, og måtte hjem for å undersøke om dette stemmer.
Det gjør det ikke. Følgende informasjon fant jeg på matprat.no:
Medisterdeig:
Medisterdeig er fremstilt av svinekjøtt, eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett av storfe eller svin. Medisterdeig pleier å inneholde ca 25 % fett. Den er selvskreven til medisterkaker, men også egnet til kjøttpudding, benløse fugler og kjøttboller.
Svinekjøttdeigen jeg ble henvist til inneholdt 9% fett, som overhodet ikke er det samme.
Medisterfarse:
Medisterfarse er spedd medisterdeig, laget av svinekjøtt eventuelt tilsatt storfekjøtt og fett fra storfe eller svin.
Farsens og medisterkakenes fettinnhold ligger normalt på ca 20%. Medisterfarse brukes til medisterkaker.
Medisterfarse er tilsatt potetmel, noe som er uheldig for en som reagerer sterkt på karbohydrater. Jeg skulle virkelig ønske at deres ansvarlige for ferskvare er klar over denne forskjellen, og at dere har medisterdeig i sortimentet deres.
Jeg visste at medisterfarse var spedd medisterdeig, men jeg visste ikke at de blandet storfekjøtt og-fett i også. Medisterdeig er ihvertfall vanskelig å få tak i til andre tider enn til jul, har jeg erfart. Da brukes det til medisterkaker. Svinekjøttdeig har jeg aldri hørt om en gang...eller trodde det var et annet navn på medisterdeig:o
Du har helt rett i at Kjøttdeig av svin og medisterdeig ikke er samme produkt, og jeg er overrasket over at det var ferskvaresjefen som sa dette til deg.
At vi ikke har dette produktet inne i sortiment hele året er helt riktig, og årsaken til dette er at det er veldig lav etterspørsel etter produktet, unntatt perioden høst / jul grunnet den høye fett prosenten som produktet har.
Kjøttdeig av svin som han anbefalte deg som erstatning, er av samme kjøttsammensetning som på medisterdeig med da med under halve fett %. Vi tilsetter ikke storfe i vår medisterdeig.
Det er mange som erstatter medisterdeig med kjøttdeig av svin, selvom det naturlig nok oppleves som noe tørrere grunnet mindre fett.I de fleste butikkene våre skal du kunne bestille dette produktet, og butikk kverner det til deg mens du venter.
evt. om du bestiller det dagen i forvegen.
Jeg tar kontakt med butikken, og forteller om din negative opplevelse, så vi kan unngå dette ved en senere anledning.
Ha en fin helg! "
Så da vet man det, at man kan i alle fall på Centra be om å få kvernet opp medisterdeig på forespørsel av svinekjøtt. :) Det var i hvertfall slik jeg oppfattet det.
Veldig greit å få oppklart dette. OGså at Centra ikke hadde storfekjøtt og-fett i sin. Medisterdeigen jeg pleier å kjøpe til jul er bare svinekjøtt og-fett. Deilig og fett:p
Her i Belgia bruker de mye svinkjøttdeig, den jeg kjøper inneholder 18 % fett, og riktignok noe mel, men det utgjør kun 1.88 gr karb pr 100 gr, så det er levelig. Etter en overdose ren karbonadedeig smaker det så mye mere av svinekjøttdeigen!
Huff ja, helt siden jeg fikk diagnosen Diabetes Type 1 for endel år siden har familien falt i den samme Statlige fettfobi-fella som så mange andre. Karbonadedeig skal jo være så mye bedre men min barndoms middager som deilige, feite, smakfulle hjemmelagede kjøttkaker av kjøttdeig, egg og løk er ødelagt av smakløs, lavfett karbonadedeig. Værst av alt er gryteretten min mor lagde på lørdager, den er noe av det beste jeg vet! Desverre har den vært tørr, knudrete og relativt smakløs de siste gangene hun har laget den.
Jeg tror du ikke skal være redd for å bruke svensk blandfars. Siterer fra Menyse.com - en svensk nettside med innholdsfortegnelse m.m.
"Blandfärs är malt kött från olika djurslag, vanligtvis nötfärs blandat med fläskfärs.
Blandningen skall alltid stå angivet på paketet. Om fetthalten är 23% eller högre måste även den finnas utmärkt. I södra Sverige är blandningen vanligen 50/50% nöt/fläsk, i Mellansverige 70% nöt och 30% fläsk och i Norrland vanligen 80/20% nöt/fläsk."-
Ha ha, da blir det fortsatt svenske kjøttboller av blandfars da. :D Kjøper alltid i løs vekt, men skal spørre om fettinnholdet neste gang.
Igjen, takk. :)
jeg elsker medisterfarse...hjemmelaget lunsj kaker.nammmmm.
men er det noen her som vet om de på lavkarbo kan spise dette??
ser noen handler inn hos en kjøttslakter som det er knalldyrt.men jeg tenkte mere på de tdu kjøper i matvarebutikken.da vi kan få det til mye billigere penge :-)
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.