Jeg fikk en Diabetes 2 diagnose for ca et halv år siden. Jeg hadde da allerede begynt på lavkarbo, og gikk over til ketolyse i jan/febr.
Ved siste kontroll hos legen var langtidsblodsukkeret på 5,6 (har gradvis gått nedover) Noe som jo er kjempebra. (Jeg bruker ikke medisiner)
Så ved neste time skal det bl.a tas en ny glukosebelastning. Har lest i noen gamle tråder her, at man da skal øke karbene 3 dgr-til en uke før testen. Dette fordi glukoselagrene er tomme når man går på ketolyse, og testen vil bli feil?
Er det noen som vet litt om dette, og vet hvor mange karber jeg må opp i. Og eventuelt hvor lenge før testen jeg bør begynne å øke?
Må innrømme at jeg gruer for å øke karber, men det enkleste må kanskje være å innføre litt youghurt og frukt?
Jeg leste et eller annet sted at man skulle ha minst 150 g karbo om dagen de siste 3 dagene før testen, men finner ikke igjen hvor det var. Husker dessverre ikke hvorfor heller.
Jeg vet ærlig talt ikke, for å se hvordan det har endret seg fra første test etter kostholdsomlegging kanskje? Jeg går jo til kontroll hver 3 mnd, og skal ta endel andre prøver samtidig (uavhengig av diabetesen)
Ring denne legen og si at du ikke vil ta glukosebelastning!;)
Hvorfor i all verden skal du ha behov for å gjøre det?
Tviler legen på at dia2- diagnosen var riktig?
Man kan ALDRI bli frisk av en dia2- diagnose, men helt klart symptomfri, og det er du jo! Kan ikke skjønne at du skal behøve å utsette kroppen din for noe som kan trigge en ny runde med symptomer etc!
Du bestemmer selv, du må ikke ta en slik prøve med mindre legen kan gi deg en svært god forklaring på hvorfor det eventult kan være viktig/riktig!
Nå ble jeg veldig usikker.
Men om jeg lar være å øke karbene, og tar en ny test imens jeg er i ketose. Hvordan vil dette påvirke testen?
Og om jeg bare kan bli symptomfri, og ikke frisk av diabetes 2, så ser heller ikke jeg vitsen med en ny prøve.
Tror jeg får ringe og høre med legen :o
Syns nok du bør ringe legen, ja.
Man kan ikke bli frisk av dia2, uansett hvor "flink" man er, men man kan holde seg symptomfri i årevis om man er nøye med kostholdet og litt heldig fra naturens side.
Holder man seg symptomfri, slipper man også bekymre seg om senskader som nedsatt syn/blindhet, sår som gror dårlig og forårsaker amputasjoner av tær/føtter/ben og nerveskader som kan gå utover alt fra fordøyelse til problemer med å gå!!
Spiser du ketogent/lavkarbo og tar testen, vil den vise hvordan kroppen din har det så lenge du spiser denne typen kost. Men du risikerer å bli grisedårlig av sukkervannet om du går rett fra ketose til flere dl rent sukker!
Snakk med legen din, du, og finn ut hvorfor i all verden du skal utsettes for noe sånt.
Om man må følge et relativt strengt kostregime for å være symptomfri, nei det kan man så absolutt ikke! Har man fått en dia2- diagnose, er det for life, baby!!!
Hvis man blir frisk ved å unngå det som førte til en sykdom, blir det litt feil fokus å insistere på at man fremdeles er syk.
Tradisjonell kostholdstenkning tilsier at man ikke kan bli frisk av dia 2, fordi de offisielle kostholdsrådene tilsier at 50-60% av daglig energiinntak skal komme fra karbohydrater.
Leger, legemiddelindustrien, Diabetesforbundet og ernæringseksperter følger opp og er skjønt enige om at mettet fett er viktig å unngå for diabetespasienter. Grovt brød, poteter og frukt derimot er veldig bra å spise.
Det er kanskje på tide å revurdere begrepene "syk" og "frisk"?
Jeg har sluttet å ta glukosebelastninger årlig, og insisterer i stedet på å ta c-peptid, som måler insulinet. Den taes fastende, og jeg spiser meg ikke ''opp'' før (for det orker jeg ikke, jeg blir så syk av raske/mye karbohydrater). Jeg orker rett og slett ikke flere glukosebelastninger, det er rett og slett for ubehagelig.
Man blir ikke frisk når man har diabetes 2. Den holdes enkelt og greit i sjakk med lavkarbokostholdet. Hvor mange gr karbo en kan spise for å slippe å bruke medisin er meget individuelt.
Spiser man en softice med kjeks og en sjokolade, så ser man fort at man ikke er "frisk". Da kan det ta mange dager å få blodsukkeret ned på ønsket nivå igjen.
Brukes betegnelsen frisk, skal man kunne spise alt og det kan man ikke uansett hvor lenge man har spist lavkarbo.
Må man være syk om man har en diagnose?
Har levd med en dia2- diagnose i 5 år, jeg, men anser meg selv for å være frisk!:p;):)
Har mange andre diagnoer også, men er frisk fordet jeg!
Spørsmålet er vel hva man definerer som syk. Er man syk bare man har en diagnose?
I ditt første innlegg i denne tråden slår du fast at man aldri kan bli frisk av dia2. Jeg antar at du kom med dette utsagnet på bakgrunn av hva jeg skrev i mitt første innlegg, nemlig at trådstarter var i ferd med å spise seg frisk fra sykdommen. Du var åpenbart uenig i min formulering.
Jeg syns dette er et ganske interessant og viktig tema, hvor fasiten kanskje ikke er like åpenbar som det man lærer på sykepleierskolen. Vi som har beveget oss i lavkarbomiljøet noen år er jo blitt vant til at fasit må justeres etterhvert som ny forskning og viten kommer til.
Når jeg påpeker at du motsier deg selv, kan jeg forstå at det er irriterende, men istedetfor å sende meg røde rykteprikker og PM med trussel om å melde meg til en moderator, er det vel bedre å utdype synspunktene dine?
Hvis du ikke ønsker å utdype synspunktene dine får du heller gjøre alvor av truslene dine.
Dette er også off-topic i denne gamle tråden, men jeg kom til å tenke på en lærer (gymlæreren faktisk) jeg hadde på ungdomsskolen som nå visstnok ikke klarte å holde hodet oppe selv på grunn av nerveskader. Plutselig rykket det til i muskelen og så var hodet til den andre siden. Han hadde ikke kontroll på nakken og gikk og holdt hodet med en hånd hele tiden. Kanskje tipse ham om å sjekke seg for diabetes? Jeg har ikke sett ham, men faren min har kontakt med ham. Og han hadde visst prøvd å finne ut hva det var i noen år nå, men det kan jo hende at det er diabetes og ingen har koblet det til det?
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.