Da jeg gikk på kuren i 2008 var det to venninner som selv gikk på lavkarbo som sa til meg at noe godteri kunne man faktisk spise. De sa man kunne trekke fra polyols som var i varedeklerasjonen på karbohydrater.
Akkurat nå sitter jeg med to sjokolader foran meg. Begge to heter "Sjokoladeprinsen" og er de sunne sjokoladene som vant "skaperen" på tv2. Den ene er med sukkererstatning, mens den andre er normal.
Bak på den vanlige sjokoladen står det om karbohydrater;
Karbs: 12.8 gram per 25 gram (of which sugars 12.5 gram)
Bak på den sukkerfrie står det:
Karbs: 12.8 gram per 25 gram (of which sugars 2.1 gram, and polyols 10.4 gram)
Så spørsmålet mitt er: Hvordan leser jeg av karbohydratene bak på denne sjokoladen (og andre lignende ting?)
Det står jo svart på hvitt der, antall gram polyols/sukkeralkoholer. :D
Du trekker altså av 10,4 gram på den sukkerfrie sjokoladen (og holder deg unna den sukrede), da blir det 2,4 gram nettokarber per 25 gram. Bare husk på at mange reagerer med magesmerter og diaré når det gjelder sukkeralkoholer, og noen stagnerer i vektnedgang.
Bare husk på at ved stadig å spise søte ting (sukker erstatninger) så vil du holde sukkerbehovet ved like. Kroppen din vil miste "suget" raskt, men det mentale suget kan ta lang tid å miste.
Jeg bare tenker på at lavkarbo er jo en annerledes måte å spise på for livet, så det kan bli slitsomt å holde det behovet ved like?
Jeg skal innrømme at jeg hadde mange planlagte sprekker i starten, før jeg skjønte at det var det mentale som ødela for meg (sukkersug, i form av potetgull).
Jeg har nå etterhvert tatt et valg, og det er å la være å spise det Atkins kalte "liksom mat". Det betyr at du går 10000 år tilbake i tid i tankene, og spiser kun det som fantes da. Altså utgår sjokolade, pizza, brus, kjeks, brød, alt som finnes i poser i butikken. Jeg vet at hodet kommer til å krangle, men jeg bestemmer tross alt hvilke tanker jeg vil tenke, så jeg vil ikke tillate suget til å influere mine valg. Etterhvert vil suget forsvinne. Jeg vet at andre har opplevd det, og det må jammen være en befrielse :)
Du har rett i alt du skriver, og ære være deg for at du greier det! Men det er ikke alle av oss som er klar for å ta skrittet helt ut (enda iallefall), og da må vi vel få lov til leve med litt av det søte. Kommenterer bare fordi jeg har sett meg lei på at hver gang noen skriver om sukkererstatninger, som må noen rykke ut og fortelle hvor dumt det er å opprettholde søtsuget. Det tror jeg de fleste som har lest litt her inne er fullt klar over, men velger likevel å leve slik, enn så lenge iallefall!
Antall karbohydrater listes opp pr 100 g vare. Av 100 g av den varen du har er det 70 g karbohydrater. Av de 70 g karbohydrater er 60 g sukker, de siste 10 er "andre" (:p) karbohydrater.
Du kan jo lage deg din egen sjokolade. Da vet du hva som er i den. Kjøp inn kakaosmør, råkakaopulver, kakaomasse, sukrin e.l på helsekosten og prøv deg frem. Fins flere oppskrifter her inne på sjokolade...
Stemmer det at man kan trekke fra sukkeralkoholene? I såfall blir jeg veldig glad :) Da er det jo ikke mye igjen på den mørke sjokladen til Sukkerfritt, eller?
Oi! Spiste en slik 25g-sjokolade av prinsen i går, den med sukkererstatning, og fikk litt dårlig samvittighet i og med at jeg prøver å holde meg på rundt 15 karber - da er jo 12.8 mye. Men jaggu, om man kan trekke fra sukkeralkoholene så er jo dette.. himmelsk!
Men, tror ikke jeg skal spise for mye - ble rimelig dårlig ja. Men fin erstatning fremfor vanlig sjokolade hvis man er skikkelig fysen.
Jeg fant den på Ultra (Trondheim), blandt atkinsbarer, sukkerfritt-sjokolade og glutenfrie saker.
Du har et godt poeng. Likevel vil jeg si at det er mange nybegynnere her inne som klager over at de ikke gar ned, og som raskt forsvinner fra forumet:(. Det kan ha noe med at de ikke far de resultatene de onsker fordi de velger a spise f eks sukkererstatninger. Selvsagt kan folk fa spise akkurat hva de vil! Men hvis man ikke folger anbefalingene fra Ketolyse sa blir det litt rart a be om rad pa traden som heter ketolysekuren.
Det ser ut til at en del nybegynnere synes lavkarbokostholdet til legene Atkins, Fedon og Torkil er for strengt, sa de soker erstatninger. Det er helt mennesklig og fullt forstaelig. Men en del av veteranene her vet at man kommer sa mye lenger ved a klare a holde ut noen fa uker (ved a spise nok fett og nok mat) slik at kroppen ikke lenger er fysisk avhengig av sukker og erstatninger. Men da ma det ogsa jobbes godt med det mentale! Og jeg tror vi legger altfor liten vekt her pa forumet pa det mentale arbeidet ved a ikke spise som folk flest eller kose seg med det vi er vant til a kose oss med. Det er den mentale biten vi burde hjelpe hverandre med. Kroppen min trenger verken sukker eller aspartam, men til tider tror den at den gjor det (og den kan vare veldig overbevisende:o). Da trenger jeg ikke rad om hvor jeg kan fa kjopt sukkerfri sjokolade. Jeg trenger rad om hvordan holde motivasjonen oppe! Og kunnskap om hvorfor kroppen min motarbeider meg! Og tips og gode strategier for a unnga sotsuget.
Det fint at folk som ønsker det får råd om hvordan de skal overkomme sukkersuget. Men hva med oss som hverken klager over manglende vektnedgang eller har planer om å slutte helt med søte ting ? Er fornøyd med vektnedgangen min jeg, og lever utmerket med litt sukkeralkoholer i ny og ne. Har kommet kjempelangt mentalt (synes jeg selv) og ønsker ingen pekefingre hver gang jeg spiser noe med sukkererstatning i.
Når du skrev dette så kom jeg på noe fra første gang jeg prøvde meg. De første ukene for jeg fort ned i vekt. Det kan være mange grunner til det, men det kan også ha noe med at det tok 3 uker før venninnene mine fortalte meg at det eksisterte sukkerfri sjokolade. Jeg løp og kjøpte og vekten gikk tregere (ikke stagnerte).
At jeg ikke kom på dette før! Jeg er helt enig i alt du skrev ovenfor og skal nå spise opp (:o) den siste lille biten av sjokolade som er i kjøleskapet, og så kutte helt ut og se hvordan det går :) Jeg går ned i vekt, men jeg går også rett opp igjen sekundet jeg går over 15 karber.
Lavkarboforumet er i en flytteprosess, denne versjonen av Lavkarbo.no er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.