< Tilbake til oversikten

Hjerteinfarkt på Ketolyse?!

#1

karikins sa for siden:

Kjæresten min og jeg har gått på Ketolyse siden desember, med gode resultater vektmessig. Kjæresten min har hele tiden hatt høyt koleterol, og har regulert dette innimellom med medisin (ikke på fast basis). Når han begynte på Ketolyse, gikk kolesterolet opp, og legen insisterte på at han skulle begynne på medisiner igjen, fordi kolesterolet hadde kommet opp i 12 (snille) og 8 (slemme).
Dette er noen måneder siden.
I morges våknet han med brystsmerter, og ambulansen ble tilkalt. På sykehuset konstanterte de et lite infarkt. Overlegen var innom mens jeg var der, og kom med følgende formaning:

  1. slutt å røyke
  2. Få ned kolesterolet ved å:
    a) bruke medisin
    b) kutte ut alt animalsk fett
    Fordi: forskningen sier at høyt kolesterol (og røyking) øker risikoen for hjerteinfarkt.
    Problemet er bare at hvordan skal man kunne gå på Ketolyse uten animalsk fett? Vi ser for oss et kosthold med karber igjen!! :(
    Det orker vi så absolutt ikke!!

Hjelp! :eek:
Kan noen kloke hoder gi oss noen råd om hva vi gjør nå?

På forhånd takk :)


#2

Elizabeth sa for siden:

Tror kanskje Torkil bør svare på denne...


#3

Gracella sa for siden:

Han bør i alle fall slutte å røyke.
Om det er kolesterol som er årsaken til hjerteinfarkt kan man nok sagtens diskutere, men røyking vil ikke gi en eneste positiv helseeffekt.
Det er snart 6 år siden jeg sluttet å røyke og det er faktisk bare å bestemme seg for å kutte ut. Infarktet bør være en god motivator, så lykke til :).

Hvis dere vil følge legens råd om å kutte ut animalsk fett, så kan dere kanskje spise fisk og sjømat? Egg er jo "friskmeldt" for å forårsake høyt kolesterol, så det kan han jo spise.

Ellers bør dere lese så mye dere kan om kolesterol - vær kritisk til kildene!

Send gjerne en PM til Torkil og snakk mere med legen deres.
Håper at kjæresten din blir frisk igjen :)


#4

karikins sa for siden:

Takk Gracella :)
Vi har lest MASSE, og jeg mener faktisk masse, om kolesterol. Og vært kritisk. Problemet er å huske alle de gode argumentene som sier at kolesterol ikke er så farlig som noen skal ha det til :(
Når vi snakket med overlegen nå i kveld, og hun begynte med det rubbish'et med "vekk med egg, animalsk fett, etc" ble jeg bare målløs :(
I mitt stille sinn sa jeg bare: "Du din uopplyste tullekjerring!" ;)

Røyk er ikke sunt, d har jeg ikke argumentert rundt. Der har du udiskutabelt rett :D

Jeg bare håper at vi kan få noen trøstens ord, leger har jeg faktisk mistet troen på - hvertfall når de kommer med tullete anti-lavkarbo-vrøvl :mad:


#5

Veggpryd sa for siden:

Egg... :confused: Huff, er det rart vi har vært forvirret så lenge om mat? Egg ble friskmeldt for over 20 år siden. Hva med å snakke med noen andre folk som har mer greie på dette? Tror [url]www.kostreform.no[/url] har en oversikt over leger som kan litt mer om mat enn man lærer i vanlig skolemedisin.

Fraråde egg og animalsk fett ser jeg på som katastrofalt. Spesielt når vi vet at det er korn og sukker som gir avleiringer i årene, og ikke naturlig fett.

Hjerteinfarkt kommer ikke av et kosthold man har gått på i bare tre måneder. Hva hadde skjedd om han ikke hadde gått på ketolyse...?
Fant også noe på "tidskrift for den norske legeforening.". Og her er det noe...


#6

nonta sa for siden:

IDet går an å leve på ketolyse uten animalsk fett da. LAvkarbo går jo også fint uten animalsk fett.
Løsningen er jo å spise magre protein kilder som fisk,kylling filet, kalkun og svin uten synlig fett, cottage cheese, og erstatte fettkildene med olivenoljer og andre oljer (hva med mettet fett? Hvis ikke det skal unngås er jo cocosa bra, meierismør er jo digg og rømme..) valnøtter..

Lykke til! Det er jo ekkelt når man ikke kan stole på fagfolkene, og sitter med en alvorlig situasjon.


#7

Chibi sa for siden:

fettet i smør og andre meieriprodukter er vel å regnes som animalsk fett da de kommer fra dyr.
Men altså.
Animalsk fett har bevist å øke det "snille" kolestrolet og senke det "slemme".
Når det kommer til ting som kan forårsake hjerteinfarkt kan man snakke om Omega 6, som er særlig å finne i planteoljer. Omega 6 kan skape inflamasjon i årene, som gir deg hjerteinfarkt.

Det er ingen relasjon mellom høyt kolestrol og hjerteinfarkt annet enn at det "slemme" kolestrolet (eller den slemme frakteren av kolestrolet) herper der det allerede er skjedd en inflamasjon. Økt "slemt" kolestrol vil kanskje sørge for at infarktet kommer raskere enn ellers, men å senke kolestrolet vil ikke gjøre deg immun mot hjerteinfarkt.

Nå har jeg tatt dette fra en kilde jeg velger å stole på (Fathead-filmen). Og det de presenterte i den filmen hørtes mer logisk ut enn sånt "helsefanatikervrøvl" uten vitenskapelige bevis man får dytta inn i hodet av folk som bare har et par år lengre utdannelse enn en biologilærer på videregående. Som du atpåtil må sitte i to timer kø hos for å få snakke med i 15minutter for å få vite at "det er sikkert virus" og bli sendt hjem med antibiotika, som ikke hjelper mot virus, men mot bakterier.
Sånne know-it-alls provoserer meg xD


#8

LenaBeatrice sa for siden:

Dette er spørsmål for fagfolk.
Men fagfolk har jo sagt hva de mener, hva jeg forstår, så min tanke er at det kanskje kunnne være en idè å snakke med flere leger?

Ellers så er det jo sånn at man selvfølgelig kan blir syk med denne kosten.
Man har kanskje spist feil i mange år, og begyner på lavarbo.
Så får man da et hjerteinfarkt, og hva er da årsaken?
Feil kosthold gjennom mange år, eller noen mnd på lavkarbo?
Og så dette med røyking, som jo aboslutt ikke er bra... samme hvilke kost man spiser.

Kunne det være en idè å snakke med Sofie Hexeberg?
Hun er jo lege med mye erfaring, og tar jo imot pasienter.
Jeg vet ikke hvor lett det er å få time hos henne, men kasnkje verdt et forsøk.
Med midre dere bor veldig langt unnna....

www.drhexeberg.no/


#9

BitTorres sa for siden:

Han bør jo 1) kutte ut/ned røyk. Og 2) Spørre Torkil. Går han på ketolyse er det jo Torkil som bør råde han.
Generelt så er ikke kolesteroltallet farlig. Høyt kolesterol kan være tegn på at kroppen jobber med å redusere skader, som for eksempel kan føre til infarkt. Men det skal også sies at har han hatt et infarkt, så er det nok det verste han kan gjøre, å kutte ned på det kroppen nå har aller mest behov for: Animalskt fett. Det aboslutt verste må jo være å spise det kroppen trenger minst av: Karbohydrater.

Etter nesten 60 års forskning har man ennå ikke klart å bevise at mettet fett er skadelig, men man har mange rapporter om det motsatte. Man har også de siste 30 forsøkt å bevise at kolesterol er farlig, men har heller ikke klart det. Statiner derimot, bør man være forsiktig med.
Det aller lureste må være å snakke med en lavkarbo lege, som Hexeberg, Lindberg eller Torkil. Og for all del, kutt ikke ut fettet. Og lykke til :)



#11

Pearl sa for siden:

Dere kan lese boken "Det store kolestrolbedraget - Hva gir deg egentlig hjertesykdom og hvordan unngår du det" skrevet av legen og forskeren Malcolm Kendrick. Utgitt av Lille Måne i 2008.

Jeg siterer fra baksiden av boken: "Ved hjelp av veldokumenterte forskningsresultater tilbakeviser Kendrick på en overbevisende måte mytene om hva som forårsaker hjertesykdom:

  • mettet fett øker ikke kolestrolet i blodet
  • kolestrol tetter ikke til blodårene
  • statiner senker ikke kolestrolnivået og gir liten eller ingen beskyttelse mot hjerte- og karsykdommer
  • egg er ikke farlig

Jeg har bare så vidt begynt å lese boken, så jeg er ikke kommet så langt som til hva man faktisk kan gjøre for å unngå hjertesykdom.

Hvis dere bestemmer dere for å følge ketolyse kan jo kanskje eurodiett/Lindberg være et alternativ.

Lykke til.


#12

karikins sa for siden:

Vi er så helfrelste på Ketolyse at vi ikke engang har tenkt på noe annet ;)



#14

karikins sa for siden:

Jeg har skrevet en PM til Torkil, så får vi se hva han svarer ;)
Alt det du sier, har jeg også lest. Når de nå medisinerer ham med statiner så det holder, blir jeg litt engstelig :(
Han får heller ikke nok fett på sykehuset, så jeg må supplere ham med baconfett etc. Mens han var på intensiven var de veldig flinke med å tilpasse kosten hans, men nå er han flyttet på medisinsk avd inntil han skal videre til hjerteavd på UNN, og der er de ikke mye flinke :mad: Skrekk og gru når han kommer til UNN :( Da kan jo ikke jeg hjelpe :eek:

Og takk for lykkeønskningen :)


#15

BitTorres sa for siden:

Triste saker dette her altså:(. Men, cheer up, fordi det var jo et lite infarkt, og han kan bli helt restituert etter dette. Og kostdoktorn, PLUSS kendrick, sier at i NOEN tilfeller, kan faktisk statiner være ok, fordi de reduserer betennelser, som er en stor årsak til infarkt. Inntil videre, og opptil et år, kan det faktiskt være en støttespiller, i og med at de kan dempe eventuelle betennelser. Men det er jo ikke dermed sagt at han må gå på statiner lengre enn nødvendig. Dette er en alvorlig sak, og bør egentlig behandles av en lege som kjenner til farene ved statiner, og som er lavkarbovennlig.
Men husk: Han MÅ ta tilskudd av Q10. Dette er VELDIG viktig.:o


#16

Torkil sa for siden:

Hei
Godt at det ikke er noe stort infarkt. Med høyt blodtrykk, røyking og høyt kolesterol er man dessverre i høy risiko for blodpropp, ketose eller ikke.
Kolesterol opp mot 12 er ikke noe man spiser seg til, det er antagelig arvelig ?
Det viktigste er egentlig regelmessig mosjon som reduserer blodpropprisikoen med 50% og så kommer rølyking og deretter kolesterolsenkende medisin og blodtrykksbehandling som reduserer blodpropprisikoen med ca 30%(totalt om man gjør alt rett ca 66%).
Dette er ikke uforenlig med ketolyse, men man bør vente minst et år til alt har stabilisert seg. Kanskje generell lavkarbo er å foretrekke til alt er stabilt.?
Jeg skal ikke legge meg for mye opp i betraktningene om "kolesterolbedraget" etc. Men studier viser sikker reduksjon i risiko for hjerteinfarkt ved bruk av statin hos de som allerede har hatt infarkt, men dette gjelder for personer på "normal" kost. Min personlige mening er jo at det er sukker som gjør kolesterol farlig ikke kolesterol i seg selv.
Det er også studier som viser mye større effekt av mosjon og livsstilintervensjon enn av medisiner.
Vi burde jo alle spise generell lavkarbo (untatt toppidretsutøvere i utholdenhetsidretter som maraton og 5-mila på ski - de tåler pasta og loff)
for å holde oss friske.
Intet slår regelmessig fysisk aktivitet som forebyggende tiltak.
Røyking er jo både farlig og unødvendig.
Vennlig Hilsen
Torkil :)


#17

Veggpryd sa for siden:

Tror det er mange som er uenig i at høyt kolesterol automatisk setter en i faresonen for hjerteinfarkt. Det finnes mye informasjon om dette. Bla. har Kostdoktorn et eget lynkurs i kolesterol. Jeg limer inn noe Pål (mastergrad i idrettsvitenskap) skrev i en annen post her:


#18

karikins sa for siden:

OK, her er jeg grønn :confused: Q10? Hvor får man tak i det? Helsekost??


#19

karikins sa for siden:

Jeg har lest Kostdoktorn's lynkurs tidligere, og det var informativt!
Tusen takk for supre linker! :)


#20

karikins sa for siden:

Vi snakket med legen i dag på sykehuset. Hun fortalte at de egentlig ikke kaller det et infarkt engang, men at han umiddelbart etter "anfallet" hadde stoffer i blodet som tydet på en infarkt-skade i hjertet. Stoffene var i blodet hans i flere dager, men nå viser blodprøvene (3 dager etter) ingenting. De legene snakker jo for det meste gresk synes jeg. Jeg fikk hvertfall med meg såpass at blodtrykket varierte, men var innenfor normalen, dog med noe høyt undertrykk (det høyeste var 85).

Vi fikk beskjed om at det han gjør fremover er avgjørende. Røyken måtte bort, og den er nå borte. Det neste var å kutte på animalsk fett, noe jeg ikke finner hold for i nyere litteratur.

Mener du da at han bør øke på karbene og minske på fettet, og dermed gå over på et kosthold hvor han ikke er i ketose, men fortsatt på lavkarbo?
Han er så fornøyd med måten å spiser på nå, og har ikke lyst til å øke på karbene.

Så hvordan får man en vinn-vinn situasjon ut av dette?


#21

BitTorres sa for siden:

Q 10 får man på helsekost ja. Statiner senker kroppens produksjon av Q 10, og Q-10 er en faktor som gjør at hjertet slår. Om man mister 75 % av q-10, vil død inntre. Dette er ikke kunnskap alle leger sitter inne med, så det er essesielt.
Ellers : Torkil har jo gitt sitt svar, og hvor mye karbo går han på nå? Øke på litt gjør kanskje ikke så mye? 50-60 gram om dagen? Ellers forstår jeg ikke hvorfor ketolyse ikke kan kombineres med medisineringen, noe Andreas Eenfeldt er klar på at den bør kombineres for best resultat.


#22

Devana sa for siden:

Ser dette innlegget begynner å bli litt gammelt, men hvis du fremdeles er her: Kan jeg spørre hvor gammel kjæresten din er? Jeg tenker, alder har jo kanskje også litt å si, og i forhold til hvor lenge han har røyket blant annet. Håper det går bra med han nå og at dere fant en løsning på det. :)


Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.