
Lisbeth sa for siden:
Denne kaken tar litt tid å lage fordi du må vente til ting stivner/blir kaldt, så det er greit å begynne å lage den dagen før den skal serveres. (Bilde kommer senere, må lade kamera først..)
Nøttebunn
3 eggehviter
150 g sukrin
200 g hasselnøtter
Gelé
Jeg brukte Heistad sin bringebærgele, men man kan også lage gele av funsaft og gelatin (5 dl sterk saft og 6 plater gelatin)
Sjokoladekrem
4 dl fløte
100 g mørk sukkerfri sjokolade
1 ts vaniljesukker (gjerne hjemmelaget*)
2 plater gelatin
Sjokoladeglasur
1 dl fløte
125 g mørk sukkerfri sjokolade
1 ½ ts bakekakao
2 ss sukrinmelis
20 g smør
Fremgangsmåte:
Sett stekeovnen på 160 grader
Bruk en rund form (22 cm i diameter) og legg bakepapir i bunn
Hakk nøttene (hvor godt du hakker dem er en smakssak)
Pisk eggehvitene hvite, etter noen minutter tilsettes 1/3 av sukrinen
Ha så i resten av sukrinen gradvis i bollen mens miksmasteren går
Pisk til du har fått en luftig masse
Hell nøttene oppi bollen med de stivpiskede eggehvitene, og bruk en slikkepott til å vende nøttene inn i massen
Hell massen i den smurte formen og stek på nederste rille i 25-30 minutter
Avkjøl bunnen i formen
Lag gelè, og sett den i kjøleskapet til den akkurat begynner å stivne
Slå gelèen over nøttebunnen, og sett kaken i kjøleskapet til gelèen er helt stiv
Kok opp 2 dl fløte til sjokoladekremen
Hakk sjokoladen, og hell den kokende fløten over
Rør til alt er oppløst, og la det avkjøles helt før du har i resten av fløten
Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i ca 5 minutter
Klem ut vannet av gelatinen og ha den i en kjele sammen med 2-3 spiseskjeer av fløteblandingen
Varm opp under svak varme, og rør til gelatinen er smeltet
Bland gelatinen med resten av fløteblandingen og vaniljesukkeret, og pisk det til en krem
Fordel sjokoladekremen oppå gelèen, og sett kaken tilbake i kjøleskapet
Putt alle ingrediensene til sjokoladeglasuren i en kjele og varm forsiktig opp
Rør forsiktig rundt med en slikkepott
Når alt har smeltet tar du kjelen av platen og lar glasuren avkjøles til den er nesten helt kald
Ta kaken ut av formen, og sett den på et serveringsfat
Hell sjokoladeglasuren over kaka, og bruk en slikkepott til å fordele det jevnt
Sett kaken i kjøleskapet til glasuren har stivnet
* Hjemmelaget vaniljesukker:
2 vaniljestenger
ca 2,5 dl sukrinmelis
Skjær vaniljestengene i små biter og kjør dem raskt i foodprosessoren.
Hell på sukrinmelisen og kjør foodprosessoren igjen med av-på-teknikk
Sikt vaniljesukkeret forsiktig gjennom et dørslag
Kjør sukkeret og vaniljen i foodprosessoren igjen til vaniljen er helt finmalt, og sikt igjen
Jeg legger også oppi "brukte" vaniljestenger i boksen for enda mere smak