Jeg tenke å gi en veldig enkel forklaring på SCD (spesific carbohydrat diet).
Enkel forklaring på SCD:
Mono-sakkarider har bare et sukker molekyl. De fleste frukt, grønnsaker og nøtter er mono-sakkarider.
Di-sakkarider har to sukker molekyler. Sukker og melk er di-sakkarider.
Poly-sakkarider har mange sukker molekyler. Ris, potet, mais og hvete er poly-sakkarider.
Mono-sakkarider kan gå igjennom tarmen i magen
Di-sakkarider kan ikke gå gjennom tarmen i magen.
Poly-sakkarider kan ikke gå gjennom tarmen i magen.
Mono-sakkaridene går igjennom hullene i tarmen og det er ingen mat for bakteriene.
Di-sakkaridene kan ikke gå gjennom hullene i tarmen.
Di-sakkaridene er for store.
Di-sakkaridene er mat for bakteriene
Poly-sakkaridene kan ikke gå gjennom hullene i tarmen.
Poly-sakkaridene er alt for store.
Poly-sakkaridene er mat for bakteriene.
Bakteriene spiser di-sakkarider og mono-sakkarider og de blir mange flere.
Dette er villi.
Han tar opp næring fra tarmen og transportere dem til blodet.
Når det blir mange bakteriene ødelegger de villi og de gjrø faktisk slik at man lager mindre enzymer (når man egentlig trenger flere...)
--
Når villiene er skadet og magen er ”syk” så må man begynne med mat som er enkel å fordøye. Man begynner på intro diet.
Her spiser man kun kokt kjøtt, egg og gulrøtter som er kokt i 4 timer (ja 4 timer!). Så fortsetter man å introdusere hver SCD matvare hver for seg. Det er 5 trinn man kan følge som er satt opp etter hvor vanskelig maten er å fordøye.
Min mage har vert veldig ”syk”. Jeg har vert 8 mnd på SCD diet og foreløpig er det kun 8 grønnsaker jeg tåler. Disse må kokes helt i stykker. Brokkoli må kokes i minst 45 minutter som et eksempel...
Jeg tåler rent kjøtt og hvit fisk. Tåler veldig dårlig fett.
Ingen frukt, ingen nøtter o.l.
Så det jeg spiser er de 8 grønnsakene, rent kjøtt, hvit fisk, egg + noen typer krydder.
Det er mitt kosthold og har vert det i 8 mnd.
Jeg opplever stor fremgang fra jeg startet og er ikke så syk lengre, men det går sent.
Får 1 uke siden mistet jeg selvkontrollen jeg har. Jeg spiste 1 jordbær. Resultatet var diare i 3 dager. Så det viser hvor lite jeg tåler.... ;)
Jeg håper at jo lengre jeg kommer inn i dietten og når jeg etter hvert begynner å tåle mer fett at jeg skal få til en mer balansert kosthold mellom fett/karb og proteiner!
Spennende og interessant lesning dette. Jeg har selv veldig problemer med fordøyelse. Blir så trett og "rar" etter måltider. Forstoppelse og løs mage om hverandre. Virker som jeg tåler flytende mat best. Vegetarisk er bedre enn kjøtt. Kanskje en slik diett hadde vært noe å prøve ut? hvis man skulle prøve på en mer "moderat" utgave, hvordan vil det være da?
du..hvordan er egget når du har kokt det i 4 timer? brokkoli i 45 min?
tuller du eller? blir det ikke vassent og usmakelig da? spiser du ingen karboer overhode?
Egg kokes ikke i 4 timer. Kun gulrot ;)
Den en myk og kan lett moses med en skje. Brokkoli dampes eller kokes i 45 minutter ca.. Trenger ikke noe særlig tygging da fordi den er nokså myk men den henger sammen ;)
Her er bilde av brokkoli og grønne bønner kokt 45 minutt:
Her er gulrot i 4 timer (sammen med acorn squash):
Jeg koker aldri grønnsaker i kun vann. Jeg bruker alltid hjemmelaget buljong. Pleier ofte å lage pureer/supper med grønnsakene og buljongen.
Eks kylling/gulrot suppe:
Butternut, gulrot og grønne bønner suppe:
Jeg spiser en del karbohydrater fordi jeg spiser jo mye gulrot og gresskar. Ved sist måling spiste jeg 130g kb som tilsvarte 30% av energi inntaket mitt.
Takk for det. Skal koke gulroten lenge, IKKE egget:D
Jeg har en annen "crazy" ide om min fordøyelse. Kommer til å prøve å gi den det mest lett førdøyelige jeg kan(feks er supper/flytende er bedre for meg, uten for mye karboer). proteinpulver virker lettere enn en biff(men har ikke kuttet det helt, bare begrenser det litt)
Tar bitterstoffer også nå, og tarm-bakterier. Mye som er bra for mage/tarm her, MEN....
jeg har vært på hytta til foreldrene mine. Den er uten strøm og de har gass-komfyr. etter 2 døgn der begynte magen min å normalisere seg. og var bra 1-2 dager etter vi kom hjem. Kan jo ha vært stress som har "sluppet" litt tak.... men jeg tror mer på elektro-magnetiske felter(EMF) Hvis jeg blir eksponert for mye EMF, blir kroppen i stress-modus, blodsukker er mer ustabilt, kortisol likseså... vet jo at stress setter seg i førdøyelse hos meg. og jeg vet også at jeg er el-overfølsom fra før(ble det etter vaksine for noen år siden)
Så kan det være en tanke? det er noe jeg skal finne mer ut av. dvs jeg ser etter nytt sted å bo og skal ha gass-ovn da... ikke noe trådløst utsyr på meg. Da er jeg roligere, sover bedre, mer energi og førdøyelse er bedre. Kosthold er nok det viktigste, men det er flere faktorer å se på her. Vet jo at stress påvirker balansen vår. jeg blir også stresset hvis jeg er i for lite aktivitet og sitter for mye inne. og ved eksponering av EMF over tid. Sikkert ikke alene om det:rolleyes:
Tusen takk for et veldig informativ og god tråd kamp. Interessant lesning. SCD, dietten, er det slik at det er greit å spise hvilke mengder en vil av ting, så lenge man følger lovlige matvarer på hvert trinn, eller er det anbefalinger på det også?
Oj dette var spennende og litt utrolig lesing. Har aldri hørt om dette før! Hvordan kom du frem til diagnosen på magen? Er det en lege som har satt deg på denen dietten? Fins det noe lesestoff om dietten din som du anbefaler?
SCD brukes i behandling av ulcerøs kolit, crohns o.l.
Jeg begynte på dietten selv men har nå oppfølging fra lege fordi "kroppen" min er så komplisert så SCD alene har ikke hjulpet meg nok. Nå er det ikke corhns e.l. jeg har og jeg vet egentlig ikke helt hva som er problemet. Det er bare litt over alt..
breaking the vicious cycle heter boken som "grunnleggeren" av SCD har skrevet, den er veldig fin.
Ellers er det flere yahoo forum som har egne lister på SCD :) Samt facebook.
Denne er også veldig fin: scdlifestyle.com/
Den boken er veldig grei for nybegynnere.
Jeg har chrons og aldri hørt noen gastrolege eller andre nevne SCD som hjelp mot symptomene... derimot har jeg mistet 95% av diare/smertene i magen pga lavkarbo - så strengt tatt ganske fornøyd :)
De gjør ikke det her i norge, de vet knapt hva det er!
Men de som driver med SCD mener at opptil 90% respondere på den!
Lavkarbo gjør i grunnen litt av samme ting som SCD, bare SCD er strengere. Man spiser jo mye mindre poly og disakkarider på et lavkarbo kosthold (altså sukker, hvetemel o.l.) og det er det som er problemet for mange.
Jeg holder på å researche litt om SCD. Jeg jobber i hjemmetjenesten for psykisk utviklingshemmede. Der har vi to gutter som er autister (de er 8 og 9 år gamle og brødre). Moren gjør alt hva hun kan for ungene og kjemper en hard kamp for å få dem bedre/friske. Hun går til en privatpraktiserende lege som driver med kostholdsbehandling for autister. Hun har fått beskjed om at hun skal sette guttene på SCD-diett og så har hun fått to internettsider for å lære mer. Begge disse sidene er på engelsk og jeg syntes de ikke ga noe god informasjon. I tillegg forstår hun ikke engelsk. Hun har fått beskjed om å holde dem unna melk, soya, korn og potet, men at ris er helt ok. Og så skal de få i seg probiotika. Hun sliter i utgangspunktet med å få i dem mat. Han ene spiser nesten bare riskjeks med salami og pommes frittes.
Vet du om noen gode internettressurser på dette. Jeg skjønner at du har gått på denne dietten på grunn av andre typer problemer, men det er litt vanskelig å finne ut når man googler hvilke typer mat som er bra og hvilke man bør holde seg unna..
Det finnes lite info på norsk dessverre. Du må gjerne be henne kontakte meg (sender deg en prikk med mail adresse) så kan jeg hjelpe henne så godt jeg kan.
Jeg har faktisk en asperger diagnose selv og har opplevd å bli mindre autistisk av SCD.
I siste utgave av VOF så står det litt på norsk om SCD ellers er det meste engelsk.
Takk skal du ha. Kanskje jeg kan kjøpe et VOF til henne. Hun er egentlig russisk og håndterer ikke norsk kjempegodt heller. Hun bruker veldig mye tid og energi på å prøve å skrive søknader og mailer, så jeg lovde jeg skulle prøve å undersøke litt. Jeg tror det hun trenger er litt praktisk hjelp til hva hun kan lage av mat. Så jeg har prøvd å lete etter oppskrifter. Men jeg ser i ditt tilfelle så spiser du bare noen typer grønnsaker som er kokt veldig lenge. Så vidt jeg vet er ikke dette noe legen har fortalt henne om. Jeg vet de også har tatt noen avføringsprøver de har sendt til USA i denne sammenhengen. Jeg forstod det sånn at de prøvene skulle fortelle noe om hva de kunne spise og hva de ikke kunne spise. Jeg har også lånt henne boka kjernesunn mat, for jeg vet at den familien hadde en gutt som ikke lenger ble regnet som autist, så lenge han spiste riktig mat.
Jeg skal undersøke litt til. Kanskje jeg hjelper henne med å komponere en mail til deg om hun har noen spesifikke spørsmål. Hun klarer å si det på norsk, men hun synes det skriftlige er litt vanskelig. Av og til sender hun mail til legen med spørsmål, men han svarer ganske dårlig og tar mangehundrekroner for det når han gjør det.
Du kan kanskje også se på GAPS-dietten om den kan kvalifisere. Den er laget av en russisk, kvinnelig lege med (såvidt jeg husker) et barn med diagnose i autismespekteret som et svar på barnets plager. Det bør være mulig å finne informasjon om denne på russisk. Jeg vet at både SCD og GAPS brukes i mer problematiske saker.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.