for en som er veldig kresen i matveien kan dette bli en utfordring..
Fisk og kjøtt er vel og bra.. men tilbehøret skorter det visst på.. Ikke spiser jeg asparges, heller ikke brekkebønner, ikke klarer jeg olje som dressing.. noe som gjør at det blir lite salat.. avokado liker jeg heller ikke.. takler ikke frø i brød eller annen mat.. (får brekninger) så .. jeg lurer da.. har jeg begitt meg inn på noe jeg absolutt ikke kommer til å klare?
Jeg er veldig glad i brød, pasta og alt annet godt.. Forguder risgrøt, og mye annen "nei nei mat"..
Vel, det jeg egentlig lurer på er om dere vet om annet tilbehør til mat enn brokkoli, blomkål, agurk og paprika?
Noen dressingtyper man kan lage uten at man skeier helt ut?
Noen typer brød, som minner om brød..
** og at man kan få tak i ting i en vanlig dagligvarebutikk er et must **
Når det gjelder grønnsaker og tilbehør, så anbefaler jeg deg og ta utgangspunkt i hva du liker og bruke det.
Alle grønnsaker som vokser over jorda er "lovlige" og i noen som vokser under jorda (løk, f.eks)( Kommer jo litt an på hvilken lavkarboretning du legger deg på)
Et rent lavkarbokosthold krever ingen "spesialprodukt", egentlig. Men viss du skal lage diverse erstatninger av brød og knekkebrød, grøter osv. så kan det være noen ting som kjøpes inn: Fiberhusk(fin til brød og knekkebrød) (meny, helsekost) ,
Johannesbrødkjernemel (bindemiddel til grøt, jevning av supper og sauser) (helsekost/apotek)
:)
og det ligger mange oppskrifter på forumet. på både forskjellige brød og på dressinger. :)
Det er også et utall tråder om tilbehør/grønnsaker her :cool:
Selv bruker jeg mest spinat og paprika, blomkål lager jeg bare suppe eller grateng av. Hva angår salatdressing trenger du jo ikke å ta utgangspunkt i olje (men den blir kanskje bedre om du blander den med litt vineddik og krydder og lager vinaigrette?) - så lenge det er en fettkilde er jo alt "greit", hva med dressing basert på rømme eller majones?
Jeg liker ikke avokado eller asparges jeg heller - og er kresen angående mye annet rart i tillegg. Likevel har jeg aldri spist så variert før, som når jeg spiser ketolyse-mat. :p Anbefaler virkelig å bla litt i oppskriftsforumet, jeg oppdager hele tiden nye ting jeg vil prøve!
Og det er uansett verdt å teste nye ting etterhvert, jeg har begynt å like en masse ting jeg så på som helt avskyelige før :D (og motsatt, ting jeg likte før som svir på tunga nå)
Smakssansene forrandrer seg rett og slett når kabotåka er borte :ja:
Jeg er kresen på det meste, så olje, vineddik eller slikt funker dårlig.. blir nok heller mayo/rømme/creme fresh p meg;)
Jo, skjønner at det må ekstra for å få til spesielle retter.. men er mye rare ting ute å går som jeg ikke engang aner hva er.. :)
spennende er det.. og jeg har kikket gjennom forumet, men.. synes på en måte det er litt rotete :)
Sjekk ut oppskriftsdelen av forumet, det er mye godt her!!
Enkel dressing:
Bland majones og sukkerfri ketchup. Ketchup i majoen til det er en fin farge. Fin som dip.
Dressing #2:
Rømme og majones, ca like mye av hver. Dæsj oppi limesaft eller sitronsaft, krydre med salt og pepper. Rømme kan erstattes med Creme Fraiche eller Kesam. Andre krydder kan tilsettes etter hva det skal servereas til, karry, chillipepper, mynte, basilikum....osv, osv.
Thousand Island dressing:
Rømme og majones, bland oppi sukkerfri ketchup til en lett rosa farge.
Ha i litt sitronsaft, salt, litt sukrin og bittelitt cayennepepper. (1/8 ts eller litt mer hvis du lager en stor porsjon)
Hehe... jeg er like kresen som deg... og eneste grønnsakene jeg likte når jeg starta var blomkål, men har nå utvidet med brokkoli... weehee!!! Hehe..
Ellers så liker jeg ikke rømme, majo osv.. kun når det er blandet inn i andre matvarer likksom...
Men det er jo masse annet som går an å spise da. Så det funker supert! Blomålmos og fløtegratinerte blomkål har vært en slager her... Og pizzaen er en vinner :-)
Har heller enda ikke funnet et lavkarbobrød jeg liker. Men det er ikke no problem det heller!
Man klarer det man vil, så det er bare å stå på :-)
Vel, MÅ du ha tilbehør da? Men det er kanskje lett å si for en som var ekstremt kresen som liten, men som nå hiver i seg det han ser. Jeg kan godt spise tre måltider pr dag med kun kotelett med smør på.
Fisk med selvlaget hollandaisesuas. Biff med Bernaisesaus. Egg og Bacon. Når jeg tenker etter, spiser jeg veldig sjelden grønt, det er nesten litt i veien bare :) Eller kan jeg bare si at jeg også forguder risengrynsgrøt, det var livretten i mange år. Men jeg kan ikke spise det lenger, fordi jeg er glad i kroppenn min, og vil gi den næring, ikke dritt, så da så.
Det høres brutalt og "lett for deg å si" (det er det IKKE), men det er helt riktig som Bjørn Dæhlie sier: Det er forskjell på å ville, og å VIRKELIG VILLE. Den som virkelig vil, vet at han må OFRE noe. Er du villig til det, er det ikke grenser for hvor langt du kan nå. Vil man ikke ofre, vil man sjelden nå sitt mål. Det er ikke sånn for alle, men for mange.
Hva med pesto? Nydelig alene eller blandet med f.eks. rømme til en herlig dressing. Ellers er det bare å være tålmodig! Smaksløker og tankegang vil sakte, men sikkert forandres;)
Jeg synes også jeg gikk glipp av en god del, og spiste altfor lite variert i begynnelsen - MEN - for 2 dager siden gikk det plutselig opp for meg at nå spiser vi faktisk myyyyye mer variert enn vi gjorde før ketolyse-dietten!! Så det gjaldt altså å komme skikkelig i gang, og finne ting man liker!
Vedr "brød", så finnes et slags knekkebrød med 2,7 karbo i hver skive, det heter Fiberrik med solsikker, tror jeg... Ihvertfall en eske med små skiver inni.
Og hvorfor må du ha dressing eller olje på salaten da? Spis salat med egg og revet ost og/eller fetaost, så glemmer du snart at du mangler dressing... Den eneste dressingen jeg bruker i blant, er å bruke fetaost som ligger marinert på glass. Osten kan du ta opp med gaffel, så får du bare litt olje med, og det er egentlig nok.
Og du - tro meg -- jeg elsker ALT av melkemat, det være risgrøt, yoghurt, iskrem osv osv. Jeg elsker også kokt ris med smør, og ikke minst frukt!!
Det eneste jeg savner veldig på etter å ha gått på denne kuren i 1 mnd, er frukt -- og jeg spiser litt, men veldig veldig lite. Hadde blåbærsyltetøy på cottage cheese til frokost i dag. Digg. Det er Lerums syltetøy uten sukker.
Jeg spiser også mye mer variert nå enn jeg noen gang ar gjort, spesielt når det gjelder grønnsaker. Til og begynne med var jeg ikke så flink til å variere, men det kom nok litt av at jeg måtte bare ha det så enkelt som mulig inntil kroppen (og ikke minst hodet) hadde vendt seg til nye matvaner. Ikke stress så mye i begynnelsen med hva du spiser så lenge du holder deg til "lovlige" ting, så tror jeg variasjonen vil komme litt etter hvert som kroppen og smaken endrer seg.
Jeg bruker også noe bær (spesielt nå i sesong for norske bær) for jeg vil ikke kutte det helt ut. Men jeg kjøper ikke ferdig syltetøy, kun rene bær som jeg ordner noe digg av. Det kommer jo ann på hvilken filosofi du velger å følge, men både Ketolyse og spis deg slank er ikke motstander av litt bær. Sofia Hexeberg skriver også i boka si at man skal bruke sesongbær i stedet for frukt. Ser også at kroppen min reagerer mer positivt når jeg ligger noe høyere i kh-inntaket enn de fleste anbefaler og at noe av kh kommer fra bær og nøtter i tillegg til grønnsaker. Dette er individuelt og du må nesten bare prøve deg frem. Jeg brukte over et halvt år på å komme frem til hva som fungerer best for meg og blander egentlig ulike kostholdsfilosofier.
Personlig er jeg også av den oppfatning at man ikke skal kutte ut grønnsaker og kun leve på koteletter og smør, men er det det som fungerer for deg for å komme i gang, så bør du gjøre dt ihvertfall for en periode.
Lån bøker om de ulike retningene dersom du har mulighet til det og les deg opp på hva som er "tillatt", mange av bøkene har jo også mange gode oppskrifter. Men som sagt bruk den første tiden på å holde deg i lavkarboverdenen og se hvordan kroppen din reagerer så kan du varierer mer og mer etter som de gode vanene setter seg ;)
Lykke til, dette klarer du. Ikke gi opp for det tar tid for både kropp og psyke og omstille seg :D
På en annen side, jeg er av den oppfatning at "kotelett og smør" fungerer bedre enn "ku-mat". Men så er vi så forskjellige da :)
En svensk fyr spiser så å si kun kjøttdeig med litt krydder i. Og fungerer topp på det. Han er så redd for karbo at han har kuttet ut alt, til og med fløte i kaffen. Alikevel sykler han grisefort 3-4 timer om dagen. Jeg merker fort at kroppen min fungerer bedre jo mindre karbo jeg spiser. Tar jeg nøtter, merker jeg det veldig fort, det skal kroppen min IKKE ha. Bær går en smule bedre. Frukt tolereres, likeledes grønt, men det LIKER det helst ikke. Merker at den elsker ketoner, desto mer, desto bedre. Jo mindre karbo= mer ketoner.
Jeg håper virkelig ingen her inne spiser ku-mat, gress og kraftfor, yikees :eek: Ja forresten så inneholder kraftfor animalsk protein og fett så det vi vel være greit for mange.:D:D
Joda vi er alle forskjellige og vi må bare lære oss å lytte til vår egen kropp og hva som fungerer. Da er det jo fint å få høre andres erfaringer slik at man kan få prøve ulike ting. Synes også det er viktig at folk prøverå sette seg inn i flere filosofier og ikke bar anser sin filosofi som den eneste rette.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.