< Tilbake til oversikten

Diabetes type 1 og lavkarbo

#1

flaskeee sa for siden:

Jeg er 24 år, og har hatt diabetes type 1 i over 16 år. Siden jeg har alle disse årene med erfaring, så er det ikke til å legge skjul på at diabetesen min er temmelig velregulert. Den er faktisk så bra at diabeteslegen min sier at det ikke er noen vits i å gå over fra sprøyter til pumpe - siden jeg tydeligvis har stålkontroll med sprøyter. Det at den er "velregulert" vil jo egentlig bare si at jeg er flink til å ta "riktig" insulindose, enten jeg skal spise 3 skiver grovbrød med leverpostei til frokost, fullkornsris og fisk til middag, eller et hav av kaker i et familiebesøk. Men de "riktige" insulindosene fører vel bare til at det jeg spiser av karbohydrater skuffes/skyves ut av blodet og lagres på magen?

Jeg er 180-182 cm høy, og veier vel en 90-95 kg - minst 10 kg for mye, spør du meg. Og jeg føler at uansett hvor mye jeg trener, så påvirkes vekten veldig lite. Så nå lurer jeg på om mitt "norske" kosthold med mye grovbrød/poteter/fullkornsris er problemet. Jeg tenkte å ta dette opp med legen min neste gang, men hva kan jeg egentlig forvente meg? Kommer han til å si: "regjeringen sier at du skal spise grovbrød og fullkornsris, det er ikke lov å tenke selv, gutt" - eller kan jeg regne med at han forstår at jeg kan få positive helsegevinster og mer stabilt blodsukker av å trappe ned/kutte ut på karbohydratene? Noen som har erfaringer med å "komme ut av skapet som lavkarbo-tilhenger" hos diabeteslegen sin? Hva ble sagt?

De siste dagene har jeg eksperimentert med 4 egg og 4 skogsbacon til middag - og ingen insulin. Og blodsukkeret har vært dønn stabilt hele kvelden, og jeg har også følt meg mer opplagt, samt sovnet litt raskere.

Noen der ute med diabetes type 1 som vil dele erfaringene sine?

Bemerk at jeg har diabetes type 1 - så jeg produserer absolutt ingen insulin selv - så tips beregnet for diabetes type 2 er kanskje ikke helt perfekt for meg.

(Kan vel egentlig nevne at det at diabetes type 1 og type 2 begge kalles diabetes, er som om fullstendig blindhet ble kalt "blind type 1", mens alle med litt dårlig syn var "blind type 2". :P )



#3

Veggpryd sa for siden:

Jeg vet det er mange med diabetes 1 som har gode erfaringer med LCHF kost, fått bedre helse og insulinbruken har blitt redusert. Kostdoktorn har samlet noen anektodiske bevis for dia1 type i bloggen hans: www.kostdoktorn.se/vetenskap/anekdoter#typ1

Det kan jo være at du er heldig og har en lege som er litt oppdatert når det gjelder kosthold. :)

Vet ikke så mye om Dia 1, men man må vel være ekstra nøye med målinger av blodsukkeret skulle jeg tro? Jeg tenker på ketoacidose hvis man ikke får nok insulin osv.


#4

Bulldog sa for siden:

Ta kontakt med en lege som har erfaring med tilsvarende tilfeller, og gjør dette under tilsyn. Trolig kan du redusere insulinbruken betydelig, eller kanskje til og med kutte ut helt, hvis du endrer kostholdet.

Hvis du har stålkontroll på insulinbruken, og ikke tar noen former for "langtidsvirkende" insulin, så kan du eksperimentere litt selv, men vær forsiktig...

En artikkel om emnet: www.matoghelse.no/helse/2007/01/09/kan-ungdomsdiabetes-helbredes.aspx



#6

flaskeee sa for siden:

Jeg har googlet en del, uten å finne de linkene der. Takker!

Jeg har "stålkontroll" - men jeg tar også mye langtidsvirkende insulin. Tidligere har jeg fått høre at det er en grei tommelfingerregel å ta like mange "streker" (IE, internasjonale enheter) insulin som man veier kg. Jeg ligger vel ca sånn:

frokost: 40 IE humalog mix25 - 25% hurtigvirkende (med denne kan jeg spise lunsj uten å ta insulin, for blodsukkeret begynner å bli lavt akkurat når det er tid for lunsj)
middag: 20 IE - 100% hurtigvirkende
kveld: 30 IE - 100% langtidsvirkende (om blodsukkeret skulle være høyt om kvelden tar jeg frokost-insulinen istedenfor)

De siste dagene har jeg altså kuttet ut middagsinsulinen, samt redusert kveldsinsulinen litt. Så jeg må nok ta en prat med legen før jeg gjør drastiske omveltninger.

Men jeg er ekstra interessert i å høre fra noen som har diabetes type 1 og som spiser lavkarbo. Hvor lite insulin er det mulig å ta, liksom?


#7

Yonah sa for siden:

Jeg vet at Plastbox har dia 1, kanskje sende PM?

Uansett skulle man jop tro at det er mye lettere å holde kontroll på diabetes 1 også med lavkarbokost siden du trenger mindre insulin. Og forhåpentligvis slipper blodsukkerfall også. Jeg har ikek diabetes, men er nok bare insulinresistent. Jeg hadde problemer med at jeg først fikk høyt blodsukker også ramla det fort end til rundt 3 og jeg ble kjempedårlig og fikk et søtsug så stort at jeg ble helt på grpten om jeg ikke fant noe godteri. Dette slipper jeg nå.
Du må jo såklart tilføre insulin, men ikke mere insuliin enn kroppen trenger og jo mere karber du spiser, jo mere insu,lin trenger du.

Jeg ville nok prøvd å få kontakt med en lege som virkelig kan dette, hva med å sende mail til Torkil Andersen( han som fant opp ketolysekuren), Sofie Hexenberg el.l.?
Her er en link til deg:
kostreform.no/diabetes/


#8

Ritatove sa for siden:

Jeg har hatt diabets 1 i ca 20 år, og har forsøkt alt som finnes av kurer. Har aldri latt meg stoppe av hva som skrives eller hva legen sier. Dette høres kanskje litt feil ut - jeg bryr meg jo selvsagt om hva legen sier, poenget er at jeg har turt å eksperimentere litt. Det medfører jo at man må måle fryktelig ofte, men det er det jammen verdt. :)

Det skal sies at jeg ikke alltid har vært en "lydig" diabetiker. De første ungdomsårene gav jeg stort sett blaffen. Spiste det jeg ville og pøste på med insulin. Ikke smart...:eek: Driver altså ikke med det lenger, og har nå i mange år vært svært velregulert med et langtidsblodsukker på ca 5-6.

Men for å komme til saken... Min er faring er at med et lavere karboinntak så har blodsukkeret regulert seg mye bedre og jeg har kuttet drastisk på insulinmengden. Med "vanlig" kosthold tok jeg 10-15 IE NovoRapid 4 ganger om dagen (før hvert måltid) + 30-35 IE Insulatard på natten. På lavkarbomat har jeg kuttet insulinmengden til 2-6 IE før hvert måltid og 26 IE på natten. Ulempen er litt ømmere fingertupper, for jeg er fortsatt helt avhengig av å måle ofte - til noen måltider trenger jeg faktisk ikke sette insulin.

Jeg baker mitt eget lavkarbo-brød, for brød er jeg litt avhengig av...:p Spiser ellers mye grønnsaker, egg, kjøtt, fisk - altså vanlig lavkarbomat.

Fastlegen min var i utgangspunktet litt skeptisk, men er nå helt overbevist og synes jeg klarer meg veldig bra. :)
Så gi legen din en sjanse... Foreslå evt oftere kontroll, tettere oppfølging, oftere målinger, prøveperiode, el.l. Når du er så velregulert som du seier du er, så tror jeg dette går kjempefint!

LYKKE TIL!! :D:cool:


#9

flaskeee sa for siden:

Ja, nå begynner det å bli lenge siden forrige brødskive her. En sjelden gang iblant må jeg gi etter for grandiosa-gruppepress, men jeg har uansett kuttet drastisk både på insulindosene og karbohydratinntaket.

Til frokost er det alltid 3 egg, enten kokt, eller speilegg (og da slenger jeg gjerne på noen baconskiver), og så sant blodsukkeret er bra tar jeg kun langtidsinsulin. Om det burde vært lavere tar jeg blandingsinsulinen. Til lunsj ("skolemat") blir det gjerne et eple. Og til middag går det mest i diverse frossenvarer slengt i en ildfast form 30 minutter i ovnen på 200 grader. Et stykke seifilet, litt sopp/spinat, og sist, men ikke minst: en del blomkål-og-brokkoli-grateng. Den har blitt en nøkkelingrediens mtp middag. Har vel en 3-4 % karbohydrater, men jeg syns det er verdt det. Om blodsukkeret er bra her hender det jeg dropper insulinen, og lar det gå på den gjenværende langtidsinsulinen fra frokost. Jeg har i størrelsesorden halvert den daglige insulinmengden, minst.

Blodsukkermåleapparatet sier at gjennomsnittsblodsukkeret for de siste 14 dagene er 7,0. Og det basert på 144 målinger. Så jeg måler rundt 10 ganger om dagen for tiden, men det vil jo bli færre målinger etterhvert som jeg skikkelig kommer inn i det.

Husker fra en gang jeg var liten, og foreldrene mine fortsatt administrerte diabetesen min (antar at det må ha vært like praktisk som om en i baksetet skal styre bilen), og jeg hadde vært i bursdagsbesøk hos en på barneskolen. Morgenen etter besøket var blodsukkeret 18, og det blinket "KCE" på skjermen til blodsukkeret. KCE skulle visst bety ketoner. Men nå, nå har jeg vel rikelig med ketoner i blodet selv om blodsukkeret er bra?

Så det jeg nå lurer på: "er alt bra når blodsukkeret er bra?". Eller kan jeg ha farlig mye ketoner, for lav pH, ett-eller-annet, og plutselig gå på en smell selv om "blodsukkeret er bra"?


#10

FrøkenBianca sa for siden:

Hei :) Jeg har lyst å friske opp igjen denne tråden.. Jeg begynte på lavkarbo for ca 4 uker siden.. siste halvannen uken har vært strengt ketogen.. Blodsukkeret ligger svært stabilt og jeg har kuttet en god del ned på insulin.. Men, det jeg nå sliter med er å finne minn "retning".. Jeg har sett en del på ketolyse, da jeg har en del magefett jeg vil bli kvitt, men samtidig så er jeg ikke overvektig annet enn på magen så .. litt usikker da på hvilken retning jeg skal følge.. Har regnet litt frem og tilbake, og kommer frem til at jeg skal ha 55 g proteiner, 15 g karbo og ca 200 g fett daglig.. Og det er nå jeg sliter litt da.. For, hva skal man spise? Jeg har fått beskjed av legen om at kolestrolet mitt er for høyt og har fått medisiner.. Det var også utslag på mye protein i urinen og dermed fikk jeg piller for det også.. Hurra! men, samtidig sa han ikke noe på at jeg spiste LCHF, og det måtte jeg bare fortsette med:) Men.. Nå er jeg litt nysgjerrig på dere andre diabetikere her inne.. Har dere noen "solskinns-historier" å komme med? Og eventuelt en oversikt over hva dere spiser i løpet av en dag?
Håper noen vil dele litt erfaringer med meg :D


#11

Mastu sa for siden:

Her må jeg ærlig talt innrømme at jeg er nysgjerrig selv..
Ser jo flere steder at type 1-ere "advares" mot LCHF, men er det noen som har gjort dette med suksess, som vil dele sin historie?

Også jeg har klart å nærmest halvere insulinmengden, og har fått et langt mer stabilt blodsukker, men er det f.eks mulig at et lavkarbokosthold hos en type 1 bruker lengre tid før en får noen effekt?
Jeg hører flere som prater om stagnasjon osv, men etter nærmere 3 uker merker jeg ingenting på hverken vekt eller målebånd. Kan dette være på grunn av diabetesen, eller er reglene like for alle - jeg må bare prøve meg fram med ulike partystoppere etc?


#12

Bestemamma sa for siden:

Om en som har diabetes blir tjukk er det som regel alltid pga. insulinen:rolleyes:

Det sier Gary Taubes. Har ikke legne deres opplyst dere om det?


#13

Antoinette6 sa for siden:

Jeg har hatt diabetes 1 (LADA) i godt og vel 11 år. Har gått på ketolysekosthold siden 7 mars og ar altså gått ned over 5 kilo. Jeg tok FØR ketolyse 34 IE Levemir om kvelden og opptil 18 - 22 IE Novorapid før måltidene- NÅ har jeg måttet redusere til 20 IE Levemir om kvelden og 2 - 12 IE Novorapid før måltidene (avh. selvfølgelig av hva blodsukkerverdiene er og hva man skal spise)

Jeg skrev til Torkil vedr. HbA1c, og han mente det ville være fornuftig å legge seg på ca 7 - 7,5. :)

Go, go, go ! Og jeg stortrives på dette kostholdet.

Forøvrig finnes en tråd under 'Åpne journaler' som heter Diabetes 1.


#14

FrøkenBianca sa for siden:

Jeg har også hatt samme resultatene.. 5 kg ned og redusert Levemir fra 25+25 til 15+12, og rapid fra ulike STORE doser til 2-5 IE om dagen..
Har slitt med en del UVI siste mnd, noe som desverre har gjort at eg har måtte 3doble dosene mine,så skal til lege i morra å høre hva de har tenkt å gjøre med saken, for jeg har ikke tenkt å legge om til noe høykarbo igjen! hbA1c gikk fra 10,5 til 7,4 på et par mnd så ..d sier vel sitt..
regner md det har gått opp litt nå pga infeksjon og en del høye målinger, men prøver å holde humøret oppe å satse på at det snart blir slutt på plagene:))
morro å høre om andre med gode resultater også!!=)



#16

Kitt sa for siden:

UrinVeisInfeksjon, vennen!

På godt norsk: Blærekatarr!:eek:


#17

FrøkenBianca sa for siden:

hehe, nettopp.. har blitt litt for mye på "lege-slængen" :p kroppen jobber skikkelig imot meg og lavkarbo om dagen.. selv om bare spiser egg og smør går blodsukkeret i skyene :/ og jeg må sette masse insulin.. litt bekymra for at d skal legge seg godt på kroppen :/
noen med innspill på akk det? burde eg gå over til LCLF noen dager?


#18

Nerthus sa for siden:

Jeg har for lite peiling på diabetes til å gi deg noe ekspertråd - men at blodsukkeret trigges av egg og smør? Kan det være proteinene som gir blodsukkerstigning? Bare tenker litt høyt etter og ha lest litt rundt igjen... spiser du noe som helst annet i tilegg? Meieriprodukter? Kanskje du bør prøve deg litt fram med forskjellige matvarer for å se hva som trigger blodsukkeret mest? Er det noe som helst du kan spise som gir en lavere blodsukkerøkning? Jeg er som sagt ikke ekspert - jeg bare tenker litt høyt - kanskje noe av babblingen min kan hjelpe ;)

"Ekspertrådet" mitt vil være og snakke med en lege eller lavkarbo-vennlig ernæringsfysiolog om dette :)


#19

Nerthus sa for siden:

Jeg bare fant en annen tråd på Sonjas stoffskifteforum om en med samme problem - at blodsukkeret bare gikk opp selv om personen ikke spiste karbo - kanskje du kan få noen tips?

www.sonjas-stoffskifteforum.info/showthread.php?t=11677

Håper du får kontroll snart - så du kan slutte og bekymre deg :)


#20

FrøkenBianca sa for siden:

Takk for tips:)
Jeg har hatt positiv effekt av lavkarbo i massevis! og har ikke hatt økning før jeg fikk påvist UVI.. og nå vil den liksom ikke slippe taket.. så lenge jeg går på penicillin er blodsukkeret perfekt, men 2 dager etter endt kur er d påan igjen.. så det er liksom ikke maten heller.. men tanken på å legge om litt var for at kanskje lavfett ikke ville trigge en betennelse/infeksjon så mye.. det er der jeg er litt usikker..
er henvist til urolog nå og prøve er sendt til dyrkning, så håper de finner ut noe snart.. LITT lei kan man si :p


#21

Nerthus sa for siden:

Ah, tråden nevnte at betennelse kan gi økt blodsukker faktisk... så der har du kanske forklaringen? Hva med en lengre penicillin-kur, eller en annen type? Jeg reagerer kun på EN type penicillin mot UVI... :) Tror ikke fett vil trigge betennelse, det er karbo som gjør den jobben :)
Har du hatt flere runder med penicillin mot UVI'n ?


#22

FrøkenBianca sa for siden:

nå har eg vel gjennomført 3 doble kurer.. hadde noe lignenede for en del år tilbake også .. men da var jeg på høykarbo og ga egentli ganske så mye f i alt.. nå har jeg jo endelig fått motivasjon til å gjøre noe med sykdommen min, og hatt gode resultater på kort tid.. og da er det skikkelig kjedelig at noe sånn skal ødelegge.. Jeg har hatt 2 ulike typer penicillin.. den ene holder det ihvertfall i sjakk så lenge jeg går på det, men det spørs om jeg skulle hatt en annen type ja.. De skulle sende dagens til dyrkning,så da får jeg vel svar i løpet av noen dager.. Greia er jo at jeg også får stumme infeksjoner, så merker ikke noe til det annet enn at jeg blir superslapp og nå også ser det på blodsukkeret!:/
Har PERFEKT(!) blodsukker på lavkarbo så lenge det ikke er noe infeksjon i kroppen! men.. kan jo ikke gå på penicillin resten av livet heller..
har hatt 2 år med MYE sykdom også, bl.a kyssesyke som ikke ble oppdaga, så tror det henger litt igjen der også.. UVI'n har jeg nok gått med i nærmere halvt år før jeg fikk behandling nå også.. fordi jeg hadde jo ikke symptomer.. rimelig glad for at jeg har fått tilbake legen "min" som har litt peiling!!!!


#23

Nerthus sa for siden:

"Bedre uten brød" nevner kortvarig bruk av kortison mot slike infeksjoner som ikke slipper taket. Jeg fikk faktisk også en slik ukeskur av legen da mine hovne slimhinner ga bihuletrykk og mye smerter og hodepine generelt. Det hjalp en del på hodepinen, selv om slimhinnene mine i hodet hovner opp til stadighet...
Hør med legen!

Verdt og forsøke, så kort tids bruk av kortisoner er ikke farlig, og kanskje det fungerer? ;)

Svært interessant det du sier med "stumme infeksjoner" - jeg har nok noe av det samme. Jeg har chrons i tillegg, og får anfall av superslapp og -trøtt. Vanligvis går det over etter noen dager/uke, men nå har jeg vært sykmeldt siden februar. Jeg fikk midt oppi det hele lungebetennelse OG halsbetennelse og økte leververdier... så kanskje jeg skulle forsøke mitt eget råd også? Verdt for meg og ta opp med legen min på mandag :)


#24

FrøkenBianca sa for siden:

jeg merker at jeg er villig til å prøve det meste nå for å få det her til å funke!!
litt lei meg for at vekta har stagnert, men det er vel egentli det jeg skal bekymre meg minst for oppi det hele! har så å si gått syk/sykemeldt siden september i fjor.. ikke noe morro, og det tærer jo på! føler meg mere som 96 enn 26!
vi får håpe det finnes en løsning for oss!!!!:D


#25

Nerthus sa for siden:

Hold oss oppdatert om hva som skjer da og riktig god bedring! :)


#26

FrøkenBianca sa for siden:

Takk det samme :))


#27

Bestemamma sa for siden:

Kan det være at du spiser for mye protein?
For mye proteiner kan være hardt for både nyrer og lever, har jeg hørt....


#28

Antoinette6 sa for siden:

Frøken Bianca. :klem:

Den der urinveisinfeksjonen høres IKKE noe festlig ut, - ei heller høyt blodsukker. men infeksjoner KAN jo gi det, vet du.

Da jeg hadde gått på ketolysekosthold i 3 - 4 måneder for godt og vel to år siden, begynte jeg plutselig å trenge mer hurtigvirkende, enda jeg ikke hadde endret kosthold. Da jeg spurte diabeteslegen min om hvorfor, sa hun at hun TRODDE det kom av for høye fettverdier i blodet. . . og anbefalte mindre fett. . .

Jeg gjorde som hun sa og havnet på karbokjøret igjen. Det skal jeg IKKE denne gangen. Dessuten tror jeg ikke helt det var det, Kanskje bare hormonelt. . . Gudene vet. Disse kroppene våre er ikke helt enkle, alltid . . .


#29

Nerthus sa for siden:

Det hadde jeg også hørt, men etter å ha søkt og lest litt fant jeg ut at det siste forsøket gjort med 3 gram protein pr kilo kroppsvekt så klarte de ikke finne bivirkninger. Husker dessverre ikke hvor jeg leste det i farten... :) Men får man UVI av at nyrene er høyt belastet da? Trodde det skyldtes infeksjoner/bakterier jeg... :)


#30

FrøkenBianca sa for siden:

Tanken på litt feil i kosten med for mye proteiner har slått meg også, men samtidig så får jeg det ikke helt til å stemme det heller.. Jeg er ikke akkurat overvektig, så gjør jo det her for helsen sin skyld (og minuskiloene er bonus)! Jeg spiser som regel egg og smør til frokost, så en middag med salat og kjøtt.. og noe osteruller inni der/skinkeruller..
var veldig flink på veiing og måling i starten, så kanskje jeg skal gå tilbake til det igjen.. Har gått over til å litt mere høre på hva kroppen trenger, så lenge jeg ikke hiver innpå mye karbo.. og som jeg skriver så gikk det jo kjempefint så lenge den infeksjonen ikke er/var tilstede...
Nyrene mine har fått kjørt seg hardt også, og en UVI gjør at nyrene skiller ut mere protein.. I tillegg til en akutt nyresvikt for noen år siden så prøver jeg nå å være litt forsiktig med de, og jeg står på forebyggende medisiner.. Har likevel sett at proteinene forsvinner sammen med infeksjonen.. så .. ja, blir litt rådvill!! Kan det være at kroppen er gått i sparebluss?! at den omgjør og forbrenner slik det passer den!? har skjønt det sånn at fett ikke kan omgjøres til glukose, men jeg begynner jo litt å lure noen ganger med den kroppen min!:P


#31

Bestemamma sa for siden:

Men protein kan jo omgjøres til glukose........

Øke fettinntaket på bekostning av proteininntaket?


#32

Nerthus sa for siden:

Det stemmer! Jeg ville tatt en runde på [url]www.diett.no[/url] og se hvordan du faktisk ligger an proteinmessig - så VET du det ihvertfall :)


#33

FrøkenBianca sa for siden:

Jeg har forsåvidt gjort det.. tror kanskje jeg ligger lavt i mengde fett.. men får ikke i meg for mye protein.. d er snakk om få gram fra eller til min egen vekt..
som jeg sier.. når jeg ikke hadde infeksjonen, eller hva det nå enn er, så funka jo kostholdet mitt perfekt:))


#34

Bestemamma sa for siden:

Hvordan er det med Omega6...får du kanskje for mye av det. Har fått med meg at det kan trigge infeksjoner i kroppen.....Pøver bare å hjelpe med forslag:o


#35

FrøkenBianca sa for siden:

:) ja, kjempeglad for forslag!!
tar omega3-tilskudd.. og de andre vanlige ketogen-tilskudda..
får sette meg ned å se litt over hva jeg spiser og regne enda mere.. tror jeg må få laget meg noen faste dags-menyer.. :))


#36

BenteR sa for siden:

Min diabetes 1 ble oppdaget oktober i fjor. Å justere insulindoser har vært et herk fordi bukspyttkjertelen min av og til kobler inn......
Jeg leste til øyet ble stort og vått før jeg valgte å gå over til lavkarbo. Jeg gikk gradvis til verks og kutta ned på insulinen før jeg begynte for alvor for å slippe flere følinger. Jeg tok kontakt med legen min, men på legekontoret visste de omtrent ikke noe om lavkarbo og diabetes, så de har pratet med en endokrinolog ved sykehuset. Svaret jeg har fått derfra er at så lenge jeg passer nøye på med å ta blodprøver og husker at jeg har diabetes selv om jeg er sprøytefri en periode, så er dette helt greitt. Har fått tatt masse blodprøver for å sjekke at jeg har alt jeg trenger av vitaminer og mineraler, spesielt siden jeg også har hypotyreose.
Jeg klarte meg tre uker helt uten insulin ved å fordele mine ca 50-60 karber utover dagen på fire-fem måltid + lange og kjappe turer for å justere blodsukkeret litt via fysisk aktivitet.
Hele tiden har jeg målt blodsukkeret mitt mange ganger til dagen. Det har ligget mellom 4,3 og 6,8, oftest på fem-tallet.

I går steg blodsukkeret mitt selv om jeg spiste mine vanlige karber, og jeg måtte sette insulin flere ganger i går (hurtigvirkende).
I dag ble jeg nesten lettet da jeg våknet med sår hals, lett feber og typiske influensasymptomer. Enhver infeksjon får nemlig mitt blodsukker til å stige umiddelbart.
Nå setter jeg insulin og drikker varm te og holder meg til mine vanlige karber og venter på at influensaen skal frese fra seg.
Mine måltider er veldig varierte, men frokosten består oftest av omelett med paprika, skinke og purre (3 egg), lunsj er veldig ofte CC-vafler med jordbær eller bringebær fra fryseren (hiver dem i foodprossoren noen sekund når de er halvfrosne og de smaker da fortreffelig uten noe som helst søtning. Jeg spiser 2 plater, som sammen med bærene blir 15 karboer.
Middag består alltid av fisk eller kjøtt i hovedrollen og så lager jeg varm salat med alle mulige grønnsaker (over jorden grønnsaker). Av og til lager jeg også en blackeyebean-salat som faktisk senker blodsukkeret mitt. En middag hos meg ligger mellom 5 og 10 karber.
Så pleier jeg å lage en smoothie eller en hurtigis til kaffien.
kveldsmaten består vanligvis av salatrester fra middagen med masse reker, skinke eller annet kjøtt i, sammen med en god klatt majones.
Jeg var i utgangspunktet normalvektig, men hadde som så mange andre fått plassert noen av kiloene rundt mage og hofter. Disse tre kiloene bare slked av meg, før vekta mi stabiliserte seg på ca 50,5 kilo (er 1,60 høy og spebygd).
Blir jeg snacksesyk så pleier jeg å spise et lavkarboknekkebrød eller noen nøtter. Hender også at jeg lager noen muffins eller ei kake, og da spiser jeg av det til lunsj.


#37

FrøkenBianca sa for siden:

Spennende å lese innlegget ditt :) kjenner meg godt igjen!
Jeg tror jeg skal få fatt i Hexeberg sin bok å lese den også:) har lest mye her inne på forumet, i tillegg til Torkil sin ketolyse-bok, Dahlqvist og Dr. Bernstein.. Syns det er kjempespennende å ha diabetes igjen, etter 16 år har jeg endelig funnet noe som ser ut til å fungere.. Nå må bare resten av kroppen følge med!!
Kommer ikke i ketose igjen nå heller merker jeg, så i morra blir det frem med vekta og begynne å veie igjen:) Jeg er heldigvis glad i egg, så tror d blir en del av det fremover :p
Gleder meg til legen kan gi meg et svar på om det er nok en UVI da.. noe jeg tror.. og så gleder jeg meg til infeksjonen er borte og blodsukkeret kan komme seg ned på 5-tallet og holde seg der!=D


#38

kmhob sa for siden:

Hei!
Er 35 år har hatt type 1 diabetes siden jeg var 16 år. I alle disse årene har jeg hatt en velregulert diabetes, med gjennomsnittlige langstidsmålinger på 6,8. Lever et aktivt liv, med mye idrett, trener 5 ganger i uken (styrketrening og kondisjon). I likhet med deg har jeg heller ikke profittert vektmessig på treningen, snarere har jeg gått jevnt oppover. For 10 år siden veide 85 kg. I dag veier jeg 100 kg. Selv om fettprosenten ikke er spesielt høy, er det en del overflødig som jeg forsøker å bli kvitt. Kostholdet har nok hatt mye pasta, poteter, ol. noe man selvfølgelig kan få tidvise høyt blodsukker av. I perioder har jeg hatt litt problemer med svingene bldosukker. Da føler jeg meg ukonsentrert, slapp, humørsyk. Jeg kan si at det er spesielt de siste tingene som har motivert meg til å forsøke å kutte karbohydratene fra kostholdet. Har forsøkt nå i 3 dager og har tilsammen brukt 10 enheter hurtigvirkende insulin, mot gjennomsnittlig 24 pr døgn tidligere. Jeg bruker langtidsinsulin hver kveld som før og det fungerer bra.

En forløpig erfaring er at kroppen kan respondere lettere på karbohydratholdig mat når du har mindre insulin i kroppen. 1/1 glass smoothie ga en økning fra 3,5 til 12 på mindre enn en time. Regner med at slike ting blir lettere å kontrollere etter hvert. Akkurat nå føler jeg meg grei, men har noen snodige symptomer i kroppen, lett skjelving på hender, dårligere hukommelse, trøttere, dårligere motivasjon. Jeg antar dette har sammenheng med omstillingene i kosten.

Jeg kommer nok ikke til å ha et helt og holdent fravær av karbohydrater i kosten, men vil f. eks brødprodukter med mer egnet og grovere konsistens.

Planen er å stabilisere vekten på rundt 90 kg. Ettersom jeg trener mye er jo et slikt kosthold der du får en større mengde proteiner bra for min hverdag. Det eneste jeg er kritisk til er å kutte ned på frukt, ettersom det er dette som normalt har vært kvelds og helgekosen. Er også veldig glad i rotgrønnsaker, kommer nok til å spise dette fortsatt, men skal selvfølgelig kutte ned på hyppigheten.

de siste 3 dagene har gitt et relativt stabilt blodsukker, skjøt noe lavt om morgenen (3,7), de tidligere svingningene på dagtid har uteblitt.


#39

teakrist sa for siden:

Hei!

Jeg er 21 år og har hatt diabetes type 1 siden begynnelsen av april i år. Fikk som alle andre råd om et kosthold med mye grovt korn osv osv. Men jeg undersøkte masse om andre måter å leve med diabetes på. 15 juni, etter å ha vært på Dr. Hexebergs klinikk, la jeg om kosten til lavkarbo, og har vært HELT UTEN insulin siden. Fantastisk!
Jeg har selvsagt fortsatt relativt god insulinproduksjon, så det blir sikkert litt flere utfordringer når den forsvinner. Men jeg har det bare SÅ BRA! Alle som har nyoppdaget diabetes bør virkelig få tips om lavkarbo.
Blodsukkeret mitt er utrolig stabilt. Fordi jeg ikke tar noe ekstra insulin, har jeg ikke hatt noen følinger, og bare 2 (!) målinger på over 8 mmol.
Jeg er alltid god og mett, er ikke redd for å gjøre ting i frykt av følinger osv, og glemmer noen ganger at jeg faktisk er "syk". Heia kostreform!


#40

TigerTove sa for siden:

Må bare signere Teakrist :)

Har nå hatt dia 1 i litt over 1 år og egenproduksjonen har takket for seg, jeg la om kostholdet da jeg begynte å få symptomer og har ALDRI angret. Per i dag går jeg på Insulatard 6 morgen og 12 kveld med Hb1c på 5,7 :eek: :D diabetessykepleieren min skjønner inne bæret for å si det sånn ;)

Så alle diabetikerer, gi lavkarbo en sjanse og kjenn selv!

Det er selvfølgelig ekstra motiverende med kostholdsendring for oss, vi måler jo blodsukker noen ganger per dag og ser resultater på den måten øyeblikkelig. I folrhold til å måle cm og kg som fort tar en uke eller to før det synes.


#41

Antoinette6 sa for siden:

. . . og Torkil skrev til meg for to og et halvt år siden, da vekta stagnerte:

Kutt litt i proteiner og spis mer fett.

Det har jeg gjort nå og det hele går glimrende, føler jeg, Skal måle kolesterol i september og er spent på dét resultatet !

Stå på !


#42

KarolineDia1 sa for siden:

Hei alle :) Kjekt å lese om andre diabetikarar sine erfaringar med lavkarbo. Har kutta kraftig ned på karbohydratane(brød, potet, ris, melk o.l)dei siste dagene, og berre tatt 45+55 IE Levemir i døgnet. Blodsukkeret har vore under 10 heile tida (noko det sjeldan er når eg et "høgkarbo"). I "prøvingsfasen" med lavkarbokosthold, har eg to spørsmål : 1. Korleis går det med dykk som "kombinerar" diabetes type 1 med lavkarbo? 2. Nokon som veit om det å kutte ut Novorapid(hurtigvirkande) kan vera skadeleg?


#43

BenteR sa for siden:

Jeg lever fremdeles lavkarbo. Spiser max 5 gram karbhydrater pr måltid og max 25 karbohydrater i døgnet.
Min dustete kropp fant ut at den ikke godtar insulin, det vil si; den klarer ikke og bestemme seg for når insulinene skal slippes ut i blodet. Dette førte til flere stygge følinger der blodsukkeret stupte til LOW (på min måler betyr det at blodsukkeret er under 1,1) umiddelbart etter at sprøyten ble satt (ikke noe bomskudd/treff i blodårer eller noe slikt).
Jeg bruker derfor ikke hurtigvirkende insulin i det hele tatt lenger, og når jeg setter Lantus kan jeg ikke ta mer enn tre enheter i hvert stikk for og unngå farlige følinger når kroppen min velger og slippe alt inn i systemet på en gang.
Jeg tar 8 enheter Lantus i døgnet og som sagt ingen hurtigvirkende insulin, selv om jeg har type 1.
Mitt HBA1c har de to siste gangene ligget på 5,3.
Fastende blodsukker ligger mellom fire og fem.
Jeg anbefaler deg slik jeg gjør med alle diabetikere, både type 1 og type 2, og sjekke ut [url]www.diabetes.com[/url]. Det er et amerikansk forum med medlemmer fra stort sett hele verden. De har et godt faktabibliotek, mange gode oppskrifter og de aller aller fleste bruker lavkarbo og mosjon til og regulere blodsukkeret slik at de trenger minimalt med medisin.
Her i Norge er kostreform det beste alternativet etter mitt syn.

Kroppen vår trenger absolutt ikke hurtigvirkende insulin, så lenge man klarer og balansere blodsukkeret med mat og mosjon, men de aller fleste diabetikere type 1 pleier og bruke litt, spesielt om de skal skeie ut (noe jeg ikke kan gjøre).

Alt i alt vil jeg si at lavkarbo er bra for absolutt alle, og spesielt for oss med kropper som ikke fungerer optimalt lenger.
Lykke til!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.