< Tilbake til oversikten

Mettet fett og insulinresistens

#1

Bombus sa for siden:

Hei, jeg er ny her, men har levd på lavkarbo siden mai og tatt av noen kilo – er snart i mål.

Har lest noen bøker om emnet, og det mest treffende som kan sies om disse samlet, er at den ene påstanden slår den andre ihjel, så klokere blir man vel strengt tatt ikke sånn generelt sett, men det funker for mitt ensporede mål. Skaldeman, Annika Dahlquist, Lars-Erik Litsfeldt, Fedon Paulún (sistnevnte er om fettforbrenning og han advarer mot ketogene dietter) – alle har sine kjepphester og er enige om noe men helt uenige om mye.

Det som kan sies om Skaldeman er at han er overbevisende når det gjelder eget vekttap og generell helse i følge alle målbare parametre. MEN, jeg blir litt skremt nå jeg får forståelsen av at han legger på seg av noen bær eller litt frukt. Kan dette bety at han er eksepsjonelt insulinresistent i utgangspunktet, eller har han blitt det av kostholdet?

Fedon og Paulún, (og en samlet legestand) mener mettet fett er usunt. Begge hevder at cellemembranene blir harde og stive av mettet fett, og at det nedsetter insulinfølsomheten som igjen fører til fettlagring. Om dette er riktig slår det meg at Skaldeman og alle oss andre som lever etter dette regimet (mye mettet fett) kan ha påført oss mindre insulinfølsomhet enn vi hadde, og tåler svært lite karbohydrater etter en tid med kostholdet.

Kan det være noe i dette, og i så fall – er det reversibelt? Er det best å gå over til umettede oljer som hovedfettkidle når vi nærmer oss målet, for å øke insulinfølsomheten? Eller har vi låst oss til ekstrem LCHF for ever?:eek:

Jegermennesket skal etter Skaldemans teori lagre mye fett i bærsesongen. Dette høres jo merkelig ut for en som aldri har hørt om lavkarbolivsstilen. Men det skulle jo stemme hvis mitt spørsmål har noe for seg. Når jegeren i mange måneder har levd på kjøtt og mettet fett legger blåbæra seg lett til rette på hoftekammen – en stor fordel for jegeren men mindre gunstig for oss i dag:(

Altså; for å være krystallklar er mitt spørsmål: blir vår toleranse for karbohydrater mye dårligere etter å ha levd på LCHF med mettet fett en tid:confused:

Kanskje dette er tatt opp før, men jeg fant ikke noe.


#2

unaturligslank sa for siden:

Urmennesket, eller bjørnen som skaldeman også bruker som eksempel, spiste nok ekstreme mengder med bær i sesongen. Vi kan velge fra et større utvalg av varer, og er heller ikke avhengig av å dytte i oss når vi kan fordi sesongene endres. Jeg tror man fint kan spise bær, nøtter og mye annet ETTER at vi har nådd målet vårt.

Folk har ulik toleranse for insulin. Ekstremt overvektige tåler det ofte dårlig. Skaldeman var oppe i 145 kg, det er nok dette som har gjort kroppen hans mindre tolerant for sukker/karbo. I tillegg til tidligere sukker/karbo-holdig kosthold kommer gener inn i bildet.

I GI-Null står det at brunbjørnen kan spise en tre-del av sin egen vekt i bær pr dag, prøv å hold deg unna slike mengder du:D.

Du trenger ikke spise så lite karbo at du holder deg i ketose resten av livet (om du ikke vil det) men hold deg til et variert "generelt" lavkarbo ala fedon e.l. etter at du har nådd målvekten. Dvs ta sunne valg og hold deg unna ekstreme porsjoner med usunn mat, søtt og salt snacks som tross alt er årsaken til at de fleste av oss er overvektige. Om du ser at vekta øker, strammer du inn igjen, FØR det har gått så langt at du er overvektig igjen.

Når du legger til mer karbo i kosten, må du velge sunne matvarer, normale porsjoner (ikke alle vet hva det er, meg selv inkl) og kutte på de store fettmengdene som ketose tillater.

Du kan helt fint gå tilbake til et "normalt" kosthold, men så spørs det jo hva et normalt kosthold innebærer for deg.
Med andre ord, du kan ta deg et kakestykke, men ikke spis hele kaka!


#3

unaturligslank sa for siden:

Gratulerer med nedgang forresten:):):)


#4

Carisma sa for siden:

Paulun er vel historiens mest vinglete mann... :rolleyes: Han har skrevet nevnte bok om fettforbrenning hvor han nærmest bannlyser lavkarbo, men han har også skrevet lavkarbobøker. Som igjen er fulle av både opphøyelse av og advarsler mot lavkarbokosthold. :cool: Så mitt beste råd til hans meninger? Kast alt han har vært i nærheten av! Han bare er ute etter penger, og snur kappen med vinden etter det han tror selger!


#5

Kitt sa for siden:

Kanskje du finner noe i denne tråden! Dr. Torkil har et innlegg i hvert fall!


#6

Bombus sa for siden:

Hei, takk til alle i denne tråden for svar og interesse! Ble dessverre ikke så veldig mye klokere.

Jeg tror Torkilds svar handlet om ubehag og fordøyelsesbesvær når man starter med litt karber igjen. Mitt spørsmål handlet om tendensen til å legge på seg av karber - om denne tendensen har økt etter endt "kur".

Paulún skal jeg nok lese ferdig, men jeg tar både han og alle andre av disse guruene med en klype salt, for makan til motstridende påstander som det er innen emnet ernæring skal man lete lenge etter:cool:

Siden sist jeg var innom her har jeg lest enda ei bok, så langt den grundigste jeg har lest, og kanskje mest overbevisende: Bedre uten brød (Allan og Lutz). Også her er det mye jeg stusser over og finner litt usannsynlig, men at metoden virker på vektreduksjon er det jo ingen grunn til å lure på - det har jeg jo erfart selv. Det som er spennende er hva som skjer når man er i mål, for jeg ser ikke for meg et framtidig liv nesten fritt for kh - det blir litt for trøtt.

Jeg antar at "unaturligslank" er på sporet - at det er moderat kh som gjelder, men jeg lurer nå likevel på om det mettede fettet som SKaldeman og flere sverger til gjør insulinfølsomheten dårligere. Time will show.


#7

Lunaluna sa for siden:

Jeg tolker innlegget til Torkil slik at man blir "solbrent" på plutselig høykarbo.

Hvis du alltid har vært vant til å være mye ute i sola, vil huden din tåle det. Man blir da ikke brent, men får jevn farge. :D
Det var ihvertfall slik kroppen min fungerte på høykarbo. Jeg kunne dytte i meg hva jeg ville, hadde aldri vondt noe sted. Prøvene mine hos legen var også tipp topp, men det syntes selvfølgelig på vekta etter noen år med ett-to måltider om dagen, fullstappet med karbo.

Hvis huden din derimot ikke har sett sola på et år, ikke legg deg i syden-solsteika en hel dag uten masse solfaktor. :p

Og sånn er det med meg og karber nå. Har levd mer eller mindre i ketose siden mars, men av og til går jeg på en smell. Noen ganger store smeller, ande ganger små. Forrige uke hadde jeg en stor sprekk som varte over flere dager, og gjett om jeg var uvel! :o

For meg blir det å dytte inn på masse karbo på en gang litt som å være fyllesyk, eller solbrent. Kroppen sier klart i fra på alle måter om at den ikke liker det, og da er det jo ikke fristende å sprekke igjen. :D

Så jeg tror at når man skal begynne å spise mer karber etter endt kur (noe jeg skal), så må man ta det pent og venne kroppen sakte, men sikkert til det. :)


#8

jvb sa for siden:

Jeg tror ikke du har større tendenser til å legge på deg etter endt kur, utover den obligatoriske bindingen av vann til glukose i muskler og lever (2-3kg)

Derimot vil jeg tro at en "overdose" karbohydrater kan sette igang flere fysiske og psykiske prosesser som ikke er gunstige - blant annet sug etter mer mer mer med påfølgende ekstra vektøkning. Men det er jo høyst individuelt hvordan det virker på hver enkelt.


#9

Carisma sa for siden:

Hva er usannsynlig i Bedre uten brød? Jeg syns det er den mest edruelige og forklarende boka jeg har lest noensinne. :ja:


#10

Kitt sa for siden:

Jeg har ikke kommet langt i den boken, men en ting reagert jeg som ketolytiker på; det står at man kan bruke de 72 karbene til akkurat hva man vil!!!:w00t:
Ikke noe snakk om sukker eller mel eller grønnsaker. Det står at man kan bruke dem til akkurat hva man vil!!!:eek:

Vi pleier jo liksom å si at karbne skal komme fra grønnsaker og sunne ting, men ikke Lutz, nei! HVA JEG VIL! Vurderer seriøst å konvertere!;):eek::D


#11

Carisma sa for siden:

Hmm, det har jeg ikke lagt merke til... Det står såpass mange ganger at man bør holde seg unne hvitt brød og ris og sånn at jeg tok det for gitt. :o


#12

Kitt sa for siden:

Bedre uten brød
Christian B. Allan
Wolfgang Lutz
2. opplag 2007

Side 22
"Disse kan du innta helt etter ditt eget ønske. Hvis du vil spise bakverk, melk, godteri eller pasta, kan du gjøre det!"

Rart jeg steilet, eller?


#13

Carisma sa for siden:

Ah! Poenget er vel at om du bruker de på boller blir det ekstremt lite mat i forhold til om du bruker de på broccoli..... :rolleyes:


#14

unaturligslank sa for siden:

Man vil også få en raskere blodsukkerstigning. Og det mener jeg å ha lest utløser større utskillelse av insulin i forhold til mengde karbo. Som igjen stimulerer til mer fettlagring. Man får påfølgende blodsukkerfall, og craving etter flere raske karber. Suget blir altså større etterpå.

Når jeg leser slike ting tenker jeg at dette er forfatternes forsøk på å få dietten til å virke mer fristende for folk å prøve/mer kommersiell.


#15

Gracella sa for siden:

(Sagt med hypnotiserende stemme:)
Du vil ha grønnsaker, du vil ha grønnsaker....;)



#17

Kitt sa for siden:

Jada, jada!:D
Men det er ikke til å komme forbi at jeg er litt Ole Brumm. Ja takk, begge deler!;)

Men syns det er veldig rart at noen ikke en gang vil vurdere å spise plommer og så sier Lutz at du kan spise kaker og pasta, liksom....:p


#18

Pearl sa for siden:

Jeg synes det er et interessant spørsmål du tar opp Bombus. Jeg synes selv jeg erfarte at jeg stadig tålte mindre og mindre karbohydrater når jeg var på ketolyse. I begynnelsen tålte jeg ketolysekuren bra og gikk litt ned i vekt. Etter et par år på ketolyse begynte jeg å tåle mindre og mindre karbohydrater og gikk opp i vekt selv om jeg holdt meg strengt til dietten. Etter jeg begynte på eurodiett, så har vekten gått nedover. På klinikken forteller de at vi bare skal være i de to første fasene i 3 måneder. Dette fordi at etter 3 måneder fungerer det ikke lenger. Dette skal ha noe å gjøre med at kroppen venner seg til ketosen. Dersom man trenge å gå mer ned i vekt, så tar man en pause fra de to strengeste fasene på 4-6 uker før man på ny kan starte opp i fase 1 eller 2. Jeg har tenkt på om det var det som skjedde med meg, om jeg holdt meg for strengt til ketolyse over for lang tid, slik at kroppen vennet seg til kuren og så kompenserte på et vis. Ihvertfall, nå i denne fase 3 som jeg er i nå, så spiser jeg en skive brød til dagen (mørk rugbrød), litt bær, bønner og frukt uten å gå opp i vekt. Så det ser ut for meg som at jeg tåler karbohydrater bedre nå enn når jeg var i ketose.


#19

Carisma sa for siden:

Etter et par ukers ferie, med ordentlig kostanarki så syns jeg faktisk begge deler høres fælt ut! Jeg lengter hjem til ketolysekosten! :D


#20

Bombus sa for siden:

Interessant! Spiste du mye mettet fett? Det er det som hevdes i noen av bøkene jeg har lest, at mettet fett gjør at insulinen ikke funker (cellemembran, reseptorer - insulin får ikke dytta blodsukkeret inn i cellene, slik at det isteden raser rundt og lager krøll og til slutt lagres som fett).

Eurodiett? Det har jeg ikke hørt om. Hvis du er der så fortell, men ellers søker jeg opp og finner ut.

Han Fedon har kanskje moderert seg bitte litt. Fra de de to bøkene hans jeg leste for en del år siden mener jeg det bare var umettet fett som kunne brukes. For Skaldeman er det bare mettet fett som gjelder.

Ja, den mest troverdige boka jeg også har lest hittil. Jeg er dessverre kommet i en alder da det er vanskelig å huske hva jeg tenkte i går, så ikke så lett å påpeke direkte usannsynligheter uten å lese boka omigjen. Men jeg lurte vel mest på sannhetsgehalten i kapitlet om evolusjon. Disse herrene Allan og Lutz har neppe funnet på dette selv, hypotesen om steinaldermenneskets kost er vel utviklet av andre. Jeg synes det var mye her som skurret, eller som jeg stiller spørsmål ved. Men her er vi jo ute og tror alle som en, noe bevis fins ikke (selv om de kaller kapitlet "Bevis fra evolusjonen").


#21

unaturligslank sa for siden:

Jeg kunne også tenke meg å høre litt mer om eurodiett!
Hva man spiser i de ulike fasene, sammensetning av næringsstoffer og hvor mye kcal man inntar.

Kommer nok ikke til å begynne på det, for man må vel gå til lege/kontaktperson av noe slag ofte? Men kan jo hende det er noen smarte prinsipper der vi kan lære noe av!



#23

unaturligslank sa for siden:

Har vært inne og titta, men syntes ikke det jeg leste var så oppklarende. Men nå har jeg ikke lest alt da.


#24

Biggie Small sa for siden:

Hvis du er ute etter selve referanseboken for lav karbo kosthold basert på ALL tung empirisk forskning og mer de siste 150 årene, bør du lese "good calories, bad calories" av Gary Taubes. 500 sider med tørr men meget lesbar gjennomgang av all viktig forskning på området og 60 sider bare med referanser.

Hvis du ikke har tid, kan du google noen youtube videoer der han holder leksjoner på universiteter ang. sin reseach.

Det rare med mettet fett frykten synes jeg er at brystmelk for babyer har masser av det, og kroppen vår ser ut til å ha bestemt at det beste som kan gjøres for å lagre overskuddsenergi (femde) er som mettet fett? Hvorfor skulle naturen produsere og lagre noe som gir "stive" cellevegger eller skape problem for insulinfrakt?

Mvh
BiggieS


#25

Gracella sa for siden:

Akkurat de to spørsmålene har jeg også stilt, men det er ingen som kan gi et godt svar. "De har jo forsket på det og funnet ut at mettet fett er farlig, så da er det bare slik...:rolleyes:"


#26

Pearl sa for siden:

[/COLOR]

Når jeg var på ketolyse, spiste jeg både mettet og umettet fett. Jeg brukte meierismør til å steke i og blande i broccolimos, jeg spiste fett på kjøtt, fet fisk, nøtter, oljer og avokado.

Eurodiett er det Lindbergklinikken som "eier" i Norge. Dietten består av 4 faser. I første fase er det mat fra spesielle produkter (poser med pulver) og masse grønnsaker. Etterhvert erstatter man pulvermaten med vanlig mat inntil man ender opp med vanlig Lindbergkost i fase 4. Produktene er f.eks. supper, forskjellige middagsretter, omeletter, desserter, kjeks og barer. Produktene inneholder mye protein. For å få lov til å kjøpe produktene, må man ha legeerklæring. Man får da resept på en viss mengde produkter. Man følges opp av lege underveis. Det spesielle med eurodiett er at den er både lavkarbo og lavkalori. De fleste kommer i ketose i de 2 første fasene. Det gjorde ikke jeg, for jeg tåler lite karbohydrater for å være i ketose. Men jeg gikk ganske raskt ned i vekt på denne dietten likevel. Lindberg mener man ikke skal ha mettet fett. Det er lite fett på denne dietten. Vi tar 3000 g omega III kapsler og så kan vi ha litt olje på salat eller til å steke i. Jeg har ikke vært 100 % trofast mot dette. Jeg har fremdeles brukt litt meierismør til å steke maten, men i ganske små mengder. Bruker 1 ts til en stekepanne.

For å få gå på dietten skal man visstnok ha BMI over 30 eller ha andre relevante medisinske tilstander. Jeg fikk begynne på dietten fordi jeg fikk påvist insulinresistens.


#27

jvb sa for siden:

bit.ly/9Mz7l2

"However, while muscles are in "refusal mode" for glucose the least input, from food or gluconeogenesis, will rapidly spike blood glucose out of all proportion. This is fine if you stick to LC in your eating. It also means that if you take an oral glucose tolerance test you will fail and be labelled diabetic. In fact, even a single high fat meal can do this, extending insulin resistance in to the next day. Here's a reference for this."

Når du er i ketose tar ikke musklene imot blodsukker like effektivt som de gjør på et kosthold med mer karbohydrater - derfor vil blodsukkeret stige mye mer hvis du spiser karbohydrater.

Som da altså er grunnen til at man bør spise seg opp igjen fra ketose ved å øke karbohydratene gradvis.

Mye annet interessant, samt referanser på linken over.

Edit: det betyr ikke at fett fører til insulinresistens, men at opptak av karbohydrater er mindre effektivt etter kroppen har slått over i ketose.


#28

unaturligslank sa for siden:

[quote=Pearl;926208]

Ligger akkurat på grensa til å få lov jeg da. Men vet du hvor mange kcal man inntar i snitt ca på denne dietten. Iom at det både er lavfett og lavkarbo.

Btw. Hvis man spiser mye protein og lite fett er det vel ikke så rart at man ikke ser ketoner i urin.


#29

Bombus sa for siden:

Nå begynner det å nærme seg svaret på mitt opprinnelige spørsmål! Takk BiggieS og jvb! Da har jeg litt å ta tak i og kan studere videre.

Da ser det ut til at jeg kan glemme eurodietten. Min bmi er nå så godt som innenfor normalen og jeg mangler "medisinske tilstander" så langt jeg kjenner til (dvs nå har jeg funnet ut at jeg sikkert har ulserøs kolitt etter å ha nilest på disse sidene, noe jeg ikke ante for få dager siden - man kan få mange sykdommer av å forlese seg).


#30

BitTorres sa for siden:

Kostindusert insulinresistens er en nødvendighet, og en gammel urmekanisme som beskytter hjernen. Hjernen er sjefen når det gjelder glukoseforsyning, og når det blir lite av det kosten, så vil kroppen i ketose da få en viss glukoseresistens, ikke det som vanligvis menes med insulinresistens. Insulinresistens er en sykdomstilstand, og ikke ønskelig. I en kost med liten karbohydrater er det særdeles ønskelig at kroppens muskler ikke bruker glukose. Kroppen vil da gå på fett, som er det foretrukne brensel, og det sunneste. Det er også grunnen til at leveren omdanner overskudds glukose til mettet fett. Det gir mest og best energi, i menneskekroppen vel og merke. Ellers har mettet og umettet fett samme kcal mengde, men ved fysisk aktivitet viser det seg at mettet fett har en fordel, visstnok.

Ellers legger jeg merke til at det i starten på tråden ble lagt til at en samlet legestand mener at mettet fett er farlig. Det er en sannhet, men nå med stadig større modifikasjoner. Flere og flere leger oppdager nå at de gamle såkalte "vanntette beviser" nå lekker som en sil, og WHO har nå da også sluttet å advare mot mettet fett når det gjelder hjerte og karsykdom. Tvert imot har de nå begynt å se på bevisene som føres for det motsatte - det beskytter faktisk mot sykdom, på samme måte gjør også kolesterolet en jobb med å beskytte kroppen mot sykdom. Et såkalt "høyt" kolesterol tall er ikke farlig, men mye raffinerte karbohydrater er farlig, desverre. Korn er nesten alltid raffinert, med mindre du går i åkeren og spiser det dirkte derifra da.


#31

Pearl sa for siden:

[quote=unaturligslank;926273]

Jeg tror det er 700 - 800 kcal.


#32

unaturligslank sa for siden:

Wow, det var lite...Tror ikke jeg klarer det nivået:o:)


#33

Pearl sa for siden:

Det var veldig hardt første uken. Da var jeg helt på gråten når jeg kom hjem fra jobben. Etterhvert har det gått helt fint. :)


#34

unaturligslank sa for siden:

Nå ble jeg litt inspirert til å kutte litt kcal. Jeg ligger på ca 2000 tror jeg, teller egentlig ikke annet enn av og til når jeg har lagt inn maten på vektklubb for å se prosentsammensetning av næringsstoffer. Kanskje jeg kan våge meg ned på 1500...



#36

Fetpåmidten sa for siden:

Støtter denne 150%. Det er insulin som gir stive cellevegger, ikke mettet fett - det er rett og slett elendig forskning. Les Gary Taubes og andre uavhengige forfattere.


#37

Pearl sa for siden:

Jeg har pleid å trene styrke 2-3 dager i uken, men på eurodiett skal vi ikke trene styrke fordi vi ikke skal bygge muskler med så lite karbohydrater. Jeg trener derfor styrke med litt mindre intensitet for å bevare bevegeligheten, noe som er viktig for meg siden jeg har en prolaps i nakken. Ja, og så går jeg mye tur, tredemølle hvis været er dårlig.


#38

Pearl sa for siden:

Det er flere her inne som har vært nødt til å ta både karbohydrater og kalorier i betraktning for å gå ned i vekt. Jeg vet ikke hvorfor det er sånn at vi er forskjellige på denne måten, men jeg er veldig nyskjerrig på dette. Lykke til med dine forsøk. :)


#39

Bombus sa for siden:

Akkurat dette synes jeg var ikke så lett å tro på. Insulin har som oppgave å frakte blodsukker inn i cellene - hvis det samme insulinet gjør cellemembranen uegnet til å ta imot det sukkeret det febrilsk prøver å putte inn, høres det ikke helt logisk ut for meg. Men altså, så kompleks som all denne kjemien er så skulle det ikke forundre meg... ;)


#40

ada-emilie sa for siden:

Alle er enige i at lavkarbo er bra for å holde vekta. Skaldemann har skrevet at han må spise mer karbohydrater for å ikke bli for tynn nå som han er slanket.At han ikke gikk så raskt ned i vekt når han spiste frukt og bær under slankingen er jo ikke rart. Mer karbohydrater enn minimalt, i form av grønnsaker, må innføres for de fleste for å unngå undervekt.


#41

Carisma sa for siden:

Jeg har en teroi på det. Den går på at det de fleste kutter for å spare kalorier er meieriprodukter, nøtter osv. Det er kjente partystoppere på flere måter, og jeg tror det ikke alltid er nedgangen i kalorier, men fraværet av disse som gir nedgang. Altså at man kunne erstattet det med avocado, olje, fettrand på koteletten osv, og gått ned med like mange kalorier....


#42

ada-emilie sa for siden:

Har lånt Paulins bok blodsukkerblues nå og tenker at når "eksperter" kommer med påstander uten evne til å begrunne de kan man ta det med en klype salt. Da er det tilsynelatende ikke foretatt grundig nok undersøkelse av emnet. Når han i boka påstår at mye fett reduserer insulinfølsomheten er det uten begrunnelse. Vil gjerne se en begrunnelse. Vi trenger essensielt fett og har derfor neppe godt av å kun spise mettet. Men Skaldemann spiser fisk og er ikke helt egen på området heller.


#43

Fetpåmidten sa for siden:

Ja, det er ganske avansert og virker ikke logisk ved første øyekast. Men etterhvert som man oppdager flere puslebiter, ser man hvor logisk det er likevel. Det er flere effekter her, problemet oppstår når man får for høy insulinbelastning over tid, og veldig mye vev tar skade av dette, ikke bare blodårene.

Insulin i seg selv får blodårene til å utvide seg, for insulin skal som du nevnte øke transporten av glukose, aminosyrer og fett inn til cellene. Når blodårene utvider seg, faller blodtrykket. Kroppen har motreaksjoner for å hindre for lavt blodtrykk. Når denne dynamikken gjentas for mye over lengre tid, ser det ut som motreaksjonen blir for stor, hjerterytmen øker og pumper mer blod og celleveggene blir stivere, blodtrykket øker derfor også (dvs større risiko for hjerte og kar sykdom).
Insulin er også vekstfremmende (anabolt), og cellevekst i blodårene er også en direkte effekt av insulin, noe som også gjør årene stivere.

inte så bra med for mye insulin;)


#44

Bombus sa for siden:

Jøss, er det liv i denne tråden igjen!
Det var nok like mye Fedon jeg tenkte på, som også har sagt i sin bok Naturlig slank (s. 10, se også s 55): "Spiser du for mye mettet fett (eller danner dette fra karbohydrater), vil det feste seg i celleveggene og gjøre dem stive, noe som både forverrer insulinresistensen og kan føre til hjertesykdom." Men nå har jo Fedon medgitt i media at han på en legekonferanse nylig har lært at mettet fett er bra. Så da så. Det er vel, som BitTorres sier et sted tidligere i tråden, at mettet fett sakte men sikkert blir frikjent.

Ja, det skulle ikke forundre meg om forskningen som en gang konkluderte med at mettet fett er farlig, hadde gått i ei felle som ser ut til å ha vært vanlig: karbohydrater og insulin var ikke i søkelyset i undersøkelsene, og ikke regnet med som faktor. Når utgangspunktet er som galest, blir tidt resultatet originalest.

Vi får vel håpe mettet fett blir helt frikjent snart. Jeg for min del har pakket i meg fløte, rømme, smør og rødt kjøtt uhemmet i et halvt år nå, og skal til blodprøvesjekk på mandag. For å holde balansen mellom omega 3 og 6 har jeg også spist fisk, linfrø, valnøtter og olivenolje. Gått ned 7-8 kilo på dette viset. Blir interessant. Kan man forresten måle insulinresistens?


#45

Kitt sa for siden:

Man måler insulinresistens ved å måle c- peptid:

(Fra Fürst laboratorie)
fS-C-peptid

[fS-C-peptid] 157 (A) 1 mL serum. Faste fra midnatt før prøvetaking.
Indikasjon:
Utredning av hypoglykemi.
Referanseområde:
270 - 1290 pmol/L
Tolkning:
C-peptid har lengre halveringstid enn insulin så måling av C-peptid gir et godt uttrykk for sekresjonen av insulin fra pankreas. Konsentrasjonen varierer i takt med insulinkonsentrasjonen som igjen er en følge av glukosenivået i blodet. Analysen påvirkes ikke av eventuelt nærvær av insulin-antistoffer. Høye verdier sees ved: Insulinom, insulinresistens, type 2 diabetes mellitus, hyperglykemi, nyresvikt, adipositas. Lave verdier sees ved: Injeksjon av insulin (selvpåført hypoglykemi).
Man regner verdier over 700 for begynnende insulinresistens. Ved hvilken verdi man begynner å medisinere med metformin, er ytterst variabelt fra lege til lege etc!


#46

ada-emilie sa for siden:

Ok, Bombus, Fedon gir i det minste en begrunnelse for sin påstand. Noe som gjør det enkelt å avfeie argumentet ettersom vi vet at det ikke er mettet fett som gjør veggene stive. Tusen takk. Tipper Paulun tenker på det samme som Fedon. Eller tenkte. Jeg vet ikke hva han påstår idag.


#47

Carisma sa for siden:

Paulun tenker vel ikke på så mye annet enn å selge bøker og cahse inn... :rolleyes: Han har gitt ut bøker i flere slankeretninger, som effektivt motsier hverandre. Blodsukkerblues har jeg faktisk kastet, for den er så full av feil og motsetninger.


#48

Bombus sa for siden:

[quote=Kitt;962235]Man måler insulinresistens ved å måle c- peptid:

Takk, Kitt!


#49

ada-emilie sa for siden:

Ja, tror du har rett, Carisma. Leste samtidig en bok av en annen forfatter. Man merker at det er en helt annen seriøsitet og genuin interessere i å hjelpe og ta folk på alvor, i motsetning til svært mange som babler i veg uten å bry seg det minste om konsekvensene. Dette er tidsånden; babbel og det å skyve ansvaret for konsekvensene på andre. Hvordan kan de forvente å bli tatt seriøst når de ikke tar folk og deres problemer på alvor? Jeg har vært så naiv; har trodd folk er ute etter å hjelpe,- ikke tjene penger på de smulene av kunnskap de kaster til de som sulter etter hjelp for sin elendighet.


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.