< Tilbake til oversikten

Helsedirektoratet forslag til nye kostråd

#1

herregud sa for siden:

Nasjonalt råd for ernæring har nå lagt fram forslag til nye kostråd. Forslaget skal tydeligvis være forankret i omfattende vitenskapelig dokumentasjon om sammenhengen mellom mat og helse.

Her er de nye rådene:

  • Det anbefales et kosthold som hovedsaklig er plantebasert og som inneholder mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer.
  • Det anbefales at man opprettholder balanse mellom energiinntak og energiforbruk.
  • Det anbefales minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag (1 porsjon = cirka 100 gram).
  • Det anbefales minst 4 porsjoner fullkornsprodukter hver dag (tilsvarende minst 75 gram fullkorn, for eksempel tre skiver helgrovt brød).
  • Det anbefales fisk tilsvarende 2-3 middagsporsjoner i uken (300-450 gram hver uke).
  • Velg magre meieriprodukter.
  • Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter og begrens inntaket av rødt kjøtt og bearbeidet kjøtt.
  • Velg matoljer, flytende margarin eller myk margarin.
  • Vann anbefales som drikke.
  • Begrens inntaket av tilsatt sukker.
  • Begrens inntaket av salt.
  • Kosttilskudd er unødvendig for de fleste.
  • Det anbefales at alle daglig er i fysisk aktivitet i minst 30 minutter.
    Nasjonalt råd for ernæring ønsker faglige innspill og kommentarer til rapporten "Kostråd for å fremme folkehelse og forebygge kroniske sykdommer i Norge".
    Kommentarer må gis skriftlig innen 17. juni 2010 til Ernæringsrådet på epost: [EMAIL="[email protected]"="[email protected]"][email protected][/EMAIL]

www.helsedirektoratet.no/ernaering/nye_kostr_d___utkast_til_rapport_lagt_frem_713494

Har egentlig lyst til å oppfordre alle til å kommentere de "nye" rådene, men har en følelse av at det ikke hjelper. Her er det vel helt andre faktorer som spiller inn...


#2

christine76 sa for siden:

Jeg synes ikke det ser så dumt ut jeg altså. Med unntak av det med margarinen. Det er klart at i forhold til LCHF så blir det jo feil, men jeg har ikke tro på at flertallet av befolkningen trenger å leve sånn. Og tre brødskiver med helgrovt brød for dagen er jammen ikke så veldig mye (igjen for folk flest)

Ligner vel litt på Lindberg de rådene der.


#3

herregud sa for siden:

Nei, alle behøver ikke leve på lavkarbo, men det var dette kostholdet som gjorde meg overvektig og syk i en alder av 50 år.

De anbefaler et kosthold som hovedsakelig er plantebasert, og de gir f.eks ikke noe info om sammenheng mellom mye frukt/korn og faren for å utvikle diabetes.
Bl.a skal men begrensede mengde rødt kjøtt til mindre enn 500 gram per uke. (Hvorfor? (er kjøtt skadelig for oss???) og det skal kun være magre kjøttprodukter.
De anbefaler også kun magre meieriprodukter (nøkkelhullsmerkede) og advarer mot helmelk, fløte, fet ost og smør. (Hvorfor?)

De anbefaler flytende og myk margarin fremfor smør og animalsk fett. De sier dessuten at smør inneholder transfettsyrer (er dette riktig???)

De fokuserer på energiinntak kontra energiforbruk uten engang å nevne hormonpåvirkning, insulin osv...

Mao. Kun en videreføring av kostrådene som mange av oss blir syke av...

De skriver også at rådene er utarbeidet for å forebygge kroniske sykdommer hos friske voksne.. Hvis man må være tynn og frisk for å følge disse rådene, så burde dette opplyses om med STOOORE BOKSTAVER, da det ofte er de som allerede begynner å bli fete eller syke som prøver å følge slike råd.


#4

Iset sa for siden:

Smør inneholder transfett ja, men naturlig transfett, som ikke er skadelig overhodet. Er ikke CLA en slik naturlig transfettsyre? De klarer ikke å skille mellom kunstig transfett (bakverk, tidligere margariner osv) og naturlig transfett, det er så dumt at jeg lurer på om de i det hele tatt har gått på skolen.


#5

herregud sa for siden:

Ja, eller om de i det hele tatt er ærlige...


#6

Borghild sa for siden:

Det som forbauser meg er at disse "ekspertene":rolleyes: mener bestemt at det industrien kan få til med maten vår er så mye bedre enn det naturen lager.

Vi ble født inn i en verden hvor vi spiste kjøtt, fisk, nøtter, planter og røtter. Alle de bearbeidede matvarene og lettproduktene med alle sine tilsetningsstoffer, kan ikke utkonkurere det naturlige. Vel det var min mening. :D


#7

lifejack sa for siden:

Signerer!!!


#8

raskall sa for siden:

Radio Norge ringte meg faktisk og ville intervjue meg om disse nye rådene. Jeg takket ja og svarte saklig og kritisk på spørsmålene. Jeg nevnte en del av de tingene som har blitt kommentert her i tråden. Dessverre virket det som om de ville ha et positivt fokus på kostholdsrådene og mine innvendinger ble klippet vekk.

Jeg har lagt ut lydklipp av intervjuet i bloggen min her: krympe.surrehuer.net/?p=1075


#9

viaaa sa for siden:

bare meg eller høres hun kostholds veilederen i lydklippet fryktelig blond ut?

uansett det er et steg i riktig retning men de har milevis å gå enda


#10

Carisma sa for siden:

Oj, det hørte jeg tilfeldig og syns intervjuet var bra jeg! :ja: (Ditt altså, ikke kodtholdsdama... :rolleyes:)

Men de har jo BÅDE kuttet ut poteten (:_ohmy:) og anbefalt nøtter i de nye rådene så det går rett vei! Babysteps ja, men i rett retning. Tenk tilbake på hvor mye pes Fedon fikk for noen få år siden, så ser man hvor revolusjonerende dette faktisk er!


#11

plastbox sa for siden:

At de anbefaler nøtter og grønt er jo positivt, særlig når de har fjernet potet (som er ren og púr stivelse) fra lista.

Alikevel må jeg klø meg litt i hodet hver gang noen anbefaler et "plantebasert kosthold". Hva er det de ikke forstår? At evolusjon tar millioner av år og at vi dermed genetisk sett er den samme arten som vi var for flere millioner år siden? Eller at jordbruket startet for ca. 10.000 år siden?

Før denne "revolusjonen" kunne vi enten bruke hele dagen på å lete etter bær og frukt og ikke ha nok mat selv når sesongen var riktig, eller jakte og drepe én okse (eller noe lignende) og ha en overflod av mat til hele gruppa i dagevis. Hvordan kan det være mulig å tro at vi er laget for å spise frø og ting som bare vokser om sommeren, når den logikken bryter fullstendig sammen om man bruker 30 sekunder på å tenke seg om..? riste oppgitt på hodet


#12

Pål sa for siden:

Oppdaget at et innspill jeg skrev til Nasjonalt råd for ernæring ligger ute på nettet her: www.helsedirektoratet.no/vp/multimedia/archive/00310/J_bekk__P_l_310139a.pdf

Er ikke kjempebra skrevet og ble slengt sammen litt i hui og hast, men det er kanskje interessant for noen her. Fikk god tilbakemelding fra ernæringsansvarlig i Mat og landbruksdepartementet på innspillet, men tviler på at det gjør noe til eller fra på kostrådene.


#13

Kanutten sa for siden:

Er det noen som kan komme med noe ekstra må det vel være deg??


#14

Cherry sa for siden:

Altså, jeg skjønner jo hvorfor disse rådene er som de er da. Og det er jo fordi de ønsker at folk skal ha ett sunnere kosthold, som det går an å leve med over tid, og tro det eller ei...de fleste folk liker å kunne ta seg en frukt og en potet en gang iblant.

Jeg ser egentlig ingenting galt i grønnsaker, frukt, bær, fullkorn, fisk og rødt kjøtt, og alle disse tingene i begrensa mengder, ettersom når man spiser såpass med karbo, så MÅ man begrense mengdene man spiser. Dette gjelder også energirike varer. Ellers blir man syke og feite. Faktisk.

De kunne kanskje spart seg for begrensa mengder SUKKER da, ettersom sukker overhode ikke har noen ernæringsverdi whatsoever, men så igjen. Folk flest spiser litt sukker, og rådene skal være sånn at man skal kunne ta seg en cola eller sjokolade en gang iblant. Det kan man liksom ikke på streng ketolyse.

At man anbefaler å opprettholde balansen mellom energiforbruk og energiinntak skjønner jeg jo veldig godt også, ettersom man med høyere karboinntak må nok passe litt på kaloriinntaket ettersom man ikke får fordelen av fettbasert kosthold.

5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær. Ingenting galt i det nei. Kanskje de kunne skrevet "begrensa mengder frukt, kun 1 porsjon pr dag", men det er detaljer.

Fullkornsprodukter er bedre enn fine produkter, og så lenge man gjerne vil spise litt brød og litt pasta så er jo dette de beste alternativene. Dog kunne man kanskje begrensa porsjonene til f.eks 2 porsjoner på 30-40 gram pr dag.

Personlig anbefaler jeg fisk HVER DAG:D, og når man spiser såpass med karbo som det er lagt opp til her, så viser jo studier at det finnes en korrelasjon mellom rødt kjøtt og sykdommer enn så lenge, uansett hvor mye upålitelig disse studiene kan være. Dessuten er det ikke bra å blande for mye fett og karbohydrater.

MEN, de kunne vel kanskje kutta margarinen ut av kostholdsrådene. Yack!!


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.