
LenaBeatrice sa for siden:
Hei, jeg har skrevet et lengre innlegg i bloggen min i dag, om de nye norske kostrådene, og begrunnelsen til hvorfor man fortsatt vil at folk skal spise magert kjøtt og magre meieriprdukter.
Ikke helt hva jeg hadde ventet faktisk, les og begrunn (klippet og limet inn):
På Forskning.no innledes en artikkel på følgende måte:
[INDENT]
Ny forskning viser at mettet fett ikke øker risiko for hjerte- og karsykdommer som tidligere antatt. Men i utkastet til de nye kostrådene anbefales fremdeles fettfattige kjøtt- og meieriprodukter
[/INDENT]- Hvorfor? Spør jeg meg da.
Skal vi se om vi klarer å følge tankegangen til de som har utarbeidet de nye kostrådene?
Hvorfor anbefaler de fettfattige kjøtt- og meieriprodukter når nyere forskning viser at mettet fett ikke øker risiko for hjerte- og karsykdommer, som tidligere antatt.
Jeg skal prøve å ta dette steg for steg, som det står i artikkelen, så jeg og dere klarer å henge med.
Rune Blomhoff, som har ledet arbeidsgruppa som har kommet frem til de nye kostrådene sier følgende:
[INDENT]
- Tidligere har det vært stort fokus på total mengde fett i kosten og mettet fett. Vi har nå mer fokus på hvilke fettyper som er bra og mindre bra, og energitetthet av matvarer, sier Rune Blomhoff
[/INDENT]Greit, vi tar for oss dette med den totale fettmengden først.
Hva sier rapporten om det? Jo:
[INDENT]
usannsynlig at totalt inntak fett øker risikoen for hjerte- og karsykdommer
[/INDENT]Det neste blir da det mettede fettet. Blomhoff sier om det:
[INDENT]
forskningen tyder på at det i seg selv ikke gir hjerte- og karsykdommer
[/INDENT]Neivel, men likevel mener Blomhoff at det er grunn til å begrense mettet fett, og det begrunner han blant annet med at:
[INDENT]
matvarer med mye fett ofte inneholder mye energi
[/INDENT]Aha….det handler altså om energi, og for å bruke et annet ord de fleste kjenner godt, kalorier.
Blomhoff utdyper dette:
[INDENT]
- Matvarer med høy energitetthet øker risiko for overvekt og fedme. Fett og sukker bidrar til høy energitetthet av matvarer
[/INDENT]Tankegangen bak rådene om å spise magre kjøtt- og meieriprodukter er altså at vi ikke kal få i oss for mange kalorier, slik at vi blir overvektige og fete.
Det er med andre ord ikke selve det mettede fettet som ligger bak.
Rune Blomhoff mener at:
[INDENT]
arbeidsgruppa har tatt med endringene i nyere forskning på mettet fett og hjerte- og karsykdommer når de har utformet forslag til nasjonale kostråd
[/INDENT]Men det har jo ikke arbeidsgruppa gjort!!
For de råder jo som tidligere til å spise mindre av produkter med mettet fett….
Henger dere forsatt med? ikke helt? Forstår dere ikke tankegangen bak rådene om at vi fortsatt skal spise magert kjøtt og magre meieriprodukter?
Vi kal nå se litt på hva som ligger bak.
Det er litt kinkig å forstå, men vi får prøve.
Rune Blomhoff mener altså at arbeidsgruppa har tatt med endringene i nyere forskning på mettet fett og sammenhengen med hjerte- og karsykdommer når de har utformet forslag til nasjonale kostråd.
Og dette mener han at gruppa har gjort ved å:
[INDENT]
oppfordre til å spise to til tre fiskemiddager i uka
[/INDENT]Jaha…..så nyere forkning om mettet fett (som det finnes en del av i fett kjøtt og fete meieriprodukter) blir av gruppa fulgt opp ved å oppfordre til å spis mer fisk hver uke??
Blomhoff sier:
[INDENT]
Når vi samtidig opprettholder rådet om å spise magre meieriprodukter er det fordi vi ser disse rådene sammen med rådet om å spiser mer fet fisk, sier han
[/INDENT]Hmmmmm……nå må jeg holde tunga rett i munnen for å følge denne tankegangen.
Den fete fisken (ikke det mettede fettet) er altså årsaken til at man fortsatt råder til å spise magre meieriprodukter.
Forstår du ikke hvorfor fet fisk i kosten utelukker fett kjøtt og fete meieriprodukter?
Det handler om energitetthet, altså kalorier, og frykten for at folk skal bli overvektige og fete.
Og noe av begrunnelsen til at man kal velge fet fisk fremfor fete meieriprodukter kommer her:
[INDENT]
redusert risiko for hjerte- og karsykdommer ved et tilstrekkelig inntak av flerumettede fettsyrer fra fisk i kosten
[/INDENT]Ja men det er vel greit synes jeg, at man skal spise fet fisk for å forebygge hjerte- og karsykdommer!
Det det hele koker ned til her er at det er viktig å få i seg fet fisk, for å forebygge hjerte- og karsykdommer.
Og hvis man da spiser fet fisk er det ikke plass til fett kjøtt og fete meieriprodukter i kosten, fordi kosten da får for stor energitetthet, som lett kan føre til overvekt og fedme, mener man.
Det er altså ikke forestillinngen om at mettet fett er farlig om ligger bak.
Min konklusjon er at rådene om å kutte inntaket av fett kjøtt og fete meieriprodukter er ubegrunnet, så lenge man samtidig får i seg fet fisk noe ganger/uke, og ikke blir overvektig eller fet.
Lenger nede i artikkelen på Forskning.no sier Blomhoff videre at:
[INDENT]
det er viktig å påpeke at effektene er gode når du bytter det mettede fettet ut med flerumettet fett, som man finner for eksempel i fet fisk – at du ikke bytter det ut med for eksempel karbohydrater
[/INDENT]Her vil noen nå sikker si at “Aha – mettet fett er likevel farlig”, best å spise flerumettet.
Men før dere hopper til den konklusjonen, les det jeg har skrevet over en gang til.
Umettet fett i fisk er gunstig for å forebygge hjerte- og karskdommer, så det er vel klart at man får en gunstig effekt når man får i seg det fettet. Det betyr jo ikke at det er mindre mettet fett som er bra, men heller det faktum at man faktisk får i seg den fete fisken!
Fortsatt skeptisk?
Jeg råder deg til å lese hele artikkelen her: Anbefaler fortsatt magert.
Du vil finne mange interessante uttalelser fra flere personer. Her får dere noen av de å “tygge” på:
Rune blomhoff:
[INDENT]
i store kontrollerte studier har man sett at effekten av å redusere totalt inntak av fett og matvarer med mettet fett har blitt mindre enn forventet. Dette er utrolig interessante funn, selv om vi ikke helt skjønner hvorfor, så vi får bare forske videre, sier han
[/INDENT]Fedon Lindberg:
[INDENT]
- Faktisk, på tross av en økning i kolesterol ved økt inntak av mettet fett, tyder enkelte studier på at økt meierifett faktisk fører til redusert risiko for hjerteinfarkt og hjertesykdom
[/INDENT]Göran Berglund:
[INDENT]
Det finnes ikke vitenskapelig grunnlag for å gi råd om å begrense fettinntaket
[/INDENT]